Interviu Online

Interviu online cu lt. col. Daniel Ferencz, comandantul Grupării de Jandarmi Mobile „Tomis“ Constanța. Jandarmii vor fi la datorie în minivacanța de 1 Mai

Se apropie minivacanța de 1 Mai, perioadă în care, ca în fiecare an, în județul Constanța vor fi organizate mai multe manifestări la care se așteaptă o participare numeroasă din partea publicului.
 
În majoritatea cazurilor, misiunea de asigurare a măsurilor publice revine jandarmilor de la Gruparea Mobilă de Jandarmi „Tomis“ Constanța. Așa se face că militarii trebuie să fie pregătiți mereu pentru zile și nopți agitate și să intervină oricând pentru asigurarea măsurilor de ordine.
 
Despre măsurile care se vor lua la nivelul Grupării Mobile de Jandarmi „Tomis“ Constanța în minivacanța de 1 Mai am discutat în cadrul unui interviu online, în direct pe www.ziuaconstanta.ro, cu lt. col. Daniel Ferencz, comandantul Grupării de Jandarmi Mobile „Tomis“ Constanța.
 
Născut pe 17 iulie 1975 la Hârșova, județul Constanța, lt. col. Daniel Ferencz este absolvent al Academiei de Poliție „Al. I. Cuza“ București și al Universității „Bioterra“ București - specializarea „Managementul ordinii publice în perspectiva integrării în structurile de securitate colectivă“.
 
 
Se apropie minivacanța de 1 Mai. Ca în fiecare an, turiștii se vor îndrepta în număr mare către stațiunile din sudul litoralului. Ce măsuri se vor lua pentru evenimentele programate în această perioadă? În ce stațiuni de pe litoral vor acționa în această perioadă jandarmii Grupării Mobile „Tomis“ Constanța?
 
În perioada 27 aprilie - 2 mai a.c., 168 de jandarmi ai Grupării Mobile vor acționa zilnic, împreună cu colegii de la Inspectoratul Județean și cu cei ai Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, pe raza județului Constanța, în scopul menținerii unui climat de ordine și siguranță pentru cei care vor alege litoralul Mării Negre drept destinație în vederea petrecerii perioadei de minivacanță.
 
Astfel, jandarmii grupării vor executa misiuni de menținere și asigurare a ordinii publice în localitățile Năvodari, Mamaia, Costinești și Vama Veche.
 
Circulă în spațiul public informații că se intenționează emiterea unui act normativ de către Guvernul României pentru stabilirea ca zile nelucrătoare și a unor zile din perioada Rusaliilor, astfel că se anunță o minivacanță și de Rusalii, la finele lunii mai.
Și atunci vom acționa cu același dispozitiv de jandarmi.
 
Ce sfaturi aveți pentru siguranța turiștilor și în special pentru evitarea neplăcerilor pe timpul minivacanței petrecute pe litoralul Mării Negre?
 
Pentru siguranța turiștilor și în special pentru evitarea neplăcerilor în timpul sejurului petrecut pe litoralul Mării Negre, Jandarmeria Constanța recomandă cetățenilor următoarele:
- să acorde o atenție deosebită copiilor, care se pot rătăci cu ușurință în locurile aglomerate, și să le explice că nu este bine să intre în vorbă cu persoane străine și nici să accepte diferite obiecte de la necunoscuți sau să urce în mașinile necunoscuților sub diverse pretexte;
- să se asigure că aceștia cunosc numele părinților sau ale însoțitorilor și eventual numărul de telefon unde aceștia pot fi găsiți;
- să învețe copilul că, dacă se pierde de părinți, să rămână în zona unde i-a văzut ultima dată și să apeleze la o patrulă de siguranță publică;
- turiștii, odată ajunși la destinație, să nu lase bagajele nesupravegheate;
- să nu lase bunuri de valoare în camerele de hotel, pe plajă sau în autoturisme;
- să depoziteze banii și bunurile de valoare în seiful hotelului;
- să se asigure întotdeauna că au încuiat ușa și au închis ferestrele camerei unde sunt cazați, în timpul nopții sau atunci când părăsesc unitatea de primire turistică;
- să închidă autoturismele și să le parcheze în locuri special amenajate și iluminate corespunzător;
- să nu neglijeze posibilele consecințe negative ale consumului de produse alimentare comercializate în mod ambulant pe plajă, să nu încurajeze astfel de practici comerciale și să nu achiziționeze astfel de produse, existând posibilitatea să-și pună în pericol sănătatea, neavând vreo garanție în ceea ce privește modul de preparare sau depozitare a acestora;
- în situația în care participă la manifestări publice de amploare, cu aglomerare de public, să asculte și să urmeze indicațiile forțelor de ordine.
 
