Interviu Online

Interviu online cu lt. col. Daniel Ferencz, comandantul Grupării de Jandarmi Mobile „Tomis“ Constanța. Jandarmii vor fi la datorie în minivacanța de 1 Mai

Se apropie minivacanța de 1 Mai, perioadă în care, ca în fiecare an, în județul Constanța vor fi organizate mai multe manifestări la care se așteaptă o participare numeroasă din partea publicului.
 
În majoritatea cazurilor, misiunea de asigurare a măsurilor publice revine jandarmilor de la Gruparea Mobilă de Jandarmi „Tomis“ Constanța. Așa se face că militarii trebuie să fie pregătiți mereu pentru zile și nopți agitate și să intervină oricând pentru asigurarea măsurilor de ordine.
 
Despre măsurile care se vor lua la nivelul Grupării Mobile de Jandarmi „Tomis“ Constanța în minivacanța de 1 Mai am discutat în cadrul unui interviu online, în direct pe www.ziuaconstanta.ro, cu lt. col. Daniel Ferencz, comandantul Grupării de Jandarmi Mobile „Tomis“ Constanța.
 
Născut pe 17 iulie 1975 la Hârșova, județul Constanța, lt. col. Daniel Ferencz este absolvent al Academiei de Poliție „Al. I. Cuza“ București și al Universității „Bioterra“ București - specializarea „Managementul ordinii publice în perspectiva integrării în structurile de securitate colectivă“.
 
 
Se apropie minivacanța de 1 Mai. Ca în fiecare an, turiștii se vor îndrepta în număr mare către stațiunile din sudul litoralului. Ce măsuri se vor lua pentru evenimentele programate în această perioadă? În ce stațiuni de pe litoral vor acționa în această perioadă jandarmii Grupării Mobile „Tomis“ Constanța?
 
În perioada 27 aprilie - 2 mai a.c., 168 de jandarmi ai Grupării Mobile vor acționa zilnic, împreună cu colegii de la Inspectoratul Județean și cu cei ai Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, pe raza județului Constanța, în scopul menținerii unui climat de ordine și siguranță pentru cei care vor alege litoralul Mării Negre drept destinație în vederea petrecerii perioadei de minivacanță.
 
Astfel, jandarmii grupării vor executa misiuni de menținere și asigurare a ordinii publice în localitățile Năvodari, Mamaia, Costinești și Vama Veche.
 
Circulă în spațiul public informații că se intenționează emiterea unui act normativ de către Guvernul României pentru stabilirea ca zile nelucrătoare și a unor zile din perioada Rusaliilor, astfel că se anunță o minivacanță și de Rusalii, la finele lunii mai.
Și atunci vom acționa cu același dispozitiv de jandarmi.
 
Ce sfaturi aveți pentru siguranța turiștilor și în special pentru evitarea neplăcerilor pe timpul minivacanței petrecute pe litoralul Mării Negre?
 
Pentru siguranța turiștilor și în special pentru evitarea neplăcerilor în timpul sejurului petrecut pe litoralul Mării Negre, Jandarmeria Constanța recomandă cetățenilor următoarele:
- să acorde o atenție deosebită copiilor, care se pot rătăci cu ușurință în locurile aglomerate, și să le explice că nu este bine să intre în vorbă cu persoane străine și nici să accepte diferite obiecte de la necunoscuți sau să urce în mașinile necunoscuților sub diverse pretexte;
- să se asigure că aceștia cunosc numele părinților sau ale însoțitorilor și eventual numărul de telefon unde aceștia pot fi găsiți;
- să învețe copilul că, dacă se pierde de părinți, să rămână în zona unde i-a văzut ultima dată și să apeleze la o patrulă de siguranță publică;
- turiștii, odată ajunși la destinație, să nu lase bagajele nesupravegheate;
- să nu lase bunuri de valoare în camerele de hotel, pe plajă sau în autoturisme;
- să depoziteze banii și bunurile de valoare în seiful hotelului;
- să se asigure întotdeauna că au încuiat ușa și au închis ferestrele camerei unde sunt cazați, în timpul nopții sau atunci când părăsesc unitatea de primire turistică;
- să închidă autoturismele și să le parcheze în locuri special amenajate și iluminate corespunzător;
- să nu neglijeze posibilele consecințe negative ale consumului de produse alimentare comercializate în mod ambulant pe plajă, să nu încurajeze astfel de practici comerciale și să nu achiziționeze astfel de produse, existând posibilitatea să-și pună în pericol sănătatea, neavând vreo garanție în ceea ce privește modul de preparare sau depozitare a acestora;
- în situația în care participă la manifestări publice de amploare, cu aglomerare de public, să asculte și să urmeze indicațiile forțelor de ordine.
 
