Interviu online cu Marilena Dragnea şi Marius Enescu, candidaţi la Primăria Năvodari, respectiv la Consiliul Judeţean „Trebuie să se termine cu influenţa politică în CA-uri, în numirea managerilor în sănătate!“



Politica sanitară reprezintă o prioritate pentru liberalii constănţeni în următoarea perioadă. De pildă, candidatul PNL pentru primăria Năvodari, Marilena Dragnea, intenţionează să construiască un spital la Năvodari. Cu toate că actuala legislaţie nu pare să fie în favoarea acestui proiect, dr. Marius Enescu, fost director al Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Constanţa, afirmă că situaţia nu este una de speriat. Problema necesităţii construirii unui spital în nordul judeţului este foarte veche, care trenează de mai bine de zece ani. Trebuie pornit însă de la fapte reale, spun liberalii. Un spital nu poate fi înfiinţat decât printr-o hotărâre de guvern, după ce dosarul primeşte avizul Direcţiei de Sănătate, apoi al Ministerului Sănătăţii. Pentru Năvodari, liberalii se gândesc la un spital de boli cronice, cu unitate de primiri urgenţe, o unitate medicală de categoria a III-a sau a IV-a. Cum vor liberalii să pună pe picioare acest spital şi care sunt soluţiile de finanţare şi amplasament aflaţi în cele ce urmează.
 
Cât priveşte Spitalul Judeţean şi politica sanitară a judeţului, PNL îşi propune să urmărească îndeaproape situaţia. Prin intermediul reprezentanţilor CJC în cadrul CA-ului de la Judeţean, PNL vrea un control amănunţit al actului managerial. Viitorii membri din CA vor trebui să raporteze periodic situaţia din spital. Iar viitorul manager va avea un mandat foarte precis de eficienţă managerială. Liberalii spun că nu trebuia să se ajungă la închiderea unor secţii, cum este cazul Radioterapiei, ci să se găsească soluţii legale pentru ca spitalul să funcţioneze. PNL îşi doreşte eficientizarea serviciilor medicale şi punerea în aplicare a unui proiect prin care să se înfiinţeze în judeţ centre de permanenţă, pe lângă care să funcţioneze şi substaţii de ambulanţă. Localităţile vizate sunt Cogealac sau Mihai Viteazu, Negru Vodă, Cobadin, astfel încât aceste centre să deservească până la 25.000 de oameni. Totodată, liberalii sunt de părere că trebuie luat act de existenţa mediului sanitar privat şi, cu ajutorul acestuia, să se completeze necesarul de servicii medicale de care populaţia judeţului are nevoie. Mai multe despre proiectele pe sănătate pe care PNL Constanţa le are în vedere pentru mandatul 2016-2020 aflaţi în cele ce urmează.

Întrebările redacţiei:
 
1. De ce v-aţi hotărât să candidaţi pentru Primăria Năvodari?

Marilena Dragnea: M-am hotarat pentru ca sunt o persoana a orasului, ma identific cu orasul si vreau sa aduc o administratie corecta, sa redam speranta oamenilor si sa reinstauram respectul.

2. Un oponent al binomului PNL-PSD sau USL, domnule Enescu, ce v-a determinat să acceptaţi o candidatură pentru Consiliul Judeţean?

Marius Enescu:  Am observat ca o lunga perioada de timp, constructia proiectelor in judet se faceau dupa o procedura destul de fixa si anume, presedintele CJC si primarul vin cu 99%dintre proiecte si consilierii voteaza. Ma gandeam ca trebuie sa fie invers, trebuie sa produca proiecte non-stop si sa le voteze in interesul cetatenilor. Vazand cate proiecte si autori de proiecte au ajuns in instanta, ma gandesc ca trebuie schimbat ceva. Si al doilea factor, care m-a convins este urmatorul: in perceptia mea am totala libertate din partea partidului si niciun fel de restrictie si conditionare sa fac, sa propun si asta este o abordarea noua in politica romaneasca, pe care numai PNL o propuna. Pana acum PNL a fost in minoritate in consilii.. S-a pus problema votarii unor proiecte care vizau primarii liberale si proiecte mai putin transparente iar colegii mei au fost pusi in postura sa voteze chiar impotriva propriului primar ca sa nu voteze si proiecte discutabile. 
 
