Interviu online Elevii Silvian Ene, Florin Alexandru Șopron, Vlad Leu și profesorul Marius Dumitrescu, despre roboți și robotică, parte a viitorului nostru

Echipa de robotică „MechanX” a Liceului Tehnologic „Dimitrie Leonida” a participat, luna trecută, la competiția internațională cu tema „Artificial Intelligence”, organizată de Ministerul Educației Naționale din Turcia și desfășurată la Samsun, Turcia. Echipa, formată din doi elevi - Silvian Ene (de la Liceul Teoretic „Traian“) și Florin Alexandru Șopron (de la Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida“), ambii clasa a XI-a, coordonați de profesorii Marius Dumitrescu și Monica Răgușilă (directorul Liceului Tehnologic „Dimitrie Leonida”), a participat la categoria Design-Build. Au fost înscrise 227 de echipe de cinci țări, echipa acestui liceu fiind singura din România. Echipa MechanX s-a clasat pe locul 15, calificându-se pentru etapa următoare, fiind singura echipa internațională calificată. După cea de-a doua etapă, echipa a terminat competiția pe locul 13. Cercul de robotică a Liceului Tehnologic „Dimitrie Leonida” Constanța a luat ființă în septembrie 2017, la inițiativa profesorului Marius-Valentin Dumitrescu.
 
Despre competiția Internațională cu tema „Artificial Intelligence”, organizată de Ministerul Educației Naționale din Turcia, dar și despre Cercul de robotică al Liceului Tehnologic „Dimitrie Leonida” Constanța, am discutat vineri, 31 mai, în cadrul unui interviu online în direct pe www.ziuaconstanta.ro, cu Silvian Ene, Florin Alexandru Șopron, Vlad Daniel Leu (elev în clasa a X-a, la Liceul Teoretic Ovidius) și prof. Marius Dumitrescu.
 
Cum s-a născut ideea creării clubului de robotică „MechanX” al Liceului Tehnologic „Dimitrie Leonida”?
 
Prof. Marius Dumitrescu: Totul se desfășoară ca un club. Elevii vin, socializăm, realizăm împreună mici proiecte, iar atunci când apare un concurs, pe ultima suta de metri, lucram zi și noapte. Așa s-a întâmplat și cu acest concurs din Turcia. Pentru concursul de la Universitatea Ovidius, Estic 2009, care a avut loc pe data de 25 mai, la Facultatea de Matematică-Informatică, am făcut un robot. Este Robotelul IoT, pe care l-am făcut în 3 săptămâni. Fiecare dintre elevi are contribuția sa la aceste proiecte. În prezent, din club fac parte 15 elevi, care provin de la diferite școli și clase. Este o tendință între tineri de a face robotica. Noi facem mai multe proiecte, nu suntem specializați într-o anumita direcție.
 
Povestiți-ne despre acest concurs! În ce a constat și ce ați făcut voi, echipa MechanX?
 
Silvian Ene: Este un concurs ce se desfășoară în Turcia, cu mai multe secțiuni (sumo, urmăritor de linie etc). Deoarece a fost primul an pentru noi, am ales să participăm la secțiunea "design and build", organizatorul asigurând toata logistica acestei probe (nu a trebuit să transportam decât laptopul din România în Turcia). Proba constă în construirea unui robot doar cu piesele asigurate, care trebuia să execute mai multe sarcini pe un traseu prestabilit.
 
De altfel, ce v-a determinat să vă înscrieți la cercul de robotică coordonat de profesorul Marius-Valentin Dumitrescu?
 
Alexadru Șopron: Am auzit că s-a înființat un club de robotică, eu fiind pasionat de mașini, am considerat că este o oportunitate pentru a dezvolta aptitudinile și a continua formarea mea pe aceste profil eu fiind la categoria de engineering. În concurs fiecare am avut câte ceva de făcut. Ne-am împărțit treaba: eu am făcut partea de hardware montarea robotului, iar colegul meu Silvian - partea de software programarea robotului.
 

Silvian Ene: Eu sunt implicat în acest club de când a fost înființat (asociația Altium), iar când a început colaborarea asociației cu liceul Dimitrie Leonida am acceptat această colaborare și ne-am dezvoltat împreună.
 
