Interviu online Viceprimarul Ionuț Rusu – Totul despre înscrierea la creșele DGAS Constanța (video)

  • Pentru anul 2021-2022 sunt disponibile doar 106 locuri la creșele de stat din Constanța, potrivit viceprimarului Ionuț Rusu.
  • Acesta a precizat, însă, că cele 106 locuri sunt destinate exclusiv micuților ce nu au mai frecventat creșa până acum, perioada de reînscrieri urmând să se finalizeze la sfârșitul acestei luni.
  • De asemenea, viceprimarul a precizat că până la sfârșitul anului ar putea fi amenajate alte două creșe, din fondurile proprii ale Primăriei Constanța, în paralel făcându-se demersuri și pentru finanțare prin Compania Națională de Investiții.
Veste proastă pentru constănțenii care vor să își înscrie micuții la creșele de stat din oraș! Restricțiile impuse pentru limitarea răspândirii epidemiei de Coronavirus fac ca numărul disponibil în creșe să fie de doar 106 locuri, în contextul funcționării creșelor la o capacitate de 50%, cum prevede legea în prezent.
 
Informația a fost făcută publică de viceprimarul Ionuț Rusu, în cadrul interviului online acordat ZIUA de Constanța.
 
Acesta a precizat, însă, că cele 106 locuri sunt destinate exclusiv micuților ce nu au mai frecventat creșa până acum, perioada de reînscrieri urmând să se finalizeze la sfârșitul acestei luni.
 
Totodată, viceprimarul a menționat că au fost deja identificate două locații pentru amenajarea altor două creșe din fondurile proprii ale Primăriei Constanța, dar și că, în paralel, s-au făcut pașii necesari și pentru a primi finanțare prin Compania Națională de Investiții, în vederea amenajării altor două creșe.
 
„Sperăm ca, undeva în 2023, să îmbunătățim capacitatea cu câteva sute de locuri bune pentru copii, în creșe absolut noi, făcute conform standardelor în vigoare“, a declarat viceprimarul Ionuț Rusu în cadrul interviului online.
 
Întrebările redacției:
 
1. Care este numărul disponibil în creșele de stat din Constanța, pentru anul 2021-2022?
În contextul pandemic, conform Ordinului comun, doar 50% din locuri sunt disponibile la creșele DGAS Constanța , pentru anul 2021-2022, aceasta însemnând că vorbim despre 106 locuri. Astfel, Creșa nr.1 - 25 de locuri disponibile, Creșa nr.2 -26, Creșa nr.13 -29, Creșa nr.18 - 26 de locuri.
Fac precizarea că cele 106 locuri sunt disponibile pentru cererile de înscriere, perioada de reînscriere finalizându-se la finele lunii aprilie.
 

2. Care este procedura pentru înscrierea copiilor la creșele de stat din Constanța?
Pentru anul școlar septembrie 2021 – iulie 2022, înscrierile se vor desfășura în perioada 04.05.2021 – 31.05.2021.
 

Dosarul de înscriere se depune on-line la adresa: inscriericrese@dgas-ct.ro  începând cu data de 04.05.2021 ora 08:00. Cererile transmise după ora 16:00 sau în zilele nelucrătoare, vor fi înregistrate în următoarea zi lucrătoare.
 
Dosarul de înscriere trebuie să conțină următoarele documente:
-cererea de înscriere tip;
-copie a actelor de identitate pentru fiecare părinte/reprezentant legal, cu domiciliul sau reședința în Municipiul Constanța;
-copie a certificatului de naștere al copilului pentru care se solicită înscrierea;
-copie a certificatului de naștere pentru frații  minori, unde este cazul;
-adeverințe doveditoare privind locul de muncă (fie că există un contract de muncă în derulare sau un contract de muncă suspendat pentru concediul de creștere a copilului)/frecventarea cursurilor la zi a unei unități de învățământ/decizia anuală de impunere pentru PFA/adeverință de șomaj, pentru fiecare dintre părinți/reprezentanții legali;
-adeverință de la unitățile de învățământ pentru frații care frecventează deja creșa sau frecventează grădinița ori școala situate în apropierea creșei;
-pentru familiile monoparentale se atașează copie a sentinței judecătorești pentru încredințarea minorului/certificat de deces, act notarial care să demonstreze că minorul se află întreținerea părintelui/reprezentantului legal al copilului;
-pentru cazurile sociale se atașează anchetă socială;
-declarație pe proprie răspundere a părintelui/reprezentantului legal cu privire la consimțământul acordat pentru prelucrarea datelor cu caracter personal.
 
Fiecare cerere de înscriere în creșă, după verificarea documentelor din dosarul de înscriere, primește un punctaj, în urma aplicării criteriilor de departajare.
 
3. Și anul acesta, s-a păstrat modalitatea de transmitere a cererilor de înscriere exclusiv online, față de anii precedenți, când se formau cozi interminabile, în prima zi de înscriere, în fața Administrației Creșelor, excepție făcând anul 2020 – anul „Covid“. Ce v-a determinat să păstrați modalitatea de depunere exclusiv online a cererilor?
Administrația Chițac își asumă digitalizarea operațiunilor. Orice putem digitaliza o vom face. Aceasta este o promisiune pe care a făcut-o domnul primar Chițac și de care se ține: digitalizarea operațiunilor.
 
