Interviu Online cu Vasile Buzoiescu, directorul Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România, filiala Constanţa şi cu Emilian Miricescu, lect. univ. dr. la Departamentul Finanţe al ASE Bucureşti s-a terminat

interviu_1.jpgCe trebuie să ştim despre facturarea TVA la încasare?
Cine câştigă de pe urma lui? Câştigă IMM-urile? Cine pierde din TVA la încasare? Unul din principalele mecanisme de evaziune fiscală şi anume solicitările false de rambursare de TVA vor dispărea de anul viitor. De ce este obligatorie măsura? De ce limita 90 de zile pentru exigibilitatea TVA?
De ce limita de 500.000 de euro? De ce sunt controlaţi an de an contribuabilii cinstiţi, care fac declaraţii corecte şi achită la zi contribuţiile, în timp ce firmele de partid sau cei ce nu achită ceea ce declară sau chiar nu depun declaraţii sunt ocrotiţi de oamenii fiscului? Despre politica ministerului de Finanţe în domeniul controlului. Cât TVA se colectează practic şi real din 100% teoretic şi scriptic, şi care sunt cei mai mari datornici la plata TVA? Aflăm răspunsurile la toate aceste întrebări joi de la ora 14.00 cu Vasile Buzoiescu, director Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România, filiala Constanţa în direct pe www.ziuaconstanta.ro.

Aşteptăm întrebările dumneavoastră prin formularul de comentarii de la sfârşitul articolului sau la adresa interviu@ziuact.ro.

Realizator: Lavinia SICLITARU

Nota redacţiei: Pentru a păstra coerenţa şi relevanţa discuţiei, nu vom valida comentariile care nu se referă la temele anunţate, care nu conţin întrebări sau care constau în atacuri la persoană.

Interbarile redactiei:

interviu_2.jpg1. Care sunt lucrurile esentiale pe care trebuie sa le stim despre facturarea TVA la incasare?

Vasile Buzoescu: Pe factura platitorilor de TVA  care intra in sistemul TVA la incasare este obligatorie inserarea sintagmei TVA la incasare. Conditiile pentru a intra in sistemul TVA la incasare sunt: sediu in Romania, cifra de afaceri in perioada fiscala anteriora sub limita de a 2250000 lei, persoana in cauza sa fie inregistrata in scopuri de TVA conf. art. 153 Cod Fiscal. Data de la care se aplica prevederile privind TVA la incasare sunt: data inregistrarii agentului economic ca platitor de TVA pentru cei inregistrati dupa 1 ian 2013 sau data inplinirii conditiilor pentru intrarea in sfera TVA la incasare. Data de la care se aplica aceasta prevedere este 1 a urmatoarei perioade fiscale. Conditii cand nu se aplica sistemul TVA la incasare: livrari si prestari de servicii scutite de TVA, livrari si prestari de servicii cu plata partial sau integral cash, livrari si prestari de servicii catre persoane afiliate, livrari si prestari servicii cu regim special de aplicare a TVA, livrari si prestari servicii pentru care beneficiarul este obligat la plata taxei conf art. 150 alin.2-6, art. 152^3 alin10. sau art.160.

2. Cine castiga de pe urma lui?

Vasile Buzoescu:  Cel care este beneficiarului TVA-ului de plata, respectiv statul, intrucat se mareste prin aplicarea acestui sistem procentul de incasare a TVA-ului de plata datorat de agentii economici.

3. Cine pierde din TVA la incasare?

Vasile Buzoescu: Evazionistii intrucat nu vor mai avea posibilitatea solicitarilor de rambursari ilegale de TVA. In al doilea rand, am putea incadra in acest context, agentii economici care lucrau cu furnizori de la care primeau facturi a caror plata era prevazuta pe perioade mai mari de 90 de zile.

4. De ce este obligatorie masura?

Emilian Miricescu: Pentru a evita experienta Poloniei, unde masura este facultativa si unde doar 2% dintre persoanele inregistrate in scop de TVA au optat pentru plata la incasare. 

5. De ce se incaseaza in termen de 90 de zile?

Emilian Miricescu: Conform Directivei Europene nr 45 din 2010, era obligatoriu instituirea unui termen maxim pentru incasare. Majotaritatea statelor membre ale UE care aplica acest sistem TVA la incasare, au stabilit ca termen finalul anului respectiv. In cazul nostru desi initial in proiectul de ordonanta era stabilit 120 de zile, autoritatile publice au considerat ca este suficienta amanarea de maxim 90 de zile, preluand exemplul Poloniei. 

6. Ce presupune TVA exigibil? Care este diferenta intre plata TVA si exigibilitatea TVA?

Vasile Buzoescu: Exigibilitatea impune obligativitatea platitorului de TVA de a achita la bugetul statului suma datorata reprezentand TVA de plata. Diferenta dintre TVA de plata si TVA exigibil este data de termenul la care trebuie stinsa obligatia privind obligatia privind plata TVA.

7. De ce a fost fixata limita de 500.000 de euro?

Emilian Miricescu: Sistemul de TVA la incasare reprezinte o facilitate pe care statul o face contribuabililor. Directiva Europeana 45 din 2010 prevede pentru apliarea TVA-ului la incasare ca limita maxima cifra de afaceri de 500000 de euro. S-ar fi putut obtine o derogare pentru un plafon mai mare, dar perioada avizarii variaza intre 8 si 12 luni si nici nu ar fi garantat nimeni ca derogarea s-ar fi obtinut. 