Sunt evenimente cu participare mare de public programate în minivacanța de 1 Mai în stațiunile de pe litoral? În ce zone vor fi organizate și ce măsuri se vor lua pentru menținerea ordinii publice?
 
Da, vom fi prezenți și asigurăm ordinea publică la evenimentele importante care se desfășoară în Mamaia și Vama Veche, printre acestea enumerăm: la Mamaia Festivalul Sunwaves 23 - perioada 26.04-2.05.2018 - peste 15.000 de persoane zilnic; la Vama Veche - Sunset Festival - perioada 28-29.04.2018 - peste 1.000 de persoane zilnic; la festivalul Dapyx, de reconstituire a unor evenimente istorice, pe stadionul din Medgidia.
 
Din experiența anilor trecuți, la astfel de evenimente au fost cazuri de copii rătăciți de părinți? Ce le recomandați părinților în aceste situații?
 
Dacă facem referire la evenimentele din minivacanța de 1 Mai, Sunwaves și Sunset, la acestea participă numai adulții. La evenimentele care implică un număr mare de persoane unde au acces și minorii, am avut cazuri în care copiii s-au rătăcit de părinți și au ajuns la echipajele de jandarmerie. Aici putem enumera, în sezonul estival, spectacolele de muzică de pe plaja din Saturn și Modern - Constanța. Copiii se rătăcesc și pe plajă, ajung la echipajele mixte de ordine publică din zonă sau sunt anunțate prin numărul unic de urgență 112. De fiecare dată copiii și-au găsit părinții.
 
Foarte bune au fost activitățile de prevenție desfășurate acum câțiva ani de lucrătorii MAI, pe plajele de pe litoralul românesc. Fiecărui copil i se punea la mână o brățară pe care erau trecute numele de familie și numărul de telefon al părinților. Campanie a fost desfășurată și de unii reprezentanți ai mass-media.
 
Recomandăm părinților:
- să acorde o atenție deosebită copiilor, care se pot rătăci cu ușurință în locurile aglomerate și să le explice că nu este bine să intre în vorbă cu persoane străine și nici să accepte diferite obiecte de la necunoscuți sau să urce în mașinile necunoscuților sub diverse pretexte;
- să se asigure că aceștia cunosc numele părinților sau ale însoțitorilor și eventual numărul de telefon unde aceștia pot fi găsiți;
- să învețe copilul că, dacă se pierde de părinți, să rămână în zona unde i-a văzut ultima dată și să apeleze la o patrulă de siguranță publică;
 
Pe timpul evenimentelor cultural-artistice, dacă momentul de așteptare pentru minorii rătăciți și găsiți de patrulele de siguranță se prelungește, se ia legătura cu organizatorul și prin crainicul sau moderatorul evenimentului se face anunțul în prima pauză a spectacolului.
 
După minivacanța de 1 Mai încep pregătirile pentru sezonul estival. Câți jandarmi constănțeni vor fi prezenți pe litoralul românesc al Mării Negre în acest sezon estival, în misiuni de menținere a ordinii și siguranței publice, fiind pregătiți să acționeze în sistem integrat cu Poliția?
 
Aproximativ 235 de jandarmi ai Grupării Mobile Constanța împreună cu colegii de la Inspectoratul Județean, ai Gărzii de Coastă și ISU Dobrogea vor fi prezenți pe litoralul românesc al Mării Negre în acest sezon estival, în misiuni de menținere a ordinii și siguranței publice, fiind pregătiți să acționeze în sistem integrat cu Poliția, în baza Planului de acțiune „Litoral - 2018“.
Jandarmii Grupării Mobile Constanța vor menține și asigura ordinea publică în Năvodari și stațiunile Mamaia, Costinești, 2 Mai și Vama Veche.
 
