#DobrogeaAcademică: Interviu online cu Raluca Trandafir - „Decernarea titlului de Cetățean de Onoare al municipiului Constanța reclamă o nouă abordare!“ (document)

Zilele acestea, cotidianul ZIUA de Constanța desfășoară o campanie de presă care precedă acordarea titlului de Cetățean de Onoare într-un mod cu totul special. Pentru cei care nu cunosc „ritualul” acordării titlului de Cetățean de Onoare al municipiului Constanța în cadrul ședințelor Consiliului Local Constanța (vezi în secțiunea „Documente“ lista completă a celor cărora le-a fost acordat acest titlu), exemplificăm cu un scurt citat dintr-o ședință: „La punctul 86 pe convocatorul ordinar veți găsi propunerea de acordare a titlului de «Cetățean de onoare al municipiului Constanța» domnului Andrei Pavel, care se află de față. Vă rugăm frumos să supunem la vot să începem cu acest punct, ca dânsul să nu rămână la toată dezbaterea noastră. Domnu’ Andrei Pavel, vă rog să vă ridicați!”. Cine este pentru? Împotrivă? Abțineri? După care sărbătoritul ține un scurt discurs și se trece la punctul următor.

Plecând de la acest tipic fugar, un comitet de inițiativă reprezentativ pentru comunitatea dobrogeană, la propunerea cotidianului ZIUA de Constanța, cu consimțământul consilierilor locali, a considerat că este momentul ca această procedură să capete o altă desfășurare începând de miercuri, 10 iulie, odată cu acordarea titlului de Cetățean de Onoare al municipiului Constanța pentru doi academicieni dobrogeni contemporani - Petre. T. Frangopol și Marian Traian Gomoiu.

Despre necesitatea schimbării acestei proceduri, despre oportunitatea ca acești cetățeni de onoare să se bucure de un cadru special, despre posibilitatea ca acest demers să devină permanent am discutat în cadrul unui interviu cu conf. univ. dr. Raluca Trandafir, președintele Comisiei pentru activități științifice, învățământ, sănătate, cultură, sport, culte și protecție socială, din cadrul Consiliului Local Constanța, 

- Pentru a înțelege pe deplin procedura, v-am ruga să ne spuneți cum sunt alese personalitățile care primesc din partea Consiliului Local Constanța titlul de Cetățean de Onoare?

- Titlul de cetățean de onoare se acordă în baza statutului, anexă a Hotărârii de Consiliu Local nr. 629 din 1995, revizuită cu un singur punct în anul 1999, prin adăugarea literei e) care prevedea atribuirea în proprietate a unui teren în suprafață de 500 mp, din domeniul privat, cu scopul edificării „unei locuințe, a unui centru cultural, sportiv, artistic, științific, în funcție de doleanțele cetățenilor de onoare”. Prevedere care astăzi nu mai este aplicabilă, prin urmare, pe cale de consecință, acest statut nu a mai suferit nicio altă modificare, cu toate că se impune o nouă revizuire, care să îmbrace forma unui regulament la nivelul Municipiului Constanța privind decernarea titlului de Cetățean de Onoare.

Inițiativa acordării titlului aparține primarului sau consilierilor și propunerea trebuie fundamentată astfel încât să respecte o serie de criterii stabilite de statut, cum ar fi: merite deosebite într-un domeniu de activitate - politic, social, economic, cultural, științific, sportiv -, prin care să fi contribuit la ridicarea prestigiului municipiului. Un alt criteriu îl reprezintă prezența unei conduite morale de înaltă ținută, fiind necesară și apartenența sa la spațiul tomitan.   
 
- Considerați oportună propunerea de a fi transformată decernarea titlului de Cetățean de Onoare într-o sărbătoare a comunității dobrogene?

- Ținând cont de toate aspectele menționate anterior, decernarea unui astfel de titlu trebuie să bucure întreaga comunitate, care să devină astfel conștientă de contribuția avută de aceste personalități marcante în domeniile lor de activitate, reflectată la nivelul municipiului Constanța, dar și în plan național.
Inițiativa ziarului ZIUA de Constanța - la care au achiesat personalități marcante ale vieții cultural-științifice tomitane, îmbrățișată și de consilierii locali constănțeni, după 25 de ani de la aprobarea statului -, propune o altă abordare privind decernarea titlului de Cetățean de Onoare.