Care a fost atmosfera din timpul concursului? Totuși, vorbim de 227 de echipe din cinci țări!

 
Silvian Ene: A fost o adevărată provocare pentru noi, atmosfera foarte competitivă și intimidantă ne-a făcut să ne simțim ca doua picături de apă într-un ocean de oameni. Iar pe lângă atmosfera încărcată a intervenit și într-o oarecare măsură bariera lingvistică.
 
Concurența a fost acerbă? Ați avut emoții?
 
Silvian Ene: Când am ajuns acolo am aflat că în toate instituțiile de învățământ din Turcia există clase de robotică, iar acest fapt ne-a pus pe gânduri și ni s-a confirmat gradul de pregătire al acestora prin faptul că toate echipele câștigătoare erau din Turcia. În primele 15 locuri de clasament am fost singura echipa din afara Turciei. Din această cauză emoțiile au fost mari dar motivația de a reuși a fost mai puternică decât emoțiile din acel moment.
 
Bănuiesc că ați reușit să legați și prietenii. Cu echipa cărei țări ați reușit să vă înțelegeți cel mai bine?
 
Silvian Ene: Într-adevăr, am dezvoltat relații de prietenie cu echipa din Georgia, dar o relație frumoasă s-a creat și cu cei din staff-ul de organizare (fiecare echipa avea ghizi, îndrumători).
 
Sunteți singura echipă care a reprezentat România. Ce înseamnă acest lucru pentru voi?
 
Silvian Ene: Printr-un concurs de împrejurări favorabile nouă, am fost singura echipă care a reprezentat România în Turcia, astfel, pentru prima participare, rezultatul a fost mult peste așteptări. Este de asemenea o diferență foarte mare între stilul de concurs din Europa și cel din Turcia. Deoarece am fost singurii reprezentanți ai României în Turcia, am simțit o mare responsabilitate pe umerii noștri si o presiune pentru a obține un rezultat cât mai bun.
 
Ați mai participat și la alte competiții? Care sunt acestea și cu ce premii v-ați întors acasă?
 
Silvian Ene: Participăm la toate competițiile de robotică interne și internaționale unde putem ajunge, limita principală fiind bugetul, marea majoritate vine din fonduri proprii și de la asociația Altium. Printre concursurile anterioare se numără: Robotics Championship din Oradea unde am luat doua premii II, Robochallenge din București unde am prezentat nișe concepte, săptămâna Roboticii Europene (unde am avut locul 3 pe Europa ca și implicare și locul 2 pe tară). Cel mai recent este concursul ESTIC din Constanța, de unde ne-am întors cu un premiu II și două premii speciale.
 
Cine v-a insuflat pasiunea pentru robotică? Veți continua și pe viitor să dezvoltați această pasiune?
 
Alexadru Sopron: Pasiunea noastră pentru robotică a fost influențată de mentorul nostru, Marius Dumitrescu. Deși mie îmi place foarte mult partea de auto, voi încerca sa mă specializez pe ambele profiluri, deoarece acestea sunt interesante.
 
Silvian Ene: Pasiunea pentru robotică ne-a fost insuflată de mentorul nostru, Marius Dumitrescu. Încă nu ne-am hotărât ce pasiune voi avea pe viitor, dar cu siguranță robotica este una din alegerile posibile.
 
La ce proiecte lucrați acum și ce planuri aveți?
 
Silvian Ene: În momentul de față continuăm dezvoltarea robotului IoT, perfecționăm o vestă de protecție antiglonț inteligentă, un vehicul electric și pregătim un robot pentru ediția următoare a concursului First Tech Challenge. Aceste proiecte se vor realiza în ordinea adunării resurselor financiare.
 
Vlad Leu: Mă pregătesc pentru concursul FTC și lucrez la perfecționarea vestei antiglonț.
 
