Interviu Online

Mihai Constantin, antrenor de box la CS Farul Constanţa „JO de la Rio trebuie să fie momentul zero al sportului românesc“

Antrenorul Mihai Constantin a lucrat cu mulţi boxeri de-a lungul carierei sale, iar în prezent şlefuieşte, alături de Marcelică Tudoriu, tinerele talente ale Clubului Sportiv Farul Constanţa.
 
Sportul românesc trece printr-o perioadă de criză; cât de pregnant se simte aceasta în ce priveşte pugilismul constănţean în general şi secţia de profil a CS Farul în particular? Când va mai avea Constanţa un boxer care să ajungă la o medalie olimpică, precum Ionuţ Gheorghe? Galele de box sau galele de lupte pe reguli K-1, care au mai mult succes în prezent? Am discutat despre aceste aspecte, dar şi despre altele, cu Mihai Constantin, ieri, în cadrul unui interviu online, în direct pe www.ziuaconstanta.ro.
 
În momentul de faţă, antrenorii români se plâng că, din cauze multiple, copiii nu prea mai fac sport şi nu prea mai sunt interesaţi de sport. Care este situaţia, din acest punct de vedere, la secţia de box a CS Farul Constanţa?
 
Faptul că vin din ce în ce mai puţini copii spre sălile de sport este o problemă generală în sportul românesc. Însă, când îţi alegi o profesie, în speţă cea de antrenor, trebuie să-ţi asumi să o exerciţi în toate condiţiile, să pui suflet şi pasiune şi să-i convingi pe ceilalţi, prin rezultate, că poţi deveni foarte bun. Copiii au nevoie de modele şi, creând modele ca antrenor, poţi aduce copiii în sala de sport. Clubul Farul se confruntă cu aceleaşi probleme ca întreaga societate, cu tentaţiile zilnice, cu o mulţime de sporturi sau activităţi importate, ceea ce reduce numărul celor care practică sporturi olimpice. Clubul Farul însă este întotdeauna pe primele locuri, iar secţia de box păstrează nota performanţei. Am avut în ultimii ani rezultate deosebite, însă, din cauza sincopelor în cadrul Federaţiei Române de Box (schimbarea preşedinţilor, blocaje financiare), au fost repercusiuni şi asupra secţiei de box a CS Farul. Printr-o continuă selecţie şi popularizare a boxului, încercăm să aducem copii cu calităţi şi cu pasiune pentru acest sport.

Criza în care se zbate sportul românesc, rezultatele văzându-se la ultima ediţie a Jocurilor Olimpice, se simte şi în boxul constănţean şi la secţia de la CS Farul?

Da, inevitabil facem parte din angrenajul sportului românesc, iar boxul constănţean se încadrează în nota generală a acestuia. Lipsa de programe naţionale şi lipsa orelor de sport din şcoli duc la scăderea masei de selecţie pentru marea performanţă. Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro trebuie să fie momentul zero al sportului românesc în general şi al boxului în special. Faptul că avem sportivi cărora le datorăm stimă şi respect, dar care se apropie de 30 de ani şi ne luptăm cu sportivi de 18 - 20 de ani din alte ţări arată lipsa programelor naţionale şi a strategiilor de promovare a marii performanţe. Lipsa de motivaţie şi de condiţii de pregătire este relevată şi de faptul că, de cele mai multe ori, suntem învinşi ori sportivii noştri sunt învinşi de sportivi străini ai căror antrenori sunt români. Secţia de box a CS Farul Constanţa a avut un sportiv care a participat la turneul preolimpic de la Samsun, dar nu a reuşit calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio. Având în vedere că are doar 20 de ani, că a acumulat experienţa necesară, sperăm să ajungem la următoarele Jocuri Olimpice, cele de la Tokio, din 2020.

Ce-i spuneţi unui părinte prima dată pentru a-l convinge să-şi aducă băiatul la box?

În primul rând, i-aş spune unui părinte ca, atunci când iese din casă, să se uite la colţul străzii. Şi, sigur, imaginea unor copii fără orizont, fără ocupaţie, fără ceva care să-i capteze într-o activitate constructivă îl va determina să-şi îndrume copilul spre şcoală, spre sport, în speţă spre box. Copilul prezent în sala de box va fi unul disciplinat, sănătos, puternic, inteligent. Boxul este sportul care clădeşte caractere, calitate de care societatea are din ce în ce mai mare nevoie. Chiar dacă nu devin mari campioni, practicanţii boxului de performanţă ajung oameni pe care te poţi baza, care ştiu să socializeze şi să lucreze în echipă.

Câţi pugilişti se pregătesc în prezent la CS Farul?

