​Interviu online cu Florin Timofte, directorul tehnic al Institutului „Grigore Antipa“ Constanţa „Algele trebuie protejate, chiar dacă turiştii nu sunt încântaţi de prezenţa lor“

Florin Timofte, directorul tehnic al Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare Marină „Grigore Antipa“, a fost, ieri, invitatul unui interviu online la redacţia ZIUA de Constanţa. Context în care am discutat despre vietăţile din Marea Neagră, dacă avem sau nu o mare poluată, dar şi cât de periculoase sunt meduzele albastre, apărute în ultimele zile pe litoral.
 
Redăm mai jos sesiunea de întrebări şi răspunsuri.
 
Ce fenomene deosebite au avut loc anul acesta în Marea Neagră?

În primul rând, evenimentul de poluare de la Mangalia, de acum aproximativ două săptămâni. Apele Române au intervenit prompt, însă trebuie găsit vinovatul deoarece, conform legii, vinovatul plăteşte. Este un eveniment neplăcut. Institutul nostru evaluează situaţia după eveniment.

Un alt fenomen este creşterea temperaturii în Marea Neagră. Temperatura mării s-a menţinut destul de caldă, în jur de 26 de grade. În dreptul oraşului Constanţa am avut şi temperaturi de 29-30 de grade, spre bucuria turiştilor, dar nu şi pentru mediu. O temperatură atât de ridicată pe o perioadă atât de lungă duce la apariţia mortalităţii la organismele marine.

În ultimul timp, în Marea Neagră am putut vedea meduze albastre. Ce ne puteţi spune despre ele? Sunt periculoase?

Nu sunt periculoase. Această specie nu este catalogată ca o meduză periculoasă, veninoasă, dar are capacitatea de a irita o piele sensibilă iar dacă luăm contact cu ochii putem simţi un disconfort, usturime.

Ca în fiecare an, ne confruntăm cu alge. Cum se formează acestea şi există soluţii pentru a evita aglomerarea lor la mal?

În ultima perioadă, tendinţa de apariţie a algelor este în scădere. Algele se formează când au condiţii de viaţă prielnice. Apariţia lor este datorată mai mult sau mai puţin furtunilor. Acestea sunt scoase la mal din cauza furtunilor. Avem ape cu nutrienţi şi astfel se dezvoltă.

S-a mai încercat montarea plaselor pentru evitarea algelor la mal, dar nu este cea mai bună metodă. Este o întreagă analiză care trebuie făcută înainte de a amplasa o plasă. Dacă există un echilibru corect în mediul marin, algele se vor dezvolta cum trebuie - soluţia ecologică. Adunatul algelor de pe mal trebuie făcut corect. În toate mările şi oceanele există această „problemă”.


Există alege specifice Mării Negre sau se regăsesc şi în alte mări şi oceane?

Nu avem alge specifice, se regăsesc şi în alte oceane. Totuşi, avem alge care au dispărut. Din fericire, condiţiile din mare se îmbunătăţesc şi apar şi acele alge demult dispărute (circa 50 ani). Trebuie să ne gândim la principalele alge din mare ca la o pădure.

În sudul litoralului avem alge perene care trăiesc mai mult de un an. Acestea ajung la nişte dimensiuni foarte mari şi sunt cele mai importante din Marea Neagră. Ele trebuie protejate chiar dacă turiştii nu sunt încântaţi de prezenţa lor. Trebuie investit în protecţia lor.

Cum stăm la capitolul ecosistem? Ne oferă marea o sursă bogată de peşte?

Pescuitul a fost investit în rapane, astfel, cantitatea de peşte s-a mărit. Pe de altă parte, scade cantitatea de scoici. Nu avem în mare acvacultură din cauza formaţiunii coastei Mării Negre.

Cum protejează INCDM „Grigore Antipa” rezervaţiile marine?

INCDM „Grigore Antipa” este custodele Rezervaţiei Marine de la 2 Mai - Vama Veche. În calitate de custode, ai obligaţia să investeşti bani în campanii, în problemele rezervaţiei, în impactul activităţii umane. În ultimul an, au avut loc schimbări. Agenţia Naţională pentru Arii Protejate a fost înfiinţată anul acesta, iar dânşii sunt cei responsabili pentru toate ariile protejate din România, mai puţin Rezervaţia Biosferei Delta Dunării. Situaţia este delicată pentru unii custozi pentru că suntem într-o perioadă de incertitudine. Au existat ONG-uri care se ocupau de ariile protejate.

Raportul activităţii INCDM „Grigore Antipa” este publicat pe site-ul instituţiei (http://www.rmri.ro/Home/Home.html) şi la cerere este oferit celor interesaţi.

Este Marea Neagră „curată”?

Există un trend de scădere a poluării, de îmbunătăţire a calităţii mării, datorat legislaţiei europene în marea majoritate a ţărilor care sunt de-al lungul Dunării. Dunărea este considerată cel mai mare poluator al Mării Negre. Tot fluxul de poluanţi adunaţi de Dunăre se varsă în Marea Neagră. Directivele UE au dus la o îmbunătăţire a condiţiile din mare.

Este nevoie de un control în Marea Neagră pentru a evita situaţii precum cea de la Mangalia. Totodată, numărul de turişti creşte an de an, iar în perioada sezonului turistic componenţa Mării Negre poate avea de suferit. Autorităţile ar trebui să acorde condiţii turiştilor, şi aici mă refer la toalete.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Județul Constanța Cupa Primăverii, primul concurs de Kung-Fu organizat la Siliștea

23 May 2023 1393

USR Constanța a încheiat procesul intern de alegeri în tot județul. Iată echipele de conducere ale filialelor

15 Jun 2021 3843

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 17 noiembrie 2020

18 Nov 2020 1933

#alegeriparlamentare2020 Florin Timofte, USR PLUS - "Candidez pentru că experiența mea profesională o pot folosi pentru a îmbunătăți viața celorlalți. Îmi doresc un viitor pentru copiii din România"

17 Nov 2020 2441

Serviciul de Stare Civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 10 octombrie 2018

11 Oct 2018 3040

Cristian şi Delia Andreea Timofte, de la CS Silver Samurai Medgidia Tată şi fiică, pe prima poziţie la Campionatul Judeţean de Kung-Fu (galerie foto)

20 Feb 2018 5113

Fenomen spectaculos pe plajele din Constanţa Cum şi când este Marea Neagră fosforescentă (galerie foto + video)

08 Mar 2016 37384

Anunţuri 30 martie 2015

30 Mar 2015 2615