3. Ce-aţi fi făcut în ultimii patru ani cu resursele Primăriei Năvodari şi n-a făcut actuala administraţie?

Marilena Dragnea: As fi investit in lucruri care nu aduc voturi politice pe termen scurt: ma refer la educatie si cultura. As fi repus in circuitul turistic tabara de copii, ceea ce ar fi condus la crearea de locuri de munca si venituri la bugetul local, as fi investit foarte mult in infrastructura orasului si ma refer la cartierele unde nu exista canalizare si strazi pietruite. Si bineinteles, as fi facut acel spital, despre care toate partidele vorbesc o data la patru ani.
 
4. În cazul în care veţi câştiga mandatul de primar, cum veţi rezolva problemele de natură juridică între Primărie şi câştigătorii contractelor de la drumul Năvodari-Constanţa, Aqualand, piaţa de peşte, Drumul Năvodari - Lumina -, pentru că cetăţenii vor soluţii rapide?

 
Marilena Dragnea: In primul rand trebuie sa vedem stadiul juridic al acestor contracte si in urma acestor analize sa identificam acele solutii rapide de care aminteati. Eu as rezilia contractele, as executa penalitatile si garantie si as demara alte procedura pentru a aduce contructori seriosi. 

5. Cum vă veţi descurca ca primar cu datoria publică a oraşului? Municipalitatea a angrenat mai multe împrumuturi pentru cofinanţarea proiectelor aflate în derulare.

Marilena Dragnea: Vom incerca sa gasim investitori in oras, sa cream locuri de munca si astfel, sa creste veniturile la bugetul local si bineiteles, scazand drastic cheltuielile inoportune. Orice cheltuiala ar trebui reanalizata.  Nu pot detalia pentru ca nu am avut acces la documente dar cu siguranta s-au facut cheltuieli la costuri care nu se justifica.
 
6. Năvodari a devenit staţiune balneoclimaterică. Veţi dezvolta acest proiect sau va rămâne la stadiul de titulatură?
 
Marilena Dragnea: Vom incerca sa-l dezvoltam, este normal sa facem acest lucru. Atunci cand ai aceasta posibilitate, ar fi o prostie sa nu incurajezi investitiile in domeniu. Vom investi in promovarea turistica cu siguranta, pana acum nu s-a avut in vedere acest lucru.

Marius Enescu: Trebuie fructificata apropierea de mare. S-a construit haotic pe malul marii, trebuie gestionata cu mare grija apropierea de Petromidia si trebuie gestionat acest lucru. Primaria se poate implica in crearea unui regim de urbanism in zona  - sa dispara aerul de orasel provincie.  Navodariul poate fi o placa turnanta si sa dezvolte un turism care vizeaza Delta. Turistii sa plece in Delta din Navodari, nu din Constanta. Se pot construi centre de recuperare pentru varstnici, straini, si nu numai. Turismul medical ar putea fi o varianta pentru Navodari. Revin si la un proiect  mai vechi, discutat cu Ministerul Sanatatii, creearea unui consortiu al sanatoriilor de pe malul Marii Negre si care  sa preia fanionul acestor activitati si sa concuram cu statiunile de gen din Rusia.  

7.  Având în vedere că aţi fost consilier local, în perioada 2008-2012, aveţi vreun regret din acea perioada legat de nepromovarea unui proiect personal, pe care intenţionaţi să-l reluaţi dacă veţi câştigă primăria Năvodari?

Marilena Dragnea: Regretul cel mai mare se leaga de proiectul pentru spital. Identificasem terenul, spitalul trebuia sa fie amplasat acolo unde acum este piata de peste. Am strans atunci 5000 de semnaturi dar nu a fost sustinut de administratie. Am si o multumire, chiar doua, faptul ca am votat impotriva pentru instrainarea taberei dar si faptul ca proiectul de oferire de rechzite la inceput de an scolar este un proiect PNL. 
 
8. PSD a avut o politică socială la Năvodari. Ce intenţionaţi să faceţi din acest punct de vedere? Mulţi locuitori din Năvodari trăiesc sub pragul sărăciei şi au nevoie de sprijinul autorităţilor.
 
