Interviu online cu șeful SPCIV Constanța Taxe mai mari pentru mașinile mai vechi de 15 ani. Cât de vechi este parcul auto din Constanța și câteva sfaturi pentru viitori șoferi

  • La data de 10.08.2021 toate combinațiile cu număr de înmatriculare păstrate anterior datei de 11.08.2020, pentru care nu vor fi depuse noi solicitări de prelungire a păstrării pentru încă un an, vor deveni disponibile.

Finalul acestui an ar putea aduce taxe mai mari pentru proprietarii maşinilor mai vechi de 15 ani! Ministrul Mediului, Tanczos Barna, spune că, în funcție de impozitele stabilite de fiecare primărie, proprietarii maşinilor mai vechi de 15 ani ar putea achita taxe chiar și de 900 de lei/an. Tot potrivit ministrului Mediului, la nivel național, patru din zece mașini au mai mult de 17 ani.
 
Comisarul-șef Liviu-Ionuț Vîrșă, șeful Serviciului Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Constanța, a declarat în cadrul unui interviu online, acordat cotidianului ZIUA de Constanța, că 82.440 de vehicule au între 16 - 20 ani vechime și că 92.073 de vehicule din parcul auto au peste 20 de ani vechime.
 
Întrebări redacție:
 
1.Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a precizat recent că, până la finalul anului, proprietarii maşinilor mai vechi de 15 ani vor achita taxe mult mai mari – aproximativ 900 de lei/an – în funcție de impozitele stabilite de fiecare primărie. Tot ministrul Mediului a mai spus că în România sunt în total 8 milioane de mașini și că patru din zece mașini au mai mult de 17 ani. Domnule comisar-șef Liviu-Ionuț Vîrșă, care este situația înregistrată la nivelul județului Constanța?
 
La data de 31.12.2020 aveam înmatriculate în județul Constanța 332.518  vehicule, din care auto reprezintă ponderea cea mai mare 272.709 autoturisme.
 
Peste 20 de ani vechime – total vehicule 92.073.
 
Între 16-20 ani vechime – 82.440 vehicule – 24%. 
 
În 2005 erau înregistrate în parcul auto 123. 000 total vehicule înmatriculate.

 
La finele anului 2020 erau 332.518  vehicule.
 

În 2010 erau 184.000 vehicule înmatriculate în parcul auto.
 
2015 – existau 213.000 - vehicule înmatriculate în parcul auto.
 
30 iunie 2021 – existau aproximativ 340.000 vehicule înmatriculate în parcul auto din județul Constanța.
 
2.Începând cu data de 11 august 2020, potrivit datelor oficiale, valabilitatea păstrării combinației numărului de înmatriculare este de un an de la data solicitării, cu posibilitate de prelungire consecutivă pe o perioadă de maximum trei ani. Înțelegem că de la data de 10 august 2021, adică peste câteva zile, vor interveni câteva schimbări importante în privința acestui sistem. Vă rugăm să ne explicați ce au de făcut cetățenii care doresc păstrarea, în continuare, a combinației numărului de înmatriculare?
 
La data de 10.08.2021 toate combinațiile cu număr de înmatriculare păstrate anterior datei de 11.08.2020, pentru care nu vor fi depuse noi solicitări de prelungire a păstrării pentru încă un an, vor deveni disponibile.
 
  Cetățenii care doresc păstrarea, în continuare, a combinației numărului de înmatriculare, se vor adresa  serviciului public comunitar regim permise de conducere si înmatriculare a vehiculelor compentent, în baza următoarelor documente: cerere-tip, act de identitate solicitant sau documente care să ateste dobândirea personalității juridice, denumirea și sediul persoanei juridice, în original și copie, dovada achitării tarifului de păstrare a combinației numărului de înmatriculare în valoare de 30 lei (tariful se poate achita și în numerar la ghișeu).
  Precizăm că sunt vizate persoanele care au optat pentru păstrarea combinației anterior date de 11 august 2020.
 
3.Ce au de făcut cei care au vândut un autovehicul iar actualul proprietar nu a solicitat transcrierea pe numele său? Cei care și-au vândut mașina nu trebuie să facă alte demersuri. Obligațiile sunt în sarcina noului proprietar și în sarcina SPIT al vechiului proprietar. 
 
  Cei care au înstrăinat vehiculele după data de 20 mai 2018, SPIT au obligația să notifice Serviciul de Înamtriculări prin mijloce tehnice interoperabile cu privire la înstrăinare. Iar pentru cele înstrăinate anterior datei de 20 mai 2018 SPIT face notificările doar la solicitarea expresă a fostului proprietar. Dacă vehiculul nu se înmatriculează pe noul proprietar în timp de 90 de zile, înmatricularea se suspendă.
 
4.Cum a afectat pandemia de Coronavirus activitatea Serviciului permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor Constanța?  
 
Pandemia de Coronavirus ne-a afectat activitatea pentru că a determinat o întârzire/prelungire a termenelor de soluționare a cererilor cetățenilor. În starea de urgență am avut personal detașat la Inspectoratul de Poliție care a desfășurat activități specifice. Examenele au fost suspendate pe perioada stării de urgență.  La momentul actual avem 10 examinatori. Promovabilitatea finală este de aproximativ 25%. Este un proces foarte mic.
 
5.Câte persoane au obținut permisul de conducere în 2020?
 
Anul trecut au obținut permis de conducere 7.949 de candidați. Este un procent mic.
 
