Interviu online Dr. Zitta Rosalia Popa, despre problemele cu care se confruntă medicii de familie din Constanța

  • Dr. Zitta Rosalia Popa, președintele Asociației Medicilor de Familie „Tomis” a vorbit despre situația medicilor de familie din pandemie
  • Medicii de familie nu au primit nici în prezent suplimentul acordat medicilor din linia I, din perioada stării de urgență
  • „Am reușit să menținem cabinetele deschise și să le oferim pacienților noștri continuitatea serviciilor”
         
Medicii de familie au fost de o lungă perioadă de timp apropiați de pacienții lor. Mai ales în comunitățile mici, unde medicul de familie este parte din familiile pacienților săi. Rolul său este important pentru că încrederea pe care o au pacienții diferă față de mersul la un specialist sau la spital. Medicul de familie a urmărit copii cum au atins maturitatea, le-a tratat răcelile, bolile copilăriei, i-a îndrumat la specialiști și i-a vaccinat. Iată că pandemia COVID-19 a schimbat regulile jocului, iar medicul de familie trebuie să se adapteze să își facă meseria într-o perioadă incertă și plină de riscuri.
 
Doctorul Zitta Rosalia Popa, președintele Asociației Medicilor de Familie „Tomis” a vorbit despre ce a semnificat această perioadă pentru medicii de familie din Constanța, în redacția ZIUA de Constanța, în cadrul unui interviu online, luni, 19 aprilie. A punctat cu ce situații s-au confruntat medicii în această perioadă, cât și despre problemele care au ieșit la suprafață.
 
 
  1. Vorbiți-ne puțin despre ce a însemnat perioada pandemiei COVID-19 pentru medicii de familie
 
Ca pentru tot sistemul de sănătate a fost o perioadă foarte dificilă. Din punctul meu de vedere, pot să consider că medicii de familie încă de la început au fost marginalizați și ignorați de autorități. Din nefericire, nu am fost ajutați cu resurse, nu am primit echipamente sanitare. Singuri, medicii de familie au reușit să se aprovizioneze și au beneficiat și de ajutorul unor fundații. Le mulțumesc pe această cale pentru ajutorul acordat într-un moment critic. Am reușit să menținem cabinetele deschise și să le oferim pacienților noștri continuitatea serviciilor. Am preluat foarte multe din ambulatoriul de specialitate: monitorizarea pacienților cronici și eliberarea de rețete pentru pacienții cronici. Este foarte important că am stat alături de pacienții noștri. În afară de pandemia cu coronavirus, există și o pandemie a fricii, a anxietății și a panicii, iar aici rolul medicului de familie este important. Medicul cunoaște cel mai bine psihic pacientul și familia și poate interveni prin consiliere și îndrumare.
 
 
2.     Cu ce probleme s-au confruntat medicii de familie în această perioadă?
 
Sintetinzând pe scurt, marginalizarea și ignorarea medicilor de familie la început, avalanșa de legi, ordonanțe, câteodată greu de pus în practică, comunicare deficitară cu instituțiile și în primul rând subfinanțarea. Ca să exemplific importanța medicului de familie: acordarea stimulentului, oferit de Statul Român pentru cadrele medicale din prima linie, în perioada stării de urgență, pe care unele sectoare au și uitat, abia acum este în curs de realizare pentru medicii de familie.
 
3.     Cum vedeți situația vaccinărilor în cabinetele medicale ale medicilor de familie? De ce și-au dat acordul doar aproximativ 70 de medici de familie din 300 pentru a vaccina în cabinetele proprii?
 
Medicul de familie vaccinează dintotdeauna – este una dintre serviciile cele mai importante din cabinetul medicului de famile. Este o certitudine, vaccinarea populației este foarte importantă și trebuie accelerat ritmul vaccinărilor. Săptămâna trecută am avut o întâlnire online cu domnul doctor col. Valeriu Gheorghiță și cu conducerilor asociațiilor medicilor de familie din toată țara și cu direcțiile de sănătate publică din țară, unde s-au discutat toate aspectele ce privesc vaccinările în cabinetele medicului de familie. Ce este cert, că se dorește prin introducerea acestor vaccinări în cabinetel emedicilor de familie accentuarea ritmului de vaccinări în populație. Cu această ocazie, medicii de familie au scos în evidență dificultățile asigurării fluxului necesar, dificultățile economice și lipsa personalului necesar. Consider că în județul Constanța există o adresabilitate scăzută la aceste contracte de vaccinări pentru că foarte mulți medici de familie participă la organizarea centrelor de vaccinare și participă la triaj și supraveghere în aceste centre, care funcționează foarte bine și în siguranță. Majoritatea colegilor consideră că este oportun să intre în contract de vaccinare doar cabinetele care cunosc, știu că pot asigura condițiile necesare și vor avea adresabilitate din partea populației. O altă certitudine este că medicii de familie, marea majoritate, au programat pacienții doritori și mulți pacienți sunt vaccinați sau în curs de vaccinare. Vaccinurile care pot fi aduse în cabinetele medicilor de familie, Astra Zeneca, Johnson&Johnson, încă așteaptă răspunsuri la anumite probleme post vaccinare, există o reticiență a populației față de aceste vaccinuri. Cu toții trebuie să facem eforturi de consiliere și îndrumare a pacienților. Cu siguranță, și medicii de familie vor face eforturi în acest sens.

 
4.     Cum s-ar putea echilibra situația pentru ca restul medicilor de familie să se implice în campania de vaccinare anti-COVID-19?
 

Necesitatea acestor contracte de vaccinare în cabinetele medicilor de familie devine importantă în zonele în care nu există accesabilitate la centrele de vaccinare și acolo unde populația înscrisă la medicul de familie își manifestă dorința majoritar de a se vaccina în cabinetele medicilor de familie. Trebuie să spunem că și plata acestor vaccinări este nemotivant pentru cabinetul medicului de familie, plată care s-a promis că se va îmbunătăți, dar care încă așteaptă modificări legislative.
 
5.     Care este situația celorlalte vaccinări care se fac prin rețeaua medicilor de familie?
 
Cum am spus, medicul de familie vaccinează dintotdeauna. Vaccinează copiii începând de când se nasc până ajung adulți, vaccinează adulții. Vaccinarea în programul național a avut continuitate în perioada pandemiei, prin medicii de familie. Totuși, trebuie să vorbim și de dificultățile pe care le întâmpinăm în Constanța: neplata vaccinărilor, avem facturi neplătite încă de anul trecut, neînțelegeri cu DSP-ul în ce privește validarea vaccinărilor efectuate, birocrație excesivă. Și aceste aspecte contribuie la refuzul medicilor de familie de a intra într-un contract de vaccinare împotriva infecției COVID-19.  Aș dori să închei optimist, spunând că toate aceste probleme se pot rezolva dacă există voință din partea medicilor de familie și a instituțiilor cu care avem un parteneriat bazat pe respect.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

S-a constituit Unitatea Locală de Sprijin la nivelul UAT a municipiului Constanța. Ce atribuții are și componența acesteia?

12 Apr 2023 1292

Interviu online cu medicul de familie Zitta Rozalia Popa „Există un conflict între medicii de familie și CJAS Constanța”

26 Feb 2016 9193