Interviu Online

Interviu online cu Andreea Ana, dublă vicecampioană mondială „Îmi doresc să particip la Jocurile Olimpice şi să câştig o medalie“

Pentru al doilea an la rând, tânăra sportivă din Mangalia Andreea Beatrice Ana (16 ani) a cucerit medalia de argint la Campionatul Mondial de cadeţi la lupte
 
În 2016, a disputat finala mondială la Tbilisi (în Georgia), la categoria 46 kg, iar acum s-a luptat pentru aurul categoriei 52 kg la Atena, în Grecia. Pregătită de Marian Oancea la Clubul Sportiv Mangalia, Andreea este şi campioană balcanică, multiplă campioană naţională şi membră a lotului naţional. Performanţe peste performanţe la numai 16 ani. Cum a ajuns la acest nivel valoric, care este povestea sa în lupte, ce aspiraţii şi visuri are? Am discutat despre aceste aspecte, dar şi despre altele, cu Andreea Ana ieri, în cadrul unui interviu online, în direct pe www.ziuaconstanta.ro.
 
Când ai început luptele şi ce te-a atras la acest sport?
 
Am început să practic acest sport acum aproximativ opt ani, la Mangalia. Am fost atrasă de felul în care se desfăşurau antrenamentele şi de mulţimea de copii prezenţi în sala de pregătire. Antrenorul Marian Oancea, cel care mă antrenează şi în prezent la club, a venit atunci la Şcoala Gimnazială nr. 3 la o selecţie şi aşa m-a descoperit.
 
Care a fost povestea primului tău concurs şi a primei medalii cucerite?
 
Aveam zece ani când am participat la primul concurs, care s-a desfăşurat la Mangalia. Am avut emoţii foarte mari. Am luptat la categoria 28 de kilograme şi am câştigat medalia de aur. Am fost foarte încântată de această distincţie şi mi-am dorit ca, în continuare, să am o colecţie cât mai mare de medalii.
 
Care a fost „reţeta“ după care ai „preparat“ atâtea performanţe?
 
„Reţeta“ cuprinde disciplină, muncă şi seriozitate în antrenamente.
 
Te-ai luptat în doi ani la rând pentru aurul mondial, dar de fiecare dată ai rămas cu argintul. Ce ţi-a lipsit să devii campioană mondială?
 
Nu ştiu exact ce. Consider că am fost pregătită din toate punctele de vedere. Probabil emoţiile şi gândul că sunt în finala unui Campionat Mondial m-au împiedicat de fiecare dată să câştig titlul.
 
Atât în 2016, cât şi în acest an ai fost învinsă în finala mondială de o sportivă din Japonia. Sunt niponele invincibile sau crezi că te poţi revanşa cu o proximă ocazie?
 
Sportivele din Japonia nu sunt invincibile şi cu siguranţă îmi voi lua revanşa. La anul, voi trece la categoria junioare şi probabil că va fi mai greu, dar am speranţa că voi reuşi.
 
Dintre cele două finale de la CM, care a fost mai dificilă?
 
Cea din acest an. Meciul a fost mult mai strâns. În 2016, am pierdut cu 0-7, acum scorul a fost 3-0 pentru adversara mea.
 
Care a fost cea mai importantă victorie a ta de până acum şi înfrângerea care te-a întristat cel mai tare?
 
Cele mai importante victorii sunt cele de la Campionatul Mondial din 2016 şi din acest an, care mi-au adus medaliile de argint. Eşecul care m-a durut cel mai tare a fost cel din finala mondială a acestui an. Îmi doream foarte tare să câştig, având în vedere şi că eram în ultimul an la cadete.
 
Cine este modelul tău în lupte, la ale cărui rezultate vrei să ajungi şi tu şi care îţi motivează activitatea în acest sport?
 
Idolul meu este Helen Maroulis, o celebră luptătoare din SUA, campioană olimpică şi multiplă campioană mondială. Îmi place foarte mult cum luptă. A ieşit campioană olimpică la categoria 53 kg, iar acum evoluează la 58 kg. Îmi doresc să o întâlnesc o dată faţă în faţă. În acest an, a fost prezentă în Grecia, acolo unde s-a desfăşurat Campionatul Mondial de cadeţi, dar n-am avut ocazia să o întâlnesc.
 
Povesteşte-mi un episod hazliu trăit de tine la antrenamente sau în concursuri!
 
Nu am trăit niciun episod hazliu, atmosfera este foarte serioasă.
 
Ştiu că ai rezultate foarte bune şi la învăţătură. Cum reuşeşti să împaci şi cartea, şi sportul?
 
Sportul nu m-a împiedicat niciodată să învăţ. Fac multe sacrificii, dar se poate, atâta timp cât ştiu unde vreau să ajung. La liceu, îmi place foarte mult limba engleză.
 
Ce faci în timpul liber, ce hobby-uri şi pasiuni ai? În afară de lupte, ce alte sporturi îţi plac?
 
În timpul liber, îmi place să citesc, să mă uit la filme, să ies cu prietenii. Cartea care mi-a plăcut cel mai mult până acum este „Enigma Otiliei“. Genul meu preferat de film este cel de acţiune. În afară de lupte, îmi mai plac gimnastica şi atletismul. Urmăresc la televizor multe concursuri din aceste două sporturi.
 
Ce planuri ai, atât în ce priveşte luptele, cât şi în viaţă?
 
Îmi doresc să particip la Jocurile Olimpice şi să câştig o medalie. Pe viitor, mi-ar plăcea să fiu antrenoare de lupte sau profesor de educaţie fizică.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

LIVE TEXT. Imagini de la eveniment Studenți și masteranzi de la Facultatea de Arte sărbătoresc Constanța printr-un vernisaj dedicat Cazinoului (galerie foto+video)

21 May 2019 538

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 20 mai 2019

21 May 2019 378

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 2 mai 2019

03 May 2019 442

Luptător la CS Farul Constanța La numai 20 de ani, Florin Tița a devenit vicecampion european de seniori (galerie foto)

13 Apr 2019 1005

Sorana Cîrstea şi Andreea Mitu s-au calificat în finala probei de dublu din cadrul turneului WTA de la Lugano

12 Apr 2019 595

Zeci de procurori și judecători, numiți în funcții prin decrete semnate de Klaus Iohannis. Nume de la Constanța

12 Apr 2019 511

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 19 martie 2019

20 Mar 2019 519

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 5 martie 2019

06 Mar 2019 541

Handbalistele de la CSU Neptun Constanța, victorie clară cu Știința Bacău

10 Feb 2019 613

Minoră dispărută de la domiciliul din Medgidia, judeţul Constanţa. Poliţiştii o caută

17 Jan 2019 554

Serviciul de Stare Civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 12 noiembrie 2018

13 Nov 2018 617

Serviciul de Stare Civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 8 octombrie 2018

09 Oct 2018 782

Imagini de la eveniment Andreea Răducan, președintele Federaţiei Române de Gimnastică, prezentă la Constanța, la Centrul Național de Pregătire al junioarelor (galerie foto)

04 Oct 2018 2378

Serviciul de Stare Civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 27 septembrie 2018

01 Oct 2018 727

Serviciul de Stare Civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 13 septembrie 2018

18 Sep 2018 629