Interviu Online

Avem mare nevoie de modele, pentru copiii noștri! Prin „nobila artă“, maestrul Mihai Constantin clădește caractere și imprimă valori

Maestrul Mihai Constantin este unul dintre acei oameni care iubesc Constanța și iubesc România. Și, când îți iubești rădăcinile, știi că trebuie să faci tot posibilul ca ramurile tinere să atingă cerul.
 
Pentru Mihai Constantin, meseria de antrenor al secției de box a CS Farul Constanța nu este o simplă profesie. Este vocație, sacrificiu, dăruire și multă determinare! Este o luptă, la propriu și la figurat. De patru decenii și-a legat destinul de CS Farul Constanța, întâi ca sportiv, apoi ca mentor al copiilor și tinerilor care au ales să practice „nobila artă”.
 
Dincolo de pregătirea tehnică pe care o necesită acest sport complex, maestrul le transmite tinerilor săi discipoli un set de valori, într-o lume în care acestea tind să devină tot mai ambigue, tot mai răsturnate, pentru a lăsa loc mediocrității.
 
Este un model. Chiar dacă nu toți sportivii care trec pragul Clubului Sportiv Farul Constanța vor face performanță în box, cu siguranță toți vor fi mai pregătiți pentru provocările vieții, mai demni, mai responsabili, mai puternici. Doar pentru că au avut șansa să aibă în față un model demn de urmat.
 
În ciuda dificultăților cu care se confruntă sportul constănțean, în general, și boxul, în particular, Mihai Constantin s-a întors recent acasă cu o nouă medalie. Discipolul său, Orhan Marcu, a obținut medalia de aur la Cupa României pentru tineret, care s-a organizat la Sighișoara.
 
Maestrul Mihai Constantin a împlinit, pe 10 iulie, vârsta de 57 de ani. 40 i-a dedicat boxului!
 
Despre ce înseamnă cu adevărat boxul, despre dimensiunea educativă a sportului, dar și despre provocările și sacrificiile cerute de sportul de performanță, ne-a vorbit maestrul Mihai Constantin, într-un interviu online, în direct pe www.ziuaconstanta.ro.
 
Întrebările redacției:
 
Potrivit unor studii recente, în România, unul din 14 copii suferă de obezitate, semn că sportul nu este printre preocupările lor. Cum aceasta este o problemă de educație, ce mesaj transmiteți părinților acestor copii?

Ar trebui să devină o prioritate pentru părinți îndrumarea copiilor către sălile de sport, bazine și stadioane. Dictonul latin „mens sana in corpore sano” este mai actual ca oricând. Ar trebui să fie motto-ul zilnic, pentru a clădi o națiune sănătoasă. Îndrumarea către mișcare a copiilor ar trebui să înceapă încă din grădiniță, cu activități sportive specifice vârstei lor, iar mărirea numărului de ore de sport în școli ar trebui să fie o prioritate națională.

De ce box? Care sunt atuurile acestui sport, pentru dezvoltarea armonioasă a unui copil?

Box, pentru că acest sport disciplinează, ajută la creșterea încrederii și stimei de sine, dezvoltă puterea de concentrare și de luare a deciziilor în timp foarte scurt și creează caractere puternice.

Ce le transmiteți părinților care se tem să-și înscrie copiii la box, considerând că este un sport violent?

Boxul este arta autoapărării și a contra-atacului. Boxul nu creează violență, ci o aplanează. Echipamentul specific actual (mânuși mari, căști, proteze, cochilii) și regulamentul competițional sunt făcute special pentru protejarea sportivilor. În sală este promovat fair-play-ul, iar cei care folosesc pe stradă elementele învățate în sală sunt suspendați și excluși din cadrul clubului. Un boxer nu lovește niciodată un adversar căzut, ci îl va ajuta să se ridice.

Care sunt calitățile necesare pentru practicarea boxului?

În primul rând, dorința de afirmare, plăcerea de a face acest sport individual, în care vei culege satisfacțiile și aprecierile unei lupte duse de unul singur, cu suferințe, cu frustrări și cu o muncă fără menajamente. Calitățile sunt native și dobândite. Calitățile esențiale sunt: viteza, îndemânarea, rezistența, forța. Unele pot fi îmbunătățite, de-a lungul procesului. Importante sunt viteza și îndemânarea, iar rezistența și forța se pot îmbunătăți în urma pregătirii specifice.