4. Care este criteriul eliminatoriu la înscrierea la creșele de stat din Constanța?
Există un singur criteriu eliminatoriu - nu se vor lua în calcul cererile părinților/reprezentanților legali care nu au domiciliul/reședința în municipiul Constanța.
 
5. Încă din anii anteriori, exista intenția privind extinderea capacității de primire a copiilor pentru o parte dintre creșele existente, dar și identificarea unor spații noi pentru înființarea acestora. Care sunt demersurile întreprinse până în acest moment, dar și cele ce urmează a fi întreprinse pentru a crește numărul locurilor disponibile în creșele de stat din Constanța?
Avem două direcții privind creșterea numărului locurilor disponibile în creșele DGAS Constanța.
Astfel, prima direcție pe care o avem în vedere este cea prin fondurii proprii, iar aici am identificat deja două locații. Vor fi făcute, noi sperăm, trei creșe. Avem deja două pe care le-am identificat, iar la cea de-a treia încă suntem la nivelul de a face cadastru și de a o trece printr-o hotărâre de consiliu local sub administrația Direcției Generale de Asistență Socială. Astfel, noi ne dorim să putem face una dintre ele la sfârșitul acestui an, dacă totul va decurge normal, sperând ca, la începutul anului viitor să avem trei creșe făcute din fonduri proprii.
Dar, iarăși, este foarte important, cea de-a doua direcție este prin Compania Națională de Investiții, iar aici am identificat deja două locații. Aceste locații, conform cerințelor celor de la CNI, trebuie să fie foarte generoase, să aibă suprafețe începând cu 1.500 – 2.500 – 3.000 de metri pătrați, în funcție de câte grupe ne dorim la acele creșe.
În acest sens, am identificat deja două spații, dar nu ne dorim doar două spații, încercăm să avem undeva la patru spații, pentru că nu știu dacă vom fi atât de norocoși, să ne dea nouă CNI patru locații. Dar important este să aibă din ce să aleagă așa încât, sperăm noi, măcar cu două să fim fericiții câștigători ai acestor proiecte.
Aceasta este ceea ce ne dorim și sperăm ca undeva în 2023 să îmbunătățim capacitatea cu câteva sute de locuri bune pentru copii, în creșe absolut noi, făcute conform standardelor în vigoare.
 

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

Atenție, părinți:
Cum se face înscrierea la creșele de stat din Constanța în 2021! Datele complete

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

O creșă va fi construită la Valu lui Traian, județul Constanța cu finanțare de la Ministerul Dezvoltării

13 Jun 2023 1085

Atenție, părinți! A fost publicat Ordinul Ministerului Educației pentru înscrierea la grădiniță. Calendarul (DOCUMENTE)

31 May 2023 1727

Surse Fost auditor al Curții de Conturi Conturi Constanța, trimis în judecată de DNA. Partea vătămată, fosta şefă a creşelor din Primăria Constanţa

27 Apr 2023 1577

UPDATE Cine le va administra? Reabilitate cu bani din PNDL, două creșe din Constanța sunt pustii! Nu au primit autorizaţii necesare pentru funcționare

26 Mar 2023 2141

Contracte de peste 1 miliard de euro prin PNRR semnate de Ministerul Dezvoltării pentru reabilitarea clădirilor și construirea de creșe

17 Nov 2022 855

Ce vrăji a mai făcut directoarea Poptile de la DGAS?! Creșele, cantina socială și căminul de bătrâni din Constanța riscă să rămână fără alimente (DOCUMENTE)

05 Nov 2022 3749

124 de creșe construite prin PNRR. În județ sunt doar trei, în Murfatlar, Techirghiol și Hârșova. Niciuna la Constanța

22 Oct 2022 1526

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila „Asigurăm finanțarea, din fonduri europene, pentru construcția a 124 de creșe noi“ (DOCUMENT)

07 Sep 2022 1219

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila „Am semnat primele contracte de finanțare, prin PNRR, pentru construcția de creșe“

01 Sep 2022 1024

Pensiuni, tabere, creșe și grădinițe, verificate de ANSVSA. Amenzi de peste 700.000 lei, aplicate

01 Aug 2022 1116

Ministerul Dezvoltării, anunț important despre construirea unor noi creșe

23 Jun 2022 1167

Creșe noi în județul Constanța. În ce localități vor fi construite

16 Jun 2022 1584

Primarul Municipiului Constanța „Vești bune pentru părinți. Construim două creșe noi în Constanța“

25 May 2022 1444

Lege promulgată Alocația de hrană pentru persoanele aflate în centrele rezidențiale de asistență socială crește, la nivel național, de la 1 iunie 2022

23 May 2022 3131

Ministerul Dezvoltării va finanța construcția a 6 creșe moderne și eficiente din punct de vedere energetic

06 May 2022 1104