Interviu online cu Claudiu Banu, preot paroh la Biserica „Sfântul Mina“ Constanța „Îndemn ca jumătate din bucatele pregătite pentru Crăciun să ajungă prin dăruire la persoane sărace” (galerie foto)


Se aproprie cu pași repezi sărbătoarea Nașterii Domnului. Ca de fiecare dată, credincioșii se pregătesc spiritual, pregătesc casa, dar și bucate alese. Nu toți sunt însă norocoși, iar multe familii din județul Constanța nu au ce pune pe masă, cu atât mai puțin să cumpere cadouri pentru copii. Astfel, Arhiepiscopia Tomisului, cu sprijinul Primăriei Municipiului Constanța, a organizat colectă de alimente neperisabile, articole de igienă și haine, în parohiile urbane din județul Constanța.


Tot în spiritul sărbătorii, părintele paroh Claudiu Banu de la Biserica „Sfântul Mare Mucenic Mina“ din Constanța, împreună cu Corala bărbătească ortodoxă „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului, organizează un concert de colinde care are drept scop strângerea fondurilor necesare finalizării construcției Așezământului „Sfântul Cuvios Arsenie”, din Techirghiol, destinat copiilor abandonați și femeilor abuzate. Concertul caritabil „Colinde de Crăciun” va avea loc luni, 23 decembrie, de la ora 18.00, la Casa de cultură a sindicatelor din Constanța.  


O altă campanie minunată este „Haina celui sărman”. Cei ce au nevoie de o haină sau o pereche de ghete găsesc la Biserica „Sfântul Mina” iar cei ce vor să ajute o pot face pur și simplu, punându-le în căsuța din curtea parohiei spre folosul oricărui om ce suferă de frig.  


Redăm în cele ce urmează sesiunea de întrebări și răspunsuri:


Se aproprie sărbătoarea Nașterii Domnului. Cu ce gând trebuie să ne îndreptăm în aceste zile?

Sărbătoarea Nașterii domnului Nostru Iisus Hristos pe care o marcăm an de an în 25 decembrie este o sărbătoare care pune înainte bunătatea cu care Dumnezeu privește lumea prin dăruirea fiului Său. Postul Crăciunului ne pregătește pentru această frumoasă sărbătoare de aceea și postul în sine este un post ușor față de celelalte posturi.


Ziua de 25 decembrie, sărbătoarea în sine a Crăciunului, ne îndeamnă la fapte bune deoarece faptele bune sunt o consecință firească a credinței, a trăirilor noastre față de cei din jurul nostru, fie că sunt cei din familie sau chiar oameni străini de familia noastră.

Sărbătoarea Crăciunului pe care noi ar trebui să o înțelegem mai mult ca sărbătoare a nașterii pruncului Iisus Hristos este o sărbătoare a dărniciei, aspect pe care trebuie să-l păstrăm tot timpul anului. Faptele bune, așa cum ne învață și Sfânta Scriptură, le învățăm a le săvârși prin trăirea efectivă a credinței redate nouă în Sfânta Biserică. Putem spune astfel, Sfânta Biserică ne îndeamnă a face fapte bune iar noi mergând fiecare pe calea lui propovăduim această frumoasă misiune a bisericii prin săvârșirea acestora indiferent de loc și de timp.

Sărbătoarea Nașterii Domnului este întâmpinată din moși și strămoși de frumoasele colinde tradiționale dar și de colinde mai noi care ne transpun în peștera rece alături de pruncul Iisus, lângă ieslea din Betleem. De aceea, se cuvine să primim colindători la casele noastre pentru că aceștia ne vestesc Nașterea Domnului nostru Iisus Hristos, salvatorul sufletelor noastre.

Gândurile noastre merg în primul rând la pruncul Iisus, apoi la cei din familia noastră, la cei dragi ai noștri care sunt departe, în alte țări pentru un trai mai bun, la cei sărmani, la cei aflați în suferință și boli iar aceste gânduri, de este cu putință, le transformăm în fapte. De aceea este bine să-l cercetăm pe cel bolnav, să fim alături de cel sărman și de cel singur deoarece, în special de Crăciun, nici un om nu trebuie să fie singur.  


Povestiți-ne despre Campania umanitară „De Crăciun, fii bun”!

Campania umanitară „De Crăciun, fii bun!” este o campanie inițiată de Arhiepiscopia Tomisului în care toarte parohiile urbane s-au unit în folosul parohiilor rurale sărace din județul Constanța. În această campanie umanitară, fiecare parohie urbană a colectat haine, alimente și produse igienico-sanitare care vor fi dăruite familiilor fără posibilități materiale din parohiile sărace din județul nostru.  


