Interviu online cu Adriana Arghirescu, consilier local PNL în CLM Constanţa „Atitudinea primarului Făgădău este una de superioritate faţă de consilieri. Nu are deschiderea necesară să putem comunica!“

Adriana Arghirescu, consilier local PNL în CLM Constanţa, a vorbit în cadrul unui interviu online despre proiectele opoziţiei care nu au fost luate în considerare de executivul Primăriei şi de direcţiile de specialitate, despre atitudinea de superioritate pe care primarul Decebal Făgădău o manifestă în relaţia cu aleşii locali liberali, precum şi despre disfuncţionalităţile constante în cele 20 de luni de mandat în ceea ce înseamnă nerespectarea regulamentelor, a timpilor de răspuns la petiţii şi solicitări.
 
Redăm mai jos sesiunea de întrebări şi răspunsuri.

Împreună cu mai mulţi colegi consilieri locali municipali ai Partidului Naţional Liberal aţi depus recent rapoartele de activitate pe anul 2017 şi, odată cu acestea, aţi formulat şi o listă cu nemulţumiri pe care le aveţi în legătură cu modul de funcţionare al Consiliului Local Municipal Constanţa. Eu am înţeles din acele rapoarte că sunt probleme grave de comunicare, că aleşilor locali municipali de multe ori le lipsesc informaţii esenţiale atunci când sunt puşi în faţa adoptării unui proiect de hotărâre de CLM iniţiat de primar. Aţi spus că pe parcursul anului 2017 aţi întâmpinat dificultăţi în desfăşurarea activităţii. În ce au constat aceste „bariere“ în calea exercitării mandatelor dvs.?

Consilierii locali PNL sunt persoane active, majoritatea cu experienţă în mediul privat. Ne-am început activitatea cu o atitudine proactivă, de susţinere a proiectelor care au ca obiectiv dezvoltarea armonioasă a municipiului Constanţa şi o administrare eficientă. Ce înţelegem noi printr-o administrare eficientă? Aşa cum în domeniul privat suntem orientaţi spre client, prin similitudine, în domeniul public, serviciile trebuie orientate spre cetăţean. Noi am încercat de-a lungul acestei perioade să urmărim modul în care se respectă termenele legale ale petiţiilor cetăţenilor (ex.: Am o adresă către comisia de analiza, verificare şi punctare a cererilor de locuinţe modulare, din 10.10.2016. Nu am primit niciun răspuns la această adresă nici până în prezent).
 
Văzând că lucrurile nu se derulează aşa cum ar trebui, am încercat să găsim explicaţii şi am solicitat un raport de audit intern al aparatului primarului pentru 2016. Am primit un răspuns de la auditorul intern, anume că „dosarele misiunilor de audit public intern sunt proprietatea entităţii publice şi sunt confidenţiale, se păstrează până la implementarea recomandărilor din raportul de audit public intern, după care se arhivează în concordanta cu reglementările legale în vigoare“. Barierele pe care le întâmpină orice cetăţean sunt valabile şi în cazul consilierilor. Facem adrese la care nu ni se răspunde în termen sau deloc, facem sesizări la care privim sau nu răspunsuri. 
 
În timp ce foarte mulţi constănţeni critică lipsa de reacţie a opoziţiei din Consiliul Local Municipal, am văzut că au fost depuse mai multe proiecte de hotărâre cărora susţineţi că nu le-au fost redactate rapoarte de specialitate din partea direcţiilor Primăriei Constanţa. Ce explicaţii aţi primit pentru aceste refuzuri pe bandă rulantă? Există posibilitatea ca aceste proiecte să nu fi fost sustenabile, bine argumentate? Vă întreb ca să înţelegem exact cum stau lucrurile. 

De pildă, în cazul proiectului de amenajare a parcului Tăbăcărie, depus de consilierul Mihaela Andrei, i s-a răspuns că este nevoie de un nou PUZ, iar primarul nu are în vedere acest lucru.  Cristina Văsii a depus un proiect de ecologizare a oraşului, dezvoltarea prin construcţie versus compensarea prin spaţiu verde. Noi, ca Partid Naţional Liberal, susţinem investitorii, dar trebuie găsite în acelaşi timp soluţii pentru a contracara betoanele din oraş. 
Deşi a promis în şedinţă de Consiliu Local ca va discuta cu toţi consilierii în şedinţe comune de lucru, primarul Decebal Făgădău nu s-a ţinut de cuvânt, cel puţin în primele 20 de luni de mandat. Noi vom renunţa la proiecte, vom reveni cu ele în următoarea perioadă.   
 
Aceeaşi soartă susţineţi că au avut-o şi solicitările adresate municipalităţii. Nici acestea nu au primit răspuns sau avize nici până în prezent.