În momentul de faţă, la CS Farul se pregătesc două grupe de începători (a câte zece sportivi) şi o grupă de performanţă de şase pugilişti. Antrenori sunt subsemnatul şi Marcelică Tudoriu. Programul de antrenamente, la sala Tomis (str. Flămânda nr. 11), din 5 septembrie 2016, este următorul: de luni până vineri, între orele 7.30 şi 10.30, şi după-amiază, între orele 16.00 şi 19.00; sâmbăta, între 9.00 şi 12.00. Vârsta de selecţie este între 12 şi 15 ani.

Ce poziţie ocupă Constanţa la momentul actual în boxul românesc? Mai străluceşte ea ca altădată?

Şi la ora actuală boxul constănţean se află în elita boxului românesc. Până acum, în acest an, avem medalii de aur la Cupa României la nivel de seniori şi tineret, urmând ca întrecerile Campionatelor Naţionale să se desfăşoare după luna septembrie. Avem componenţi ai loturilor naţionale (la seniori - Enver Amiş, CS Farul Constanţa, categ. 49 kg, Ionuţ Vulpe, Callatis - Steaua, categ. 49 kg; la juniori - Orhan Marcu, CS Farul, component al Centrului Olimpic de la Brăila, categ. 46 kg). Asta dovedeşte că pugilismul din Constanţa are resurse pentru a ne menţine la un standard înalt de performanţă. Putem aminti că în 2015 Florentin Niculescu (Farul Constanţa, categ. 64 kg) a obţinut locul 5 la Jocurile Olimpice Europene de la Baku, fiind învins de câştigătorul categoriei. De asemenea, a participat la Campionatele Europene de seniori, de la Samokov (Bulgaria), unde a fost la un meci de calificarea la Campionatul Mondial de la Doha (Qatar).

Ionuţ Gheorghe este ultimul medaliat olimpic al boxului constănţean. Credeţi că va mai trece mult timp până când un alt sportiv de la mal de mare, poate chiar de la CS Farul, îi va egala performanţa realizată la Atena, acum 12 ani?

Ne dorim cu ardoare obţinerea de către boxul constănţean a unei noi medalii olimpice, însă, fiind realişti, trebuie să constatăm că este foarte greu. Fără o strategie profesionistă a Comitetului Olimpic şi Sportiv Român şi a Federaţiei Române de Box, o nouă medalie olimpică la box pare din ce în ce mai departe. Asta nu ne dezarmează şi vom face tot ce ţine de noi pentru a descoperi copii talentaţi, dornici de afirmare.

Rămânând la Ionuţ, credeţi că acesta va ajunge un antrenor pe măsura rezultatelor sale ca sportiv?

Nu este o regulă ca un mare sportiv să devină şi un mare antrenor. Însă lui Ionuţ Gheorghe, pe care l-am cooptat în acţiunile de promovare a boxului constănţean, el fiind un model demn de urmat pentru tinerii aspiranţi la marea performanţă, i-am descoperit şi dorinţa de a împărtăşi din experienţa lui copiilor din sala de box. De altfel, el s-a implicat activ în acţiunile secţiei de box a CS Farul, atrăgând în jurul lui o sumedenie de copii. Cred că pe viitor îi va reveni sarcina să formeze un nou medaliat olimpic pentru CS Farul.

Cine este, la ora actuală, cel mai promiţător boxer de la CS Farul Constanţa şi pe cine altcineva cotaţi cu şanse la medalii în viitorul apropiat?

Cel mai promiţător sportiv al CS Farul este Enver Amiş, multiplu medaliat şi campion de tineret şi seniori, medaliat la turnee internaţionale. Alţi boxeri de viitor sunt Orhan Marcu, Răzvan Azoiţei, Samir Molaomer sau Atila Veli. 

Doi dintre pugiliştii de mare viitor ai CS Farul, Arsen Mustafa şi Florentin Niculescu, nu mai sunt componenţi ai clubului. Ce s-a întâmplat exact, puteau fi ei păstraţi la CS Farul? Care este situaţia actuală a unui alt boxer de valoare al CS Farul, Enver Amiş?
 

Problemele din sportul românesc s-au repercutat şi asupra secţiei de box a CS Farul. După ce a fost crescut de club de la vârsta de zece ani, devenind campion naţional de cadeţi, de juniori şi de tineret, iar ca performanţe internaţionale are cinci participări la Campionate Mondiale şi Europene, la toate aceste categorii de vârstă obţinând titlul de vicecampion mondial de tineret şi medalia europeană de bronz tot la tineret, boxerul Arsen Mustafa a ales în 2014 să părăsească echipa, devenind component al clubului CSM Bacău. Florentin Niculescu a cerut dezlegare anul trecut, înainte de Campionatul Naţional de seniori, pentru a practica boxul într-o ţară străină, din dorinţa de a se realiza. Faptul că, în ultimii patru ani, Ministerul Tineretului şi Sportului nu a mai premiat campionii naţionali şi câştigătorii Cupei României şi faptul că Federaţia Română de Box, având conturile blocate, nu le-a mai putut oferi unora dintre ei indemnizaţiile de lot naţional au creat o stare de nemulţumire în rândul sportivilor, forţându-i să caute condiţii mai bune în altă parte. Se pare totuşi că nu le-au găsit. În ce-l priveşte pe Enver Amiş, după turneul preolimpic de la Samsun, devenind tătic, a cerut o pauză de trei luni, angajându-se pe litoral, pentru a-şi susţine familia, având în vedere că, deşi este titular al lotului României, nu a primit indemnizaţie de lot. Va reveni în activitate de la 1 septembrie, pentru a se pregăti în vederea participării la Campionatul Naţional de seniori, din luna noiembrie.

