Interviu Online cu Adrian Ionescu, avocat în Baroul Constanţa s-a terminat Tema a fost - "Modificările Codului Civil, raporturile patrimoniale şi nepatrimoniale dintre persoane"

IMG_1739.jpgNoul Cod civil al României, prin care sunt reglementate raporturile patrimoniale şi nepatrimoniale dintre persoane, ca subiecte de drept civil, intră în vigoare din 1 octombrie. Codul este alcătuit dintr-un ansamblu de reguli care stabileşte raporturile de drept privat, încorporând în totalitate reglementările privitoare la persoane, relaţiile de familie şi relaţiile comerciale. Specialiştii au precizat că actele şi faptele juridice încheiate ori, după caz, săvârşite sau produse înainte de intrarea în vigoare a noului Cod civil nu pot genera alte efecte juridice decât cele prevăzute de legea în vigoare la data încheierii sau, după caz, a săvârşirii ori producerii lor. Orice persoană dispărută poate fi declarată moartă după doi ani. Despăgubiri la ruperea abuzivă a logodnei. Minorii de 16 ani se pot căsători doar în anumite condiţii. Interzicerea căsătoriei între tutore şi persoana minoră şi între persoane de acelaşi sex sunt doar câteva modificări pe care le aduce Codul Civil. Şi respectarea vieţii private se face după reguli noi din octombrie. Avocatul Adrian Ionescu explică Codul Civil pe înţelesul tuturor joi de la ora 10.00 în direct pe www.ziuaconstanta.ro.

Realizator: Lavinia Siclitaru

Aşteptăm întrebările dumneavoastră prin formularul de comentarii de la sfârşitul articolului sau la adresa interviu@ziuact.ro.

Nota redacţiei: Pentru a păstra coerenţa şi relevanţa discuţiei, nu vom valida comentariile care nu se referă la temele anunţate, care nu conţin întrebări sau care constau în atacuri la persoană.

Intrebari redactie:

IMG_1745.jpg1. Noul Cod Civil, care va intra in vigoare la data de 1 octombrie 2011, contine reglementari favorabile consumatorilor si va conduce la o flexibilizare a creditelor, insa exista si multe probleme legate de faptul ca acesta nu se va aplica decat contractelor incheiate dupa data mentionata. Care este cel mai mare dezavantaj al Codului Civil ce va fi aplicat de la 1 octombrie?

A.I.: In principiu dezavantajul este ca se aplica cam tarziu. Probabil ca daca s-ar fi aplicat inainte de criza, ar fi schimbat atitudinea bancilor fata de clienti. Intr-adevar creeaza unele facilitati judiciare pentru consumatori, clienti dar acestea sunt strict pentru cazurile in care exista actiuni ale bancilor impotriva consumatorilor, folosindu-se de pozitia de forta.

2. Pentru a doua categorie de contracte, cele care vor fi incheiate de la 1 octombrie, trebuie facute alte formulare, alte proceduri, alte soft-uri informatice si asa mai departe. Ce inseamna acest lucru pentru clientii bancilor?

A.I.:  Cheltuieli suplimentare care oricum se vor resimti in comisioanele bancilor. Modificarile de contract, formularele vor fi ale fel, doar conditiile generale ale contractelor trebuie sa reflecte noile modificari.

3. Debitorul este un partener, cu care trebuie sa imparti si beneficiile si riscurile si pe care trebuie sa-l sprijini daca are dificultati, pentru ca este foarte bine pentru banca. Daca nu il sprijini, inseamna executare silita, iar pentru banca acest lucru inseamna recuperare de 30 - 40 la suta din suma si un debitor neperformant in plus. Din pacate, acest text nu se aplica decat contractelor incheiate din 1 octombrie 2011, nu si celor in vigoare. Exista sanse, pentru clienti, de a obtine aplicarea acestor reglementari in instanta?

A.I.: Din pacate nu exista sanse pentru ca legea civila prevedere strict pentru viitor. Doar in cazul in care se face o refinantare a creditului. Este singura solutie pentru care ar putea fi aplicabile noile prevederi.

4. Textul 102 din Legea 71/2011 nu a existat in Codul Civil, a fost introdusa acum, pe nebanuite, pe ascuns, la momentul la care s-a adoptat legea de punere in aplicare a Codului Civil, probabil ca tot datorita lobby-ului bancilor. Dar le face rau tot bancilor. Vor fi obligati sa mearga in paralel cu doua tipuri de contracte. Credeti ca acest nou Cod Civil va duce la flexibilizarea creditarii?

A.I.: Nu stiu daca duce neaparat la flexibilizarea creditarii insa creeaza o responsabilizare a bancii pentru ca legea permite clientului sa se apere impotriva bancilor dar numai pentru contractele care intra in vigoare cu 1 octombrie 2011. Si veche legea nu interzicea actiunile impotriva bancilor si chiar s-au castigat procese impotriva bancilor pentru clauze considerate abuzive, dar acum au fost luate din spiritul legii si introduse in litera ei.