Marilena Dragnea: Este normal sa avem si partea sociala in vedere, vom analiza proiectele existente si cele necesare vor merge mai departe dar vom identifica si alte solutii de sprijinire a acestor categorii. Transportul este o prioritate pe partea sociala, si pentru interiorul orasului si pentru exterior. Exista solicitari pentru infiintarea de transport local.  Ma gandesc la un proiect si pe transport scolar. Vom incerca si o negociere a tarifelor la transport, important este sa te implici. 

Marius Enescu: CJC va avea in vedere transportul din Navodari.

9.  Ce proiecte aveţi pentru tineri?

Marilena Dragnea: Sunt mai multe proiecte pe care le am vedere. I-am provocat pe tinerii din Navodari la un concurs de idei si maine seara avea o prima intalnire si consultam tinerii din oras pe baza acestor proiecte. Tinerii isi doresc evenimente culturale si artistice, vor facilitati in interiorul liceului, tinerii vor un cinematograf, de ce nu un mall, un centru de recreere, o baza sportiva, etc.
 
10.  Ce poziţie veţi avea în relaţia cu investitorii şi marii contribuabili?

Marilena Dragnea: Una corecta si transparenta. Trebuie sa vedem ce putem face impreuna, ce ofera ei si apoi sa le oferim si noi sprijin prin facilitati. Este important sa gasim de comun acord solutii, sa aducem si alti investitori in oras, sa creeam locuri de munca pentru tinerii nostri, sa crestem bunastarea. 

Marius Enescu: Trebuie sa plecam de la interesele lor. Sa facem de exemplu o Scoala Postliceala de petrol si gaze la Navodari,  o scoala sa furnizeze tehnicieni si practica sa se face la Rompretrol. Ar putea fi o solutie...
 
11. Spitalul Orăşenesc, un proiect despre care s-a mai vorbit la Năvodari. V-am auzit şi pe dvs. militând pentru construirea unui spital. Cum vedeţi realizată această investiţie, unde, cu ce fonduri?

Aici o să-l rog şi pe domnul Enescu să ofere o soluţie.

Marilena Dragnea: Vom face spital la Navodari, cine spune ca nu se poate, denatureaza adevarul.

Marius Enescu: Problema este foarte veche, se discuta de 10 ani. Trebuie pornit de la fapte reale. Populatia din Navodari este sensibil egala cu cea din Mangalia iar acolo exista un spital municipal. In perioade destul de lungi ale anului, accesul dinpre si spre Navodari este supus unui ambuteiaj fantastic si unerori dureaza ore sa se ajunga la pacient. Daca tinem cont de trendul de dezvoltare, de modul in care se construieste, zona este pe un trend de dezvoltare si trebuie sa ne gandim si la sanatate. 
Intentia de a deschide o unitate medicala, este la mana guvernului. Directia de Sanatate da un prim aviz, apoi se trece la faza de detaliu, se face un proiect, se analizeaza studiile de fezabilitate, se fac calcule, se prezinta un proiect final care merge la Ministerul Sanatatii spre aprobare. 
Cat am fost director la DSP, nu s-a concretizat un proiect pentru spital la Navodari. 
Pentru Navodari ne gandim la un spital de boli cronice, cu unitate de primiri urgente, de categoria III sau IV-a. Acest spital al urma sa deserveasca chiar si Constanta. 
Vrem sa rezolvam problema imediat, vom utiliza spatiul fostului dispensar al taberei. Pentru a rezolva urgentele ar fi loc acolo pentru 50 de paturi si  chiar si pentru organizarea unui ambulatoriu. Daca vom reusi sa obtinem avizele necesare, in sase luni demaram proiectul. 
Avem si alte solutii de amplasare, in apropierea liceului, daca prima locatie nu va fi acceptata.  Si in ultima instanta am putea sa construim din materiale usoare o constructie noua, nu neaparat in centrul orasului. 
Spitalul poate functiona in parteneriat public - privat dar esential este functioneze cu CNAS. Personalul va fi platiti din banii obtinuti pe serviciile prestate de la Casa de Asigurari. Primaria va participa cu investitii pentru dotari. 
 
