Box. Amalia Niță, campioana europeană din Lumina Are joc de picioare de la dansuri populare și îi place să se plimbe prin ploaie (galerie foto)

  • Legitimată la CSM Danubiu Tulcea, Amalia Niță este de loc din comuna constănțeană Lumina.
  • Sportiva a devenit campioană europeană la întrecerea desfășurată în Georgia.
  • Amalia e neînvinsă, iar spiritul ei de luptătoare a purtat-o, în afară de box, şi prin alte sporturi de contact, în care a cunoscut acelaşi succes.
 
Sportiva constănţeană Amalia Niţă, originară din comuna Lumina, iar în prezent legitimată la CSM Danubiu Tulcea, a realizat marea performanţă de a cuceri medalia de aur la categoria 63 kg a secţiunii feminine de la Campionatul European de box rezervat juniorilor, care s-a disputat în Georgia, la Tbilisi.
 
Cele trei victorii realizate la Euro şi, mai ales, maniera în care s-a impus în disputele cu sportivele din Rusia, Belarus şi, în finală, Polonia, etalând un box complet, i-au adus Amaliei aplauze la scenă deschisă şi numeroase laude din partea specialiştilor, care îi prevăd sportivei din Lumina un viitor strălucit.
 
„Categoria 63 de kg feminin are de acum o nouă regină, o sportivă care a dominat cu autoritate marea finală. Este vorba de Amalia Niță, impresionanta noastră campioană, care i-a uimit și pe specialiștii Europeanului, prin viteza de reacție, bagajul consistent din punct de vedere tehnico-tactic, forma fizică și atitudinea de mare campioană. Finala ei cu Kuhn Karolina a fost fără istoric, controlată cu autoritate de Amalia, dovadă și lacrimile de neputință ale sportivei poloneze după ultimul gong“, se arată pe pagina de Facebook a Federaţiei Române de Box.
 
Aflată la prima participare din carieră la un campionat continental de box, Amalia Niţă (15 ani) şi-a îmbogăţit şi cu un aur continental palmaresul, unul în care stau la loc de cinste, printre altele, locul 1 la Cupa României (2019, 2020, 2021) sau medalia de aur la Campionatul Național (2019). Mai mult, Amalia e neînvinsă, iar spiritul ei de luptătoare a purtat-o, în afară de box, şi prin alte sporturi de contact, în care a cunoscut acelaşi succes. 
 
Amalia Niță a fost inițiată în tainele boxului la CS Năvodari, iar înainte de CSM Danubiu Tulcea, club la care s-a transferat în 2020, a evoluat la CS Medgidia. Cât de greu este pentru o fată să practice boxul, ce reprezintă pentru ea un titlu de campioană europeană şi ce planuri are în nobila artă a pugilatului?
 
Am discutat despre aceste aspecte, dar şi despre altele, în cadrul unui interviu online, în direct pe www.ziuaconstanta.ro, vineri, 23 iulie.

Întrebările redacţiei:
 
1. Amalia, la ce vârstă și cum a început aventura ta în sportul de contact?

Aventura mea în sportul de contact a început la vârsta de nouă ani, la Lumina, la Căminul Cultural, cu sensei Lucian Stoicoci. Fratele meu mai mic, care avea atunci șapte ani, mi-a adus un flyer, astfel aflând despre kickboxing și începând amândoi acest sport.
 
2. Boxul este un sport foarte greu, necesită multă voinţă, disciplină şi sacrificii enorme. Ce te-a atras la el şi cum te-a cucerit iremediabil?

Cum am spus mai sus, am debutat cu kickbox, prin fratele meu, şi, după o performanţă de trei ani în acest sport, având şi amicale de box, m-am simţit mult mai atrasă de pugilism decât de kickbox şi am decis să mă axez numai pe box. Mi-au plăcut mult eschivele din box, iar când îmi pun echipamentul mă simt minunat.
 
3. Cum a fost pentru tine Campionatul European? Ţi-ai dominat clar adversarele în toate meciurile disputate.
Vorbind din punct de vedere emoţional, pot spune că am fost pregătită pentru a atinge cea mai înaltă treaptă a podiumului. Iar, din punct de vedere fizic, antrenamentele zilnice, grele, şi sparring-urile şi-au „făcut efectul", pentru că oboseală în meci nu a fost, emoţiile nu au existat mai deloc, deci Campionatul European l-am simţit ca pe un sparring reuşit.
 
4. Ce reprezintă pentru tine faptul că, la o vârstă fragedă, eşti cea mai bună la box din Europa, la categoria 63 kilograme a fetelor? Cum percepi acest moment deosebit din viaţa şi din cariera ta?
Pentru mine, această performanță reprezintă o responsibilitate în plus, iar in carieră este un pas înainte în direcția îndeplinirii visului meu, la care muncesc de foarte mult timp.
 
5. Ce sentimente te-au încercat în momentul în care, aflată pe prima treaptă a podiumului european, ţi-a fost intonat Imnul Național al României?
Sentimentele care m-au cuprins au fost cele de mândrie şi fericire, de fapt cred că am avut toate stările emoţionale în acel moment. Emoţiile mă copleşiseră, am început să tremur şi îmi venea să plâng.
 