Luni, 23 decembrie, va avea loc concertul caritabil „Colinde de Crăciun” organizat de Biserica „Sfântul Mare Mucenic Mina”. Cum putem contribui?

Concertul de Crăciun caritabil „Colinde de Crăciun” organizat de biserica noastră este la a tria ediție. În primii doi ani, acest concert s-a făcut în biserica noastră dar devenind neîncăpătoare am decis ca anul acesta concertul să-l facem la Casa de Cultură din Constanța. Acesta va avea loc în data de 23 decembrie, începând cu ora 18.00 iar intrarea este liberă, astfel că ne dorim ca bucuria colindelor transmisă de Corala bărbătească „Armonia”, corală emblematică la nivel mondial, să ajungă la sufletul fiecărui om.

În timpul și la finalul concertului va avea loc o strângere de fonduri benevolă prin amplasarea a trei urne - una, în fața scenei și două la cele două căi de ieșire din sală. Fondurile strânse în urma acestui concert vor merge la finalizarea Așezământului de prunci abandonați și mame abuzate „Sfântul Cuvios Arsenie” din orașul Techirghiol, cel mai de seamă proiect social-filantropic al bisericii noastre. Stadiul lucrărilor acestui așezământ sunt la finalizare. Îmi doresc din tot sufletul ca acest așezământ să-l finalizăm până în primăvară când vom face și inaugurarea și darea în folosință. Este o muncă titanică care durează de patru ani și jumătate, în care au fost nevoie de resurse iar după stadiul lucrărilor îmi dau seama că oamenii au avut încredere foarte mare, dăruire și sprijin pentru realizarea acestui obiectiv social.    


Un alt proiect frumos este „Haina celui sărman”. Cum a luat naștere ideea și cum pot beneficia cei nevoiași?

În curtea bisericii noastre există în perioada verii un loc denumit „Căsuța cu cărți”, iar ideea de a o transforma într-un loc în care un om sărman își poate lua o haină iar celui care îi prisosește una o poate pune acolo mi-a venit pur și simplu gândindu-mă după ce am strâns în iarna aceasta cărțile pentru vara viitoare. Și atunci, am luat o haină de acasă, o pereche de ghete și câteva bluze, le-am pus în acea căsuță, am anunțat public și la biserică că cel ce are două haine să ofere celui ce nu are iar cel care nu are să vină să-și ia de acolo o haină. Astfel că, și alții urmându-mi exemplul, au adus haine și am constatat cu mare bucurie că deși căsuța „Haina celui sărman” era plină cu haine acum două zile, astăzi e aproape goală, prin urmare sunt oameni care s-au îmbrăcat și nu mai suferă de frig. Desigur, acest proiect va fi valabil până la încheierea iernii. Prin urmare, se mai pot aduce haine iar cei nevoiași să vină să se îmbrace.  


Cum putem sprijini acțiunile filantropice ale Parohiei „Sfântul Mina”?

Toate acțiunile filantropice ale parohiei „Sfântul Mina” sunt susținute atât din bugetul realizat de biserica „Sfântul Mina” prin vânzarea de lumânări și prin sumele de bani care însoțesc pomelnicele care evident se înregistrează în contabilitate. Dar întrucât proiectele noastre au o amploare destul de mare, bugetul acesta este insuficient de fiecare dată. De aceea, baza noastră sunt donațiile din partea persoanelor fizice și sponsorizările din partea persoanelor juridice. Un singur exemplu vă dau, așezământul de prunci abandonați din Techirghiol este realizat integral din sponsorizări și donații. De aceea, prezentându-vă proiectele noastre sociale, încurajez oamenii care pot face bine să sprijine toate acțiunile noastre prin donații și sponsorizări. Acest lucru se poate face în două moduri: fie la pangarul bisericii noastre, în interiorul bisericii, în locul de unde luăm lumânări sau în contul parohiei. Orice informație se poate obține pe pagina de Facebook a bisericii, anume Biserica Sfântul „Mina” Constanța sau la telefon 0723999296.  


Ce mesaj le transmiteți cititorilor noștri cu ocazia sărbătorii Nașterii Domnului?