Prof. Marius Dumitrescu: Lucrăm la perfecționarea robotului IoT, dar la și un vehicul electric. Avem nevoie de acumulatori de tracțiune, care costă circa 1.800 de lei. Facem un apel către agenții economici, în special, care susțin performanța, să ne ajute să-i achiziționăm. Va urma concursul FTC, care va avea loc în septembrie 2020. Vom prezenta la fel un robot, însă vom afla detaliile și condițiile concursului în luna martie 2019. Un chit pentru asamblarea unui robot costă între 700 și 1.500 de dolari, în funcție de tema concursului.
 
Ce vă motivează să învățați și să faceți performanță?
 
Silvian Ene: Pe noi ne interesează mai mult pasiunea și stabilirea prieteniilor din echipa noastră de robotică, performanța se desprinde din rezultatul acestor legături și relații.
 
Vlad Leu: Dorința de a participa la dezvoltarea tehnologiilor actuale în domenii variate. Pot spune că aceste relații interumane, care se stabilesc în timpul competițiilor, sunt o altă parte semnificativă pentru mine. La acestea se adaugă și spiritul competiției.
 
Alexadru Sopron: Mă motivează stabilirea relațiilor interumane pe care le dezvoltăm, mă motivează tehnologia, deschiderea de noi orizonturi. Mergem la conferințe de robotică, participăm la diferite acțiuni.
 
Vă doriți să urmați o facultate în România sau, la fel ca alți colegi olimpici, intenționați să plecați peste hotare la studii?
 
Alexadru Sopron: Aș rămâne în țară, deoarece doresc să continui pe o facultate auto, dar și pentru că pe viitor poate îmi voi găsi un loc de muncă bine plătit pe acest domeniu, dar dacă am ocazia mă voi duce și în afara hotarelor.
 
Silvian Ene: Aș prefera să rămân în țară dacă voi găsi un loc de muncă potrivit pentru mine: program pentru a lăsa o oarecare libertate de gândire angajatului și un salariu din care te poți dezvolta.
 
Vlad Leu: Sunt puțin indecis între Medicină și Inginerie. Aș vrea să studiez în străinătate, deoarece aș avea mai multe opțiuni și oportunități să mă dezvolt pe plan profesional. Primul concurs la care am participat ca membru al clubului a fost concursul FTC, organizat de ONG-ul „Nație prin educație“, în acest an. A trebuit sa facem un robot-hexapod, pe care l-am asamblat în trei săptămâni, abordând un design unic, cu picioare. Am fost 140 de echipe. La etapa regională am ocupat locul 30, iar la etapa națională, care s-a desfășurat la București, locul 29. Ulterior, am fost la concursul din 25 mai, organizat de Universitatea „Ovidius“. Ne-am prezentat la concurs cu două proiecte. Roboțelul IoT și un sistem inteligent de proiecție balistica (vesta antiglonț). Ne-am descurcat excepțional. Din partea Universității „Ovidius“ am obținut locul II pentru robot și două premii speciale, oferite de sponsori.
 
Credeți că roboții vor înlocui munca umană?
 
Prof. Marius Dumitrescu: Parțial, vor înlocui munca, dar nu total. Se pune accentul pe munca în echipa (roboti-colaboratori). La una din conferințe, s-a precizat că, în 2026, 90% din munca de producție, va fi asigurată de roboți. Dar fiind multă producție, va fi nevoie de multă munca. Un om va supraveghea 2-3 roboti. Mai există munca de mentenanță a roboților, liniile de dezvoltare a roboților. Va crește producția, ceea ce înseamnă muncă în colaborare om-roboți. Ar trebui, ca în nomenclatorul meseriilor din România, să apară și meseria de operator-roboți.
 
Silvian Ene: Cred ca vor exista automatizări, mai ales în sarcinile repetitive.
 
Prof. Marius Dumitrescu: Avem nevoie de sponsorizări, deoarece robotica nu este ieftină. Am reușit să obținem sponsori de la firme din Piatra Neamț și București, nu și din Constanța. Majoritatea ne-au sponsorizat prin tehnică și consumabile.
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 29 februarie 2024

01 Mar 2024 604

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 15 noiembrie 2022

16 Nov 2022 2250

Locul I pentru echipa de robotică „MechanX” a Liceului Tehnologic „Dimitrie Leonida” Constanța la concursul AgriTech Hackathon (video)

12 Jun 2021 4343