Interviu Online

Interviu online cu Adrian Gemănaru, preşedintele Centrului Psihologic „Marea Neagră“ „Plaja Terapeutică din staţiunea Mamaia este o plajă senzorială, o zonă adresată simţurilor umane“


Plaja Terapeutică din staţiunea Mamaia, un proiect unic în România, a fost inaugurată anul acesta şi s-a bucurat de un real succes atât în rândul turiştilor, cât şi al constănţenilor.
 
Cu o suprafaţă de 2.000 de metri pătraţi, se află lângă pontonul vechi al staţiunii Mamaia şi este „o plajă senzorială care se adresează celor cinci simţuri umane ce sunt stimulate astfel în mod direct“.
 
Printre principalele atracţii ce pot fi descoperite pe plaja terapeutică se numără zona aromelor, pădurea de bambus - reprezentată de un instrument muzical gigant, curcubeul - format din perdele colorate din texturi diferite ce sunt dispuse în zona de stimulare tactilă, pictura pe sticlă şi un atelier de olărit.
 
De asemenea, pe plajă a fost instalat şi un cort „spiritual”, unde atracţia principală o reprezentau tobele africane, din cadrul atelierului de terapie prin muzică. Din păcate, cel puţin momentan acest lucru nu mai este posibil deoarece persoane necunoscute încă au sustras tobele africane.
 
Acesta nu este singurul incident neplăcut cu care s-a confruntat vara aceasta Adrian Gemănaru, iniţiatorul proiectului. Nu de puţine ori a avut de-a face cu persoane care nu au înţeles adevăratul rol al acestui proiect şi au venit cu alcool, seminţe, muzică în acest sector de plajă.
 
Pentru a îndepărta „musafirii“ nepoftiţi, a fost necesară de câteva ori şi intervenţia poliţiştilor locali din Constanţa. 
 
Pe de altă parte, Plaja Terapeutică a fost premiată la Gala Turismului ca fiind cea mai frumoasă şi spectaculoasă plajă din România.
 
Despre toate aspecte am discutat cu Adrian Gemănaru, preşedintele Centrului Psihologic „Marea Neagră”, în cadrul unui interviu online, în direct pe www.ziuaconstanta.ro.
 
Plaja Terapeutică din staţiunea Mamaia este considerată un proiect unic în România. Cum v-a venit această idee?
 
În primăvara lui 2017, în momentul când m-am prezentat la sediul Apelor Române ABADL pentru a obţine aprobarea pentru desfăşurarea evenimentului „Alerg 24 h Autism Marea Neagră“, am primit propunerea din partea conducerii instituţiei de a amenaja un sector de plajă pentru persoane cu dizabilităţi. Zona de plajă urma să fie amenajată într-o zonă extinsă pe fonduri europene ce nu fusese prevăzută şi cu această facilitate. Am acceptat provocarea şi am încheiat un document cu această instituţie pentru sectorul de plajă situat în zona plajei 3 Papuci.
 
După 9 luni de zile am fost invitat la sediul ABADL, unde mi s-a adus la cunoştinţă că sectorul de plajă nu mai poate fi pus la dispoziţie, deoarece urma să fie închiriat unui beach-bar.
 
Iniţial, nu am ştiut ce presupune o plajă destinată persoanelor cu nevoi speciale. M-am documentat timp de 9 luni de zile şi în urma unei analize atente am decis să aleg ca model o plajă pentru persoane cu dizabilităţi pe care am văzut-o personal în SUA.
 
În Europa toate plajele prevăd o rampă de acces şi scaune mobile plutitoare, însă mi-am dorit o plajă unde să pot transfera terapiile pe care le desfăşurăm la interior în cabinetele psihologice direct la malul mării. 
 
Cine v-a susţinut financiar în realizarea acestui proiect?
 
Am avut alături de mine câţiva prieteni şi o serie de companii din domeniul privat. Cu titlu de exemplu, aş dori să amintesc despre Asociaţia Salvează o Inimă a lui Vlad Plăcintă, un băiat cu suflet din comuna Frumuşica, sat Broşcoteni judeţul Botoşani ce a oferit cea mai mare sumă în cadrul proiectului.
 
Un alt exemplu ar fi prietenul meu Iulian Voevod, care şi-a retras copiii de la grădiniţa privată, iar taxa de 2000 de lei a donat-o timp de 24 de luni către Plaja Terapeutică.
 
