Interviu online cu Inga Postolache, dirijor al fanfarei „Muzica Apelor“ „Viața este prea scurtă și prea frumoasă ca să stai pe loc“


Se spune că energia unui om se vede chiar în ochii persoanei. Este și cazul dirijoarei fanfarei „Muzica Apelor“ - a regiei de apă din Constanța -, Inga Postolache.
 
Venită de peste Prut, din Republica Moldova, Inga Postolache dovedește că o femeie dirijor poate coordona fără probleme un ansamblu muzical compus din bărbați. Este dirijoare a fanfarei SC RAJA SA, unde este privită cu respect și admirație de colegi. A ajuns în urmă cu 21 de ani în orașul de care s-a îndrăgostit - Constanța. Nu s-a îndrăgostit doar de marea pe care o are într-un loc special din suflet, ci aici și-a construit familia, cariera și pasiunea. Aici și-a compus cea mai frumoasă operă: viața ei.
 
Inga Postolache ne-a povestit cu drag o fărâmă din trecutul ei, atunci când a venit să dea o probă la Opera „Oleg Danovski” din Constanța. Se afla în gara din Iași, unde a întâlnit o altă femeie, Caroli, pe care o caută neîncetat de atunci. Sunt născute în aceeași zi, au amândouă o soră geamănă și i-a prevăzut viața frumoasă. Caroli este psiholog bioenergetic și i-a luat palma între ale ei. I-a spus că urmează să se căsătorească rapid, va avea doi copii frumoși și, desigur, va avea succes în carieră rapid. În prezent, dirijorul fanfarei regiei spune cu drag că tot ce se întâmplă în viața ei are o încărcătură pozitivă. Nu se va opri până nu o va găsi pe Caroli.
 
A fost cea mai energică la concursul de la „Oleg Danovski“, pe care l-a și câștigat, primind postul. De atunci, a lucrat continuu la dezvoltarea carierei sale și a ajuns una dintre cele mai apreciate din domeniul ei în România. Inga Postolache a răspuns la întrebările adresate de cotidianul ZIUA de Constanța în cadrul unui interviu online care a avut loc vineri și cu siguranță va inspira doamnele și domnișoarele care doresc să îi calce pe urme.
 
Fanfara pe care o conduceți este formată doar din bărbați, iar acest lucru este de admirat. Care a fost atitudinea cu care v-au primit, recunoscut și respectat ca dirijor?

Pot să spun ca am avut noroc ca fanfara este compusă din profesioniști. Am fost sinceră cu ei că este un domeniu nou pentru mine, fiind dirijor de cor, însă, cu puțină răbdare, lucrurile au decurs bine.

Într-o lume în care bărbatul este privit, de multe ori, ca fiind cea mai potrivită alegere pentru un rol de conducere, dumneavoastră sunteți o femeie care conduce mai mulți bărbați. Vă văd colegii ca pe un lider alpha și în afara reprezentațiilor?

Nu. Avem o relație colegială, ne înțelegem de minune și ne respectăm. Doar uneori este nevoie de o pată de culoare ca să le dau libertate de exprimare artistică. În timpul repetițiilor, sunt deschisă la sugestiile lor, dar și ei îmi dau libertatea de exprimare ca dirijor.


Timpul este prețios, iar faptul că ați reușit să îl împărțiți axându-vă pe atâtea planuri - dirijor, profesor - este de admirat. Considerați că v-ați atins țelul dorit la nivel de carieră sau ambiția vă îndeamnă la mai mult?

Cu cât ești mai ocupat, cu atât ești mai organizat. Sunt o persoană care abia așteaptă să se facă dimineața. Energia degajă energie.

Veniți din Republica Moldova cu toată pasiunea cunoscută deja și o dați mai departe cu tot atât de multă dragoste. Ce v-a împins să alegeți Dobrogea și mai ales Constanța pentru a vă realiza?

Marea!!! Se spune că un om care locuiește pe malul mării este un om sănătos mintal și fizic. Orașul Constanța este un oraș în care poți să îmbătrânești frumos. Îmi place extraordinar orașul acesta, oamenii și nu pot să înțeleg cum pot să nu mergi de doi ani sau de o lună pe malul mării.