Am avut solicitări care fac referire la „viaţa“ asociaţiilor de proprietari. Există conflicte în unele asociaţii, care ar trebui rezolvate de comisia de îndrumare din cadrul Primăriei. Am avut o speţă în legătură cu un abuz al unui preşedinte de asociaţie. Comisia de îndrumare şi-a făcut treaba doar pe jumătate, în sensul că s-a deplasat la faţa locului, dar a discutat doar cu partea reclamată şi în final a concluzionat ca nu ar fi o problemă. Noi am solicitat şi un control financiar al asociaţiei, dar nu s-a realizat. Aceste conflicte nu fac bine nimănui, iar oamenii trebuie sprijiniţi, nu trimişi la plimbare. În mod normal, directorii direcţiilor din Primărie ar trebui să-şi dorească ca oamenii din subordine să fie eficienţi, dar nu se întâmplă acest lucru.  
 

Aţi încercat direct, dvs., consilierii sau prin intermediul conducătorilor dvs. politici să purtaţi discuţii cu executivul Primăriei (n.r. primar, viceprimari) în legătură cu situaţia menţionată?

De la începutul mandatului, atitudinea primarului este una de superioritate faţă de noi. Ne-a acuzat că nu cunoaştem administraţie publică şi de aceea nu a arătat o deschidere în a accepta proiectele noastre şi nici în ceea ce presupune dialogul. Noi putem spune că am învăţat după acest ciclu administraţie atât cat trebuie, pentru că nu suntem practicieni. Nu mai suntem afectaţi de atitudinea primarului, dânsul uită din păcate că este în slujba cetăţeanului să rezolve problemele. 

Apropo de atitudine: chiar şi spaţiul în care se desfăşoară şedinţele este impropriu comunicării. Noi, consilierii, stăm cu hârtiile în braţe, iar primarul, preşedintele de şedinţă şi secretarul municipiului, sus pe „un piedestal“ în faţa noastră. (n.r. pupitru din sala „Remus Opreanu“, unde se desfăşoară şedinţele de Consiliu Local Municipal). Ar trebui găsit un alt aranjament, astfel încât să se creeze o atmosferă de lucru, şi nu una de dominare.   
 
Care sunt motivele pentru care aţi ajuns la concluzia că legislaţia este facultativă pentru departamentele Primăriei, că nu există fluenţă şi coerenţă în exercitarea actului administrativ? În ce constă această superficialitate sau lipsă de profesionalism pe care le reclamaţi?

La începutul mandatului, după ce am fost numită în funcţia de preşedinte al Comisiei 5, având ca atribuţie verificarea modului de organizare şi funcţionare al Consiliului Local, am solicitat regulamentul existent la acel moment şi am constatat că CLM îşi desfăşura activitatea pe baza unui regulament vechi din 2002 completat cu HCL din 2005. Am solicitat elaborarea unui nou regulament către secretariatul Consiliului, care să includă modificările legislative din ultimii 15 ani. Nu am primit răspuns, iar în data de 10.08.2016, secretarul ne-a transmis un proiect de modificare, pe care l-am analizat de îndată. Dar tot secretarul ne solicita printr-o adresă din 11.08. 2016 propuneri de modificare a regulamentului. Au fost transmise propuneri care vizau transparenţa şi în şedinţa din septembrie 2016 am votat în locul unui nou regulament doar un proiect de modificare şi completare a vechiului regulament. Cârpeala este o politică în Primăria Constanţa. Aşa vin şi cu proiectele în comisie. Şi ce să înţelegi? Nu ştiu ce fac 600 de angajaţi ai Primăriei, uneori chiar nu înţeleg!
 
O altă nemulţumire a dvs., consilierii PNL, este lipsa unui spaţiu destinat desfăşurării activităţii consilierilor locali. Dacă nu greşesc, noua organigramă a Primăriei cuprinde chiar un departament dedicat aleşilor locali şi pregătirii împreună cu aceştia a şedinţelor de Consiliu. Să înţelegem că acest departament nu funcţionează? Sau... până la urmă, la ce mod se desfăşoară activitatea, cum comunicaţi, unde vă întâlniţi, cum vă informaţi şi cine vă răspunde la întrebări atunci când ele există?

Departamentul de pregătire a şedinţelor de CL funcţionează, dar nu se respectă prevederea din ROF care face referire la transmiterea proiectelor de hotărâre cu cel puţin două zile înainte de şedinţele de comisie, ca să avem timpul necesar pentru a analiza, a documenta şi a vota în cunoştinţă de cauză. De obicei le primim cu o zi înainte sau chiar în ziua respectivă. Aşa se face că în şedinţele de Consiliu Local au intrat proiecte care nu au avizele necesare. 
 