A venit momentul să creăm acest cadru festiv conform viziunii comunității dobrogene. Sunt convinsă că astfel de ședințe merită o altă abordare, așa cum se va întâmpla în 10 iulie, și să nu mai reprezinte un punct, stingher, pe ordinea de zi a convocatorului.

- Au mai existat tentative/încercări în acest sens?

- Din câte cunosc, având în vedere momentul de când mă aflu în funcția de consilier local, nu s-au mai organizat ședințe în această formă, privind acordarea titlului de Cetățean de Onoare.

- Există cadrul legislativ pentru ca acest gen de ședințe ale Consiliului Local să se transforme în sărbători ale urbei?

- Existența punctuală a cadrului legislativ nu poate îmbrăca suficient o astfel de abordare, dar prin elaborarea unui  regulament sau a unui statut privind decernarea titlului de Cetățean de Onoare va putea fi reglementată o procedură specială în acest sens.

- Pentru a nu fi trecuți în uitare, cum ar putea fi readuși în atenție toți cei care au fost onorați cu acest titlu?

- Apreciez preocuparea cotidianului ZIUA de Constanța pentru a păstra vie în memoria colectivă a comunității tomitane prezența unor personalități cu totul aparte. La aceste ședințe, despre care am menționat anterior și asupra cărora ar trebui gândită o nouă abordare, au un început prin ședința din 10 iulie 2019. Decernarea, în premieră, a titlului de Cetățean de Onoare al municipiului Constanța celor doi academicieni contemporani - Petre T. Frangopol și Marian Traian Gomoiu într-o ședință de Consiliu Local constituie un exemplu de bune practici, la eveniment fiind invitate, totodată, și personalități cărora le-a fost acordat deja acest titlu. 
Desprindem că tocmai ideea de a conștientiza valorile spațiului dobrogean ne determină să trăim aceste momente ca o sărbătoare a comunității.
 
În finalul interviului, conf. univ. dr. Raluca Trandafir, președintele Comisiei pentru activități științifice, învățământ, sănătate, cultură, sport, culte și protecție socială, din cadrul Consiliului Local Constanța, ne-a mărturisit că printre personalitățile pe care comunitatea tomitană ar merita cu prisosință să le omagieze este reputatul dr. Alexandru Pesamosca, un alt mircist care timp de 60 de ani a făcut un număr record de operații, peste 50.000.
 
Născut pe 14 martie 1930 la Constanța, într-o familie cu origini italiene (bunicul său, meșteșugar dintr-o zonă săracă a Italiei, venise în România în speranța unei vieți mai bune), micul Alexandru și-a făcut studiile primare la Școala Italiană din Constanța, după care a urmat Liceul „Mircea cel Bătrân”. Mama sa, foarte credincioasă, i-a dat fiului său o educație creștină aleasă. Tatăl său era ofițer de marină și Alexandru vroia să urmeze și el aceeași carieră. Dumnezeu îi pregătise însă un cu totul alt drum... În anul 1948 comuniștii i-au dat afară pe cei din Marina Regală și au interzis ca fiii militarilor să aibă acces la școala navală. S-a decis să facă medicină. Concurența era crâncenă în vremurile acelea, dar ambițiosul tânăr a intrat printre primii.
 
Proiectul #DobrogeaAcademică - moment-reper pentru conectarea comunităţii dobrogene la cel mai înalt for al intelectualităţii româneşti: Academia Română - face parte integrantă din seria acţiunilor publicistice asumate de cotidianul ZIUA de Constanţa.
Prin intermediul acestui proiect, la propunerea comunităţii tomitane, academicienii dobrogeni Petre T. Frangopol (membru de onoare al Academiei Române) şi Marian-Traian Gomoiu (membru titular al Academiei Române) vor primi titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Constanţa, în cadrul unei şedinţe festive ce va avea loc miercuri, 10 iulie, în sala Coriolan a Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân”.
 

