Interviu Online

Cu ce staff tehnic va începe SSC Farul Liga a 3-a Georges Muzaca - „Au fost mulţi antrenori care s-au autopropus“

Primul an din viaţa Suporter Spirit Club Farul Constanţa a fost unul de succes. Echipa înfiinţată de fani ai defunctei FC Farul a ajuns în Liga a 3-a fără probleme, spiritul farist fiind ţinut în viaţă de fani şi de cei care i-au sprijinit.
 
Promovarea în eşalonul al treilea al fotbalului românesc va fi o nouă provocare pentru SSC Farul. Formaţia trece la un alt nivel, în care totul va fi mai greu, iar cheltuielile vor creşte. Pentru ca echipa constănţeană să-şi îndeplinească obiectivul accederii imediate în Liga a 2-a, e nevoie în primul rând de un buget bun, care să susţină alcătuirea unui lot de promovare, salariile şi cheltuielile legate de participarea în campionat.
 
Este SSC Farul pe drumul cel bun către Liga a 3-a, se află în grafic cu pregătirea noului sezon? Am discutat despre aceste aspecte, dar şi despre altele, cu Georges Muzaca, preşedintele Comitetului Director al SSC Farul, ieri, în cadrul unui interviu online, în direct pe www.ziuaconstanta.ro.

Domnule preşedinte, SSC Farul a câştigat la pas Liga a 4-a şi a promovat în Liga a 3-a în aceeaşi manieră, în urma barajului cu Pescăruşul Sarichioi, îndeplinindu-şi astfel primele obiective. Cum caracterizaţi activitatea echipei în primul an de viaţă şi cât de mult a prins în judeţul Constanţa proiectul SSC Farul, demarat de suporteri?

A fost un an greu şi frumos. Nu ştiu câtă lume credea că vom reuşi. Iată însă că am scos-o la capăt. Chiar dacă timpul a fost destul de scurt, am demonstrat tuturor că, dacă suntem uniţi, putem depăşi orice obstacol. Aş profita de această ocazie pentru a le mulţumi tuturor celor care s-au implicat în acest proiect: sponsori, conducere executivă, staff tehnic, fotbalişti şi tuturor membrilor cotizanţi. Şi, nu în ultimul rând, suporterilor farişti. Activitatea echipei se poate rezuma simplu: 39 de meciuri oficiale, 36 de victorii, un egal şi numai două înfrângeri. Cât de mult a prins proiectul s-a văzut la dubla de baraj şi în toate deplasările.

La Liga a 3-a, nevoile financiare ale echipei vor creşte substanţial, astfel că se impune pregnant o mai mare susţinere bănească. Ce şanse sunt ca SSC Farul să obţină finanţare şi de la autorităţile locale?

Nu vă ascund faptul că ne bazăm pe susţinerea autorităţilor locale. Ştim cu ce dificultăţi ne-am confruntat în sezonul precedent, iar implicarea acestora în proiectul nostru ar fi mai mult decât salutară. Ne vom întâlni cu autorităţile locale pentru a şti pe ce ne bazăm. La ultima întâlnire, am avut promisiunea primarului Decebal Făgădău că, după dubla de baraj, dacă vom promova, vom primi sprijinul Primăriei Constanţa. Aceasta şi Consiliul Judeţean Constanţa vor avea mereu un loc atât la tribuna oficială, cât şi în organigrama clubului.

La ce valoare se ridică bugetul de care ar avea nevoie SSC Farul pentru a putea promova în Liga a 2-a la finele stagiunii 2017/2018? 

Bugetul minim care ar asigura promovarea este de 400.000 - 450.000 de euro. Această estimare este realizată la nivelul direcţiei sportive a clubului, în care activează oameni cu experienţă. La Liga a 3-a, exigenţele şi, automat, cheltuielile vor creşte substanţial. Spre exemplu, baremul de arbitraj creşte de la 250 de lei la 3.000 de lei. Va trebui să asigurăm la fiecare meci de pe teren propriu o ambulanţă, iar deplasările vor fi mai lungi. Sperăm ca sponsorii care ne-au fost alături să ne susţină şi în continuare. De asemenea, ne bazăm şi pe contribuţia membrilor cotizanţi.

În cazul ipotetic (şi nefericit) în care administraţia locală nu ar vira bani către SSC Farul, echipa ar putea avea probleme, sub aspect financiar, în Liga a 3-a?