Boxul este considerat unul dintre cele mai complete și complexe sporturi. Cum decurge un antrenament?

Antrenamentul de box este o activitate complexă, care necesită o implicare totală, din punct de vedere fizic și psihic. Începe cu un stretching, încălzirea ligamentelor, încălzirea organismului, printr-o alergare ușoară, executând elemente specifice boxului. Urmează gimnastica specifică, aceasta contribuind foarte mult la dezvoltarea structurii musculare, necesară executării elementelor din box. Urmează lucrul la aparate (sac, pernă, minge, pară), studiul pe perechi, lupta liberă - în funcție de perioada de pregătire pentru competiții. Se încheie cu gimnastica la sol.

Câți sportivi are secția de box a CS Farul Constanța? Ce vârste au?

Secția de box a CS Farul Constanța are 30 de sportivi legitimați. Este coordonată de doi antrenori. Vârsta este cuprinsă între 12 și 22 de ani, pe grupe de selecție: avansați și performanță, la nivel de cadeți, juniori, tineret și seniori. Avem componenți ai loturilor naționale: la seniori - Ștefan Marcu, la tineret - Andrei Drăgan și Orhan Marcu, la juniori - Erson Husein, precum și alți medaliați la competiții naționale și internaționale.

Este boxul un sport costisitor? Cum vă descurcați în contextul diminuării resurselor materiale alocate sportului, în general, și boxului, în particular?

Boxul în sine nu este un sport costisitor, dar odată cu trecerea la performanță, devine. Trecerea la performanță înseamnă cheltuieli de pregătire, cazare, masă, transport, medicamente, fizioterapie, meciuri de pregătire și verificare. Prin eforturi deosebite, conducerea Clubului Sportiv Farul Constanța, prin domnii Ilie Floroiu și Sorin Bașturea, cărora țin să le mulțumesc, reușim să respectăm calendarul competițional, dar suferim foarte mult la organizarea de meciuri de pregătire și verificare.

În ciuda dificultăților, v-ați întors recent cu o medalie de aur, obținută de Orhan Marcu la Cupa României de la Sighișoara. Povestiți-le cititorilor noștri despre ce înseamnă acest succes.

Obținerea medaliei de aur și Cupa României, la una dintre cele 10 categorii de greutate ale competiției arată că boxul constănțean este prezent în elita boxului românesc. Acest lucru vine ca o confirmare și o continuitate a performanțelor obținute în ultimii ani de boxerii de la secția de box a CS Farul Constanța, rezultate obținute prin spirit de sacrificiu, tenacitate, voință și dorința de afirmare a sportivului, care mai are în palmares rezultate bune, obținute în competiții naționale și internaționale. Este încă un exemplu care ne arată că perseverența este mama succesului!

Care ar fi o posibilă rezolvare a problemelor cu care vă confruntați, în lupta de a menține performanța în sportul constănțean?

Rezolvarea problemelor din sport poate veni odată cu armonizarea legislației, în interesul sportului, și aici mă refer la o legislație fiscală care să ajute atât sportul, cât și sponsorul, creându-i acestuia facilități fiscale care să fie reciproc avantajoase, precum și aducerea unor oameni competenți în sistem (federație și minister), care să gândească proiecte viabile. Sperăm ca odată cu descentralizarea și trecerea sportului la consilii locale să putem accesa finanțări pentru dezvoltarea și popularizarea boxului, la nivel local, județean, național și internațional.

Ce vă motivează și cum reușiți să vă păstrați energia și entuziasmul, în contextul actual?

Pentru că de la o vârstă fragedă am îmbrățișat „nobila artă”, am obținut succese ca sportiv, apoi ca antrenor și m-am putut bucura de rezultatele copiilor mei, înseamnă că îmi place ceea ce fac. Medaliile obținute la campionate naționale, europene și mondiale, cu sportivii mei, îmi dau puterea de a o lua de la capăt, de fiecare dată. Faptul că activez la Clubul Sportiv Farul Constanța, unde performanța este o regulă, nu o opțiune, mă motivează să fiu în sală, zi de zi, alături de sportivii mei. Desigur că nu toți devin campioni mondiali și olimpici. Dar, într-o strânsă colaborare cu școala și cu familia, vrem să devină caractere puternice, pe care societatea să se poată bizui în viitor.

