Bărbaţii, privilegiaţi dintr-un punct de vedere Decanul Baroului Constanţa, sfaturi importante pentru cei care vor să devină avocaţi

Gabriel Cornel Grigore, decanul Baroului Constanţa, este de părere că „meseria de avocat nu este o meserie uşoară, chiar dacă din afară aşa pare“. Tot potrivit lui Grigore, 80% dintre avocaţii din România nu câştigă astfel încât să ajungă la venitul mediu pe economie naţională. El susţine că există avocaţi care nu reuşesc să se întreţină din această activitate. Celor care vor să devină avocaţi decanul Baroului Constanţa le transmite să „nu se aştepte la schimbări uimitoare în viaţa lor, să nu se aştepte că dau lovitura din punct de vedere financiar şi să nu se aştepte la o viaţă uşoară din punct de vedere profesional“.

Câţi avocaţi sunt înscrişi în Baroul Constanţa?

În Baroul Constanţa sunt 601 avocaţi: 583 de avocaţi definitivi şi 18 stagiari (şapte în anul I de stagiatură şi 11 în anul II de stagiatură). Cei din anul terminal îşi vor da definitivatul în noiembrie - decembrie 2015. Suntem al patrulea barou din ţară, după Bucureşti, Cluj şi Iaşi în ceea ce priveşte numărul de avocaţi. Suntem la acelaşi nivel cu Baroul Braşov.

Ce îţi trebuie pentru a ajunge avocat?

În primul rând, trebuie să fii pregătit profesional. Examenul de admitere este foarte dur. În ultimii ani au intrat ca avocaţi stagiari, în medie, zece avocaţi în fiecare an, media fiind de 140 - 150 de candidaţi. Ca în orice profesie, şi aici trebuie să ai chemare. Să fii un bun orator. Să fii apropiat de oameni. Eşti chemat să le rezolvi problemele. Un bun psiholog.

Cât de greu este să practici această meserie?

Nu este o meserie uşoară, chiar dacă din afară aşa pare. Un avocat care se implică în profesie munceşte şi 12 ore pe zi. Are dosare în instanţă. Are întâlniri cu clienţii. Trebuie să-şi pregătească dosarele pentru perioada următoare. Trebuie să ai foarte multă răbdare. Timpul liber îl organizezi singur.

Care sunt principalele probleme cu care se confruntă avocaţii la Constanţa?

Problemele cele mai mari sunt legate de modul de organizare şi desfăşurare a activităţii instanţelor de judecată şi a parchetelor. Instanţele din Constanţa sunt foarte aglomerate. Şedinţele de judecată sunt foarte lungi. Este aproape „inuman“ atât pentru avocaţi, cât şi pentru judecători. La Parchetul Judecătoriei Constanţa se invocă un regulament astfel încât accesul avocaţilor la procurorul de caz şi la dosar este foarte dificil. Comunici cu el prin corespondenţă. Comunici cu el prin procurorul de serviciu. Nu este deloc normal. Este în interesul tuturor participanţilor la actul de justiţie ca avocatul să poată să îşi îndeplinească misiunea. Să facă apărarea în dosar.
 
Mai există şi problema avocaturii clandestine. Ea s-a rezolvat printr-o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României, care a calificat activitatea desfăşurată de barourile paralele ca fiind infracţiune. La Constanţa avem doi astfel de „avocaţi“ împotriva cărora s-au formulat plângeri penale. Parchetul a clasat într-o primă fază plângerea. Ulterior, şeful unităţii de parchet a infirmat soluţia, care este pe rolul Parchetului. Nu ai cum să faci avocatură fără să laşi urme. Este o activitate publică.

În luna mai, ca măsură de protest faţă de schimbările privind sistemul de pensii şi domeniul fiscal, la nivel naţional a fost anunţată o propunere de declanşare a unei greve generale a avocaţilor. Care este situaţia în prezent? 