Vă asigur că nu ne vom face de râs. Sunt genul de om care nu acceptă uşor o înfrângere sau un compromis. În caz că nu va veni sprijin şi de la autorităţile locale, vom face tot ce ţine de noi pentru a termina competiţia cu capul sus şi în prima jumătate a clasamentului. Am discutat şi cu colegii mei şi suntem decişi să continuăm acest proiect orice ar fi. Totuşi, eu sunt optimist în privinţa sprijinului din partea autorităţilor locale şi în ce priveşte promisiunea făcută de dumnealor. Nu cred că dânşii vor rămâne indiferenţi la eforturile pe care le-am făcut, la numărul mare de spectatori care au luat parte la meciurile de baraj şi la ce se petrece în alte oraşe mari, ale căror echipe au pornit din nou de jos, de la fotbalul mic. Primăria Piteşti a achiziţionat palmaresul FC Argeş, spre a fi anexat echipei SCM Piteşti. La Ploieşti, Petrolul a primit emblema şi palmaresul de la Primărie. Sperăm ca şi noi să fim sprijiniţi. De altfel, noi nu cerem un tratament preferenţial, ci doar să se respecte legislaţia în vigoare. Dacă cluburile sportive pot primi finanţare din partea autorităţilor locale, noi de ce nu am putea primi?

În acest moment, câţi membri cotizanţi are SSC Farul şi care e ponderea contribuţiei lor financiare la bugetul clubului?

Avem aproximativ 200 de membri cotizanţi, care, în sezonul trecut, au asigurat 30 - 35% din buget. Pentru membrii cotizanţi care achită integral cotizaţia pentru sezonul 2017/2018 până la sfârşitul lunii august sunt şi facilităţi, o parte dintre sponsori asigurându-le reduceri la servicii.

Pe ce stadion va susţine SSC Farul meciurile de pe teren propriu în noul sezon?

Cel mai probabil, vom juca pe stadionul de rugby „Mihai Naca“ din Constanţa. În prezent, credem că este terenul cu cel mai bun gazon din oraş. Nu excludem posibilitatea de a juca pe „Farul“, dar aceasta nu depinde de noi.

Ce semnale aveţi în privinţa viitorului stadionului Farul, cine îl va prelua?

Tot ce ştim e ce se vehiculează prin presă. Deocamdată, stadionul este la Ministerul Tineretului şi Sportului, prin DJST Constanţa. Oricine îl va prelua, important este să-l renoveze şi să putem juca pe el.

Când vor fi scoase la licitaţie semnele identitare ale FC Farul, pe care SSC Farul vrea să şi le adjudece?

Noi sperăm cât mai curând. Din păcate, lucrurile trenează. Recuperarea palmaresului rămâne unul dintre obiectivele statutare ale Asociaţiei SSC Farul. Reamintesc faptul că suntem principalii interesaţi de achiziţionarea lor.

Când se va reuni SSC Farul şi ce program s-a creionat în perioada de pregătire precompetiţională?

Toate aceste aspecte depind de bugetul final cu care vom pleca la drum. Din discuţiile cu staff-ul tehnic, reunirea ar trebui programată undeva în intervalul 17 - 20 iulie. Ne dorim să efectuăm un cantonament montan şi unul la Constanţa. Bineînţeles, şi câteva jocuri amicale. Treaba noastră este să punem la dispoziţia staff-ului tehnic toate resursele pe care le solicită.

Se va porni la drum cu acelaşi staff tehnic: Ion Barbu, Gică Mina (antrenori) şi Viorel Farcaş (director tehnic)?

Da. Au fost mulţi antrenori care s-au autopropus la SSC Farul, dar ne dorim ca atât pe banca tehnică, cât şi în toate funcţiile din club să fie promovaţi farişti adevăraţi. Nu avem ce să le reproşăm domnilor Farcaş, Barbu şi Mina. Obiectivul agreat la începutul sezonului a fost realizat.

Vor fi schimbări mari în lotul de jucători în perspectiva noului sezon, având în vedere şi faptul că trebuie folosiţi obligatoriu pe toată durata jocului trei jucători Under-19?

Vor fi schimbări în lot. Totul depinde şi de buget. Pentru participarea cu echipa de seniori în Liga a 3-a, avem obligaţia să înscriem în competiţie şi minimum două grupe de juniori. În acest sens, vom face o colaborare cu Performer Constanţa, care va transfera cel puţin două grupe, care vor juca sub denumirea de SSC Farul. De la Performer vom transfera şi tineri Under-19 pentru prima echipă.
 