6.Cum trebuie să procedeze candidații care s-au programat la traseu dar perioada de asteptare este foarte mare, în opinia lor. Există posibilitatea reprogramării la o data mai recentă?
 
La acest moment se așteaptă aproximativ trei luni pentru susținerea probei practice. Nu există excepții prevăzute pentru reprogramarea la o data mai recentă.
 
Cum vă dați seama că un candidat este bine pregătit în momentul în care vine să susțină proba practică?
 
În primul rând, ne uităm cum stă la volan, cum se mișcă, cum își mișcă picioarele, cum reușește să își coordoneze mișcările (mâini, picioare). Cum ține volanul, cum trage de volan. Când îl vezi că trage de volan de ai impresia că jonglează cu portocale e una, iar când îl vezi că are o manevrare curată a volanului, fermă, e altceva. Este foarte importantă ușurința lui de manevra mașina. Evaluarea ține  cont de ușurința cu care încadrează, cu carfe pleacă de pe loc, cum i-a un voraj, cum revine din viraj. Dacă după un viraj se oprește să redereseze mașina, noi ne dăm seama imediat că este slab pregătit. În aceste condiții este normal că, la un moment dat, el cedează. Nu vreau eu să cedeze. Eu aș vrea să treacă toți. Ne aflăm într-o postură oarecum ingrată! Te pui și în locul lor, sunt la început de drum. Elevii, candidații, școlile, familiile cadidaților ar vrea să fim indulgenți. Să le dăm permisele că or vedea ei apoi. Mai merg pe la țară, se mai duc prin Mamaia. Își mai dezvoltă abilitățile. Pe de altă parte, avem niște standarde de evaluare peste care nu se poate trece.
 
Dacă i s-a oprit motorul ai cinci puncte de penalizare. Nu ai ce să faci. Dacă nu a semnalizat are șase punct de spitalizare. Nu a semnalizat, degeaba se supără. Noi penalizăm doar ce este foarte, foarte clar.
 
Sau intervenția examinatorului pentru evitarea unui pericol. Aici foarte multe discuții. Rar au fost cazuri în care candidații să-și asume. Toți au justificări: «stați că frânam eu!». Și cel care a intrat sub tren a frânat, sau care a intrat într-un copac a frânat, la un moment dat, dar au frânat târziu. Și la examen au senzația că mă se opreau dar că examinatorul a fost excesiv. Nu este adevărat!
 
Într-un sens giratoriu, tu îl vezi că el este cu privirea înainte, însă vine o mașină din stânga. După ce îi pui frână el se sperie și puen și el frână, dar mașina era oprită. Aici oamenii au senzația că acolo s-a întâmplat ceva în detrimentul lor, că a avut cineva ceva cu ei, dar nu este adevărat.        
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 
Citește și
 
Județul Constanța
Acțiune a polițiștilor. Au fost aplicate amenzi. Șoferii băuți s-au ales cu permise suspendate (galerie foto)

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

ion pascu

08 Aug, 2021 14:58

IN CRIZA FINANCIARA MARIM TAXA ? E PUNE SI LA AVIOANE ... S E PUNE SI LA TEHNICA DE LUPTA ? Poate e cazul sa taxam toata clasa politica si pe adulatori !

Articole asemanatoare

Acțiuni de control cu radare, în județul Constanța. S-au aplicat amenzi și s-au suspendat permise de conducere

26 Mar 2024 521

Nereguli în trafic, depistate de polițiștii rutieri în Constanța. Au fost aplicate amenzi

19 Mar 2024 369

Acțiune a polițiștilor rutieri în municipiul Constanța! Au fost aplicate mai multe amenzi

03 Mar 2024 714

Razie a polițiștilor în municipiul Constanța. A curs cu amenzi și alte sancțiuni

02 Mar 2024 782

Contravenții rutiere în județul Constanța Permise de conducere suspendate, cele mai multe fiind pentru depășirea vitezei legale (Galerie FOTO+VIDEO)

02 Mar 2024 1187

Știri Constanța ​Acțiune a polițiștilor rutieri, la Constanța! Amenzi aplicate și permise suspendate

08 Feb 2024 718

În județul Constanța Intervențiile poliției, în ultimele 24 de ore

07 Feb 2024 590

La sfârșit de săptămână Captura polițiștilor în județul Constanța. Aproape 70 de permise de conducere au fost reținute în vederea suspendării, din care jumătate pentru depășirea limitei de viteză

04 Feb 2024 998

75 de șoferi au rămas fără permise de conducere în urma unei acțiuni Blocada în județul Constanța

29 Jan 2024 1828

LIVE VIDEO+TEXT Polițiștii de Imigrări din Constanța prezintă rezultatele obținute în anul 2023 (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Jan 2024 773

Știri Constanța Acțiunea ”Blocada” la Constanța. S-a lăsat cu amenzi și permise suspendate (FOTO)

06 Jan 2024 910

Bilanțul IPJ Constanța Amenzi, arme ilegale și permise de conducere ridicate

08 Oct 2023 803

Poliția Rutieră Constanța Ieri s-au dat amenzi de 15.000 lei șoferilor iregulamentari.Iată pentru ce

04 Oct 2023 687

Județul Constanța Sute de amenzi aplicate de polițiști în ultima săptămână! Peste 100 de permise, reținute (GALERIE FOTO)

25 Sep 2023 590

Acțiune pentru depistarea conducătorilor auto care nu respectă regimul legal de viteză în Constanța

17 Sep 2023 798