Interviul online cu Nicolae Matei, primarul oraşului NăvodariTema discutiei - „PSD Constanţa funcţionează pe principiul ciocul mic şi joc de glezne”

img_8629_int1.jpgPrimarul oraşului Năvodari, Nicolae Matei, a primit ultimatum din partea conducerii judeţene a PSD: ori votează protocolul până pe 5 mai, ori va fi dizolvată organizaţia PSD Năvodari.

În viziunea conducerii social-democrate judeţene, Matei trebuie să semneze protocolul de colaborare cu PNL-ul condus de Jean Paul Tucan, să renunţe la trei dintre consilierii săi dar şi la viceprimarul Florin Chelaru.

„Mi se cere de către Organizaţia Judeţeană să semnez un protocol care depăşeşte protocolul-cadru de la nivel naţional, mi se cere, practic, să renunţ la majoritate! Un astfel de gest mi-ar compromite mandatul. Eu nu vreau decât să-mi termin mandatul cu bine, să-mi continui proiectele începute cu echipa mea, care este bine consolidată". Fac echipa cu PNL -ul, dar nu sunt de acord cu anexa lui" -susţine Nicolae Matei.

img_8633_int2.jpgProblema de la nivelul organizaţiei PSD din Năvodari nu se reduce însă doar la semnarea acestui protocol de colaborare cu PNL.

O parte a lumii politice locale stă sub "ameninţarea" personajului Roberto Vicentelli care-şi doreşte cu disperare să primească aprobarea construcţiei depozitului de deşeuri în zona Năvodari. Surse politice suţine că după ce acesta a încercat pe căi diplomatice - prin prefect, respective ambasador al Italiei să forţeze mâna primarului Matei care presat din exterior să-şi pună semnătura pe autorizaţia de construcţie a depozitului, se pare că în ultima perioada, Vicentelli şi-a reconsiderat poziţia iar "USL" s-a transformat în monedă de schimb pentru punerea în operă a măreţului plan de otrăvire a nordului litoralului. Evident cu concursul liderilor alianţei politice. Mai exact, italianul îşi doreşte ca prin impunerea lui Jean Paul Tucan în Consiliul Local Năvodari şi implicit prin schimbarea majorităţii, să forţeze din nou obţinerea autorizaţiei de construcţie. Aşa s-ar putea traduce în linii mari interesul major al semnării protocolului USL (PSD+PNL) la Năvodari.

Joi de la ora 14.00 prin intermediului chat-ului direct pe site-ul: //www.ziuaconstanta.ro, discutăm împreună cu primarul oraşului Năvodari, Nicolae Matei despre protocolul USL, din spatele culiselor.

Realizator: Lavinia Siclitaru

Aşteptăm întrebările dumneavoastră prin formularul de comentarii de la sfârşitul articolului sau la adresa interviu@ziuact.ro.

Nota redacţiei: Pentru a păstra coerenţa şi relevanţa discuţiei, nu vom valida comentariile care nu se referă la temele anunţate, care nu conţin întrebări sau care constau în atacuri la persoană.

Întrebări:
1. Nici n-au trecut trei luni de cand Ponta si Antonescu au semnat protocolul USL ca alianta sta sa se rupa. Si mai este mai bine de un an pana la locale, si inca si mai mult pana la parlamentare. Cum vede un primar aceste neconcordante de opinii sa le spunem?

NM: Cred ca ne-am grabit putin cu USL si omitem faptul ca legea electorala pentru alegerile locale ne dejavantajeaza la redistribuirea mandatelor. De asemenea pentru ca in politica este permis orice trebuie sa ne gandim bine ce s-ar putea intampla dupa alegerile locale dupa 2012, daca Doamne fereste, USL se va rupe. Ce se intampla cu organizatiile care au mers pe liste comune? PSD risca sa ramana minoritar in multe Consilii Locale. La Navodari sunt adeptul listelor separate pentru locale si in felul acesta si PNL va fi putin obligat sa isi faca campanie si ia un numar mai mare de mandate de consilieri locali. Pentru alegerile generale si prezidentiale, consider protocolul cu USL foarte necesar. Chiar si pentru locale in conditiile in care protocolul se adreseaza pentru viitor. Si eu la Navodari sunt dispus sa fac compromisuri politice si vreau sa semnez acest protocol dar nu impus.