Cu siguranță, în sezonul estival vor fi organizate multe manifestări cultural-artistice, sportive sau promoționale etc., cu participare de public numeros. Din experiența anilor trecuți, ce probleme întâmpinați la astfel de evenimente?
 
Sunt persoane care încearcă să intre la aceste evenimente sub influența băuturilor alcoolice sau unele persoane care consumă mai mult alcool decât ar fi normal. Acestea devin recalcitrante și provoacă scandal. Imediat sunt îndepărtate și nu li se permite accesul în incintă. Am mai prins și în flagrant persoane care sustrăgeau anumite bunuri de valoare din bagajele - rucsacurile lăsate nesupravegheate de participanți. Aici vorbim de telefoane, portofele, bani, chiar și tot bagajul.
 
Avem probleme cu participanții care întârzie la eveniment, sosesc în ultimul moment și îngreunează activitatea de control al legitimației de acces sau al bagajelor, care nu se poate efectua „pe repede înainte“, provocând aglomerare și presiune pe punctele de acces.
 
Mai avem o altă categorie de participanți, cei foarte comozi, care vor să ajungă dacă se poate cu taxiul sau cu mașina personală până în tribunele arenei sportive sau în loja sălii de concert. Se generează în acest fel ambuteiaje în zona de acces pe spațiul public și se împiedică intervenția ambulanței sau a autospecialelor jandarmeriei, poliției și SMURD.
 
Mai există și cei care utilizează drone deasupra publicului în zona de spectacol, fără să fie autorizați de Autoritatea Aeronautică Română.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Interviu online cu David Iustin Năstase, vicecampion balcanic Ce l-ar întreba atletul de la CS Farul pe celebrul Michael Johnson, dacă s-ar întâlni

10 Nov 2018 1207

Interviu online cu Luminița Scarlat Icoane reproduse pe colivă. Ce minunății se pot face cu doar câteva ingrediente (galerie foto)

03 Nov 2018 1284

Interviu online cu Cristian Crăciun, preşedintele Asociaţiei Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi - Sucursala Constanţa „Reprezentăm interesele a 2.000 de veterani, militari în activitate, rezervă şi retragere“

27 Oct 2018 1504

Interviu online cu Dan Cojocaru, coordonatorul Centrului „Jean Constantin“ „Tinerii trebuie să fie provocați, să fie smulși din lumea virtuală“

20 Oct 2018 1366

Interviu online cu Inga Postolache, dirijor al fanfarei „Muzica Apelor“ „Viața este prea scurtă și prea frumoasă ca să stai pe loc“

13 Oct 2018 2400

Interviu online cu Ştefan Paloşi, din Constanţa, campion european la tenis „Ţelul meu e să ajung în top 10 ATP“

06 Oct 2018 2860

Interviu online cu Alexandru Nicolcioiu, consilier al directorului general al KMG International „Rafinăria Petromidia este una dintre cele mai moderne din România şi din Europa Centrală şi de Est“

25 Sep 2018 2196

Interviu online cu Dan Albu, președintele Ligii Militarilor Profesioniști „Legislația privind Corpul SGP s-a îmbunătățit. Am obținut drepturi la care doar visam“

22 Sep 2018 8869

Interviu online cu Tudorel Dogaru Poliția Locală Constanța va avea un număr de telefon scurt

15 Sep 2018 4348

​Interviu online cu Florin Timofte, directorul tehnic al Institutului „Grigore Antipa“ Constanţa „Algele trebuie protejate, chiar dacă turiştii nu sunt încântaţi de prezenţa lor“

08 Sep 2018 1648

Interviu online cu Adrian Gemănaru, preşedintele Centrului Psihologic „Marea Neagră“ „Plaja Terapeutică din staţiunea Mamaia este o plajă senzorială, o zonă adresată simţurilor umane“

30 Aug 2018 1132

Interviu online cu Anca Constantin și Irina Sodoleanu, fiica, respectiv nepoata istoricului Adrian V. Rădulescu „Precum Pitagora, considera că dușmanii sunt de fapt prieteni rătăciți“