Mesajul cel mai important cu ocazia sărbătorii Nașterii Domnului îl aflăm de la colinde: „O, ce veste minunată, „Dacă în fiecare zi Crăciunul ar veni, ce bucurie ar fi”. Mesajul pe care îl transmit tuturor cititorilor este acela de a înțelege și a face un efort de a înțelege pe fiecare om din jurul nostru. Fiecare din noi, prin natura noastră, suntem persoane unice, irepetabile, uneori cu orgolii sau cu personalitate mai puternică, de aceea în mod firesc, creștinește, fie că suntem în această perioadă sau în toată perioada anului, încercăm să ne deschidem mai mult către cei din jurul nostru. Dacă suntem în conflict cu vreo rudă, cu vreun prieten, este bine să facem un efort noi și să ne împăcăm, neașteptând ca acea persoană să-și ceară iertare mai întâi. Iertarea trebuie să vină de la noi. Dacă suntem în relații bune cu cineva, trebuie să sporim armonia acelei relații. De aceea, sărbătoarea Crăciunului este o sărbătoare a umanității și a omeniei. Din tradiția noastră, fiecare gospodină la casa ei, pentru sărbătoarea Crăciunului, pregătește bucate alese, care de cele mai multe ori sunt mai mult decât ar fi nevoie acelei familii. De aceea, recomand și îndemn ca jumătate din bucatele pregătite în ziua Crăciunului să ajungă prin dăruire la persoane sărace, astfel, împlinindu-se o faptă bună, dar totodată se evită și risipa.

Îndemn pe cititorii dumneavoastră, chiar și acum, în al 12-lea ceas, că cei care n-au postit să postească, să meargă să se spovedească și să devină prunci la suflet ca pruncul din ieslea din Betleem iar în final, îndemn pe cititori să-și deschidă sufletul către semenii lor iar lumina Nașterii pruncului Iisus care vine de la stea să inunde nu numai sufletul fiecăruia dar și casele și însăși existența fiecăruia.  
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

gica

24 Dec, 2019 17:04

Si eu indemn ca jumatate din spaga pe care o iei sa o donezi celor nevoiasi. Tu si toti din neamul tau, popica

Articole asemanatoare

Firme Constanța Porto del Sole SRL își schimbă obiectul principal de activitate

16 Aug 2023 1092

Constanța Refugiații ucraineni cazați în cadrul Parohiei Sfântul Mare Mucenic Mina au primit mucenici moldovenești

09 Mar 2022 1401

Preotul Claudiu Banu, despre refugiații pe care îi găzduiește - Nu m-am gândit vreodată ca un prunc ucrainean să rostească primele sale cuvinte, mama, tata și "bomb"

05 Mar 2022 3414

Constanța Parohia Sfântul Mare Mucenic Mina oferă cazare pentru copiii din Ucraina și mamele lor

25 Feb 2022 2969

Preotul Claudiu Banu „Avem nevoie de ajutor, pentru că a reconstrui acest bloc este greu și ne depășește puterea noastră“ (VIDEO)

21 Dec 2021 12194

Constanța Biserica Sfântul Mina din parcul Tăbăcărie, donație de 10.000 lei pentru cei afectați de incendiul de pe Nicolae Grindeanu

19 Dec 2021 2611

Preotul Claudiu Banu, locatar în blocul afectat de incendiu. S-a refugiat cu familia pe acoperiș din calea flăcărilor „Tati, acum vom muri?“

16 Dec 2021 18967

Constanța „Foamea nu are sărbătoare”, o nouă campanie umanitară înființată de preotul Claudiu Banu

14 Dec 2021 1856

Constanța Campania „Un tir de dulciuri pentru copiii sărmani”, la final. Beneficiari, mii de copii sărmani din mediul rural

29 Nov 2021 1509

Imagini inedite de la sfințirea Troiței Bisericii Sfântul Mina din Constanța

11 Nov 2021 7790

Constanța „Un tir de dulciuri pentru copiii sărmani”, un proiect inițiat de preotul Claudiu Banu. Unde puteți dona

06 Nov 2021 2753

ZIUA LIVE. Preotul Claudiu Banu de la biserica Sfântul Mare Mucenic Mina ar vrea să construiască și un spital de Pediatrie, pentru că „niciun copil nu trebuie să sufere”!

15 Oct 2021 3397

ZIUA LIVE. Preotul Claudiu Banu Eu de fapt nu fac nimic. Sunt un mesager al oamenilor care vor să facă lucruri frumoase

14 Oct 2021 3081

ZIUA LIVE Preotul de la biserica de lemn din Parcul Tăbăcărie a lansat în mediul online campania „Încalţă un copil sărman”

14 Oct 2021 4121

ZIUA LIVE. Iarna sosește și mulți copii din județ nu au încălțări de iarnă. Campania "Încalță un copil sărman"!

13 Oct 2021 2534