Chestor Adrian Glugă, șeful IPJ Constanța – „Ori ești pe cruce, ori bați cuiele“


  • Întrebat de ZIUA de Constanța dacă se va înscrie la concursul ce va avea loc în luna august pentru conducerea inspectoratului de la malul mării, chestorul Adrian Glugă a declarat că „Răspunsul este DA, cu majuscule. Mă voi înscrie şi sper să câştig. Răspunsul meu este un DA hotărât“.
  • În cadrul unui interviu online acordat ZIUA de Constanța miercuri, 21 iulie 2021, chestorul a explicat că „orice amenințare la adresa unui polițist va fi tratată cu maximă intransigență, cu sprijinul unităților de parchet și se vor dispune măsurile în cauză“.
  • De asemenea, șeful IPJ a explicat că „a nu se înțelge că, într-o atare situație, tolerăm comportamente abuzive din partea colegilor noștri. Niciodată nu am tolerat comportamentele abuzive, de fiecare dată când am fost sesizat“.
  • „Aici se nimerește foarte bine un dicton - «ori ești pe cruce, ori bați cuiele». Dar în acest context, aș dori să subliniez și să spun așa încât să fie foarte clar, nu tolerăm niciun comportament agresiv - nici unul în care să fie vorba despre ultraj, dar, de partea cealaltă, nici unul abuziv manifestat de colegii noștri“.
  • Toleranță zero pentru ultrajul comis asupra polițiștilor, dar și pentru comportamentele abuzive ale acestora. Acesta este mesajul pe care șeful IPJ Constanța, chestorul Adrian Constantin Glugă, l-a transmis colegilor săi încă de acum un an, de la momentul împuternicirii pe funcția de inspector-șef.



    În cadrul unui interviu online acordat ZIUA de Constanța miercuri, 21 iulie 2021, chestorul a explicat că „orice amenințare la adresa unui polițist va fi tratată cu maximă intransigență, cu sprijinul unităților de parchet și se vor dispune măsurile în cauză“.



    De asemenea, șeful IPJ a explicat că „a nu se înțelge că, într-o atare situație, tolerăm comportamente abuzive din partea colegilor noștri. Niciodată nu am tolerat comportamentele abuzive, de fiecare dată când am fost sesizat“.



    „Aici se nimerește foarte bine un dicton - «ori ești pe cruce, ori bați cuiele». Dar în acest context, aș dori să subliniez și să spun așa încât să fie foarte clar, nu tolerăm niciun comportament agresiv - nici unul în care să fie vorba despre ultraj, dar, de partea cealaltă, nici unul abuziv manifestat de colegii noștri“.


    DA, cu majuscule“

    Amintim, chestorul Adrian Constantin Glugă a fost recent desemnat la conducerea Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța, desemnarea fiind valabilă pentru o perioadă de trei luni.


    Întrebat de ZIUA de Constanța dacă se va înscrie la concursul ce va avea loc în luna august pentru conducerea inspectoratului de la malul mării, chestorul Adrian Glugă a declarat:



    „Răspunsul este DA, cu majuscule. Mă voi înscrie şi sper să câştig. Răspunsul meu este un DA hotărât“.



    Aflat la Constanța cu ocazia trecerii în revistă a efectivelor și tehnicii structurilor MAI care vor asigura măsurile de ordine publică și gestionarea situațiilor de urgență pe litoralul românesc în perioada estivală, ministrul Lucian Nicolae Bode a precizat, la plecare, că șeful IPJ Constanța, chestorul Adrian Glugă, este un „profesionist“.

    În cadrul interviului acordat ZIUA de Constanța, inspectorul șef al IPJ Constanța a vorebit despre primele obiective fixate la sosirea sa, despre modul în care acestea au fost îndeplinite, despre criza Covid și despre cazurile de ultraj comise asupra polițiștilor.


    Redăm, în continuare, interviul cu inspectorul șef al IPJ Constanța, chestorul Adrian Constantin Glugă.