17 Aug 2018 2539

Interviu online cu Maria Tomescu, specialist al Centrului Meteorologic Dobrogea „Vara îşi reintră în drepturi, vremea va fi însorită, iar temperaturile, numai bune pentru plajă“

03 Aug 2018 1954

Interviu online cu directorul Serviciului Creşe Constanţa Alimente bio, mai multe locuri pentru copii şi reguli noi la înscriere

26 Jul 2018 3299

Interviul online cu inspectorul-şef teritorial din cadrul ISCTR, George Emil Costea, nu a avut loc. Motivul şi cine nu a fost de acord (documente)

21 Jul 2018 2060

Interviu online cu Leonard Manta, campion la gimnastică aerobică „Sunt mândru să îmi reprezint ţara în întrecerile internaţionale!“

07 Jul 2018 2407

Interviu online cu Adrian Mihălcioiu, liderul SLN, inspector ITF România Despre viaţa marinarului, problemele navigatorului român şi pregătirea acestuia. Mai este meseria de navigator atractivă?

30 Jun 2018 1981

Interviu online cu prof. Irinela Nicolae, inspector şcolar Despre înscrierea copiilor la grădiniţe, locuri rămase libere şi noul curriculum naţional pentru educaţie timpurie (document)

23 Jun 2018 2171

Interviu cu Dana Dumitrescu, directorul Teatrului de Stat Constanţa Consacraţii scenei româneşti, la Festivalul „Miturile Cetăţii“ - Marcel Iureş, George Mihăiţă, Ion Caramitru, Marius Manole, Medeea Marinescu

16 Jun 2018 1363

Interviu online cu Dana Dumitrescu, directorul Teatrului de Stat Constanţa Tema este - A treia ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru „Miturile Cetăţii“

14 Jun 2018 1420

Interviu online cu Elena Georgescu, director general al Direcţiei de Proiecte din cadrul CJC „După şase ani sabatici în care nu se mai semnase niciun proiect, banii europeni pot fi şansa judeţului Constanţa!“ (document)

08 Jun 2018 3989

Interviu online cu lect. univ. dr. Liliana Naclad, coordonatorul Stenali Center - Baby Genius & Genius Children’s Academy „La mulţi ani copiilor, dar şi acelui copil pitit în sufletul adulţilor! Doar prin el putem înţelege copilăria"

01 Jun 2018 3002

Interviu online cu Constantin Grosu, preşedintele CNSLR Frăţia - Filiala Constanţa „Avem sindicalişti din toate categoriile socio-profesionale“

24 May 2018 2467

Interviu online cu Adrian Ionescu, avocat în Baroul Constanța Se schimbă legea! Ce trebuie să știi dacă îți cumperi o mașină

12 May 2018 2686

Interviu online cu atletul Bogdan Ofiţeru. Despre istovitoarele ultramaratoane „Cursa în sine e o aventură. E ca un drog, un rău necesar“

05 May 2018 2355

Interviu online cu Gheorghe Ungureanu, directorul Casei de Cultură a Sindicatelor Constanţa „Fiecare an este bun dacă avem spectacole cu săli pline, dacă putem încă să funcţionăm“

28 Apr 2018 1973

Interviu online cu Adriana Arghirescu, consilier local PNL în CLM Constanţa „Atitudinea primarului Făgădău este una de superioritate faţă de consilieri. Nu are deschiderea necesară să putem comunica!“

14 Apr 2018 2489

Interviu cu profesor doctor Olga Duțu „Este cunoscută condiția modestă a personalului didactic, care trebuie să înfrunte aroganța milionarilor și a pruncilor lor“

22 Mar 2018 2246

Interviu online Constantin Ban, viceprimarul comunei Tuzla, despre exploatarea gazelor din Marea Neagră

15 Mar 2018 3503

Interviu online Colonelul Constantin Dima, inspector-şef al IJJ Constanţa - „Punem în executare, în medie, 300 de mandate de aducere pe lună. Aici am avut şi cazuri speciale“

10 Mar 2018 2540

Interviu online cu atleta Ioana Manoliu, multiplă campioană naţională „Am vrut mereu să mă autodepăşesc şi să stabilesc recorduri“

02 Mar 2018 2119

Interviu online cu Vasile Zelcă, preşedintele SNPPC - Biroul Teritorial Constanţa „Angajatorul încearcă să determine poliţiştii să presteze serviciul de permanenţă fără a fi remuneraţi“

17 Feb 2018 5240

Interviu online cu Mitică Iosif, președinte al SLSIP Constanța „Costul standard per elev nu este calculat corect și nu pleacă de la nivelul nevoilor unităților de învățământ!“

10 Feb 2018 1901

Interviu online cu Mitică Iosif, preşedinte al SLSIP Constanţa Tema este - De ce ameninţă sindicatele din învăţământ cu greva generală?