12. Domnule Enescu, aţi fost director la Direcţia de Sănătate Publică pe vremea când spitalele erau în subordinea DSP. Care este realitatea? De ce la Năvodari nu a existat niciodată un spital, ci doar o policlinică, din ce ştiu?

Marius Enescu: Situatia din judet ar fi permis, s-a justificat neputinta cu o lege ca sa avem o scuza sa scapam de o problema. Ce vina au oamenii ca s-au nascut si ca traiesc in Navodari? Ei au nevoie de un spital si el se va face.
 
13. Care este politică sanitară a PNL pentru judeţul Constanţa, domnule Enescu, cum o vedeţi pentru următorii ani?

Marius Enescu: In sistrmul sanitar trebuie sa plecam de la ce avem si sa facem lucrurile functionale. Trebuie sa luam act de existenta mediului sanitar privat si sa completam cu ei necesarul de servicii de care are nevoie populatia. Concurenta este benefica. Un pas foarte important este politica de apropiere a serviciilor sanitare fata de oameni. Monopolul nu este in interesul cetatenilor. Trebuie sa cream posibilitatea ca si sistemul privat de asigurari sa functioneze. Cata vreme vor concura pentru aceeasi bani, va exista aceasta concurenta imorala si incorecta. Spitalele trebuie sa fie ale comunitatii intr-o maniera independenta. Trebuie sa se termine cu influenta politica in CA-uri, in numirea managerilor. Militez pentru gasirea unui sistem de achizitii pentru sistemul de sanatate. Noi am facut aceste propuneri si speram ca PNL odata ajuns la guvernare, sa  promoveze aceste initiative. 
 
14.  Domnule Enescu de ce aţi întrerupt colaborarea cu Spitalul Judeţean? Candidaţi pentru Consiliu Judeţean, iar această instituţie finanţează spitalul şi are trei reprezentanţi în CA-ul spitalului. Ce mandat le-aţi da dvs. acestor reprezentanţi? Ce condiţii aţi impune managerului SCJU? Pe scurt, cu ce soluţii aţi veni pentru spital?

Marius Enescu:
1. La momentul respectiv, 2012, am consider ca  pentru carierea mea este mai bine sa plec.
2. De supervizori care trebuie sa se convinga la prima mana si sa raporteze periodic daca cerintele din spital corespund cu cerintele proprietarului, adica ale CJC care stabileste prioritatile.
3. Eu sunt partizanul eliberarii managerului de niste incorsetari de natura financiare. Eu as da managerului unui mandat foarte precis de eficienta manageriala. 
Este o chestiune de bucatarie interna daca spitalul a externalizat un serviciu pe care il putea oferi el. Trebuie sa gasesti orice solutii legale ca sa faci o spitalul sa functioneze. Nu este normal sa se ajunga in situatia in care se afla acum radioterapia. In mod normal atunci cand un spital nu mai realizeaza procedurile pentru care si-a luat acreditarea, atunci exista posibilitatea sa fie declasificat. 
PNL isi doreste eficientizarea serviciilor medicale, sa completam reteau de substatii de ambulanta si sa aplicam o idee, care a fost unanim apreciata in comisia de sanatate a PNL si anume infiintarea de miniambulatorii in judet - Cogealac sau Mihai Viteazu, Negru Voda, Cobadin, etc. Pe langa centrul de permanenta, vor exista cabinete pe specialitati iar medicii care vor acorda consultatii dupa un anumit orar. Totul dublat de o substatie de ambulanta. Iar comunele din perimetru, administratiile lor pot colabora pentru dezvoltarea acestui centru care poate va deservi 25000-30000 de oameni. 
 
15. Doamnă Dragnea, o întrebare de final. Pe cine v-aţi fi dorit contracandidat în cursa pentru primărie, pe Florin Chelaru, pe Nicolae Matei sau pe altcineva?

Marilena Dragnea: Nu cred ca pot spune ca mi-am dorit pe cineva anume. Din  punctul meu de vedere si Chelaru si Matei gandesc la fel, au aceleasi probleme si au facut mult rau administratiei locale din Navodari. Nu ma intereseaza niciun contracandidat ci orasul si dezvoltarea lui, oamenii si bunastrarea lor, sa evit tot ceea ce ceilalti au facut rau. Daca ar fi sa-mi doresc un contracandidat, as vrea ca el sa aiba frica de Dumnezeu si dragoste pentru oameni. E timpul sa facem altfel de administratie, sa fim fim acolo pentru oameni si nu pentru interese!
 