Care este calendarul competițional al secției de box a CS Farul Constanța, în perioada următoare?

Urmează Cupa României la seniori, la Iași, între 1 și 7 august, apoi Campionatul Național de tineret, Campionatul Național de juniori și se încheie cu Campionatul Național de seniori. În perioadele intermediare, sportivii vor participa la meciuri de pregătire și verificare, la fiecare nivel de vârstă. Sperăm ca, la sfârșitul anului, să avem o colecție frumoasă de medalii, care să-i motiveze pe sportivi, pentru anul următor. În paralel cu performanța, suntem alături de ei, în îmbunătățirea situației școlare și promovarea examenelor. A devenit o mândrie faptul că, aproape în fiecare an, boxeri din cadrul secției noastre sunt admiși la facultăți precum Politehnica București sau licee de prestigiu, precum Colegiul „Mircea cel Bătrân“, Liceele „Traian“, „Decebal“ sau „Carol“.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Caporalul Dragoş Mihai Oprea Militar cu misiune în Afganistan, cu „Rechinii Albi“, antrenor de box la Cernavodă. Elevul său, campion! (galerie foto + video)

14 Nov 2018 558

Adrian Florin Preda şi Alexandra Gheorghe, medaliaţi cu argint la Europenele de cadeţi

17 Oct 2018 265

Mihai Nistor, campion mondial, participă la tradiţionalul turneu de box „Centura de Aur“. ​De curând, s-a antrenat şi la Năvodari

27 Sep 2018 3106

Incendiu pe strada Solidarităţii din Constanţa

05 Sep 2018 1359

CS Năvodari, aur şi argint la Campionatul Naţional de box feminin (galerie foto)

31 Aug 2018 1936

Doliu în lumea muzicii! Fondatorul mai multor trupe din România, a murit

29 Jul 2018 963

Cum au sărbătorit sportivii secției de box a CS Farul Constanța, „Ziua Drapelului” (galerie foto)

27 Jun 2018 527

Boxerii de la CS Farul Constanţa au urcat pe podium la Memorialul „Vasile Lehăduş“ (galerie foto)

25 Jun 2018 561

Excepţie ridicată de fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja în dosarul "Gala Bute"

12 Jun 2018 744

Rudel Obreja, condamnat în dosarul Gala Bute. Ce a declarat după aflarea sentinței din dosar

05 Jun 2018 1233

Știați că...? Actorul australian Heath Ledger ar fi împlinit astăzi 39 de ani

04 Apr 2018 470

Un cunoscut actor american împlinește 63 de ani. Prin ce roluri s-a remarcat

19 Mar 2018 374

Bancul zilei Generozitate și altruism

10 Mar 2018 206

Box feminin Diana Brânză, de la CS Năvodari, medalie de aur la Cupa României (galerie foto)

09 Mar 2018 1587

S-a încheiat meciul de box dintre românul Ronald Gavril și americanul David Benavidez pentru titlul mondial versiunea WBC

18 Feb 2018 2550

S-a ales cu dosar penal, după ce ar fi furat o bicicletă și o pereche de role dintr-o boxă a unui bloc din Constanța

10 Feb 2018 760

Imagini de la eveniment Boxeri din trei județe s-au înfruntat la Constanța, la Memorialul Aurel Simionescu (galerie foto+video)

27 Jan 2018 1673

Sâmbătă, competiţie la sala „Tomis“ din Constanţa Boxerii îi cinstesc memoria antrenorului emerit Aurel Simionescu

27 Jan 2018 1408

Trei ani de la moartea antrenorului emerit Aurel Simionescu. La finele lunii, va avea loc o nouă ediţie a memorialului care-i poartă numele

12 Jan 2018 2074

Doliu în lumea sportului românesc. Fost sportiv găsit decedat în parcarea unui centru comercial din Iaşi. A lăsat bilet de adio.