    Întrebările redacției:

    1. Sunteţi deja de mai bine de un an inspectorul-şef al IPJ Constanţa. Cât din ceea ce v-aţi propus la instalarea pe funcţie consideraţi că aţi realizat, până la acest moment?
    La momentul la care am ajuns aici, pe 1 iulie 2020, aveam câteva lucruri pe care trebuia să le pun la punct. Primul - sezonul estival în condițiile pandemiei SARS-COV-2, care presupunea un efort din partea tuturor, a mea, a colegilor. Apoi, aveam alegerile locale și se anunțaseră și alegerile parlamentare. Carantinarea localităților din județul Constanța a fost ca un corolar peste toate aceste evenimente pe care le cunoșteam, știam că trebuie să le gestionăm foarte bine. Singura surpriză a fost carantinarea localităților, despre care am sperat că nu se va întâmpla. Trebuie să subliniez că aici titularii au fost colegii de la Jandarmerie, dar și noi am asigurat necesarul de forțe. Acestea erau principalele probleme când am ajuns aici. Există un dicton care spune să nu mergi pe unde te duce drumul, ci să mergi pe unde poți lăsa o urmă. Și eu am dorit să urmez acest dicton și atunci, pe latură administrativă, am mers pe modernizarea unor sedii din IPJ Constanța. Pot zice că am reușit în 2020 să modernizăm nouă sedii, iar acest proiect îl continuăm și în 2021, valorile investițiilor fiind de peste un milion de lei, proiectul fiind în derulare. După data de 1 august vom da în folosință noile ghișee pentru relațiile cu publicul, pentru eliberarea cazierelor judiciare, dar și pentru colegii de la Serviciul de Arme, Explozibili și Substanțe Periculoase.
    Acestea au fost principalele obiective la sosirea pe funcție și consider că le-am îndeplinit cu succes.

    2. În acest an, ați trecut prin misiuni nu tocmai uşoare sau plăcute, ce au inclus perioadele de carantină, pe fondul epidemiei de coronavirus, pe care au fost nevoite să le parcurgă atât Constanța, cât și alte orașe sau localități mari ale județului. Cum apreciaţi că au fost resimţite misiunile de acest gen de către lucrătorii IPJ Constanţa, în contextul în care eventuala nemulțumire a cetăţenilor faţă de măsurile anti-Covid s-a îndreptat şi asupra oamenilor legii?



    Când au apărut primele informații legate de Covid și eventuala declanșare a unei epidemii eram la IPJ Gorj și am văzut de atunci măsura în care s-au raliat polițiștii pentru implementarea noilor măpsuri și pot spune că a fost o mobilizare exemplară a polițiștilor în lupta cu un inamic invizibil. Polițiștii au fost printre primii care au trebuit să facă față noilor provocări. Ne amintim de deplasările uriașe umane spre centrele din țară, când polițiștii nu au dat înapoi, chiar și atunci când măsurile de protecție medicală împotriva noului virus erau aproape empirice. Era o problemă pur personală, legată de familii și de faptul că acestea trebuiau susținute, dar și o problemă pur profesională, legată de implementarea măsurilor. Poliția și-a înțeles rolul dintotdeauna și a pus măsurile în practică, și-a făcut datoria fără discuție. Au fost peste 300 de colegi care s-au aflat în carantină sau izolare, la nivelul IPJ Constanța. Din fericire, nu am înregistrat niciun deces la nivelul IPJ Constanța, deși 124 de colegi au contractat virusul sau au avut versiuni mai grele. Până la momentul de față, pentru mine, în contextul pandemiei, eroii au fost polițiștii, iar acum trebuie să dau o notă absolut personală - polițiștii din Constanța, din Dolj și din Brăila, i-am văzut pe toți mai de aproape și știu despre ce vorbesc. Este evident că fiecare categorie profesională a avut contribuția sa, dar pentru mine eroii sunt polițiștii.

    3. Domnule inspector-şef, în lunile care s-au scurs de când aţi preluat conducerea, aţi fost nevoit să gestionaţi inclusiv cazuri de atacuri asupra poliţiştilor constănțeni. A fost un caz în care un om al legii a fost muşcat de un fost deţinut infectat cu HIV, iar la începutul anului, un poliţist din Eforie a fost înjunghiat în timpul misiunii. Care este poziția dumneavoastră faţă de asemenea fapte?