 
Citește și:

Despre proiectul #DobrogeaAcademică


#DobrogeaAcademică Personalităţi din administraţie, cultură, culte şi învăţământ salută decernarea titlului de Cetăţean de Onoare academicienilor dobrogeni Petre T. Frangopol şi Marian-Traian Gomoiu (galerie foto)

Cuvinte presărate cu onoare şi respect. Mesajele iniţiatorilor proiectului #DobrogeaAcademică, lansat de ZIUA de Constanţa (galerie foto)

Proiectul #DobrogeaAcademică, iniţiat de ZIUA de Constanţa Moment-reper al conectării comunităţii dobrogene la cel mai înalt for al intelectualităţii româneşti

Colegiul „Mircea cel Bătrân“, din perspectiva directorului său / Anuare vechi ale liceului 
 

#DobrogeaAcademică Interviu cu prof. dr. Vasile Nicoară - „Liceul «Mircea cel Bătrân» era declarat, în perioada interbelică, drept universitatea Constanței“

#DobrogeaAcademică Anuarele Liceului „Mircea cel Bătrân“, de astăzi, în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

Despre „Mediocritate şi excelenţă“ – Petre T. Frangopol 

#DobrogeaAcademică Integrala „Mediocritate și excelență“, scrisă de academicianul constănțean Petre T. Frangopol, de astăzi, în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

#DobrogeaAcademică „Mediocritate și excelență“, volumul I - „S-a demonstrat până astăzi că nu există voință politică în vederea găsirii de soluții care să prevadă redresarea României“

#DobrogeaAcademică „Mediocritate şi excelenţă“ (II). „Excelenţa şi talentul sunt un har de la Dumnezeu, la care se adaugă zeci de ani de muncă şi creativitate“

#DobrogeaAcademică „Mediocritate şi excelenţă“ (III). „Firmele căpuşă, după scenariul bine-cunoscut şi excelent pus la punct, au devalizat, practic, industria chimică“

#DobrogeaAcademică „Mediocritate şi excelenţă“ (IV). In Memoriam academician Geavit Musa (document)

#DobrogeaAcademică „Mediocritate și excelență“ (V). „Sunt cel mai bun fiindcă sunt mircist, sunt constănțean, sunt dobrogean, sunt român!“

Despre Marian-Traian Gomoiu 

#DobrogeaAcademică Conf. univ. dr. Marius Skolka - „Marian-Traian Gomoiu, unul dintre pilonii învățământului și cercetării biologice și ecologice de la malul mării“ (document)

#DobrogeaAcademică Dr. Dan Vasiliu, director GeoEcoMar, filiala Constanţa - Amintiri cu academicianul Marian-Traian Gomoiu (document)

#DobrogeaAcademică Dr. Tania Zaharia despre activitatea academicianului Marian-Traian Gomoiu la Institutul Român de Cercetări Marine din Constanţa (galerie foto)

#DobrogeaAcademică Dr. Dumitru Murariu - „Academicianul Marian-Traian Gomoiu a contribuit la creşterea prestigiului României în Europa şi în lume“ (document)

#DobrogeaAcademică Cine este academicianul constănțean Marian-Traian Gomoiu. Biografia celui mai activ cercetător al Mării Negre


Despre Petre T. Frangopol

#DobrogeaAcademică Scriitorul Paul Diaconescu - „Petre T. Frangopol, omul înzestrat cu o voință de fier, ființa pentru care piedicile sunt făcute spre a fi învinse“

#DobrogeaAcademică Acad. Ioan Dumitrache - „Spirit liber, curajos şi competent, prof. Petre T. Frangopol s-a aplecat cu multă dăruire spre probleme majore ale societăţii“ (document)

#DobrogeaAcademică Acad. Gheorghe Benga - „Profesorul Petre T. Frangopol reprezintă un model de om de ştiinţă din categoria Excelenţei“ (document)

#DobrogeaAcademică Acad. Dorin Poenaru - „Petre T. Frangopol, întemeietor de şcoli şi lider de opinie“ (document)

#DobrogeaAcademică Acad. Victor Voicu - „Petre Frangopol este un om, o voință, un caracter care nu ațipește pe orbită“ (document)

#DobrogeaAcademică Cine este academicianul constănțean Petre T. Frangopol. Biografia unui simbol al luptei împotriva mediocrității din societatea românească

 

  Citește în format integral


100


Ti-a placut articolul?