16. Consiliul Judeţean are o regie cu un picior în groapa insolvenţei - Regia de Drumuri şi Poduri. Ce se va întâmpla cu această regie, mai este rentabil să se încerce salvarea ei?

Marius Enescu: Datoriile sunt foarte mari la aceasta regie, lucrurile sunt destul de incuracate. Din discutiile pe care le-am avut cu colegii mei in situatia asta s-a ajuns cu aportul fostei conduceri a CJC. Trebuie analizata situatia din punct de vedere juridic, sa nu facem vreo greseala. Indiferent de solutie, trebuie sa vedem care este calea legala. Este foarte grav ca s-a ajuns in aceasta chestiune, cine s-au facut vinovati de aceasta situatia trebuie sa plateasca. Trebuie vazut daca aceasta regie reprezinta un avantaj pentru CJC sau o piatra de moara. Ma voi interesa la fata locului sa inteleg exact care este situatia. 
 
17. Care sunt măsurile privind revigorarea activităţii instituţiilor de cultură din Constanţa, instituţii aflate în subordinea CJC, pe care PNL le are în vedere?

Marius Enescu: Am avut niste discutii cu colegii din comisia de Cultura si un lucru este foarte clar: insititutiile de cultura au fost minimalizate, trebuie revigorate, chiar reinfiintate. Avem nevoie de un complex cultural cu sala pentru opera, filarmonica, sali de conferinte, biblioteca, cu sala de teatru. 
Problema muzeelor, a cladirilor de patrimoniu trebuie gasite solutii de pastrare a patrimoniului. Constanta nu are un muzeu al orasului, avem nevoie de asa ceva. Avem nevoie de un teatru antic la Constanta. Sunt probleme si cu investitiile din judet de la obiectivele culturale.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Stroe Felix „Pentru 2024, vreau ca un primar al PSD Constanța sa fie candidatul partidului pentru Consiliul Județean”! (GALERIE GOTO+VIDEO)

22 Dec 2023 1794

Declarații de Avere Constanța Averea și interesele Marilenei Dragnea, subprefectul județului Constanța (DOCUMENTE)

02 Dec 2023 1286

Senatorul Felix Stroe, alături de mai mulți primari din județul Constanța, la Compania Națională de Investiții și Ministerul Dezvoltării

30 May 2023 1434

Pachetul legislativ pentru creșterea natalității, propus de Ministerul Familiei, prezentat la Cumpăna

26 Mar 2023 1368

Ce cadou a primit de 8 Martie, Marilena Dragnea, subprefectul județului Constanța?

08 Mar 2023 1719

LIVE De Dragobete, Iubește Românește! Primăria Cumpăna sărbătorește printr-un eveniment special (FOTO+VIDEO)

24 Feb 2023 1917

Ionel Dia este cel mai nou consilier județean

17 Feb 2022 3783

Consiliul Județean Constanța, întrunit în ședință ordinară. Ce s-a discutat

28 Jan 2022 1375

Declarații de avere Ce bunuri dețin cei doi subprefecți ai județului Constanța (DOCUMENTE)

13 Jan 2022 2738

UPDATE Constanța. Ali Șenol și Marilena Dragnea, numiți în funcția de subprefecți. Ceremonie de învestire (GALERIE FOTO și VIDEO)

13 Jan 2022 4410

Dragnea Marilena și Ali Șenol, numiți în funcţia de subprefecți ai județului Constanţa

12 Jan 2022 2771

De la PNL la PSD via Prefectura Constanța! Un consilier județean propus pentru funcția de subprefect al județului

22 Dec 2021 2997

PSD și-a desemnat candidatul pentru funcția de subprefect al județului Constanța!

21 Dec 2021 4908

Ce averi și interese au aleșii județeni constănțeni din actualul mandat? (II)

23 Jan 2021 2622

Vândut de Mazăre în 2007 Primăria nu mai deţine terenul de sub Cazinoul din Mamaia. Prin decizia 32/2019 a ÎCCJ, acesta a revenit statului român (galerie foto+documente)

18 Dec 2019 7970