În ultimii ani, pe litoral au avut loc mai multe gale de lupte pe reguli K-1 ale promoţiei Superkombat ori ale organizatorilor locali. Simţiţi că boxul a trecut, oarecum, în planul secund, în lupta cu kickboxingul, în preferinţele spectatorilor? Dacă da, ce-i de făcut pentru retrezirea interesului faţă de pugilism?

Trăim într-o lume liberă, în care fiecare îşi alege sportul şi activitatea care îl pasionează sau îi trezeşte interesul. Invazia de sporturi care de care mai exotice şi mediatizarea lor agresivă au dus la scăderea numărului de copii în baza de selecţie a boxului. Având contracte cu televiziuni, primind o finanţare masivă, dar şi promovare, galele de lupte pe reguli K-1, Superkombat şi altele au trezit interesul multor oameni, fiind ceva nou în peisajul sportului românesc. Desigur că e loc pentru toată lumea, iar concurenţa acerbă duce întotdeauna la ridicarea ştachetei profesionale pentru a atrage în sălile de box sportivii cu calităţi reale pentru marea performanţă. Putem menţiona că foarte mulţi pugilişti se regăsesc printre luptătorii de mare impact ai acestor noi sporturi. Prin formarea de sportivi valoroşi, prin organizarea în continuare de competiţii cu boxeri de calibru, putem atrage şi mai mulţi iubitori de box alături de acest sport. Reamintim impactul extraordinar pe care l-a avut turneul internaţional Mănuşa Litoralului, ediţia 2014, organizat la Constanţa după 20 de ani de absenţă.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Imagini de la evenimentAccident rutier la intersecția străzilor Mihai Viteazu cu Constantin Brătescu. Două mașini implicate (galerie foto+video)

17 Feb 2018 5735

Constantin Robu, noul șef al Corpului de control al prim-ministrului

31 Jan 2018 553

Imagini de la eveniment Boxeri din trei județe s-au înfruntat la Constanța, la Memorialul Aurel Simionescu (galerie foto+video)

27 Jan 2018 1081

Sâmbătă, competiţie la sala „Tomis“ din Constanţa Boxerii îi cinstesc memoria antrenorului emerit Aurel Simionescu

27 Jan 2018 1003

Trei ani de la moartea antrenorului emerit Aurel Simionescu. La finele lunii, va avea loc o nouă ediţie a memorialului care-i poartă numele

12 Jan 2018 1698

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 5 ianuarie 2018

05 Jan 2018 257

#citeșteDobrogea Când Dobrogea fu transformată-n cimitir. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

27 Dec 2017 959

Anunț important de la RATC Constanța. Traseul mai multor linii va fi deviat din cauza unor lucări

14 Dec 2017 463

Serviciul de Stare Civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 6 decembrie 2017

06 Dec 2017 193

Titlu de cetățean de onoare pentru un fost primar al municipiului Tulcea. Acesta a primit și cheia orașului Tulcea

28 Nov 2017 972

Secretar de stat numit în fuincție în cadrul Secretariatului General al Guvernului

13 Nov 2017 400

Premierul a făcut prima schimbare în conducerea Autorității Competente de Reglementare a Operațiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră

13 Nov 2017 2514

#sărbătoreşteDobrogea Mesajul inspectorului-șef al IJJ Constanța, col. Constantin Dima, și al comandantului GJM Constanța, lt.-col. Mihai Daniel Ferencz

12 Nov 2017 1400

„Adio, prieten drag!“ Lumea rugby-ului s-a despărţit de fostul mare jucător Mihai Holban

03 Nov 2017 4540

Sportul constănţean, în doliu! A murit Mihai Holban, legendă a echipei Farul

31 Oct 2017 2558

Aproape 40 de persoane, trimise în judecată. Lista completă a inculpaţilor

24 Oct 2017 1428

​Ce spectacole puteți vedea, în weekend, la Teatrul de Stat Constanța

13 Oct 2017 1533

„Micul Tyson“, învingător Luptătorii de la Viitorul Fântânele, zece medalii de aur şi una de argint la Cupa Noviodunum