Care credeţi că este percepţia constănţenilor despre Primărie şi Consiliul Local Municipal?

Toată lumea tratează politicienii ca fiind toţi o apă şi un pământ şi consideră că nimeni nu se implica în rezolvarea problemelor cetăţenilor. Eu nu pot să vorbesc decât în numele meu şi al colegilor mei. De la începutul mandatului, noi am depus un efort real de a analiza şi de a înţelege proiectele de HCL propuse de executiv cu maximă seriozitate şi implicare. Din păcate, munca noastră nu se vede, pentru că, atât timp cât nu suntem la putere, nu ne putem impune o viziune de dezvoltare a oraşului, aşa cum ne-am dori. Nu putem veghea decât la respectarea legalităţii şi a oportunităţii şi să ne opunem cu vehemenţă atunci când constatăm că unele proiecte pot afecta negativ viaţa cetăţenilor. 

În comisiile de specialitate se lucrează mai bine? Am existat totuşi situaţii când avizul din comisie nu s-a mai regăsit în votul din plen? Sau când la votul din şedinţa de Consiliu Local chiar şi votul opoziţiei a fost divizat? Care ar fi explicaţia?

Fiecare consilier are libertatea votului în şedinţele de CLM. Există şi şedinţe de armonizare pe care le avem înainte de vot şi în cadrul cărora decidem punctual cum votăm pe proiectele sensibile.
 
Vreau să vă propun să trecem în revistă proiectele de hotărâre şi solicitările depuse de grupul de consilieri liberali, ca totuşi constănţenii să înţeleagă că vă preocupă soarta acestui oraş.

„Proiect de amenajare a parcului Tăbăcărie şi de refacere a zonelor degradate“, „Proiect de ecologizare şi de compensare a dispariţiei suprafeţelor verzi din cauza construcţiilor“, „Gratuitate pe mijloacele de transport pentru elevi şi studenţi din Constanţa“ şi altele.

Care sunt problemele pe care le doriţi rezolvate pe viitor, care ţin de buna desfăşurare a activităţii dvs.? (n.r. acces la documente şi la informaţii referitoare la proiectele supuse votului, deplasări în teren atunci când situaţia o impune, precum HCLM-uri care vizează aprobări de PUZ-uri sau vânzări de terenuri, imobile etc.)

Să se respecte regulamentele şi procedurile existente şi să existe o atmosferă de respect reciproc. 

Din păcate, de multe ori, în cadrul şedinţelor de CLM lipseşte dialogul constructiv între iniţiator şi  consilieri. Parcă ţineţi şi dvs., consilierii, şi primarul Decebal Făgădău să vă daţi reciproc lecţii. Ştiţi, de multe ori, tonul face muzica.

Este nevoie de respect reciproc, aşa cum am spus şi anterior. Sincer, mă aşteptam ca măcar viceprimarul Dumitru Babu, care vine din mediul privat, unde există disciplină, să-şi pună amprenta în buna funcţionare a departamentelor Primăriei.

Chiar dacă până acum nu aţi reuşit să vă impuneţi proiectele pe ordinea de zi a şedinţelor de CLM, bănuiesc că nu veţi renunţa să iniţiaţi şi să susţineţi pe viitor proiecte de dezvoltare pentru Constanţa. Care sunt „ţintele“ aleşilor PNL pentru 2018?

Vrem să fim mai vizibili, să discutăm mai mult cu cetăţenii şi să fim mai aproape de problemele lor. Consilierii PNL susţin săptămânal audienţe la sediul partidului, miercuri, între 16.00 şi 18.00, sau la şedinţele de comisie, unde îi aşteptăm şi pe cei care vor să ne comunice probleme, sugestii. Echipa PNL din municipiu lucrează la două proiecte pe care vrem să le aducem în CLM în următoarea perioadă.

Întrebările cititorilor: 

Anon2611: Bună ziua! Ce credeţi că este de făcut pentru stoparea înmulţirii câinilor fără stăpân? Acum, că este primăvară, patrupedele au început procesul biologic de înmulţire.

A.A.: În primul rând, trebuie sistată posibilitatea de a se înmulţi prin sterilizare.

Ana: Bună ziua! Doamnă consilier, de ce oraşul Constanţa a rămas fără spaţii verzi? Fiecare petic de verdeaţă este luat de blocuri. Unde vom merge cu copiii? 
A.A.: Foarte bună întrebare! Şi noi trăim în acest oraş şi ne dorim un echilibru între construcţii şi spaţii verzi. Noi am susţinut iniţiativele pentru amenajarea locurilor virane şi transformarea lor în parcuri.