    Din păcate, există numeroase situații în care diferiți cetățeni aleg să exercite amenințări și acte de violență asupra polițiștilor. Din perspectiva mea, este absolut inadmisibil ca în secolul XXI cineva să amenințe un polițist sau să îl atace. Și, de fapt, este inadmisibil ca cineva să gândească la faptul că poate să atace, să ameințe, să umilească un funcționar, cu atât mai mult când este vorba despre un polițist. Textul de lege incriminează această faptă cu un spor de pedeapsă când este vorba despre un polițist. Iar aici vorbim despre cetățeanul care se gândește să atace un polițist, un individ, dar și despre noi, ca instituție, care trebuie să prevenim întâmplarea unor asemenea fapte. Legat de situația de la Eforie, colegul a intervenit perfect din punct de vedere tactic, numai că, din păcate, a fost atacat. Mesajul legat de aceste situații, în interiorul IPJ Constanța, este unul singur și l-am transmis de la bun început tuturor colegilor: orice astfel de faptă asupra unui coleg trebuie raportată imediat pentru a se dispune măsurile în consecință. Unitățile de parchet s-au implicat și cea mai mică faptă de ultraj, inclusiv vorbele urâte adresate polițiștilor, a fost cercetată ca atare. Nu ascundem astfel de fapte, pentru că apoi nu știm amploarea fenomenului.
    Pe de altă parte, textul de lege incriminează inclusiv amenințarea adresată unui polițist și poate că mai sunt printre concetățenii noștri persoane care să gândească faptul că nu este mare lucru că au amenințat un polițist. Dar în fișa postului niciunui coleg nu scrie că trebuie să fie amenințat ori insultat. Orice amenințare la adresa unui polițist va fi tratată cu maximă intransigență, repet, cu sprijinul unităților de parchet și se vor dispune măsurile în cauză.


    4. Legat de acelaşi subiect, care este mesajul pe care doriţi să îl transmiteţi cetățenilor, pe de o parte şi, respectiv, oamenilor legii pe care îi aveţi în subordine, de partea cealaltă?

    A nu se înțelge că, într-o atare situație, tolerăm comportamente abuzive din partea colegilor noștri. Niciodată nu am tolerat comportamentele abuzive, de fiecare dată când am fost sesizat. Aici se nimerește foarte bine un dicton - „ori ești pe cruce, ori bați cuiele“. Dar în acest context, aș dori să subliniez și să spun așa încât să fie foarte clar, nu tolerăm niciun comportament agresiv - nici unul în care să fie vorba despre ultraj, dar, de partea cealaltă, nici unul abuziv manifestat de colegii noștri.

    5. Ce consideraţi că s-a schimbat în IPJ Constanţa odată cu venirea dumneavoastră în funcţia de inspector-şef?

    Ar fi greu de văzut din interior ce anume s-a schimbat într-o unitate ce are o istorie la fel ca Poliția Română. Ce am încercat să fac alături de colegii mei a fost să ne aplecăm mult mai în detaliu asupra scopului pentru care există poliția - acela de a asigura un serviciu la înalte standarde pentru comunitate. Mă refer și la domenii administrative, cooperare cu alte instituții. Îmi place să cred că ne-am aplecat cu mai multă atenție pentru detalii. Există un alt dicton care spune că muzica se cântă după cum se dă tonul. Sper că am dat un ton bun pentru ceea ce „se cântă“ în IPJ Constanța. Apreciez că am întâlnit un colectiv foarte implicat în ceea ce ține de muncă, profesionalism, beneficiind și de susținerea celor de acasă, fără de care nu am putea face ceea ce facem în poliție

    6. Ce consideraţi că ar putea fi îmbunătăţit în activitatea IPJ Constanţa?

    În activitatea IPJ Constanța și a fiecărei structuri subordonate, totul este perfectibil. Putem să inovăm și să perfecționăm mijloace. Dar ceea ce am în vedere în mod expres este o atragere mult mai mare a fondurilor nerambursabile europene, este un domeniu unde sunt convins că putem face mult mai multe și ne referim aici inclusiv la modernizarea spațiilor de lucru, a condițiilor de muncă pentru colegii mei. Este un domeniu în care putem face mai mult.

    7. Ce vă place cel mai mult legat de activitatea de inspector-şef al IPJ Constanța?



    Înainte de orice, diveristatea pe care o oferă Dobrogea în sine, la modul general, și județul Constanța, la modul particular. Mă refer la diversitatea etnică, socială, activitățile cotidiene. Litoralul, activitățile pe care le desfășurăm pe perioada sezonului estival dau o notă de unicitate. Niciunde altundeva nu ai șansa să gestionezi activități într-un județ în care, două trei luni pe an, ai un alt județ pe perioada sezonului estival. Este ceva unic în țară, care te ține mereu alert. Cu alte cuvinte, nu o să te plictisești niciodată la comanda IPJ Constanța.