04 Oct 2017 2080

Ziua persoanelor vârstnice, sărbătorită la Tulcea (galerie foto)

29 Sep 2017 589

Pugiliști la CS Farul Constanța Orhan Marcu și Andrei Drăgan, medaliați la Naționale (galerie foto)

23 Sep 2017 841

15 goluri marcate CS Năvodari, două victorii cu CS Eforie în Liga a 4-a

21 Sep 2017 1019

Eveniment emoționant. Comemorare la biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena I” din Constanța

02 Sep 2017 2522

Premii speciale pentru Adrian Mazilu, Vlad Rafailă şi Luca Băsceanu Academia Hagi a cucerit aur şi bronz la E-On Kinder Cup

26 Aug 2017 976

Întâlnire emoţionantă cu Mihai Bucos şi Ştefan Constantin Tânărul rugbyst Atila Septar, campion al Franţei cu ASM Clermont Auvergne (galerie foto)

23 Aug 2017 2812

Grupa 2005 de la Academia Hagi a câştigat turneul Braşov Cup

16 Aug 2017 1069

Vizaţi - cinci afacerişti din Constanţa DIICOT Bucureşti a trimis în judecată 18 persoane fizice şi juridice (documente)

10 Aug 2017 6495

Serviciul de Stare Civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 3 august 2017

03 Aug 2017 334

24 de rugbyşti de pe litoral participă la selecţia naţională de la Baia Mare

22 Jul 2017 1314

Boxerul Andrei Drăgan, de la CS Farul Constanţa, a fost convocat la lotul de tineret al României (galerie foto)

11 Jul 2017 3022

Mihai Stoichiţă şi Ion Geolgău s-au întâlnit cu autorităţile locale FRF vrea să investească într-un teren de fotbal la Tulcea

07 Jul 2017 1156

Ierarhia admiterii la liceu, publicată. Patru elevi din Constanţa au zece pe linie. Iată numele lor

03 Jul 2017 10185

Fostul mare rugbyst Mihai Bucos, la Constanţa. Întâlnire emoţionantă „Farul trebuie să existe. Marile echipe nu mor niciodată“ (galerie foto)

15 Jun 2017 5739

Juniorii C de la FC Viitorul au debutat cu dreptul la turneul semifinal

11 Jun 2017 790

Victorie definitivă în instanţă pentru mai mulţi angajaţi ai companiei SOCEP!

22 May 2017 1155

Şoferi, atenţie! Se restricţionează circulaţia pe strada Constantin Brătescu, între General Manu şi Ion Lahovari. Iată motivul

09 May 2017 858

Boxerul Orhan Marcu, de la CS Farul Constanţa, medaliat cu argint la Cupa României (galerie foto)

24 Apr 2017 4010

„Îşi vor da viaţa pe teren să ne învingă“ SSC Farul se aşteaptă la un meci dificil şi cu Victoria Mihai Viteazu

07 Apr 2017 878

Ştefan Marcu, de la CS Farul Constanţa, boxează astăzi cu rusul Şamil Askerov la Campionatul European

17 Mar 2017 811

Boxerul Ștefan Marcu, de la CS Farul Constanța, s-a calificat în optimi la Campionatul European (galerie foto)

15 Mar 2017 715

Boxerul Ştefan Marcu, de la CS Farul Constanţa, debutează astăzi la Campionatul European (galerie foto)

15 Mar 2017 2096

O vilă turistică din Eforie Sud se extinde. Societatea Delta Shipping Agency aşteaptă acordul de mediu

08 Mar 2017 552

Averile angajaților AJOFM Constanța Mihai Constantin Ilinca a uitat să-și completeze declarația de avere aferentă anului 2015 (documente)

07 Mar 2017 695

Pensiune turistică la Vama Veche! Cine construieşte şi unde

07 Mar 2017 1027

Procurorii DNA Constanţa, nemulţumiţi de hotărârea judecătoarei Iuliana Radu în dosarul afaceristului Dima, de la Mara Construct (rechizitoriu)

02 Mar 2017 736

Valentin Leaută îşi supraetajează blocul de apartamente din Năvodari!

01 Mar 2017 868

Valentin Leaută, de la Dominus Rei, a intrat în afaceri imobiliare! Ce investiţie realizează la Năvodari

22 Feb 2017 1476

Afaceristul Constantin Dima, de la Mara Construct, a scăpat din „ghearele“ controlului judiciar (rechizitoriu)

21 Feb 2017 871

Boxer la CS Farul Constanţa Ştefan Marcu a devenit campion naţional şi va evolua la Europene (galerie foto)

20 Feb 2017 2516

Anunţuri, 15 februarie 2017

15 Feb 2017 1284

Liberalul Matei şi-a radiat una dintre firme

15 Feb 2017 703