Sunt evenimente cu participare mare de public programate în minivacanța de 1 Mai în stațiunile de pe litoral? În ce zone vor fi organizate și ce măsuri se vor lua pentru menținerea ordinii publice?
 
Da, vom fi prezenți și asigurăm ordinea publică la evenimentele importante care se desfășoară în Mamaia și Vama Veche, printre acestea enumerăm: la Mamaia Festivalul Sunwaves 23 - perioada 26.04-2.05.2018 - peste 15.000 de persoane zilnic; la Vama Veche - Sunset Festival - perioada 28-29.04.2018 - peste 1.000 de persoane zilnic; la festivalul Dapyx, de reconstituire a unor evenimente istorice, pe stadionul din Medgidia.
 
Din experiența anilor trecuți, la astfel de evenimente au fost cazuri de copii rătăciți de părinți? Ce le recomandați părinților în aceste situații?
 
Dacă facem referire la evenimentele din minivacanța de 1 Mai, Sunwaves și Sunset, la acestea participă numai adulții. La evenimentele care implică un număr mare de persoane unde au acces și minorii, am avut cazuri în care copiii s-au rătăcit de părinți și au ajuns la echipajele de jandarmerie. Aici putem enumera, în sezonul estival, spectacolele de muzică de pe plaja din Saturn și Modern - Constanța. Copiii se rătăcesc și pe plajă, ajung la echipajele mixte de ordine publică din zonă sau sunt anunțate prin numărul unic de urgență 112. De fiecare dată copiii și-au găsit părinții.
 
Foarte bune au fost activitățile de prevenție desfășurate acum câțiva ani de lucrătorii MAI, pe plajele de pe litoralul românesc. Fiecărui copil i se punea la mână o brățară pe care erau trecute numele de familie și numărul de telefon al părinților. Campanie a fost desfășurată și de unii reprezentanți ai mass-media.
 
Recomandăm părinților:
- să acorde o atenție deosebită copiilor, care se pot rătăci cu ușurință în locurile aglomerate și să le explice că nu este bine să intre în vorbă cu persoane străine și nici să accepte diferite obiecte de la necunoscuți sau să urce în mașinile necunoscuților sub diverse pretexte;
- să se asigure că aceștia cunosc numele părinților sau ale însoțitorilor și eventual numărul de telefon unde aceștia pot fi găsiți;
- să învețe copilul că, dacă se pierde de părinți, să rămână în zona unde i-a văzut ultima dată și să apeleze la o patrulă de siguranță publică;
 
Pe timpul evenimentelor cultural-artistice, dacă momentul de așteptare pentru minorii rătăciți și găsiți de patrulele de siguranță se prelungește, se ia legătura cu organizatorul și prin crainicul sau moderatorul evenimentului se face anunțul în prima pauză a spectacolului.
 
După minivacanța de 1 Mai încep pregătirile pentru sezonul estival. Câți jandarmi constănțeni vor fi prezenți pe litoralul românesc al Mării Negre în acest sezon estival, în misiuni de menținere a ordinii și siguranței publice, fiind pregătiți să acționeze în sistem integrat cu Poliția?
 
Aproximativ 235 de jandarmi ai Grupării Mobile Constanța împreună cu colegii de la Inspectoratul Județean, ai Gărzii de Coastă și ISU Dobrogea vor fi prezenți pe litoralul românesc al Mării Negre în acest sezon estival, în misiuni de menținere a ordinii și siguranței publice, fiind pregătiți să acționeze în sistem integrat cu Poliția, în baza Planului de acțiune „Litoral - 2018“.
Jandarmii Grupării Mobile Constanța vor menține și asigura ordinea publică în Năvodari și stațiunile Mamaia, Costinești, 2 Mai și Vama Veche.
 
Cu siguranță, în sezonul estival vor fi organizate multe manifestări cultural-artistice, sportive sau promoționale etc., cu participare de public numeros. Din experiența anilor trecuți, ce probleme întâmpinați la astfel de evenimente?
 