Cel mai sensibil exemplu poate fi reprezentat de efortul celor peste 2000 de oameni ce au alergat timp de 24 de ore la ultramaraton pentru a aduna un leu pentru fiecare km alergat în cadrul competiţiei.  
 
Aţi primit sprijin din partea autorităţilor locale în realizarea acestui proiect?
 
În mod strict, ca instituţii publice nu am primit sprijin, dar au fost câteva persoane din cadrul acestor instituţii ce s-au implicat personal: viceprimarul municipiului Constanţa Dumitru Babu, ce a susţinut financiar personal împreună cu câţiva prieteni ai săi, şi consilierul judeţean Nicoleta Bercaru, ce a susţinut cu ajutorul Şcolii Nicolae Tonitza realizarea atelierului de meloterapie - tobe africane.
 
Concret, ce reprezintă Plaja Terapeutică şi ce le oferă beneficiarilor?
 
Plaja Terapeutică este în mod real o plajă senzorială, o zonă adresată simţurilor umane. A fost proiectată pe mai multe zone:
 
  • Spaţiu de stimulare a simţurilor umane ce cuprinde un atelier de recunoaştere a mirosurilor unde pot fi descoperite peste 20 de esenţe diferite: lămâie, cozonac, migdale, iarbă, lavandă, unt, usturoi etc.
  • Atelier de stimulare tactilă unde sunt instalate mai multe perdele din materiale textile de culori şi texturi diferite ce au rolul de a învăţa copilul cu elemente diferite având în vedere că o bună parte sunt desincronizaţi la nivel senzorial.
  • Atelier de stimulare auditivă unde este instalat un instrument uriaş muzical realizat din beţe de bambus unde fiecare copil are posibilitatea să îşi realizeze propriile melodii prin lovirea beţelor de bambus.
  • grădină senzorială unde sunt instalate o serie de spaţii diferite ca texturi şi mirosuri pentru a realiza o zonă de relaxare.
  • Un cort spiritual unde are loc săptămânal şedinţa de tobe africane.
  • Un atelier de olărit unde cu ajutorul specialistului copiii realizează cele mai diverse forme din lut.
  • O zonă specială este reprezentată de rampa de acces ce a fost adusă din Franţa şi permite accesul persoanelor aflate în scaun rulant pe nisip. Această rampă este unică în România şi are un avantaj important că este prietenoasă cu mediul înconjurător, nu rămân resturi de cuie sau lemne şi îşi păstrează aspectul pe timpul utilizării.
  • De asemenea am adus şi trei fotolii plutitoare ce oferă posibilitatea persoanelor cu dificultăţi locomotorii să poată intra în apa mării.
  • Un ponton mobil plutitor cu rolul terapeutic de a oferi copiilor posibilitatea de a participa la şedinţe de kinetoterapie direct la malul mării.    
 
De curând, Plaja Terapeutică a fost premiată la Gala Turismului ca fiind cea mai frumoasă şi spectaculoasă plajă din România. Cum aţi primit această recunoaştere a meritelor depuse?
 
A fost o surpriză pentru mine deoarece sunt foarte mulţi operatori de plajă ce investesc sume importante pentru a-şi amenaja plajele şi nu mă aşteptam ca în primul an de la lansare să obţinem titlul de „plaja cea mai frumoasă şi spectaculoasă“ în condiţiile în care premiul a fost acordat de către cei ce conduc destinele turismului românesc.
 
Câţi beneficiari a avut Plaja Terapeutică vara aceasta, de la inaugurare şi până în prezent?
 
Din estimările noastre în cele aproximativ 140 de zile de funcţionare vom ajunge la un număr de 40.000 turişti din care 3.500-4.000 persoane cu nevoi speciale.
 
Cine poate veni la atelierele organizate pe Plaja Terapeutică?
 
Atelierele sunt organizate în mod special pentru copii şi au putut participa toţi copiii. Procentual, copiii cu nevoi speciale au reprezentat 20% dintre cei ce au beneficiat de serviciile noastre. Trebuie menţionat că accesul pe plajă şi participarea la toate atelierele a fost gratuită. Costurile fiind asigurate cu ajutorul sponsorilor.
 
Cu titlu de exemplu menţionez efortul celor ce au susţinut cu titlu gratuit atelierele de terapie Bowen, cranio-sacrală şi Yoga.
 