2. În urmă cu două săptămâni, declarati că ati primit ultimatum din partea conducerii judeţene a PSD. Mai exact spuneaţi ca Nicuşor Constantinescu v-a informat, în cadrul şedinţei de comitet executiv judeţean al PSD, că trebuie să semnati un protocolul de alianţă USL până la data de 5 mai, protocol în care sunt specificate o serie de prevederi suplimentare, printre care şi renunţarea la viceprimar şi trei dintre consilierii dvs. Cum au decurs discutiile cu primvicepresedintele PSD Constanta? In ce termeni s-a dat acest ultimatum?

NM: Cred subiectul a escalad in presa mai mult decat trebuia. A fost intr-adevar discutii contradictorii si contre dar avizez adversarii politici sa nu se bucure inainte de a trebui. Pentru ca refuz sa cred Radu Mazare si Nicusor Constantinescu da "Vulturul din mana pe Papagalul de pe gard".
In discutiile cu Nicusor, cred ca mai obraznic am fost eu.

3. Suntem in 5 mai si iata ca protocolul nu s-a semnat. Nici la Navodari, nici la Cernavoda, nici la Mangalia si nici la Constanta. De ce?


NM: Negocierile nu s-au incheiat si s-au facut si cateva schimbari la nivel national care au devansat semnarea protocolului atat la Navodari cat si in celelalte localitati.

4. Mai devreme sau mai tarziu va trebui sa raspundeti intr-un fel acestui ultimatum. Care este pozitia lui Nicolae Matei? Dar a organizatiei PSD Navodari?


NM: Pozitia organizatiei PSD si a mea este aproape 100% unanima si eu sunt exponentul lor, in sensul ca din actualul mandat mai am un sfert si ca trebuie sa fac tot posibilul sa-l duc pana la capat, sa-mi pastrez majoritatea in Consiliul Local, sa tin cont si de principiile mele si sa nu ma lepad de oamenii care mi-au fost alaturi. Ma refer inclusiv la viceprimar dar si la consilieri. Inteleg si pozitia PNL, ca+si doreste sa aiba inflenta in Consiliul Local si in consecinta in oras, dar daca sunt sinceri pana la capat si atunci cand spun, ca ma sustin si merg pe mana mea la localele din 2012, ar trebui sa ma inteleaga ca nu pot sa-mi compromit actualul mandat din care mai am un an de zile.

5. Ma intorc la discutia cu Nicusor Constantinescu, povestea aceea cu ultimatumul mai avea o anexa sa spunem deloc de neglijat si suna cam asa: "cine nu semneaza isi asuma dizolvarea organizatiei". Va asumati acest lucru?


NM: Dizolvarea organizatiei nu inseamna alegeri, ci proceduri in instanta. Consilierii nu-si vor pierde mandate pentru ca sunt mai multe cai de atac in procesul administrativ. Indiferent daca vom fi sau nu dizolvati, vom merge cu aceasta echipa administrativa pana la sfarsitul mandatului.

6. Sa presupunem ca se va ajunge pana intr-acolo. Ce consecinte politice si administrative va avea dizolvarea organizatiei PSD Navodari in plan local si judetean?


NM: Cred ca dizolvarea organizatiei de la Navodari ar creea probleme si organizatiei judetene a PSD. Dupa Constanta, la aproape toate alegerile, Navodari a adus cele mai mutle voturi.

7. Ati simtit vreun moment in cadrul acestor discutii purtate cu sefii dvs politici ca intentioneaza sa se debaraseze de dvs? N-ati fi singurul exemplu.. mai exista, ma gandesc la primarul de la Pestera, d-nul Vrabie?

NM: Nu chiar. Am sistit ca vor sa-mi puna in carca niste greutati.