27 Dec 2017 4076

Columbianul Danny Mazo şi copiii din Academia de Muzică Năvodari au interpretat colinde la „Cupa Sărbătorilor de Iarnă“

11 Dec 2017 913

Ionuţ Băluţă susţine un nou meci în Spania „Mi-ar plăcea să boxez la Năvodari pentru o centură“ (galerie foto)

09 Nov 2017 5286

CS Năvodari, victorii în gala de box de la Medgidia

01 Oct 2017 1004

Eduard Jipeanu și Cornel Costea, de la CS Năvodari, pe podium la Campionatul Național de box

23 Sep 2017 739

Un nou scandal de dopaj în sportul românesc

19 Sep 2017 992

Aur și argint Zeynep Sezgin și Diana Brânză, de la CS Năvodari, pe podium la Campionatul Național de box feminin

02 Sep 2017 1730

Medaliaţi la Jocurile Francofoniei şi la Europene Sportivi din Constanţa, felicitaţi de ministrul Marius Dunca (galerie foto)

03 Aug 2017 975

„Suntem mândri de tine!“ Albert Potoceanu, din Năvodari, vicecampion european la box (galerie foto)

27 Jul 2017 2399

Boxerul Andrei Drăgan, de la CS Farul Constanţa, a fost convocat la lotul de tineret al României (galerie foto)

11 Jul 2017 3369

„El Capo“, al doilea KO la rând Ionuţ Băluţă l-a învins la box profesionist, în Spania, şi pe Fred Cordeiro

08 Jun 2017 2645

Banc În ringul de box

27 May 2017 900

Albert Potoceanu, de la CS Năvodari, campion național la box (galerie foto)

06 May 2017 4512

Primele declarații ale lui Rudel Obreja despre condamnarea la cinci ani de închisoare cu executare

28 Mar 2017 2551

„El Capo“, o nouă victorie la profesionişti Boxerul Ionuţ Băluţă l-a învins în Spania şi pe Edwin Tellez (galerie foto)

13 Mar 2017 2884

S-a aruncat prosopul. Ce s-a întâmplat la o partidă de box în Londra

05 Mar 2017 1503

Editorial Când sportul nu ţine de foame

23 Feb 2017 1293

Ionuţ „El Capo“ Băluţă boxează, în Spania, cu Jefferson Vargas. E vremea revanşei! „Voi face spectacol!“ (galerie foto)

26 Jan 2017 4889

Veste bună pentru Elena Udrea

20 Dec 2016 1833

Se află de şapte luni la Lincoln Doru Zelea, din Ovidiu, are patru meciuri de box câştigate în Anglia (galerie foto)

15 Dec 2016 12195

„El Capo“ înfruntă „El Ciclon“ Ionuţ Băluţă încheie anul la box profesionist, în Spania, contra lui Luis Espinosa (galerie foto)

08 Dec 2016 1641

A murit un mare boxer. Era născut în Constanța. Considerat unul dintre cei mai buni antrenori din lume

02 Dec 2016 4543

„Comemorăm un mare antrenor” Boxerii s-au întrecut la Cupa „1 Decembrie“, cinstindu-i memoria lui Aurel Simionescu (galerie foto + video)

28 Nov 2016 2756

Box demonstrativ la Cupa 1 Decembrie şi la Memorialul Aurel Simionescu, de la Constanţa (galerie foto+video)

26 Nov 2016 1610

Tragedie în box Un sportiv a murit la primul său meci ca profesionist, după ce a fost făcut KO în ring

25 Nov 2016 843

Lucian Bute a scăpat de suspendare

25 Nov 2016 722

Ionuţ Băluţă boxează în Spania cu Franklin Varela „El Capo“ - „Sunt foarte motivat. Voi face spectacol!“ (galerie foto)

25 Nov 2016 3479

Boxerii se întrec, la Constanţa, cu prilejul Cupei „1 Decembrie“ şi al Memorialului „Aurel Simionescu“

24 Nov 2016 2879

Ce spune Lucian Bute la aniversarea a 13 ani de carieră

21 Nov 2016 731

Doliu în sportul constănţean

17 Nov 2016 1237

Boxerul Ionuţ Vulpe, de la Callatis Mangalia, campion naţional de seniori

17 Oct 2016 1210