    8. Care este partea care vă displace, ori pe care nu o agreaţi la fel de mult ca inspector-şef al IPJ Constanţa?

    Este o realitate, în cadrul IPJ Constanța, recunoscută de-a lungul anilor: este o mare fluctuație de personal pentru că în județul Constanța nu există un bazin de recrutare pentru personalul MAI. Numărul de absolvenți pentru Constanța este unul absolut insuficient pentru nevoile IPJ Constanța. Foarte mulți absolvenți sunt din alte județe, vin în IPJ Constanța, iar apoi după un timp doresc să se întoarcă în județele de baștină. Acest lucru ne creează mari probleme din punctul de vedere al resurselor umane. Cea mai mare problemă este că vin acești colegi pe care, după ce au absolvit, trebuie să îi tutelezi, să îi înveți, iar după ce au căpătat un minim de experiență, exact atunci apar solicitările de a se întoarce în jdețele lor. Permananent, IPJ Constanța se va confrunta cu această situație de a avea mulți polițiști cu experiență profesională redusă. Este mult mai greu atunci când polițiștii pleacă pur și simplu din unitate. Este o problemă pe care am discutat-o cu colegii mei. Până acum nu s-a găsit o soluție care să depășească această problemă. Celelalte probleme sunt întâlnite la nivelul tuturor unităților de poliție din țară, dar aceasta este specifică IPJ Constanța.
    S-a discutat ieri în ședința ATOP despre posibilitatea înființării unui liceu MAI în județul Constanța. Încă se fac evaluări, fundamentări. Uulterior se va face o propunere fundamentată de către ATOP Constanța.


    PRECIZĂRI:

    Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

    Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.


    Citește și:

  • Concurs pentru şefia IPJ Constanţa. Declaraţia chestorului Adrian Glugă

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Lidia

28 Aug, 2021 16:40

Felicitări domnule Gluga pentru modul cum chestionați activitatea an I.P.J.cta.

Ion

22 Jul, 2021 21:06

De foarte mult timp IPJ Cta nu a avut un om cu asa calitate… Patrie si onoare!

Articole asemanatoare

Adrian Glugă, printre ei Iată cine sunt noii judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție! Lista

29 Mar 2024 788

Soția fostului comandant al Inspectoratului Județean de Poliție nu-l mai consiliază pe Vergil Chițac (DOCUMENT)

18 Jan 2024 6050

Licitații Constanța Licitație organizată de Societatea Națională Nuclearelectrica SA pentru a cumpăra echipamente

17 Jan 2024 714

Surse Chestorul Constantin Glugă, fostul șef al IPJ Constanța, și comisarii șefi Nicolae Simion și Marin Dincă se pensionează!

20 Dec 2023 2402

Imaginea zilei Constanța Dragostea nu are bariere de vârstă (FOTO)

18 Dec 2023 1377

Sondaj de opinie Considerați oportune eliberările din funcție din IPJ Constan, după tragedia de la 2 Mai? Ce au răspuns participanții

03 Sep 2023 1427

LIVE TEXT Șeful Poliției Române, la Constanța! Este prezentată Mădălina Sorina Vlangăr, prima femeie care va conduce IPJ Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

29 Aug 2023 2984

Ministrul Afacerilor Interne Comisar șef Mădălina-Sorina Vlangăr, noul șef interimar al IPJ Constanța (VIDEO)

28 Aug 2023 6223

Șeful Poliției Rutiere Constanța, adjunctul IPJ Constanța și șefii de la Poliția Mangalia și Vama Veche, demiși din funcție după tragedia rutieră de la 2 mai (VIDEO)

23 Aug 2023 4549

Anchetă internă la IPJ Constanța după tragedia rutieră de la 2 Mai! Ce spune chestorul Constantin Glugă (VIDEO)

21 Aug 2023 2528

Știri din Constanța Soția comandantului Inspectoratului de Poliție, consilier onorific al primarului Vergil Chițac (DOCUMENT)

01 Aug 2023 5656

Poliția Română a scos la concurs funcţia de adjunct al șefului IPJ Constanța

01 Jul 2023 1888

Inspectorul șef al IPJ Constanța, chestor Constantin-Adrian Glugă, se căsătorește

13 Apr 2023 8525

Poliția Română, anunț important! Este vizat IPJ Constanța

28 Mar 2023 4223

UPDATE. Jurnalistul Căutiş anunță „sentința definitivă ce impune DNA-ului să ancheteze pe primarul din Limanu“!

10 Jan 2023 2117