8. Sunteti pregatit sa parasiti PSD, mai ales ca ati fost vazut in ultima vreme si in alte companii politice? M-as opri chiar la amicitia ce va leaga de presedintele Partidului Poporului, nelegitimat inca in fata legilor statului roman dar care are o mare priza la o anumita categorie de public?

NM: Nu sunt pregatit sa parasesc PSD si nu-l voi parasi. O sa vedem ce se intampla. Constructia mea este PSD, nu plec in alta parte. Voi lupta.

9. Ce vi se cere in plus in cadrul semnarii protocolului cu liberalii si conservatorii, ce puteti negocia, ce este in acest moment de nenegociat?

N.M: De nenegociat este pierderea majoritatii in Consiliul Local si debarasarea de cel putin de oamenii care mi-au fost alaturi. Cat despre Tucan, il sustinem sa mearga in Consiliul Judetean sa-l ajute pe Nicusor Constantinescu. Juridic vorbind, nu cred ca Tucan ar putea sa mai revina in Consiliul Local Navodari. Sunt insa dispus sa-l iau pe Jean Tucan consilier personal pe probleme de administratie , cu cel mai mare salariu.

10. Se fac speculatii in legatura cu aceste presiuni asupra dumneavroastra iar in cercul numelor vehiculate se regaseste si numele lui Roberto Vicentelli. Cunoasteti acest personaj? Este posibil sa-si fi gasit o umbrela politica la umbra vreunuia dintre cele trei formatiuni membre USL?

NM: Probabil ca da. El vrea sa candideze si din partea PDL. Vicentelli cauta sa gaseasca aliati si sa sustina un contracandidat de-al meu in 2012 pentru a rezolva marea lui problema. Sunt convins ca nu va gasi intelegere de la niciun alt contracandidat de-al meu, poate doar sa-l minta, avand in vedere ca lumea a inteles ce inseamna acest depozit.

11. Apropo de Vicentelli si constructia depozitului de deseuri din Navodari. Care este situatia juridica a dosarului? Au fost la un moment dat niste descinderi, putina forfota si acum s-a asternut din nou linistea..

NM: Avocatul care reprezinta primaria spune ca in momentul de fata se lucreaza la expertize din punct de vedere urbanistic si de mediu, dupa cum a disput procurorul de caz.

12. Dar cu sefii domnului Tucan de la judet ati discutat? Le-ati spus in fata parlamentarilor Gheorghe Dragomir si Puiu Hasotti, al caror colegiu include si orasul dvs ca nu doriti aceasta colaborare punctuala? Si in definitiv de ce nu-l vreti pe Tucan? Si in continuare, ca sa ne convingeti argumentati-ne de ce este mai bun Florin Chelaru?

NM:  Nu-i inteleg daca sunt sinceri cand spun ca vor sa faca echipa cu mine, de ce imi pun conditii. De asemenea ca sa accept sa fiu candidatul unic al USL, trebuie sa am toate parghiile de conducere la Navodari.
Tucan pune conditii inacceptabile pentru mine ca primar. El vrea sa-si recupereze banii cheltuiti in campania in care a pierdut alegerile, el vrea sa faca afaceri la primarie si eu nu sunt de acord.
Chelaru nu mi-a pus niciodata conditii si este foarte disciplinat.

13. „PNL-ul forţează nota şi face asta cu intenţia de a crea discordie între mine, Nicuşor şi Mazăre. Eu cred că Nicuşor nici măcar nu este conştient de intenţiile PNL.". Este declaratia dumneavroastra. Ce-ati vrut sa spuneti cand vorbiti de intentii, inteleg oculte ale liberalilor....

NM: Liberalii vor sa-mi compromita mandatul. As incalca legea, reprimindu-l pe Tucan in Consiliul local.

14. Inteleg chiar ca i-ati scris presedintelui PNL, Crin Antonescu in dorinta evidenta de a dezamorsa conflictul de la Navodari. V-a raspuns la scrisoare? Raspunsul poate fi si retrogradarea lui Radu Stroe, fost secretar general al partidului si unul dintre principalii sustinatori ai lui Jean Paul Tucan?

