Interviu online cu Adrian Gemănaru, preşedintele Centrului Psihologic „Marea Neagră“ „Plaja Terapeutică din staţiunea Mamaia este o plajă senzorială, o zonă adresată simţurilor umane“


Plaja Terapeutică din staţiunea Mamaia, un proiect unic în România, a fost inaugurată anul acesta şi s-a bucurat de un real succes atât în rândul turiştilor, cât şi al constănţenilor.
 
Cu o suprafaţă de 2.000 de metri pătraţi, se află lângă pontonul vechi al staţiunii Mamaia şi este „o plajă senzorială care se adresează celor cinci simţuri umane ce sunt stimulate astfel în mod direct“.
 
Printre principalele atracţii ce pot fi descoperite pe plaja terapeutică se numără zona aromelor, pădurea de bambus - reprezentată de un instrument muzical gigant, curcubeul - format din perdele colorate din texturi diferite ce sunt dispuse în zona de stimulare tactilă, pictura pe sticlă şi un atelier de olărit.
 
De asemenea, pe plajă a fost instalat şi un cort „spiritual”, unde atracţia principală o reprezentau tobele africane, din cadrul atelierului de terapie prin muzică. Din păcate, cel puţin momentan acest lucru nu mai este posibil deoarece persoane necunoscute încă au sustras tobele africane.
 
Acesta nu este singurul incident neplăcut cu care s-a confruntat vara aceasta Adrian Gemănaru, iniţiatorul proiectului. Nu de puţine ori a avut de-a face cu persoane care nu au înţeles adevăratul rol al acestui proiect şi au venit cu alcool, seminţe, muzică în acest sector de plajă.
 
Pentru a îndepărta „musafirii“ nepoftiţi, a fost necesară de câteva ori şi intervenţia poliţiştilor locali din Constanţa. 
 
Pe de altă parte, Plaja Terapeutică a fost premiată la Gala Turismului ca fiind cea mai frumoasă şi spectaculoasă plajă din România.
 
Despre toate aspecte am discutat cu Adrian Gemănaru, preşedintele Centrului Psihologic „Marea Neagră”, în cadrul unui interviu online, în direct pe www.ziuaconstanta.ro.

 
Plaja Terapeutică din staţiunea Mamaia este considerată un proiect unic în România. Cum v-a venit această idee?
 

În primăvara lui 2017, în momentul când m-am prezentat la sediul Apelor Române ABADL pentru a obţine aprobarea pentru desfăşurarea evenimentului „Alerg 24 h Autism Marea Neagră“, am primit propunerea din partea conducerii instituţiei de a amenaja un sector de plajă pentru persoane cu dizabilităţi. Zona de plajă urma să fie amenajată într-o zonă extinsă pe fonduri europene ce nu fusese prevăzută şi cu această facilitate. Am acceptat provocarea şi am încheiat un document cu această instituţie pentru sectorul de plajă situat în zona plajei 3 Papuci.
 
După 9 luni de zile am fost invitat la sediul ABADL, unde mi s-a adus la cunoştinţă că sectorul de plajă nu mai poate fi pus la dispoziţie, deoarece urma să fie închiriat unui beach-bar.
 
Iniţial, nu am ştiut ce presupune o plajă destinată persoanelor cu nevoi speciale. M-am documentat timp de 9 luni de zile şi în urma unei analize atente am decis să aleg ca model o plajă pentru persoane cu dizabilităţi pe care am văzut-o personal în SUA.
 
În Europa toate plajele prevăd o rampă de acces şi scaune mobile plutitoare, însă mi-am dorit o plajă unde să pot transfera terapiile pe care le desfăşurăm la interior în cabinetele psihologice direct la malul mării. 
 
Cine v-a susţinut financiar în realizarea acestui proiect?
 
Am avut alături de mine câţiva prieteni şi o serie de companii din domeniul privat. Cu titlu de exemplu, aş dori să amintesc despre Asociaţia Salvează o Inimă a lui Vlad Plăcintă, un băiat cu suflet din comuna Frumuşica, sat Broşcoteni judeţul Botoşani ce a oferit cea mai mare sumă în cadrul proiectului.
 
Un alt exemplu ar fi prietenul meu Iulian Voevod, care şi-a retras copiii de la grădiniţa privată, iar taxa de 2000 de lei a donat-o timp de 24 de luni către Plaja Terapeutică.
 
Cel mai sensibil exemplu poate fi reprezentat de efortul celor peste 2000 de oameni ce au alergat timp de 24 de ore la ultramaraton pentru a aduna un leu pentru fiecare km alergat în cadrul competiţiei.  
 