6. Cui dedici acest succes deosebit de la Campionatul European?
Vreau să îl dedic tuturor! Tuturor antrenorilor cărora le-am călcat pragul sălii de antrenament, tuturor profesorilor mei, fără de care nu aş fi avut o educaţie bună, vreau să îi mulţumesc şi doamnei de dansuri populare de la Lumina, Elena Dordea, pentru jocul de picioare pe care l-am deprins acolo și care acum îmi folosește în ring, şi, nu în ultimul rând, îi sunt recunoscătoare şi familiei mele.
 
7. Care au fost primele cuvinte pe care ți le-au adresat membrii familiei după ce ai devenit campioană continentală?
Primele cuvinte pe care mi le-au spus părinții au fost: „a fost perfect“. Membrii familiei au urmărit partidele de acasă, pe calculator, iar la final au fost foarte fericiți.
 
8. Pe cine ai ca model în box şi ce admiri cel mai mult la respectiva persoană?
Am multe modele în box, precum: Muhammad Ali, Mike Tyson, Katie Taylor şi Floyd Mayweather. Şi ce admir cel mai mult la Muhammad  Ali, regele boxului din punctul meu de vedere, este abilitatea pe care o avea de a se juca cu adversarii lui şi felul în care vorbea, pentru că boxul este o artă, nu e bătaie.
 
9. Care este lovitura ta favorită în ring şi cum te descrii în câteva cuvinte ca sportivă?
Lovitura mea preferată este croşeul de stânga cu pivotare. Cea mai bună descriere pe care mi-o pot da eu este că munca învinge talentul. Toată lumea îmi spune că sunt talentată, dar e vorba doar de muncă, aceasta contează în primul rând.
 
10. Ce hobby-uri ai, cum îţi petreci timpul liber şi ce alte sporturi îţi mai plac?
Am făcut trei ani kickbox de performanţă şi opt ani dansuri populare. Pot spune că îmi plac toate sporturile. Nu prea am alte hobby-uri, adică boxul e cam singurul, iar el face parte din viaţa mea, deci nu prea mai pot să îl numesc hobby. Altfel, îmi place să dorm, să mă plimb prin ploaie, să mănânc şi cam atât.
 
11. Care este obiectivul tău cel mai important în box, care, odată atins, ți-ar împlini cariera?
Îmi doresc foarte mult să devin campioană mondială şi campioană olimpică, iar, într-adevăr, dacă aş adăuga şi aceste titluri în palmares, cariera mea va fi împlinită.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Sursa foto: ZIUA de Constanța
 
Citește și:
 
Sportiva din Lumina - judeţul Constanţa
Amalia Niţă este campioană europeană la box feminin!


Box feminin
Campioana Amalia Niţă, din Lumina, a câştigat „Provocarea Panterei”. „Juratul” Sorin Tănăsie, impresionat


„Mândru de fata mea!“
Luptătoarea Amalia Niță, de la CS Medgidia, campioană în ring, dar și la școală (galerie foto)


 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Boxerii de la CSM Constanța, pe podium la turneul internațional „Dracula Open”

18 Feb 2024 700

Constanța Camelia Voinea, desemnată „Antrenoarea anului“ la Gala Sportului Românesc 2023

15 Feb 2024 807

CSM Constanța box Evren Sali, medaliat la „Dracula Open“

13 Feb 2024 741

Calendar săptămânal CSM Constanța Handbaliștii, repetiție cu CSM Vaslui pentru duelul cu Füchse Berlin, din EHF European League

09 Feb 2024 776

CSM Constanța box „Little Queen“ Amalia Niță, învingătoare în turneul „Nations Cup” din Serbia

21 Jan 2024 1228

CSM Constanța box Amalia Niță, în finala turneului „Nations Cup”, din Serbia

16 Jan 2024 1399

CSM Constanța box Amalia Niță, medalie de aur la „Zagreb Boxing Queen” (VIDEO)

02 Dec 2023 1085

Box CSM Constanța Amalia Niță, un nou titlu de campioană națională

10 Sep 2023 1606

Box Amalia Niță, de la CSM Constanța, portdrapelul României la Mănușa Litoralului. Meciuri spectaculoase în prima zi (GALERIE FOTO)

26 May 2023 2088

Box CSM Constanța reînvie Mănușa Litoralului!

25 May 2023 1474

CSM Constanța Amalia Niță, „regina Europei“, a revenit acasă. Desemnată cea mai valoroasă sportivă a întrecerii continentale (GALERIE FOTO)

06 May 2023 2632

„Doamnelor și domnilor, vă rog, ridicați-vă pentru Imnul Național al României!“ Lacrimi de fericire pentru Amalia Niță. Campioana europeană de la CSM Constanța! (GALERIE FOTO + VIDEO)

05 May 2023 2643

Box Amalia Niță, de la CSM Constanța, campioană europeană pentru a treia oară! (GALERIE FOTO)

03 May 2023 2664

Box Amalia Niță, de la CSM Constanța, în finală la Campionatul European (GALERIE FOTO)

02 May 2023 1591

Baschet CSM Constanța, vicecampioana națională, încheie sezonul cu participarea în Cupa Federației

26 Apr 2023 1123