Interviu Online

Viorel Filimon, antrenorul echipei României „Am avut puterea să o iau de la capăt de vreo patru - cinci ori“

La Constanţa, tenisul de masă a adus mereu numeroase medalii, atât în competiţiile interne, cât şi în cele internaţionale, lansând jucători, jucătoare şi antrenori de mare valoare. De Constanţa se leagă performanţelor de răsunet din ultimii ani ale loturilor tricolore, Eliza Samara (campioană europeană la simplu şi vicecampioană continentală cu echipa şi la dublu fete, în 2015) fiind, de sezoane bune, cea mai bună jucătoare de tenis de masă din România. Şi alte nume s-au impus atenţiei de pe litoral, iar neobositul Viorel Filimon a fost nominalizat anul trecut la titlul de cel mai bun antrenor din lume! Care este secretul acestor performanţe? Ce vine din urmă? Până în ce fază poate ajunge Constanţa la Jocurile Olimpice de la Rio?

Am discutat despre aceste aspecte, dar şi despre altele, ieri, cu Viorel Filimon, antrenor la Liceul cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru” Constanţa şi selecţionerul echipei naţionale de senioare a României, în cadrul unui interviu online, în direct pe www.ziuaconstanta.ro.

Ce a reprezentat pentru dumneavoastră nominalizarea la titlul de cel mai bun antrenor al lumii în 2015? Aveaţi speranţe că veţi şi primi distincţia sau vă aşteptaţi ca aceasta să-i fie acordată unuia dintre cei doi „adversari“ ai dumneavoastră?
Pentru mine, nominalizarea a reprezentat în primul rând o onoare şi, totodată, o confirmare a muncii pe care am depus-o timp de mulţi ani la nivelul tenisului de masă naţional, european şi mondial. Având în vedere că mai erau nominalizaţi doi antrenori chinezi, dintre care unul - fost campion olimpic şi mondial şi care lucrează cu lotul naţional al Chinei de şapte ani, era foarte greu ca această nominalizare a mea să fie şi concretizată prin a fi desemnat cel mai bun. Dar, spun încă o dată, faptul că am fost nominalizat mă onorează şi mă obligă în continuare la rezultate deosebite.

Ce este mai importantă pentru dumneavoastră, această nominalizare ori insigna de onoare pe care aţi primit-o, tot anul trecut, de la Federaţia Europeană de Tenis de Masă?

 
Amândouă sunt importante, întrucât insigna mi-a fost înmânată de preşedintele Federaţiei Europene de Tenis de Masă, iar nominalizarea a fost făcută de către Federaţia Internaţională, la nivel mondial.
La 63 de ani, se simte încă tânăr

La 63 de ani şi după zeci de ani închinaţi tenisului de masă, nu aţi obosit, nu v-aţi plictisit de acest sport? Mai aveţi aceleaşi motivaţie şi entuziasm ca în perioada de început?

Mă simt încă tânăr şi încă îmi place să lucrez chiar de la nivelul de selecţie primară, care se face la vârsta de 6-7 ani, mergând în şcoli şi grădiniţe, şi până la nivel de lot naţional de senioare, cu care voi participa anul acesta pentru a treia oară la Jocurile Olimpice, ediţia de la Rio.

Care este cea mai mare dorinţă a dumneavoastră în sport pe care nu aţi reuşit să o vedeţi îndeplinită până acum? Dar pe plan personal?

În primul rând, încă nu am obţinut o medalie la campionatele mondiale de seniori sau la jocurile olimpice. În al doilea rând, la nivelul municipiului Constanţa nu s-au găsit fonduri pentru a rămâne şi a-şi desfăşura activitatea aici campionii noştri europeni de juniori, care au fost nevoiţi să plece la alte cluburi în străinătate şi, încet-încet, să uite de tenisul de masă de performanţă. Pe plan personal, pot spune că mi-am îndeplinit tot ce mi-am dorit. Am o familie frumoasă, cu nepoţi, suntem sănătoşi şi acesta e lucrul cel mai important.
 
„Se poate şi mai mult, cu multă muncă şi seriozitate. Bravo!“

Campionatul European de la Ekaterinburg, de anul trecut, în care Eliza Samara s-a încoronat regină a Europei, a surprins momente de mare emoţie, atunci când Eliza a câştigat finala. Care au fost primele cuvinte pe care i le-aţi adresat noii campioane continentale?