Care sunt atelierele favorite ale beneficiarilor?
 
Toate atelierele au fost îndrăgite de către cei prezenţi, dar favoritele mele au fost atelierele de tobe africane, olărit şi terapie cranio-sacrală.
 
De curând, persoane necunoscute au sustras tobele africane de pe Plaja Terapeutică. Cum s-a întâmplat?
Acesta nu a fost singurul incident neplăcut de vara aceasta. Cum aţi reuşit să ţineţi la distanţă persoanele care nu respectau rolul pentru care a fost creată această plajă?
 
Pe timpul sezonului estival am avut nenumărate situaţii neplăcute cu persoane ce nu au acceptat că este o plajă destinată în principal persoanelor cu nevoi speciale. Principala problemă cu care m-am confruntat a fost această lipsă de înţelegere de a accepta că trebuie să ofere cele mai bune locuri pe plajă persoanelor aflate în dificultate.
 
Deşi am afişat în mod clar pe mai multe panouri că pe această plajă este interzis consumul de băuturi alcoolice şi fumatul nu am putut impune această regulă absolut niciunei persoane.
La sfârşitul zilei am adunat şi peste 100 de recipiente de băuturi alcoolice.
 
Pe lângă aceste situaţii, am avut parte şi de lucruri cu adevărat lipsite de logică. Într-una dintre seri un grup de şase persoane au scos pontonul plutitor pe mal şi l-au cărat pe o distanţă de 150 de metri încercând să îl fure dar din cauza greutăţii sale a fost abandonat.
 
Un alt incident a fost o spargere la magazia unde păstrăm materialele pentru atelierele de lucru de unde au fost sustrase pe timpul nopţii tobele africane folosite la atelierul de melo-terapie. În momentul de faţă există un dosar de cercetare penală la Poliţia Mamaia prin care se încearcă depistarea autorilor acestei fapte.
 
Aţi avut parte de incidente cu persoane recalcitrante care au refuzat să părăsească sectorul de plajă până la sosirea oamenilor legii?
 
Am avut sprijinul Poliţiei Locale Constanţa pe tot timpul sezonului estival şi atunci când am solicitat ajutorul echipajelor din cadrul acestei instituţii au răspuns imediat.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Interviu online cu David Iustin Năstase, vicecampion balcanic Ce l-ar întreba atletul de la CS Farul pe celebrul Michael Johnson, dacă s-ar întâlni

10 Nov 2018 1198

Interviu online cu Luminița Scarlat Icoane reproduse pe colivă. Ce minunății se pot face cu doar câteva ingrediente (galerie foto)

03 Nov 2018 1276

Interviu online cu Cristian Crăciun, preşedintele Asociaţiei Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi - Sucursala Constanţa „Reprezentăm interesele a 2.000 de veterani, militari în activitate, rezervă şi retragere“

27 Oct 2018 1495

Interviu online cu Dan Cojocaru, coordonatorul Centrului „Jean Constantin“ „Tinerii trebuie să fie provocați, să fie smulși din lumea virtuală“

20 Oct 2018 1365

Interviu online cu Inga Postolache, dirijor al fanfarei „Muzica Apelor“ „Viața este prea scurtă și prea frumoasă ca să stai pe loc“

13 Oct 2018 2398

Interviu online cu Ştefan Paloşi, din Constanţa, campion european la tenis „Ţelul meu e să ajung în top 10 ATP“

06 Oct 2018 2859

Interviu online cu Alexandru Nicolcioiu, consilier al directorului general al KMG International „Rafinăria Petromidia este una dintre cele mai moderne din România şi din Europa Centrală şi de Est“

25 Sep 2018 2194

Interviu online cu Dan Albu, președintele Ligii Militarilor Profesioniști „Legislația privind Corpul SGP s-a îmbunătățit. Am obținut drepturi la care doar visam“

22 Sep 2018 8865

Interviu online cu Tudorel Dogaru Poliția Locală Constanța va avea un număr de telefon scurt

15 Sep 2018 4347

​Interviu online cu Florin Timofte, directorul tehnic al Institutului „Grigore Antipa“ Constanţa „Algele trebuie protejate, chiar dacă turiştii nu sunt încântaţi de prezenţa lor“

08 Sep 2018 1647

Interviu online cu Anca Constantin și Irina Sodoleanu, fiica, respectiv nepoata istoricului Adrian V. Rădulescu „Precum Pitagora, considera că dușmanii sunt de fapt prieteni rătăciți“