Sunt persoane care încearcă să intre la aceste evenimente sub influența băuturilor alcoolice sau unele persoane care consumă mai mult alcool decât ar fi normal. Acestea devin recalcitrante și provoacă scandal. Imediat sunt îndepărtate și nu li se permite accesul în incintă. Am mai prins și în flagrant persoane care sustrăgeau anumite bunuri de valoare din bagajele - rucsacurile lăsate nesupravegheate de participanți. Aici vorbim de telefoane, portofele, bani, chiar și tot bagajul.
 
Avem probleme cu participanții care întârzie la eveniment, sosesc în ultimul moment și îngreunează activitatea de control al legitimației de acces sau al bagajelor, care nu se poate efectua „pe repede înainte“, provocând aglomerare și presiune pe punctele de acces.
 
Mai avem o altă categorie de participanți, cei foarte comozi, care vor să ajungă dacă se poate cu taxiul sau cu mașina personală până în tribunele arenei sportive sau în loja sălii de concert. Se generează în acest fel ambuteiaje în zona de acces pe spațiul public și se împiedică intervenția ambulanței sau a autospecialelor jandarmeriei, poliției și SMURD.
 
Mai există și cei care utilizează drone deasupra publicului în zona de spectacol, fără să fie autorizați de Autoritatea Aeronautică Română.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Interviu online cu Claudiu Banu, preot paroh la Biserica „Sfântul Mina“ Constanța „Îi îndemn pe credincioși să nu pună bucatele peste sărbătoarea Învierii Domnului“

25 Apr 2019 1420

Interviu online cu doctorul nutriţionist Mihaela Iftene. Ce putem mânca de Paşte fără să se depună. Ce au voie copiii să mănânce

22 Apr 2019 1271

Prof. Iulia Cristina Cabrancea, mentor proiect ROSE „Nu Bacalaureatul trebuie regândit, ci atractivitatea orelor, motivarea elevilor pentru învăţare“

06 Apr 2019 6316

Interviu online cu atleta Ioana Emilia Colibăşanu, campioană a României „Simți o bucurie imensă, gândindu-te că nu ai muncit degeaba“

27 Mar 2019 1900

Interviu online cu pictoriţa şi scriitoarea Mihaela Cojocaru „Realizarea unui vis este voința noastră dusă pe culmile împlinirii“

23 Mar 2019 1551

Interviu online cu caporal sanitar Elena Croitoru, de la Batalionul Logistic din cadrul Brigăzii 9 Mecanizate „Mărăşeşti“ Constanţa „Una dintre calităţile absolut necesare pentru o femeie în Armată este atitudinea“ (video)

16 Mar 2019 3578

Interviu online cu psihologul Carmen Paraschivescu „Consumul ocazional al oricărui drog la vârste foarte mici constituie un pericol substanţial“

08 Mar 2019 1898

Interviu cu inspectorul-şef adjunct al ITM Constanţa, Marian Becheanu „În judeţul Constanţa, cele mai multe accidente de muncă se produc în operare portuară, construcţii şi firme de pază“

22 Feb 2019 1847

Interviu cu dr. Mihnea Hagiu, vicepreşedintele Comunităţii Elene „Elpis“ Constanţa „Dobrogea a fost pentru greci un tărâm al refugiului şi al bunăstării“

16 Feb 2019 1926

Interviu online cu Liviu Cristescu, avocat în Baroul Constanţa „Calitatea de soţ/soţie nu conferă automat şi dreptul de acces la corespondenţa partenerului“

09 Feb 2019 1854

Interviu online cu Orhan Marcu, boxer campion la CS Farul Constanţa „Visul meu cel mai mare este medalia olimpică“

02 Feb 2019 2247

Interviu online cu directorul Direcţiei de Sănătate Publică Constanţa, Cristina Schipor „Vaccinarea este încă eficientă“

24 Jan 2019 1501

Interviu online cu dr. Costin Scurtu, directorul Muzeului Naţional Militar „Regele Ferdinand I“ Filiala Constanţa „Istoria noastră se scrie în fiecare zi şi avem datoria să o ducem mai departe pentru generaţiile care vor veni“

19 Jan 2019 1630

Interviu online cu teatrologul Anaid Tavitian „Din acei ani de început, am ales TEATRUL ca mod de viață“

29 Dec 2018 1544

Interviu online cu Marieta Căescu, psiholog în cadrul CJRAE Constanța „Adulții de astăzi și-au pierdut parcă răbdarea de a mai construi prin educație“

22 Dec 2018 1606