I-am spus: „Se poate şi mai mult, cu multă muncă şi seriozitate. Bravo!“

La Rio, Eliza Samara va participa la a treia ediţie a Jocurilor Olimpice, după Beijing 2008 şi Londra 2012. Credeţi că acum va obţine şi cea mai importantă performanţă la această întrecere, ţinând cont de rezultatele ei din ultimii ani şi de faptul că este mai experimentată? Pe echipe, ce şanse are România pentru o clasare cât mai bună?

În ultima perioadă, după Campionatul European, rezultatele Elizei nu au fost la înălţimea la care se aşteptau foarte mulţi, însă vreau să spun că forma sportivă nu se poate obţine în fiecare lună şi la fiecare competiţie. Sunt concursuri în care urmărim acumulare de puncte, alte competiţii sunt cu nivel de verificare şi de cunoaştere a viitorilor posibili adversari şi sunt alte întreceri cu obiectiv de rezultat, precum Jocurile Olimpice. În concluzie, sperăm ca Eliza să atingă la Rio maximumul formei sportive şi să ajungă chiar pe podium, dacă se poate, ţinând cont de faptul că evoluează în jur de 30 de sportive asiatice. În întrecerea celor 16 echipe participante, România porneşte de pe poziţia a zecea. Pe lângă jocul bun pe care ar trebui să-l facem, ne-ar trebui şi puţină şansă la tragerea la sorţi, astfel încât să intrăm în primele opt. După care va trebui să jucăm foarte, foarte bine, pentru a putea aspira la o medalie.
 

„Fără puţină nebunie, nicio acţiune nu se poate îndeplini“

Cum arată prezentul în tenisul de masă constănţean, atât la feminin, cât şi la masculin, şi cum se anunţă viitorul?

Având în vedere că generaţii întregi de sportivi constănţeni au luat drumul cluburilor din străinătate, în prezent facem o cârpeală pentru a obţine ceva rezultate la nivelul senioarelor, iar la nivelul juniorilor, după o pauză de trei - patru ani, am reuşit din nou să avem trei - patru sportivi care să reprezinte România cu rezultate deosebite la nivelul european şi, sperăm, mondial. Puţin mai îndepărtat se întrevede o generaţie formidabilă, atât de fetiţe, cât şi de băieţi, care, cu siguranţă, vor ajunge pe podiumul campionatelor europene.

De-a lungul anilor, aţi scos, alături de ceilalţi componenţi ai corpului tehnic de la Constanţa, parcă pe bandă rulantă, generaţii întregi de campioni. Care este secretul?

În primul rând, a fost încrederea că, printr-o muncă în echipă şi la un nivel profesional ridicat, rezultatele nu vor întârzia să apară. În al doilea rând, am avut puterea să o iau de la capăt de vreo patru - cinci ori. Pot spune şi că, fără puţină nebunie, nicio acţiune nu se poate îndeplini. În acelaşi timp, am avut parte la Constanţa de susţinerea câtorva persoane deosebite, fostul director al Liceului cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru“, actualul director al instituţiei, Andrei Szemerjai, directorul CS Farul Constanţa, Ilie Floroiu, fostul director al DJST Constanţa, Elena Frîncu.
 
Noua Eliza Samara şi noul Andrei Filimon

Pe cine vedeţi urmaşa Elizei Samara şi cine credeţi că ar putea fi noul Andrei Filimon, la Constanţa?

Andrei Filimon are sigur un urmaş la nivelul tenisului de masă constănţean, prin Cristian Pletea, însă cu condiţia ca seriozitatea şi munca de calitate să fie principalii aliaţi în activitatea sa. La fete, din păcate, aşteptăm pe mai târziu, pentru că speranţele se îndreaptă către o generaţie încă mică, de 10 - 12 ani, în fruntea căreia se află Elena Zaharia. Repet, fără muncă şi dorinţă de autodepăşire, performanţa nu se poate realiza.

Care a fost cel mai fericit moment pe care l-aţi trăit până acum în tenisul de masă? Dar momentul care v-a adus cea mai mare tristeţe?