Repertoriul nu seamănă de la un eveniment la altul. Oamenii sunt pur și simplu absorbiți de muzica pe care o aduce fanfara de fiecare dată în fața publicului. Este dificil să adaptați un repertoriu în funcție de eveniment? Care sunt criteriile în acest sens?

Nu este deloc dificil, pentru că ascultătorii, de regulă, sunt de diferite generații. Or, repertoriul nostru include genuri care sunt pe placul tuturor, care cuprinde toate gusturile. Spre exemplu, la o sărbătoare câmpenească, mergem mai mult pe specific folcloric. Pe faleza Cazinoului, spre exemplu, unde frecvent își desfășoară foto-sesiunile miresele, se plimbă turiști, este nevoie de un repertoriu cu un spectru mai larg. Până și marșurile sau cântecele patriotice devin nostalgie pentru generația de aur.

În vară ați fost în majoritatea punctelor de interes din municipiu, unde ați oferit câte un spectacol constănțenilor. Aplauzele sunt sigură că vă oferă un feedback pozitiv, dar importante cred că sunt impresiile lăsate la final. Ce vă transmit oamenii după fiecare concert, atât ca emoție, cât și verbal?

Cred că pot să îmi permit o dată lipsa de modestie și să vă mărturisesc că rolul dirijorului de fanfară m-a apropiat mult mai mult de constănțeni și nu numai, au început să mă cunoască și pe stradă, în centre comerciale. Este foarte plăcută în special reacția copiilor. Simt în momentele că las o amprentă în viața lor și le pot face lumea mai frumoasă. Cam acesta este rolul unei fanfare - de a încălzi inimile și de a schimba lumea spre bine.

Ați participat la festivaluri internaționale alături de fanfară? Care sunt premiile pe care le-ați obținut în urma muncii dumneavoastră?

Am participat la Festivalul Internațional „Bande Musicale“ din Giulianova - Italia, am luat patru premii: premiul pentru popularitate, premiul pentru cel mai bun instrumentist - tuba (Iurie Postolache), premiul pentru mascota fanfarei (Melissa Braiș) și Miss Festival. Anual participăm la Festivalul internațional de fanfare „Iosif Ivanovici” din Galați, unde ne primesc cu căldură de fiecare dată.

Ce le sfătuiți pe doamnele și domnișoarele care vor să vă calce pe urme și să devină dirijoare de fanfară?

În primul rând, să nu își uite titulatura de femeie! Trebuie să fii tu însăți, să ai energie, să vrei și totul este realizabil. Aș promova moda de odinioară de a da copilul la un instrument sau de a face muzică. Muzica sau arta educă cel mai bine o personalitate în orice domeniu. Te simți împlinit, plin de gânduri frumoase și de acea dorință de a răsturna munții din loc. Asta le sfătuiesc: să iubească viața la maximum și le încurajez să încerce orice domeniu, fie muzică, fie pictură, coregrafie, actorie, orice. Viața este prea scurtă și este prea frumoasă să stai pe loc! Nu contează, doar fă-o!
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#Dobrogea143 Inga Postolache, dirijorul Fanfarei Muzica Apelor, mesaj de Ziua Dobrogei (VIDEO)

20 Nov 2021 1870

Colindătorii conduși de Inga Postolache, surpriza de la serbarea de Crăciun a redacției ZIUA de Constanța (galerie foto)

20 Dec 2019 2946

Program Spectacole "Teatrul de Stat"

01 Apr 2016 2123

TEATRUL DE STAT CONSTANŢA - PROGRAM SPECTACOLE

06 Jun 2014 2110

Aplauze şi emoţii pentru constănţeni Fanfara RAJA „Muzica Apelor“, premiată la Festivalul Internațional din Italia (galerie foto)

05 Jun 2014 4057

TEATRUL DE STAT CONSTANŢA - PROGRAM SPECTACOLE

02 Jun 2014 1873