17 Aug 2018 2539

Interviu online cu Maria Tomescu, specialist al Centrului Meteorologic Dobrogea „Vara îşi reintră în drepturi, vremea va fi însorită, iar temperaturile, numai bune pentru plajă“

03 Aug 2018 1951

Interviu online cu directorul Serviciului Creşe Constanţa Alimente bio, mai multe locuri pentru copii şi reguli noi la înscriere

26 Jul 2018 3297

Interviul online cu inspectorul-şef teritorial din cadrul ISCTR, George Emil Costea, nu a avut loc. Motivul şi cine nu a fost de acord (documente)

21 Jul 2018 2058

Interviu online cu Leonard Manta, campion la gimnastică aerobică „Sunt mândru să îmi reprezint ţara în întrecerile internaţionale!“

07 Jul 2018 2406

Interviu online cu Adrian Mihălcioiu, liderul SLN, inspector ITF România Despre viaţa marinarului, problemele navigatorului român şi pregătirea acestuia. Mai este meseria de navigator atractivă?

30 Jun 2018 1978

Interviu online cu prof. Irinela Nicolae, inspector şcolar Despre înscrierea copiilor la grădiniţe, locuri rămase libere şi noul curriculum naţional pentru educaţie timpurie (document)

23 Jun 2018 2170

Interviu cu Dana Dumitrescu, directorul Teatrului de Stat Constanţa Consacraţii scenei româneşti, la Festivalul „Miturile Cetăţii“ - Marcel Iureş, George Mihăiţă, Ion Caramitru, Marius Manole, Medeea Marinescu

16 Jun 2018 1362

Interviu online cu Dana Dumitrescu, directorul Teatrului de Stat Constanţa Tema este - A treia ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru „Miturile Cetăţii“

14 Jun 2018 1419

Interviu online cu Elena Georgescu, director general al Direcţiei de Proiecte din cadrul CJC „După şase ani sabatici în care nu se mai semnase niciun proiect, banii europeni pot fi şansa judeţului Constanţa!“ (document)

08 Jun 2018 3987

Interviu online cu lect. univ. dr. Liliana Naclad, coordonatorul Stenali Center - Baby Genius & Genius Children’s Academy „La mulţi ani copiilor, dar şi acelui copil pitit în sufletul adulţilor! Doar prin el putem înţelege copilăria"

01 Jun 2018 3001

Interviu online cu Constantin Grosu, preşedintele CNSLR Frăţia - Filiala Constanţa „Avem sindicalişti din toate categoriile socio-profesionale“

24 May 2018 2463

Interviu online cu Adrian Ionescu, avocat în Baroul Constanța Se schimbă legea! Ce trebuie să știi dacă îți cumperi o mașină

12 May 2018 2685

Interviu online cu atletul Bogdan Ofiţeru. Despre istovitoarele ultramaratoane „Cursa în sine e o aventură. E ca un drog, un rău necesar“

05 May 2018 2354

Interviu online cu Gheorghe Ungureanu, directorul Casei de Cultură a Sindicatelor Constanţa „Fiecare an este bun dacă avem spectacole cu săli pline, dacă putem încă să funcţionăm“

28 Apr 2018 1973

Interviu online cu lt. col. Daniel Ferencz, comandantul Grupării de Jandarmi Mobile „Tomis“ Constanța. Jandarmii vor fi la datorie în minivacanța de 1 Mai

21 Apr 2018 3342

Interviu online cu Adriana Arghirescu, consilier local PNL în CLM Constanţa „Atitudinea primarului Făgădău este una de superioritate faţă de consilieri. Nu are deschiderea necesară să putem comunica!“

14 Apr 2018 2489

Interviu cu profesor doctor Olga Duțu „Este cunoscută condiția modestă a personalului didactic, care trebuie să înfrunte aroganța milionarilor și a pruncilor lor“

22 Mar 2018 2246

Interviu online Constantin Ban, viceprimarul comunei Tuzla, despre exploatarea gazelor din Marea Neagră

15 Mar 2018 3501

Interviu online Colonelul Constantin Dima, inspector-şef al IJJ Constanţa - „Punem în executare, în medie, 300 de mandate de aducere pe lună. Aici am avut şi cazuri speciale“