Aţi primit sprijin din partea autorităţilor locale în realizarea acestui proiect?
 
În mod strict, ca instituţii publice nu am primit sprijin, dar au fost câteva persoane din cadrul acestor instituţii ce s-au implicat personal: viceprimarul municipiului Constanţa Dumitru Babu, ce a susţinut financiar personal împreună cu câţiva prieteni ai săi, şi consilierul judeţean Nicoleta Bercaru, ce a susţinut cu ajutorul Şcolii Nicolae Tonitza realizarea atelierului de meloterapie - tobe africane.
 
Concret, ce reprezintă Plaja Terapeutică şi ce le oferă beneficiarilor?
 
Plaja Terapeutică este în mod real o plajă senzorială, o zonă adresată simţurilor umane. A fost proiectată pe mai multe zone:
 
  • Spaţiu de stimulare a simţurilor umane ce cuprinde un atelier de recunoaştere a mirosurilor unde pot fi descoperite peste 20 de esenţe diferite: lămâie, cozonac, migdale, iarbă, lavandă, unt, usturoi etc.
  • Atelier de stimulare tactilă unde sunt instalate mai multe perdele din materiale textile de culori şi texturi diferite ce au rolul de a învăţa copilul cu elemente diferite având în vedere că o bună parte sunt desincronizaţi la nivel senzorial.
  • Atelier de stimulare auditivă unde este instalat un instrument uriaş muzical realizat din beţe de bambus unde fiecare copil are posibilitatea să îşi realizeze propriile melodii prin lovirea beţelor de bambus.
  • grădină senzorială unde sunt instalate o serie de spaţii diferite ca texturi şi mirosuri pentru a realiza o zonă de relaxare.
  • Un cort spiritual unde are loc săptămânal şedinţa de tobe africane.
  • Un atelier de olărit unde cu ajutorul specialistului copiii realizează cele mai diverse forme din lut.
  • O zonă specială este reprezentată de rampa de acces ce a fost adusă din Franţa şi permite accesul persoanelor aflate în scaun rulant pe nisip. Această rampă este unică în România şi are un avantaj important că este prietenoasă cu mediul înconjurător, nu rămân resturi de cuie sau lemne şi îşi păstrează aspectul pe timpul utilizării.
  • De asemenea am adus şi trei fotolii plutitoare ce oferă posibilitatea persoanelor cu dificultăţi locomotorii să poată intra în apa mării.
  • Un ponton mobil plutitor cu rolul terapeutic de a oferi copiilor posibilitatea de a participa la şedinţe de kinetoterapie direct la malul mării.    
 
De curând, Plaja Terapeutică a fost premiată la Gala Turismului ca fiind cea mai frumoasă şi spectaculoasă plajă din România. Cum aţi primit această recunoaştere a meritelor depuse?
 
A fost o surpriză pentru mine deoarece sunt foarte mulţi operatori de plajă ce investesc sume importante pentru a-şi amenaja plajele şi nu mă aşteptam ca în primul an de la lansare să obţinem titlul de „plaja cea mai frumoasă şi spectaculoasă“ în condiţiile în care premiul a fost acordat de către cei ce conduc destinele turismului românesc.
 
Câţi beneficiari a avut Plaja Terapeutică vara aceasta, de la inaugurare şi până în prezent?
 
Din estimările noastre în cele aproximativ 140 de zile de funcţionare vom ajunge la un număr de 40.000 turişti din care 3.500-4.000 persoane cu nevoi speciale.
 
Cine poate veni la atelierele organizate pe Plaja Terapeutică?
 
Atelierele sunt organizate în mod special pentru copii şi au putut participa toţi copiii. Procentual, copiii cu nevoi speciale au reprezentat 20% dintre cei ce au beneficiat de serviciile noastre. Trebuie menţionat că accesul pe plajă şi participarea la toate atelierele a fost gratuită. Costurile fiind asigurate cu ajutorul sponsorilor.
 
Cu titlu de exemplu menţionez efortul celor ce au susţinut cu titlu gratuit atelierele de terapie Bowen, cranio-sacrală şi Yoga.
 
Care sunt atelierele favorite ale beneficiarilor?
 
Toate atelierele au fost îndrăgite de către cei prezenţi, dar favoritele mele au fost atelierele de tobe africane, olărit şi terapie cranio-sacrală.
 
De curând, persoane necunoscute au sustras tobele africane de pe Plaja Terapeutică. Cum s-a întâmplat?
Acesta nu a fost singurul incident neplăcut de vara aceasta. Cum aţi reuşit să ţineţi la distanţă persoanele care nu respectau rolul pentru care a fost creată această plajă?
 