Ana: Ca şi consilier local, ar trebui să cunoaşteţi în amănunt oraşul. Care sunt principalele probleme?
A.A.: Construcţiile se vor face mereu atâta vreme cât există cerere; ceea ce trebuie noi să avem în vedere este că la fiecare nouă construcţie să creăm spaţii verzi şi locuri de joacă.

Vasy: Doamnă consilier, aţi fost vreodată la Oradea?
A.A.: Nu de curând, dar urmăresc proiectele lor cu admiraţie şi puţină invidie, că la noi nu se întâmplă nimic. Activitatea grupului de consilieri PNL este una proactivă, de susţinere a proiectelor pentru funcţionarea municipiului, căci de dezvoltare nu putem vorbi, cel puţin prin prisma bugetului actual.

Vasy: Voiam să propun un proiect pentru lucrătorii din primărie şi consilii, să facă poze la oraşul Oradea şi să le lipească de Cazino, poate aşa o să arate mai bine.
A.A.: Trist! 

Vasy: Este, ştiu, dar ce proiect are PNL după ce o să pice Cazinoul? Ce o să se construiască în loc? Clubul Pensionarilor ar merge.​
A.A.: Sper să nu fim martori la un asemenea dezastru.

Vasy: Dacă sperăm, e OK, dar de făcut când facem?
A.A.: Domnul primar a promis că anul acesta va pune schelele pe el! Ştiţi că se află în portofoliul Ministerului Dezvoltării, care nu are timp pentru acest proiect. CNI a organizat licitaţia care a fost contestată şi trebuie să se reia.

Vasy: Doamnă, nu cred că mă fac înţeles, când o să se facă Cazinoul ?
A.A: În acest moment, numai CNI (Compania Naţională de Investiţii) vă poate da un răspuns.

A.A: Credeţi că numai la Cluj sunt tineri talentaţi în domeniul IT care pot să creeze programe?​
Vasy: Păi avem şanse să ajungem precum Cluj, nu o să avem Cazino nici ei, nici noi.
A.A: Ar trebui să fim un pol regional, căci Dumnezeu ne-a dat de toate, dar nu ştim să le folosim.

 
 


 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Florin Mitroi, candidatul PNL pentru președinția CCJ vrea să reabiliteze Palatul Copiilor aflat într-o paragină de nedescris (VIDEO)

19 Apr 2024 374

Daniel Gigi Tatu a sărit din echipa Chițac, în cea a senatorului Felix Stroe!

18 Apr 2024 509

Compania Mamaia SA și directorul general, Ursu Carmen, trimiși în judecată de procurorii din Constanța!

18 Apr 2024 769

ZIUA LIVE. Iulia Iurea, viceprimar Valu lui Traian „28 de hectare de teren sunt destinate strict amenajării de parcuri în localitate" (VIDEO)

18 Apr 2024 836

Proiectul de lege a ajuns la Camera Deputaților Radarele poziționate în mod vizibil, cu însemnele distinctive ale Poliției Rutiere!

18 Apr 2024 381

ZIUA LIVE Predare de ștafetă la Valu lui Traian! Iulia Iurea, despre proiectele pe care le-a gândit și pentru care a obținut finanțare!

17 Apr 2024 736

Este nașul fiicei afaceristului Comănescu de la GSP Plecare din echipa Chițac. O nouă demisie din Consiliul Local Municipal Constanța!

17 Apr 2024 2811

ZIUA LIVE Perspective și proiecte pentru comunele Bărăganu și Cerchezu dezbătute cu cei doi candidați PNL

16 Apr 2024 489

Surse Cătălin Cîrstoiu depune săptămâna viitoare candidatura pentru funcţia de primar general al Capitalei

15 Apr 2024 514

Candidatul PSD-PNL pentru Primăria București, Cătălin Cîrstoiu, exclude o retragere a sa din cursa pentru fotoliul de primar

15 Apr 2024 447

ZIUA LIVE Perspective și proiecte pentru comunele Bărăganu și Cerchezu

15 Apr 2024 574

Proiect PNL pentru a completarea Legea Cooperativelor Agricole nr. 566/2004!

14 Apr 2024 468

Tulcea Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, susţine dezvoltarea infrastructurii porturilor de la Dunăre

13 Apr 2024 409

LIVE TEXT + VIDEO PNL Tulcea își prezintă, azi, echipa în perspectiva alegerilor din acest an. Printre invitați se află și Nicolae Ciucă

13 Apr 2024 745

Declarațiile primarului Chițac și ale lui Nicolae Ciucă referitor la stadionul Farul din Constanța (VIDEO)

13 Apr 2024 849