Sergent major Roxana Dumitru, din cadrul IJJ Constanţa, dovada vie că feminitatea şi forţa fizică pot coexista armonios

Luna martie este dedicată femeii. Unele femei aleg meserii pe care până şi unii bărbaţi se feresc să le urmeze. Putem spune că o carieră de jandarm presupune multe sacrificii, dar şi riscuri. Însă pentru sergent major Roxana Dumitru, din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa, este mai mult decât un job, este exact ceea ce simte că trebuie să facă.
 
Alături de partenerul ei de viaţă, a urmat Şcoala de Subofiţeri Jandarmi Fălticeni, unde, în momentul absolvirii, a fost cerută de soţie în faţa colegilor şi a profesorilor de acolo. Acel moment a fost unul dintre cele mai emoţionante şi mai importante evenimente din viaţa Roxanei. Pasiunile ei sunt speciale. Îi place designul vestimentar şi cochetează şi cu arta machiajului. Frumuseţea este un atu pentru tânăra jandarmeriţă de la malul mării, pe care îl foloseşte cu mândrie, însă tăria de caracter şi seriozitatea îi oferă respectul colegilor şi al oamenilor la locul de muncă.
 
Pregătirea a fost una amplă: un jandarm nu învaţă doar să aibă o abilitate fizică de invidiat, ci studiază şi psihologia, limbile străine, elementele juridice necesare pentru a cunoaşte atribuţiile pe care le are, tragere.
 
Într-un interviu acordat cotidianului ZIUA de Constanţa, ne-a povestit ce a determinat-o să urmeze acest drum profesional, dar şi ce o deosebeşte de portretul robot pe care îl conturează cineva cu privire la un jandarm. Este o tânără capabilă, serioasă şi muncitoare, care nu lasă deoparte feminitatea şi pasiunile sale, iar ce este mai important - ea şi partenerul său de viaţă merg cot la cot pentru a urca în ierarhie şi a-şi atinge ţelurile în viaţă.
 
Ce v-a determinat să alegeţi meseria de jandarm şi ce a presupus pregătirea dvs.?

A fost o provocare pentru mine. A început ca un vis imposibil de realizat, pentru că nu știam dacă voi face față probelor fizice, dar s-a transformat în cea mai frumoasă realitate. Am luptat în primul rând cu mine pentru a putea fi admisă la școala militară. Am susținut examenele la limba română și engleză și educație fizică. Chiar logodnicul meu a fost admis cu un an înainte la Școala de Subofițeri Jandarmi Fălticeni.

Care sunt calităţile pe care o femeie trebuie să le aibă pentru a reuşi în carieră, pe lângă cele pe care trebuie să le aibă un jandarm?

În opinia mea sunt definitorii tăria de caracter, determinarea, ambiția, puterea de a rămâne calm, dar și feminitatea, cu siguranță. Pentru a reuși într-o carieră militară trebuie să dovedești în primul rând seriozitate, spirit de echipă, prestanță, respect, empatie și simțul răspunderii în tot ceea ce faci.

Au fost momente în experienţa dvs. profesională care să vă provoace să renunţaţi?

Până în prezent, nu am avut momente în care să mă gândesc să renunț la ceea ce mi-am propus. Și nici pe viitor nu cred ca vor fi asemenea situații, pentru că este o profesie pe care o exercit cu mare plăcere, având încredere în forțele proprii, precum și în echipa din care fac parte.


Care este cel mai important aspect pe care îl luaţi în calcul zi de zi când mergeţi la o misiune?

Când plecăm la o misiune, atât eu, cât și colegii mei urmărim să îndeplinim atribuțiile cu bună-credință, să generăm un sentiment de siguranță, astfel încât cetățenii și societatea civilă să ne privească cu încredere cu admirație, să comunice cu noi și să se simtă protejați atunci când văd uniforma militară. Nu este nimic mai plăcut decât să ai sentimentul datoriei împlinite în momentul în care termini serviciul și ieși pe poarta unității spre casă.

Sunt meserii, cum este şi cea de jandarm, care necesită o forţă fizică impresionantă pentru a face faţă diverselor situaţii. Cât de dificil este să ţineţi pasul cu pregătirea fizică a bărbaţilor?

Nu este foarte dificil să ții pasul din punct de vedere al pregătirii fizice cu sexul opus, având în vedere pregătirea fizică și antrenamentele pe care le desfășurăm permanent, astfel încât în timpul misiunilor să putem pune în aplicare cele 4 calități motrice: viteză, îndemânare, rezistență, forță. Atât în timpul cursurilor urmate la școla militară, dar și după absolvire și încadrare, s-a pus accentul pe dezvoltarea calităților fizice alături de noțiunile teoretice, ambele forme de pregătire fiind foarte importante pentru îndeplinirea în bune condiții a misiunilor încredințate.