S-a vehiculat, iniţial, că sistemul de pensii al avocaţilor, care este independent, urmează să fie preluat de sistemul public. A fost doar un zvon. Apoi, modificările din Codul Fiscal privind criteriile de calificare a unor activităţi economice ca având caracter „dependent“, cu consecinţa plăţii contribuţiilor de asigurări sociale şi de sănătate, ca orice angajator sau angajat.

Cei care intră în avocatură devin automat oameni bogaţi?

În niciun caz. 80% dintre avocaţii din România nu câştigă astfel încât să ajungă la venitul mediu pe economie naţională. Sunt avocaţi care nu reuşesc să se întreţină din această activitate. Am avut destule situaţii în care s-au suspendat din profesie şi s-au angajat în diferite funcţii publice, pentru un salariu fix şi sigur. Sunt şi firme de avocatură cu venituri de milioane de euro. Cei mai mulţi avocaţi sunt oameni normali, care trăiesc ca orice om din această ţară.

Care este numărul avocaţilor excluşi din Baroul Constanţa în ultimii cinci ani şi din ce motive a fost luată această măsură?

Nu există niciun avocat exclus din Baroul Constanţa în ultimii cinci ani. Există avocaţi care au fost condamnaţi ori se află în judecată pentru diferite infracţiuni, urmând ca la soluţionarea definitivă a cauzelor să se pună problema excluderii lor, în condiţiile în care Consiliul Baroului consideră că faptele respective aduc atingere prestigiului profesiei. Ca urmare, avocaţii respectivi nu mai pot face parte din Barou.

În această meserie, cum e mai bine, să fii femeie sau bărbat?

Nu face nicio excepţie această profesie. Având în vedere timpul pe care îl ocupă activitatea profesională, bărbaţii sunt privilegiaţi din acest punct de vedere. În Baroul Constanţa sunt majoritare femeile.

Ce sfat le puteţi da celor care vor să devină avocaţi?

Să nu se aştepte la schimbări uimitoare în viaţa lor. Să nu se aştepte că dau lovitura din punct de vedere financiar. Să nu se aştepte la o viaţă uşoară din punct de vedere profesional. Este o profesie de uzură. Avem examene foarte grele de admitere în profesiile juridice. Dreptul mai este numit matematica ştiinţelor sociale. Dacă nu înveţi ceva foarte bine, mai departe îţi va fi foarte greu să înţelegi disciplinele juridice.

Ce credeţi că trebuie schimbat în acest domeniu?

Trebuie schimbată atitudinea avocatului faţă de client, în primul rând. Trebuie mai multă responsabilitate în acest domeniu. Nu ducem lipsă, dar sunt probleme legate de acest aspect. Există plângeri împotriva unor avocaţi pe motivul prestaţiei în anumite dosare. Multe dintre sesizări sunt nefondate. Motivul: justiţiabilii au anumite atitudini în ceea ce priveşte relaţia avocat-client, aşteptând de la avocaţi să le câştige procesul, deşi obligaţia avocatului este una de diligenţă. Avocatul care spune clientului că îi rezolvă situaţia în sensul dorit nu este avocat. Nu poţi da o astfel de garanţie. Înseamnă că-l înşeli pe cel din faţa ta. Justiţia în sens larg este realizată de oameni. Având în vedere că oamenii sunt imperfecţi, şi justiţia este imperfectă. În justiţie nu există adevăr absolut.

Cum au apărut bancurile cu avocaţi?

Au fost importate din SUA, având în vedere specificul avocaţilor americani. Sunt scumpi şi foarte insistenţi în atingerea scopului.

Ştiţi vreun banc cu avocaţi?

Ce reprezintă un avocat pe fundul oceanului? Un început promiţător.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Lichidator judiciar Constanța Grigore Gabriel-Cornel AS INSOLV SPRL

18 Jul 2023 330

Începe Congresul Avocaţilor - 2017. Cine reprezintă Constanţa

22 Mar 2017 2792

Avocaţii din Cluj vor protesta azi în faţa Curţii de Apel. Acţiuni similare şi la Constanţa?

30 May 2016 2290

Să-i cunoaştem! Trei avocaţi din Constanţa, aleşi membri ai Consiliului Barourilor din România (document)

08 Jun 2015 7876