5. Noul Cod Civil: Cum să ieşi mai repede dintr-o căsnicie. Divorţul administrativ, despăgubiri din partea soţului vinovat şi cum să nu ajungi la partaj. Cum e cu divorţul? Care sunt noutăţile din Codul Civil?


A.I.:  Noutatile au fost prefatate de mica reforma in Justitie. Ar fi divortul administrativ la serviciul de stare civila, cel mai des utilizat in ultima vreme si divortul la notar si noile reglementari cu privire la culpa procesuala a partii si daunele ce pot fi acordate sotului nevinovat.

6. E mai avantajos un divorţ administrativ decat unul la notar?


A.I.: Divortul administrativ nu aplica in cazul in care exista minori. Divortul administrativ este mai avantajos din punctul de punct de vedere financiar si ca timp. In cazului divortului la notar se accepta si divortul cuplurilor care au copii minori cu anumite conditii: partile sa convina si in actul de divort sa se consemneze asupra tuturor aspectelor: numele de familia pe care il vor purta sotii, custodia comuna sau separata in functie de cum doresc partile, stabilirea locuintei copiilor, programul de vizita si pensia de intretinere.

7. Legea prevede nişte despăgubiri în caz de divorţ. Există riscul ca, practic, doi oameni între care nu mai există nimic să fie obligaţi să stea împreună din motive materiale?

A.I.: Despagubirile in cazul in care se stabileste vina exclusiva a sotului care a cauzat divortul dar mai mult decat atat partea care solicita trebuie sa demonstreze acuzatiile si sa-ti motiveze pretentiile materiale.

8. De ce prevederile privind despăgubirile la divorţ se aplică cuplurilor cu vechime în căsnicie?


A.I.: Probabil pentru ca persoanele respective si-au facut un viitor ‘i s-au dedicat familiei intrutotul. Dar la fel, acuzatiile trebuie dovedite.

9. Vorbiţi-ne şi despre posibilitatea soţilor de a alege regimul matrimonial. Ce reprezintă Conventia matrimoniala şi când se poate încheia?


A.I.: Conventia matrimoniala se traduce prin contract prenuptial. Conventia matrimoniala poate fi incheiata si dupa casatorie dar se aplica doar de la momentul casatoriei. Conventia se incheie la notar si va fi notata intr-un registru special. Poate fi atacata si in cazul in care se anuleaza, se aplica regimul matrimonial comun. Termenul pentru atacarea conventiei intre soti este de un an de zile. Sunt practic 3 tipuri de regimuri matrimoniale: 1. regimul comunitatii legale - bunuri comune. 2. regimul separatiei de bunuri - adica fiecare pastreaza ce a cumparat in nume propriu. 3. regimul comunitatii conventiale care presupune o stabilire de comun acord intre parti.

10. Ce introduce clauza de preciput (dreptul de a lua unul sau mai multe bunuri comune inainte de partaj)?

A.I.: Este o clauza in cazul conventiei matrimoniale prin care sotul beneficar al clauzei are dreptul ca ia in cazul decesului celuilalt sot in timpul casatoriei, in proprietate sau in posesia un bun sau mai multe bunuri care au apartinut sotului decedat.

11. Vorbiţi-ne şi despre motivele desfacerii căsătoriei, efectele divorţului în raporturile dintre soţi.

A.I.: Nu sunt definite nicaieri. Se poate divorta prin acordul sotilor si cand raporturile dintre soti sunt grav vatamate. Motive de divort: din culpa exclusiva doar cu o separare in fapt de cel putin 2 ani, starea de sanatate.

12. Noul Cod Civil care intră în vigoare începând cu 1 octombrie aduce veşti proaste pentru cuplurile infidele. Pe soţii care înşeală infidelitatea acest lucru i-ar putea costa o avere pe viitor pentru că noul Cod Civil prevede despăgubiri pentru persoana înşelată sub formă de bani, rentă viageră sau sume globale. Cum se vor stabili aceste despagubiri?

A.I.: Practic despagubirile trebuie dovedite si prejudiciul trebuie stabilit in functie de suferinta provocata. De exemplu poate fi ceruta decontarea unui tratament in functie de vatamarea suferita, daca exista un prejudiciu psihic sau rusine creata.

13. De asemenea de despagubiri poate beneficia şi soţul agresat moral sau fizic, consumul de băuturi alcoolice şi părăsirea nejustificată a domiciului. În ce situaţii, care este valoarea despăgubirilor?


A.I.: Toate astea sunt motive de divort factual. Valoarea este stabilita de partea care se considera vatamata, doar ea isi poate aprecia suferinta.

14. Se pot da despăgubiri pentru cheltuielile de nuntă?

A.I.: Da, dar doar in masura in care sunt dovedite si in masura in care este apropiata de data nuntii actiunii.