10 Mar 2018 2540

Interviu online cu atleta Ioana Manoliu, multiplă campioană naţională „Am vrut mereu să mă autodepăşesc şi să stabilesc recorduri“

02 Mar 2018 2119

Interviu online cu Vasile Zelcă, preşedintele SNPPC - Biroul Teritorial Constanţa „Angajatorul încearcă să determine poliţiştii să presteze serviciul de permanenţă fără a fi remuneraţi“

17 Feb 2018 5240

Interviu online cu Mitică Iosif, președinte al SLSIP Constanța „Costul standard per elev nu este calculat corect și nu pleacă de la nivelul nevoilor unităților de învățământ!“

10 Feb 2018 1901

Interviu online cu Mitică Iosif, preşedinte al SLSIP Constanţa Tema este - De ce ameninţă sindicatele din învăţământ cu greva generală?

08 Feb 2018 2290

Interviu online cu Kristina Mutiş, purtător de cuvânt al Casei de Pensii Constanţa „Procedura de obţinere a ajutorului de înmormântare pentru angajaţi este aceeaşi cu cea pentru pensionari“

03 Feb 2018 2376

Interviu online cu prof. Petrică Miu, inspector şcolar general Iată ce crede despre revenirea prof. Gabriela Bucovală!

29 Jan 2018 5111

„Agenţii de circulaţie din Casa Domnului! Aşa se face, mamaie!“ Interviu online cu părintele Dănuţ Bertea - „De ce trebuie să mergem la biserică?“

25 Jan 2018 3631

Interviu online cu preotul militar Dragoş Ciobanu „Am participat la misiuni internaţionale. În Afganistan şi Irak. Preotul oferă sprijin moral şi sufletesc militarilor aflaţi în teatre de operaţii“

12 Jan 2018 3702

Ilie Floroiu. Omul, sportivul, conducătorul CS Farul „M-am implicat întotdeauna cu responsabilitate, cu pasiune şi, de ce nu, cu patriotism“

23 Dec 2017 2901

Interviu online cu Drăguţ Encică şi Dan Baltag, şefii Direcţiei Poliţia Locală Constanţa „De anul viitor vom fi mai prezenţi în stradă, după angajarea celor 100 de persoane în serviciile de ordine publică“

16 Dec 2017 4096

Interviu online cu Ghiulfer-Aisun Ismail, avocat în cadrul Baroului Constanţa Ce şanse de scăpare au victimele violenţei în familie

16 Nov 2017 3704

Interviu online cu Teodora Calipetre, avocat în cadrul Baroului Constanţa Legea 10/2001, privind retrocedările de terenuri, pe înţelesul tuturor

13 Nov 2017 3149

Interviu online cu Constantin Dancu, inspector-șef al IPJ Constanța „- V-ați bucurat când ați fost numit a doua oară în această funcție? - Categoric, da! Mă onorează!“

04 Nov 2017 7042

Interviu online cu Adrian Liviu Petrovici, vicecampion al României în campionatul Moto RC „Orice cursă terminată pe motocicletă este una câştigată“

21 Oct 2017 4353

Interviu online cu actorii Teatrului de Stat Constanţa Ileana Ploscaru şi Dan Cojocaru „Spectatorii de teatru nu trădează teatrul. Vă aşteptăm la «Bătrâna şi hoţul»!“

14 Oct 2017 3186

Interviu online cu Laura Diaconu „Atunci când am dorinţa de a fi protejată, îmbrac o cămaşă românească“

02 Oct 2017 3564

Interviu online cu Andreea Ana, dublă vicecampioană mondială „Îmi doresc să particip la Jocurile Olimpice şi să câştig o medalie“

23 Sep 2017 4075

Interviu online Lavinia Dumitraşcu a rememorat revolta pe care a simţit-o când lui Gheorghe Dumitraşcu i-a fost refuzat de penelişti titlul de cetăţean de onoare al Constanţei

14 Sep 2017 5296

Colaborare ZIUA de Constanţa Ionuţ Druche, directorul Editurii Arhiepiscopiei Tomisului, despre istoria contemporană a vieţii bisericeşti din Dobrogea

14 Sep 2017 3661

Interviu online cu Ionuţ Druche, directorul Editurii Arhiepiscopiei Tomisului şi redactor-şef al revistei „Tomisul Ortodox“ „Ca un detectiv, am căutat zeci de familii ale vechilor preoţi dobrogeni“

09 Sep 2017 5573