Au fost multe momente fericite. Primele medalii obţinute ca antrenor la un campionat european, în 1986, în Belgia. După care, în 1989, aurul cucerit de Laura Nicolae, jucătoare din Constanţa, în proba de dublu fete. În 1991, finala Cupei Campionilor Europeni, cu CS Ştiinţa IJEPIPS Constanţa. În 1995, câştigarea titlului european de către echipa naţională de senioare a României. În perioada 2009 - 2015, titlurile europene câştigate de Eliza Samara, Andrei Filimon, Daniela Dodean, în probele de simplu, dublu fete şi dublu mixt.
 
O mare tristeţe mi-a adus-o pierderea a peste zece finale de campionat european. Dar mâhnirea cea mai mare e că la nivelul judeţului Constanţa nu se găsesc oameni care să susţină tenisul de masă local, munca zilnică a peste 100 de sportivi şi antrenori. Fondurile de susţinere a sportului constănţean şi a sportului în general ar trebui orientate în primul rând după valoarea şi rezultatele sportivilor la nivel internaţional, naţional şi apoi local. Mândria sportivă se măsoară în medalii la campionatele mondiale, europene şi apoi naţionale. Iar mass-media are un rol foarte important în a populariza în primul rând aceste rezultate, activitatea acestor secţii, astfel încât sponsorii să fie atraşi către susţinerea adevăratei performanţe.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Tenis de masă CS Farul Constanţa a cucerit medalia de argint la Naţionale (galerie foto)

16 May 2018 588

Tenis de masă România s-a oprit în sferturi la Mondiale. Înfrângere cu Hong Kong

04 May 2018 374

UPDATE 2. Au reuşit imposibilul Antrenată de Viorel Filimon şi cu Eliza Samara în componenţă, România s-a calificat direct în sferturi la Mondiale

03 May 2018 687

Rezultat deosebit Fetele de la CS Farul Constanţa s-au calificat în finala Superligii Naţionale la tenis de masă

04 Apr 2018 1286

Singura echipă europeană participantă Eliza Samara şi Viorel Filimon, sfert de finală, cu România, la Cupa Mondială (galerie foto)

26 Feb 2018 417

CS Farul Constanţa şi LPS „Nicolae Rotaru“, aur la Naţionalele de tenis de masă

11 Feb 2018 930

Sumele alocate de la bugetul local pentru premierea Mihaelei Plăeaşu şi a lui Viorel Filimon, diminuate. Care este motivul (document)

25 Jan 2018 470

Viorel Filimon, nominalizat la titlul de antrenorul anului în tenisul de masă mondial. Astăzi se dă verdictul

14 Dec 2017 559

Cristian Pletea, din Constanţa, două medalii de aur şi una de argint la Campionatul Naţional de tineret (galerie foto)

20 Nov 2017 541

Campioana europeană Eliza Samara participă, în Canada, la Cupa Mondială

26 Oct 2017 971

Tort special de la Elena Frîncu Născuţi în aceeaşi zi! Selecţionerul Viorel Filimon şi soacra sa, sărbătoriţi cu ocazia zilei de naştere (galerie foto)

05 Oct 2017 1782

România, campioană europeană la tenis de masă Andrei Szemerjai - „E o victorie mare, care ar trebui să schimbe nişte lucruri“

19 Sep 2017 2561

Ce performanţă! Eliza Samara şi Viorel Filimon, din Constanţa, au cucerit, cu echipa României, titlul european

17 Sep 2017 2751

Tenis de masă. România va disputa finala Campionatului European!

16 Sep 2017 1380

România s-a calificat în semifinale la Campionatul European de tenis de masă!

15 Sep 2017 1235

Urmează meciul cu Portugalia România, punctaj maxim în grupă la Campionatul European de tenis de masă

14 Sep 2017 1399

UPDATE. România, debut cu dreptul Eliza Samara a învins-o pe Jie Li la Campionatul European

13 Sep 2017 1368

A luat medalie şi Cristina Bujin Alina Zaharia şi Vlad Caraş, aur la Jocurile Francofoniei de la Abidjan

26 Jul 2017 1440

Tenis de masă Constanţa are şase reprezentanţi la Campionatul European de juniori şi cadeţi

07 Jul 2017 2789

Tenisul de masă, victorios Titluri balcanice şi alte medalii pentru reprezentanţii Constanţei la campionatul de la Albena (galerie foto)