8. Aplicarea acestui normativ va mari birocratia atat la nivel de firma cat si la nivel de aparat bugetar?

Vasile Buzoescu: Apreciem ca in conditiile aplicarii sistemului TVA la incasarii va creste responsabilitatea conducatorilor compartimentelor financiar-contabile si a profesionistilor contabili care fac servicii de tinere a contabilitatii. Acest aspect trebuie coroborat cu programe de contabilitate, adecvate care sa raspunda obligatiilor contribuabililor in urma aplicarii noului sistem de TVA.

9. Pentru sprijinirea firmelor n-ar fi fost mai simplu sa se faca un decont si plata TVA la 3 luni pentru toate firmele cu cifra de afaceri de pana la 500.000 de euro?

Emilian Miricescu: Mai simplu ar fi fost , dar rezultatul nu ar fi fost acelasi. Deoarece prin sistemul TVA la incasare perioada maxima de “amanare” a platii TVA este mai ridicata, comparativ cu decontul trimestrial.

10. Cu ceva timp in urma, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu afirma ca legislatia fiscala din Romania obliga la evaziune. Credeti ca prin introducerea TVA-ului la incasare, situatia economia se va imbunatati?

Vasile Buzoescu: Apreciem ca prin aplicarea noului sistem cu TVA la incasare va creste monitorizarea respectarii obligatiilor fiscale privind plata TVA la termen de catre contribuabili. 

11. Plata TVA-ului in vama pentru importurile extracomunitare efectuate de IMM-uri intra sub incidenta reglementarii conform careia plata TVA se face la incasare?

Emilian Miricescu: Nu se aplica TVA la incasare pentru achizitii intracomunitare de bunuri si nici pentru importuri.

12. In lege este prevazuta posibilitatea de a opta pentru plata TVA la incasare sau la facturare?

Vasile Buzoescu: Nu, este obligatorie pentru cei care indeplinesc conditiile de plata cu TVA la incasare. 

13. Desi a fost anuntat ca un sistem simplu si cu o multime de avantaje, cum explicati sutele de pagini ale normelor de aplicare, multitudinea de exceptii, erorile de text legislativ, neconcordantele intre ordonanta si norme (neaparute inca in monitorul oficial) ba chiar si intentia Ministerului de Finante de a publica un ghid in acest sens??

Emilian Miricescu: Proiectul  normelor postat pe site-ul Finantelor publice in urma cu doua saptamani are aproape 160 de pagini, dar doar aproximativ 10% din acestea reglementeaza TVA-ul la incasare. Multitudinea de exceptii provin din situatiile practice care sunt extrem de variate. Fundamentul economic difera de la o situatie la alta si trebuie reglementat ca atare. In opinia noastra ghidul de aplicare a TVA la incasare va reprezenta un instrument util pentru profesionistii contabili, mai ales daca apare pana la sfarsitul anului.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

invitat Interviu Online

01 Nov, 2012 12:57

@Matei Afuzian: Nu se poate obtine derogare, conform reglementarile actuale. Pentru societatile care se incadreaza sa aplica tva la incasare, sistemul este obligatoriu, nu este obtional, fara posibilitati derogatorii. Intrarea in sistemul aplicarii tva la incasare este obligatorie si pentru toti partenerii care indeplinesc conditiile de intrare in sistem. prevederile ordonantei 15 asigura o derogare temporara pentru maxim 90 de zile de la plata tva. in acest context problema falimentului nu poate fi pusa.

Matei Afuzian

31 Oct, 2012 16:40

Știați că unii funcționari de la ghișee resping declarații sau acte ce nu sunt ștampilate asta deși în România nu există niciun act, lege, ordonanță, normă, etc ce să reglementeze "ștampila" și să oblige pe cineva la deținerea unui astfel de obiect?

Matei Afuzian

31 Oct, 2012 16:39

Cand este exigibil tva-ul de pe o factura incasata numerar dupa 70 de zile?

Matei Afuzian

31 Oct, 2012 16:37

eu platesc tva din 3 in 3 luni si nu depasesc plafonul cu aprox. 5000 euro am printre beneficiari firme care daca renunta sa mai lucreze cu mine intru in faliment.Cum pot obtine o derogare ca sa evit aplicarea acestei masuri si evident intrarea in faliment.

Articole asemanatoare

CFR SA printr-o firmă din Constanța, răspuns negativ privind intrarea în legalitate a unei construcții

08 Jan 2023 2294

Vești bune din Italia 10 dintre românii daţi dispăruţi în urma cutremurului au fost găsiţi în viaţă

28 Aug 2016 2915

Voceaconstantei.roCamerele Implantabile, un confort pentru pacienții aflați sub tratament chimioterapic

21 Jul 2016 3138

Poliţiştii constănţeni au desfăşurat activităţi de informare a turiştilor din Vama Veche

07 Jul 2016 3403

Sticla de Aqua Carpatica dispare

23 Jun 2016 4348

Voceaconstantei.ro Hirudoterapia, terapia cu ajutorul lipitorilor

24 Apr 2016 4911

UPDATE 5- Robert Popa, copilul dat dispărut de aseară, a recunoscut că și-a petrecut noaptea la un coleg

26 Nov 2015 4501

Propunere legislativă pentru respectarea utilizării limbii române ca limbă oficială a statului român

31 Aug 2015 2236

Andreea Marta, condamnată în dosarul prostituatelor de lux

21 Jul 2015 5256

Romania Comunista sau ultima din CEE

10 Jun 2015 2225

Astrocafe.ro Horoscopul săptămânal - 27.10.2014 – 02.11.2014

27 Oct 2014 3949

Avionul Air Algerie, disparut de pe radare, s-a prabusit. La brodul navei se afla si un roman

24 Jul 2014 3641

Inspectoratul de Poliţie Al Judeţului Constanţa - buletin de presă

26 Jun 2014 3015

Buletin de presa IPJ

05 May 2014 2909

Centrul natura Strategie tratament

26 Apr 2014 12529