Pe timpul sezonului estival am avut nenumărate situaţii neplăcute cu persoane ce nu au acceptat că este o plajă destinată în principal persoanelor cu nevoi speciale. Principala problemă cu care m-am confruntat a fost această lipsă de înţelegere de a accepta că trebuie să ofere cele mai bune locuri pe plajă persoanelor aflate în dificultate.
 
Deşi am afişat în mod clar pe mai multe panouri că pe această plajă este interzis consumul de băuturi alcoolice şi fumatul nu am putut impune această regulă absolut niciunei persoane.
La sfârşitul zilei am adunat şi peste 100 de recipiente de băuturi alcoolice.
 
Pe lângă aceste situaţii, am avut parte şi de lucruri cu adevărat lipsite de logică. Într-una dintre seri un grup de şase persoane au scos pontonul plutitor pe mal şi l-au cărat pe o distanţă de 150 de metri încercând să îl fure dar din cauza greutăţii sale a fost abandonat.
 
Un alt incident a fost o spargere la magazia unde păstrăm materialele pentru atelierele de lucru de unde au fost sustrase pe timpul nopţii tobele africane folosite la atelierul de melo-terapie. În momentul de faţă există un dosar de cercetare penală la Poliţia Mamaia prin care se încearcă depistarea autorilor acestei fapte.
 
Aţi avut parte de incidente cu persoane recalcitrante care au refuzat să părăsească sectorul de plajă până la sosirea oamenilor legii?
 
Am avut sprijinul Poliţiei Locale Constanţa pe tot timpul sezonului estival şi atunci când am solicitat ajutorul echipajelor din cadrul acestei instituţii au răspuns imediat.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Interviu online cu voleibalista Alexandra Spînoche, căpitanul CSM Constanța „E o plăcere să mă întorc acasă și să joc pentru orașul meu“

16 Apr 2024 1239

Interviu online cu avocata Maria Neagu, din cadrul Baroului Constanța - Sistemul judiciar din România, prin ochii unui tânăr avocat stagiar

07 Apr 2024 1020

Interviu online Pictorul și graficianul profesionist Bianca Paraschiv - Sunt sinceră cu mine, creez ceea ce mă reprezintă și mă împlinește spiritual și artistic!

03 Apr 2024 2043

Interviu online cu Erik Began, de la CSM Constanța „Atât antrenorii, cât și părinții mi-au spus să perseverez și să am încredere că voi reuși“

25 Mar 2024 1982

Interviu online cu Sorin Mihai, inspector şcolar general „Cele două simulări organizate la nivelul județului Constanța au arătat că elevii sunt mai buni decât cei din țară“

11 Mar 2024 1623

Interviu online cu voleibalistul Eric Petcu, de la CSM Constanța „Inițial, a fost doar o joacă, iar în timp a devenit o pasiune“

15 Feb 2024 1797

VIDEO Vrei să devii polițist? Acum ai ocazia! Precizări importante legate de tatuaje. Interviu online cu agent șef adjunct de poliție Olimpia Ceară, purtătorul de cuvânt al IPJ Constanța

01 Nov 2023 2447

Interviu online cu handbalistul Ayar Murtaza, de la CSM Constanța „Tata m-a îndrumat pe acest drum, e o pasiune în familie“

04 Oct 2023 2740

Interviu online cu Marius Nazîru, de la CSM Constanța „Rugby-ul te învață să te ridici, de câte ori cazi, chiar dacă uneori e mai greu“

10 Aug 2023 2292

Interviu online cu Cezar Unitu, de la CSM Constanța „Baschetul îmi ocupă majoritatea timpului și mă face mai fericit pe zi ce treceׅ“

27 Jul 2023 2536

Interviu online cu performerul Carol Popa, de la CSM Constanța „Pe o scară de la 1 la 10, ca dificultate fizică, aș clasa triatlonul pe 9“

06 Jul 2023 2573

Interviu echipa DajarMagazin.ro „Ne propunem să aducem senzația de cină la restaurant în propria casă”

05 Jul 2023 1525

Interviu online cu baschetbalista Amira Bou-Chedid, de la CSM Constanța „Pentru atingerea înaltei performanțe, munca este partea esențială“

15 Jun 2023 3251

Editorial Așa se nasc campionii!

22 May 2023 1813

Interviu online cu voleibalista Alexia Ruci, de la CSM Constanța „Îmi doresc să devin o sportivă renumită“

18 May 2023 3293