08 Feb 2018 2290

Interviu online cu Kristina Mutiş, purtător de cuvânt al Casei de Pensii Constanţa „Procedura de obţinere a ajutorului de înmormântare pentru angajaţi este aceeaşi cu cea pentru pensionari“

03 Feb 2018 2376

Interviu online cu prof. Petrică Miu, inspector şcolar general Iată ce crede despre revenirea prof. Gabriela Bucovală!

29 Jan 2018 5111

„Agenţii de circulaţie din Casa Domnului! Aşa se face, mamaie!“ Interviu online cu părintele Dănuţ Bertea - „De ce trebuie să mergem la biserică?“

25 Jan 2018 3634

Interviu online cu preotul militar Dragoş Ciobanu „Am participat la misiuni internaţionale. În Afganistan şi Irak. Preotul oferă sprijin moral şi sufletesc militarilor aflaţi în teatre de operaţii“

12 Jan 2018 3703

Ilie Floroiu. Omul, sportivul, conducătorul CS Farul „M-am implicat întotdeauna cu responsabilitate, cu pasiune şi, de ce nu, cu patriotism“

23 Dec 2017 2901

Interviu online cu Drăguţ Encică şi Dan Baltag, şefii Direcţiei Poliţia Locală Constanţa „De anul viitor vom fi mai prezenţi în stradă, după angajarea celor 100 de persoane în serviciile de ordine publică“

16 Dec 2017 4097

Interviu online cu Ghiulfer-Aisun Ismail, avocat în cadrul Baroului Constanţa Ce şanse de scăpare au victimele violenţei în familie

16 Nov 2017 3707

Interviu online cu Teodora Calipetre, avocat în cadrul Baroului Constanţa Legea 10/2001, privind retrocedările de terenuri, pe înţelesul tuturor

13 Nov 2017 3151

Interviu online cu Constantin Dancu, inspector-șef al IPJ Constanța „- V-ați bucurat când ați fost numit a doua oară în această funcție? - Categoric, da! Mă onorează!“

04 Nov 2017 7045

Interviu online cu Adrian Liviu Petrovici, vicecampion al României în campionatul Moto RC „Orice cursă terminată pe motocicletă este una câştigată“

21 Oct 2017 4353

Interviu online cu actorii Teatrului de Stat Constanţa Ileana Ploscaru şi Dan Cojocaru „Spectatorii de teatru nu trădează teatrul. Vă aşteptăm la «Bătrâna şi hoţul»!“

14 Oct 2017 3187

Interviu online cu Laura Diaconu „Atunci când am dorinţa de a fi protejată, îmbrac o cămaşă românească“

02 Oct 2017 3565

Interviu online cu Andreea Ana, dublă vicecampioană mondială „Îmi doresc să particip la Jocurile Olimpice şi să câştig o medalie“

23 Sep 2017 4075

Interviu online Lavinia Dumitraşcu a rememorat revolta pe care a simţit-o când lui Gheorghe Dumitraşcu i-a fost refuzat de penelişti titlul de cetăţean de onoare al Constanţei

14 Sep 2017 5297

Colaborare ZIUA de Constanţa Ionuţ Druche, directorul Editurii Arhiepiscopiei Tomisului, despre istoria contemporană a vieţii bisericeşti din Dobrogea

14 Sep 2017 3661

Interviu online cu Ionuţ Druche, directorul Editurii Arhiepiscopiei Tomisului şi redactor-şef al revistei „Tomisul Ortodox“ „Ca un detectiv, am căutat zeci de familii ale vechilor preoţi dobrogeni“

09 Sep 2017 5573