Nume:

Email:

Comentariu*:

Din aceiași categorie

#DobrogeaAcademică:  Arc peste timp. Azi, olimpici internaţionali, mâine, academicieni

#DobrogeaAcademică: Arc peste timp. Azi, olimpici internaţionali, mâine, academicieni

12008
#DobrogeaAcademică:  Sesiune omagială „Augustin Buzura“, la Academia Română

#DobrogeaAcademică: Sesiune omagială „Augustin Buzura“, la Academia Română

10814
#DobrogeaAcademică:  Istoria o scrie comunitatea constănțeană. Academicienii Petre T. Frangopol și Marian-Traian Gomoiu - recunoaștere binemeritată (galerie foto + documente)

#DobrogeaAcademică: Istoria o scrie comunitatea constănțeană. Academicienii Petre T. Frangopol și Marian-Traian Gomoiu - recunoaștere binemeritată (galerie foto + documente)

14372
​LIVE TEXT: #DobrogeaAcademică. Şedinţă extraordinară a Consiliului Local Constanţa. Academicienii Petre T. Frangopol şi Marian-Traian Gomoiu devin cetăţeni de onoare ai municipiului (galerie foto+video)

​LIVE TEXT: #DobrogeaAcademică. Şedinţă extraordinară a Consiliului Local Constanţa. Academicienii Petre T. Frangopol şi Marian-Traian Gomoiu devin cetăţeni de onoare ai municipiului (galerie foto+video)

14788
#DobrogeaAcademică:  Acad. Ioan-Aurel Pop - „Conducerea Academiei Române apreciază la nivel maxim inițiativa cotidianului ZIUA de Constanţa“ (document)

#DobrogeaAcademică: Acad. Ioan-Aurel Pop - „Conducerea Academiei Române apreciază la nivel maxim inițiativa cotidianului ZIUA de Constanţa“ (document)

5187
#DobrogeaAcademică:  Acad. Maya Simionescu - „Marian-Traian Gomoiu şi-a onorat iubirea faţă de Natură, a onorat oraşul Constanţa  şi merită toate onorurile noastre“

#DobrogeaAcademică: Acad. Maya Simionescu - „Marian-Traian Gomoiu şi-a onorat iubirea faţă de Natură, a onorat oraşul Constanţa şi merită toate onorurile noastre“

5865
#DobrogeaAcademică:  Prof. Livius Trache - „Petre T. Frangopol s-a implicat în dezvoltarea şi atestarea importanţei domeniului arheometriei în România“

#DobrogeaAcademică: Prof. Livius Trache - „Petre T. Frangopol s-a implicat în dezvoltarea şi atestarea importanţei domeniului arheometriei în România“

4868
#DobrogeaAcademică:  Tenorul Răzvan Săraru şi pianista Andrada Ştefan vor interpreta Imnul Naţional în onoarea academicienilor Petre T. Frangopol şi Marian-Traian Gomoiu

#DobrogeaAcademică: Tenorul Răzvan Săraru şi pianista Andrada Ştefan vor interpreta Imnul Naţional în onoarea academicienilor Petre T. Frangopol şi Marian-Traian Gomoiu

7376
#DobrogeaAcademică:  „Mediocritate şi excelenţă“ (VII). „Colegiul «Mircea cel Bătrân» are o contribuţie deloc neglijabilă la istoria culturii româneşti de ieri şi de azi“

#DobrogeaAcademică: „Mediocritate şi excelenţă“ (VII). „Colegiul «Mircea cel Bătrân» are o contribuţie deloc neglijabilă la istoria culturii româneşti de ieri şi de azi“

4762
#DobrogeaAcademică:  Prof. dr. Dragoș Vaida - „Academicianul Petre T. Frangopol, un senior al culturii românești“ (document)

#DobrogeaAcademică: Prof. dr. Dragoș Vaida - „Academicianul Petre T. Frangopol, un senior al culturii românești“ (document)