15. Pensia de întreţinere în caz de divorţ chiar dacă nu există copii minori. În ce condiţii se acordă?

A.I.: In conditiile in care se afla in nevoie, adica stare de sanatate care nu-i permite sa munceasca, nu realizeaza venituri, se apreciaza de la caz la caz.

16. Restritii pentru presa de la 1 octombrie. Publicarea unei anchete jurnalistice poate fi oprita in instanta. In ce conditii?


A.I.: Nu poate fi oprita in instanta decat in cazuri extrem, extrem de grave, ceea ce cred ca este aproape imposibil. E vorba de protejarea demnitatii. Cel mai important este atr. 75 care este destul de vag si din punctul meu de vedere poate fi interpretat in favoarea presei. Concret daca ancheta este facuta cu buna credinta si vizeaza interesul public pentru ca este vorba de un functionar public, nu poate fi oprita. Daca una dintre partile care cer oprirea anchetei pun la dispozitia presei fotografiile sau documentele, e clar ca persoana care le-a postat  sau dat catre public trebuie sa raspunda in fata celuilalt. Vor fi pedepsite faptele facute cu rea credinta si care aduc atingere. Delictul de opinie nu se pedepseste.

17. Potrivit noului Cod civil, orice persoană dispărută poate fi declarată moartă după doi ani. În ce condiţii? In caz de catastrofe, razboi, cutremur, inundatii, termenul declararii mortii persoanei disparute se scurteaza la sase luni.


A.I.: In conditiile in care a fost declarata disparuta si exista indicii temeinice ca nu se mai afla in viata chiar daca nu exista un cadavru.

18. Prin Codul civil este interzisă căsătoria dintre persoane de acelaşi sex. În plus, noul Cod civil impune reglementează încheierea logodnei şi prevede că minorii de 16 ani se pot căsători, în anumite condiţii. Să detaliem subiectul.

A.I.: Codul Civil este foarte transant.  Institutia logodnei presupune o promisiune de a incheia o casatorie si promisiunea nu este indeplinitita se pot solicita despagubiri. Logodna se pot incheia doar intre persoane majore. La rupere, se restituie darurile precum si cheltuielile facute pentru organizarea petrecerii.

19. Impactul Noilor Coduri asupra sistemului judiciar?

A.I.: Practic vorbim despre o reasezare a intregului sistem judiciar, în sensul in care actualul cod are 146 de ani si este mai mult decat depasit. Se simtea nevoia reformarii lui.

20. Noul Cod Civil si impactul asupra incheierii contractelor?

A.I.: Introduce teoria imprevizibilitatii care exista ca si notiune in sensul in care nu se incurajeaza nerespectarea contractelor de către debitori ci creaza posibilitatea debitorului sa solicite eventuale modificari ale contractelor in cazul in care situatia materiala sau sociala  si economica  se modifica in mod drastic.
Ar mai fi reglementarea leziunii. Este vorba ca in cadrul unui contract o parte isi asuma obligatii foarte mari necunoscand situatia. Este vorba de protectia contractantilor si de a echilibra conventia.

21. Consecintele majore ale reformarii Codului Civil?


A.I.: Practic in noul Cod Civil sunt cuprinse dipsozitiile din Codul Comercial, al familiei, legea publicitatii imobiliare, practic insumeaza baza dreptului privat.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

CFR SA printr-o firmă din Constanța, răspuns negativ privind intrarea în legalitate a unei construcții

08 Jan 2023 2303

Vești bune din Italia 10 dintre românii daţi dispăruţi în urma cutremurului au fost găsiţi în viaţă

28 Aug 2016 2929

Voceaconstantei.roCamerele Implantabile, un confort pentru pacienții aflați sub tratament chimioterapic

21 Jul 2016 3153

Poliţiştii constănţeni au desfăşurat activităţi de informare a turiştilor din Vama Veche

07 Jul 2016 3419

Sticla de Aqua Carpatica dispare

23 Jun 2016 4365

Voceaconstantei.ro Hirudoterapia, terapia cu ajutorul lipitorilor

24 Apr 2016 4922

UPDATE 5- Robert Popa, copilul dat dispărut de aseară, a recunoscut că și-a petrecut noaptea la un coleg

26 Nov 2015 4512

Propunere legislativă pentru respectarea utilizării limbii române ca limbă oficială a statului român

31 Aug 2015 2244

Andreea Marta, condamnată în dosarul prostituatelor de lux

21 Jul 2015 5274

Romania Comunista sau ultima din CEE

10 Jun 2015 2233

Astrocafe.ro Horoscopul săptămânal - 27.10.2014 – 02.11.2014

27 Oct 2014 3956

Avionul Air Algerie, disparut de pe radare, s-a prabusit. La brodul navei se afla si un roman

24 Jul 2014 3653

Inspectoratul de Poliţie Al Judeţului Constanţa - buletin de presă

26 Jun 2014 3024

Buletin de presa IPJ

05 May 2014 2924

Centrul natura Strategie tratament

26 Apr 2014 12549