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Azi s-au pus în vânzare Biletele la meciul SSC Farul - Progresul 1944 Spartac se dau ca pâinea caldă! (galerie foto)

12 Apr 2018 1248

Întârzieri cu banii la SSC Farul. Când se vor rezolva Petre Grigoraş - „Am reuşit să formăm o echipă puternică, de mare caracter“

05 Apr 2018 4019

Inspecţie la stadionul „Farul“ din Constanţa Georges Muzaca - „Şanse mari ca arena să fie omologată pentru meciurile Ligii a 3-a“

04 Apr 2018 2645

Un tânăr în scaun cu rotile şi tatăl său, Lilian Badea, care e primarul comunei Ograda, invitaţi ai SSC Farul la meciul cu Progresul 1944 Spartac (galerie foto)

30 Mar 2018 4050

Folia specială de pe suprafaţa de joc a stadionului „Farul“ a fost ridicată. Cum arată gazonul

29 Mar 2018 1411

UPDATE. Meci foarte important în Liga a 3-a Echipa SSC Farul, nemulţumită de suprafaţa de joc a stadionului „1 Mai“ din Slobozia (galerie foto)

28 Mar 2018 1577

SSC Farul Constanţa, start cu dreptul în returul Ligii a 3-a Petre Grigoraş - „E important să ne impunem meci de meci“

12 Mar 2018 1495

Schimbări în programul meciurilor de verificare ale SSC Farul din cantonamentul de la Curtea de Argeş

15 Feb 2018 1193

Alin Cârstocea a semnat contractul cu SSC Farul Constanţa

19 Jan 2018 1122

Se apropie data-limită pentru plată Strategie nouă în privinţa licitaţiei pentru semnele identitare ale FC Farul

16 Jan 2018 2195

SSC Farul Constanţa s-a înţeles cu un fotbalist de la FC Voluntari

11 Jan 2018 1459

Cine a câștigat licitația pentru semnele identitare ale FC Farul și cu ce sumă

19 Dec 2017 1766

UPDATE. Marian Botea, fotbalist la SSC Farul „Ne este foarte greu. Suntem neplătiți de trei luni, iar două săptămâni am avut probleme cu apa“

26 Oct 2017 2398

Vin banii la SSC Farul Constanţa! Contractul privind acordarea unei sume de la bugetul local a fost semnat

25 Oct 2017 4162

Miercuri, un nou amical cu ACS Performer SSC Farul Constanţa l-a legitimat pe atacantul Adrian Pătulea

17 Oct 2017 1241

„Situaţie destul de tensionată“ Probleme cu banii la SSC Farul. Petre Grigoraş e dezamăgit

15 Sep 2017 2988

Unde va disputa SSC Farul meciul de pe teren propriu cu Unirea Slobozia

28 Aug 2017 2041

Ce spune Georges Muzaca Tensiuni la SSC Farul. Marcel Lică este tentat să părăsească echipa!

09 Aug 2017 4345

SSC Farul Constanța se reunește luni. S-au fixat primele amicale

16 Jul 2017 4046

Sorin Mihăilescu anunţă un miting la Constanţa, SSC Farul se delimitează de o asemenea acţiune

15 Jul 2017 4006

SSC Farul joacă în sferturile Cupei României cu CS Năvodari. Când se dispută partida

01 Jun 2017 4402

UPDATE. Suporterii curăţă din nou stadionul „Farul“ SSC Farul află sâmbătă adversara de la barajul pentru Liga a 3-a

27 May 2017 2728

Au chemat salvarea Preşedintele Comitetului Director al SSC Farul, Georges Muzaca, a ajuns la spital

07 May 2017 3953

Adunarea Generală a Membrilor SSC Farul, întrunită în şedinţă extraordinară. Ce s-a decis

25 Apr 2017 4964

Şedinţă importantă la SSC Farul Constanţa (galerie foto)

20 Apr 2017 3743

Victoria cu Avântul Comana, cadou pentru Georges Muzaca Ion Barbu - „SSC Farul e mai puternică decât în tur“ (galerie foto)

11 Mar 2017 2732

UPDATE. Meciul SSC Farul - CS Năvodari, reprogramat S-au făcut paşi pentru renovarea tribunei oficiale a stadionului „Farul“

25 Feb 2017 3607

Anunţ important pentru toţi sponsorii proiectului SSC Farul Constanţa

17 Feb 2017 6581

Ion Draica, preşedinte de onoare al SSC Farul „Pe legitimaţia mea de sportiv e completată o singură rubrică - Farul“ (galerie foto)

31 Jan 2017 3651

Ion Draica, preşedinte de onoare al SSC Farul Constanţa (galerie foto)

30 Jan 2017 4378