13 Jun 2017 1890

Juniorul Cristian Pletea participă în premieră cu Naţionala de seniori a României la un campionat mondial (galerie foto + video)

22 May 2017 2848

Fetele de la CS Farul Constanţa, campioane naţionale la tenis de masă

07 Feb 2017 2950

Eliza Samara şi Viorel Filimon s-au calificat cu România la Campionatul European

24 Jan 2017 1014

Un nou duel de foc între Eliza Samara şi Jie Li! Finala Euro 2015 se repetă astăzi în România

24 Jan 2017 2313

Recompense financiare de la bugetul local pentru performeri ai CS Farul Constanţa

29 Dec 2016 2202

Eliza Samara, două victorii în succesul României, din deplasare, cu Grecia (galerie foto)

15 Dec 2016 1455

Eliza Samara, pe podium la Campionatul European

24 Oct 2016 1099

Campionatul European de la Budapesta Eliza Samara începe cursa pentru apărarea coroanei continentale

19 Oct 2016 2760

Reputatul antrenor de tenis de masă de la Constanţa Astăzi e ziua de naştere a antrenorului Viorel Filimon

04 Oct 2016 3393

Eliza Samara şi Viorel Filimon încep campania de calificare la Campionatul European

27 Sep 2016 1010

Tenis de masă România întâlnește Grecia în preliminariile Campionatului European pe echipe

26 Sep 2016 1105

Eliza Samara, mesaj olimpic „Drumul meu continuă, cu şi pentru Team România” (galerie foto)

19 Aug 2016 1165

Antrenoarea Elena Sebe împlineşte astăzi 50 de ani. Soţul ei a ajuns la această vârstă acum trei zile

23 Jul 2016 4427

Constanţa are patru reprezentanţi Camelia Mitrofan a obţinut dreptul de a participa la Campionatul European (galerie foto)

24 Jun 2016 1567

Constanţa are patru reprezentanţi la Europenele de tenis de masă de la Zagreb

23 Jun 2016 1317

Elena Zaharia, fetiţa cu voinţă de fier De la tenis de masă cu clămuţe şi năsturaşi, la medalia de aur din Qatar (galerie foto)

09 Jun 2016 7717

Eliza Samara, în Australia şi Japonia Elena Zaharia a câştigat turneul internaţional din Qatar (galerie foto)

07 Jun 2016 1301

Jucătoarele de la CS Farul Constanţa, bronz naţional la tenis de masă

20 May 2016 1243

Editorial O mină de aur pe care Constanţa nu o valorifică

17 May 2016 1902

Eliza Samara, la Rio La feminin, România merge la Jocurile Olimpice cu două jucătoare la simplu, dar şi cu echipa

06 May 2016 1310

Cea mai bună sportivă a României Eliza Samara îşi serbează astăzi ziua de naştere

15 Apr 2016 1770

Arhiepiscopia Tomisului, despre preotul Ciulei „Apelarea la un avocat poate deveni păguboasă pentru clericul ce recurge la ea“

14 Apr 2016 2974

Viorel Laurenţiu Pîslaru, avocatul preotului George Ciulei - „Arhiepiscopia Tomisului săvârşeşte un abuz“

12 Apr 2016 2907

Eliza Samara, Cătălina Ponor şi Enver Amiş, din Constanţa, participă la calificările pentru Jocurile Olimpice

09 Apr 2016 1493

Viorel Filimon - „Drumul spre medalie s-a închis” La Campionatul Mondial, România a cedat în faţa Coreei de Nord

04 Mar 2016 1213

Eliza Samara, eroina României din meciul cu Ungaria de la Campionatul Mondial

03 Mar 2016 1090

România a pierdut meciul cu selecţionata Chinei de la Campionatul Mondial

01 Mar 2016 886

Eliza Samara, două victorii Debut perfect pentru România la Campionatul Mondial

29 Feb 2016 1514

Cristian Pletea şi Mihaela Plăeaşu, din Constanţa, medalii de aur la Openul Bahrainului (galerie foto)

27 Feb 2016 1998

Eliza Samara - „Vom avea meciuri de foc“ România, pregătire la Constanţa pentru Campionatul Mondial (galerie foto)

18 Feb 2016 2780