NM: Nu, inca mai astept raspunsul. Nu stiu, ma gandesc la treaba asta, ca odata cu indepartarea lui Stroe si Tucan va avea mai putina putere.

15. Care sunt interesele PSD in acest moment in Navodari, sigur trecand peste faptul ca isi doresc cu siguranta sa castiga in continuare primaria orasului?

NM: Votul pentru Consiliul Judetean. Nu au interese materiale, dinpotriva au cedat managementul drumului Navodari -Ovidiu cuprind in programul operational de dezvoltare.

16. Navodari trebuia sa devina statiunea turistica, parca asa suna unul dintre sloganurile de campanie? Un impediment poate fi acest depozit de deseuri, care putem spune ca cel putin in acest moment este blocat, urma proiectul cu preluarea taberei de copii, extinderea orasului si tranformarea lui in statiunea Navodari. Cand va deveni realitate acest proiect, deoacamdata lucrurile se misca destul de greu, din ce se vede in teren?

NM: Dosarul este la Ministerul Dezvoltarii si indeplinim toate conditiile sa devenim statiune de interes national.  Sper ca pana in toamna sa reusesc sa aduc toata tabara la oras. Probabil ca la anul vom avea o adevarata statiune. Pentru aceasta vara ne vom ocupa din punct de vedere administrativ ca orasul sa fie curat si primitor. Restul responsabilitatilor revin agentilor economici din zona.

17. Mai este un an pana la alegeri. Cu sau fara USL, va ganditi sa mai candidati?

NM: Daca ma ajuta sanatate sigur voi candida, cu sau fara USL.

18. Cati bani ati primit de la Consiliul Judetean pentru investitii in Navodari in ultimul an sa spunem? Altfel cum v-ati descurcat?

NM. Nu am primit niciun ban de la Consiliul Judetean.  Ne-a ajutat bugetul si proiectele guvernamentale atrase, in jur de 20 de miliarde in 2010.

 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

73 de ani de la nașterea actorului, regizorului și scriitorului constănțean Vasile Cojocaru

17 Jan 2023 2594

#DobrogeaDigitală „Pentru Tafrali, Dobrogea a fost o datorie”

09 Nov 2021 3173

Jurnalist cunoscut, audiat la DIICOT într-un dosar de trafic de droguri. Cine sunt celelate persoane audiate în dosar

16 Jul 2018 3350

Traian Băsescu speră la o redefinire a abuzului în serviciu de către judecătorii CCR

30 May 2016 3408

MAE Atenționare de călătorie Danemarca

03 May 2016 3742

Interviu online cu Robert Boroianu, candidatul PNL pentru Consiliul Judeţean „După 16 ani de administraţie a echipei PSD Constanţa, avem o situaţie dezastruoasă atât la nivel local, cât şi la nivel judeţean!”

30 Apr 2016 6164

Angola – Epidemie de febră galbenă

18 Mar 2016 2636

Plaja Modern, scapă de imaginea dezolantă Se anunţă amenzi pentru cei care nu fac curat

15 Mar 2016 5159

Comisia Europeana lansează Raportul de țară 2016

09 Mar 2016 2961

Comunicat PNL Constanta

08 Feb 2016 2989

Atenţionare de călătorie SUA - Condiții meteorologice severe pentru zonele de Nord - Est și Est, Washinhton DC și metropola New York

22 Jan 2016 2977

Atenţionare de călătorie Turcia – Anulare zboruri de pe aeroporturile din Istanbul

19 Jan 2016 2629

Atenţionare de călătorie Bulgaria – coduri de vreme rece, ninsori și polei

06 Jan 2016 2725

Atenţionare de călătorie Belgia – grevă în sistemul feroviar din capitala Bruxelles și din sudul țării

04 Jan 2016 2734

Ungaria – reglementări privind circulaţia camioanelor în perioada Crăciunului

21 Dec 2015 2732