5493
#DobrogeaAcademică:  Prof. univ. dr. Marian Traian Gomoiu, mărturisire de suflet - „Drumul meu în viață“

#DobrogeaAcademică: Prof. univ. dr. Marian Traian Gomoiu, mărturisire de suflet - „Drumul meu în viață“

5673
Evenimentul are loc miercuri:  Şedinţă extraordinară a Consiliului Local Constanţa. Academicienii Petre T. Frangopol şi Marian-Traian Gomoiu, cetăţeni de onoare ai municipiului (document)

Evenimentul are loc miercuri: Şedinţă extraordinară a Consiliului Local Constanţa. Academicienii Petre T. Frangopol şi Marian-Traian Gomoiu, cetăţeni de onoare ai municipiului (document)

6526
#DobrogeaAcademică:  Acad. Nicolae-Victor Zamfir - „Profesorul Petre T. Frangopol a promovat Institutul de Fizică Atomică drept un reper pentru comunitatea academică din România“ (document)

#DobrogeaAcademică: Acad. Nicolae-Victor Zamfir - „Profesorul Petre T. Frangopol a promovat Institutul de Fizică Atomică drept un reper pentru comunitatea academică din România“ (document)

5274
#DobrogeaAcademică:  Interviu cu conf. univ. dr. ing. Dinu Atodiresei - „Academicianul Marian-Traian Gomoiu, un model de profesor avid de cunoaştere a noului în ştiinţă“ (document)

#DobrogeaAcademică: Interviu cu conf. univ. dr. ing. Dinu Atodiresei - „Academicianul Marian-Traian Gomoiu, un model de profesor avid de cunoaştere a noului în ştiinţă“ (document)

6958
#DobrogeaAcademică:  „Mediocritate şi excelenţă“ (VI). „O decizie «istorică» pentru dezvoltarea noastră intelectuală“

#DobrogeaAcademică: „Mediocritate şi excelenţă“ (VI). „O decizie «istorică» pentru dezvoltarea noastră intelectuală“

4225
#DobrogeaAcademică:  Interviu online cu Raluca Trandafir - „Decernarea titlului de Cetățean de Onoare al municipiului Constanța reclamă o nouă abordare!“ (document)

#DobrogeaAcademică: Interviu online cu Raluca Trandafir - „Decernarea titlului de Cetățean de Onoare al municipiului Constanța reclamă o nouă abordare!“ (document)

5396
#DobrogeaAcademică:  Conf. univ. dr. Marius Skolka - „Marian-Traian Gomoiu, unul dintre pilonii învățământului și cercetării biologice și ecologice de la malul mării“ (document)

#DobrogeaAcademică: Conf. univ. dr. Marius Skolka - „Marian-Traian Gomoiu, unul dintre pilonii învățământului și cercetării biologice și ecologice de la malul mării“ (document)

6453
#DobrogeaAcademică:  „Mediocritate și excelență“ (V). „Sunt cel mai bun fiindcă sunt mircist, sunt constănțean, sunt dobrogean, sunt român!“

#DobrogeaAcademică: „Mediocritate și excelență“ (V). „Sunt cel mai bun fiindcă sunt mircist, sunt constănțean, sunt dobrogean, sunt român!“

4507
#DobrogeaAcademică: Scriitorul Paul Diaconescu - „Petre T. Frangopol, omul înzestrat cu o voință de fier, ființa pentru care piedicile sunt făcute spre a fi învinse“

#DobrogeaAcademică: Scriitorul Paul Diaconescu - „Petre T. Frangopol, omul înzestrat cu o voință de fier, ființa pentru care piedicile sunt făcute spre a fi învinse“

5004
#DobrogeaAcademică:  Cătălin Ţibuleac - „Aducem mulţumirile noastre domnului Marian-Traian Gomoiu pentru întreaga activitate în slujba Deltei Dunării“

#DobrogeaAcademică: Cătălin Ţibuleac - „Aducem mulţumirile noastre domnului Marian-Traian Gomoiu pentru întreaga activitate în slujba Deltei Dunării“

4660