Respectul şi colegialitatea trebuie să fie pietrele de temelie la locul de muncă, mai ales că întrevedeţi situaţii care pot deveni periculoase. Aţi trecut prin situaţii care să vă pună viaţa în pericol?

Până acum nu s-a întâmplat acest lucru și îmi doresc să rămână așa, dar într-adevar pot apărea și astfel de situații, în același timp fiind convinsă ca vor putea fi depășite sau evitate datorită faptului că fac parte dintr-o echipă unde încrederea reciprocă și sprijinul necondiționat în orice situație sunt trăsături permanent prezente și care ne definesc pe noi, jandarmii. Nu ne lăsăm la greu unul pe altul!  
Colegii vă privesc ca pe o persoană puternică şi aptă pentru meseria pe care o aveţi. Cum vă privesc şi cataloghează oamenii din afara jandarmeriei?

De cele mai multe ori, am fost privită cu admirație și cu uimire în timpul misiunilor. Au existat situaţii în care am fost întrebată care este rolul meu în cadrul unui dispozitiv de ordine publică și le-am exemplificat situația în care este nevoie să se facă un control corporal unei persoane de sex feminin. Au fost persoane care m-au felicitat și care mi-au urat succes în carieră. Multe tinere m-au întrebat dacă le sfătuiesc să urmeze o carieră militară și le-am răspuns afirmativ, recomandându-le să nu privească cu teamă această profesie.  
 
Povestiţi-ne despre frumoasa poveste de dragoste şi momentul unic când aţi fost cerută de soţie de către actualul logodnic, jandarm şi el.

Am fost colegi de liceu, suntem împreună din clasa a XI-a și am pornit pe acest drum împreună. El a fost admis Școala de Subofițeri Jandarmi Fălticeni cu un an înaintea mea, ceea ce m-a determinat să depun toate eforturile să urmez și eu aceeași carieră. La festivitatea de depunere a jurământului am avut parte de cel mai frumos moment din viața mea, unde am fost cerută în căsătorie în fața tuturor colegilor și cadrelor didactice. În prezent, suntem amândoi încadrați la Inspectoratul de Jandarmi Județean Constanța și suntem mândri că facem parte din frumoasa familie a jandarmilor constănțeni.  
 
Ce sfaturi le oferiţi tinerelor cărora le este frică să intre într-o lume în care sunt în inferioritate, pentru a avea succes?

În opinia mea, apreciez că doamnele nu sunt în inferioritate față de bărbați. Nu cred că există profesii specifice femeilor sau bărbaților, fiecare având calități ce pot fi puse în valoare cu succesiîn orice domeniu. Doamnelor și domnișoarelor le recomand sa nu se teamă de o profesie și de o carieră militară, pentru că este un domeniu unde se poate face performanță atât timp cât îți dorești acest lucru și ești serios și este o ramură profesională ce îți poate aduce satisfacții și sentimentul datoriei împlinite față de cei din jur, de cetățeni, de societatea din care faci parte.
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 26 februarie 2024

27 Feb 2024 649

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 08 ianuarie 2024

09 Jan 2024 751

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 18 decembrie 2023

19 Dec 2023 887

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 01 august 2023

02 Aug 2023 1002

Premiu special pentru Colegiul Militar Constanța la etapa națională a Olimpiadei de ,,Cultură și Spiritualitate Românească”!

17 May 2023 870

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 10 decembrie 2022

14 Dec 2022 1590

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 18 octombrie 2022

19 Oct 2022 1620

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 30 iunie 2022

04 Jul 2022 1411

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 27 iunie 2022

30 Jun 2022 1881

Artele se îmbină la Constanța, într-un eveniment de excepție. Recital de pian și premii pentru studenții Universității Ovidius, la Muzeul de Artă (GALERIE FOTO+VIDEO)

16 Apr 2022 4077

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 23 martie 2022

25 Mar 2022 1778

Constanța culturală Două milenii de istorie și moștenire culturală arheologică, prin ochii artiștilor plastici contemporani

31 Dec 2021 3032

Modificări în capitalul social al firmei Salt Min SRL. Printre asociați, fiica omului de afaceri Liviu Bamburic

28 Sep 2021 3059

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 15 septembrie 2021

16 Sep 2021 2669

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 6 septembrie 2021

07 Sep 2021 3223