Interviu

Arhitectul Radu Cornescu „Victor Ştephănescu este autorul celor mai multe clădiri de patrimoniu din Constanţa“

În anul centenarului Marii Uniri, arhitectul Radu Cornescu ne invită să-l descoperim pe unul dintre cei mai mari arhitecţi români care şi-au legat numele de Constanţa, prin clădirile proiectate aici, Victor Ştephănescu.
 
Însă bunul renume al lui Ştephănescu trece, cum este şi firesc, graniţele urbei tomitane, iar importanţa sa pentru istoria arhitecturală a ţării este colosală numai dacă ne gândim că el este autorul Catedralei Încoronării de la Alba Iulia.
 
Mai multe despre acest arhitect aflaţi din interviul de mai jos, dar mai ales din volumul monografic semnat de arhitectul Radu Cornescu: „Arh. Victor Ştephănescu între stilul naţional şi modernism“, apărut sub egida Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România şi a Ordinului Arhitecţilor din România - Dobrogea, la Editura Fundaţiei „Andrei Şaguna“.
 
Monografia va fi lansată vineri, 23 martie, la Universitatea „Andrei Şaguna“, de la ora 14.30, şi va fi prezentată de directorul Muzeului de Artă Constanţa, dr. Doina Păuleanu, şi de preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România - Dobrogea, arhitectul Alexandru Bălan. Evenimentul editorial va urma simpozionului „Marea Unire - simbolismul centenarului“, programat de la ora 13.00, în cadrul căruia vor conferenţia acad. Constantin Bălăceanu Stolnici, acad. Alexandru Surdu, prof. ing. Nicolae Noica şi prof. univ. dr. Ioan Scurtu.
 
Sunteţi un arhitect atipic, aş zice. Un arhitect pasionat de istoria Constanţei, văzută mai ales prin prisma clădirilor vechi, cu poveşti. Cum s-a născut această pasiune?
 
Cred că orice arhitect născut în Constanţa are datoria să cunoască istoria Constanţei, să respecte zona peninsulară, vatra cetăţii Tomis şi apoi a oraşului vechi, să lupte pentru a păstra identitatea şi autenticitatea acestei zone.
 
Dincolo de ziduri, de elemente arhitecturale, vă preocupă oamenii, „autorii“, arhitecţii. În ce măsură consideraţi că povestea unei clădiri se împleteşte cu cea a proiectantului / arhitectului său?
 
Arhitectura este una dintre cele şapte arte. E normal ca atunci când priveşti un tablou să-i cunoşti autorul, la fel, este similar şi pentru o clădire, mai ales despre cele care au scris istorie. Ca şi în pictură, muzică, literatură etc., autorii au o personalitate specifică, pe care, în timp, înveţi s-o recunoşti. Mijloacele stilistice, gândirea partiturilor, forma, culoarea sau volumul unei construcţii definesc „portretul“ fiecărui autor în parte.
 
Despre Victor Ştephănescu, unul dintre marii arhitecţi ai Constanţei, v-am auzit vorbind mai mult pe dvs. şi pe directorul Muzeului de Artă, dr. Doina Păuleanu. Monografia pe care i-aţi dedicat-o şi pe care o veţi lansa în curând vine să suplinească lipsa informaţiilor despre această personalitate?
 
Într-adevăr, deşi arhitectul Victor Ştephănescu este o personalitate de prim-rang a ţării, unul dintre „giganţii“ de la început de secol XX, s-a scris şi s-a vorbit despre el foarte puţin, mai ales despre câteva clădiri mai importante ale lui. Aceasta monografie vine să-l pună la un loc de cinste, alături de alţi arhitecţi contemporani lui: Ion Mincu, Dimitrie Maimarolu, Petre Antonescu, Ion Berindey, Ştefan Burcuş, Grigore Cerchez etc.
 
Parafrazând titlul unei cărţi a lui Apostol D. Culea, vă întreb, domnule Radu Cornescu, cât şi mai ales ce trebuie să ştie orice constănţean despre Victor Ştephănescu?
 
Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (fosta Primărie), Moscheea Regală „Carol I“, Muzeul „Jalea“, Casa Cănănău, Cuibul Reginei (astăzi dispărut), completări majore la Cazinoul din Constanţa, Bursa de Mărfuri şi sediul Pompierilor din Portul Constanţa, Vila Luceafărul şi Cazinoul din Mamaia sunt doar câteva lucrările semnate de Victor Ştephănescu! El este autorul celor mai multe clădiri de patrimoniu (monumente istorice de arhitectura) semnate de un singur autor în Constanţa.
 
Cât de important a fost acest arhitect în epocă? Ce a însemnat el pentru arhitectura românească? V-am auzit că asociaţi numele lui Victor Ştephănescu cu românismul. De ce?
 
Ştephănescu a fost unul dintre cei mai importanţi arhitecţi care au impus un stil naţional în ţara noastră, stilul neoromânesc. La începutul secolului al XX-lea, arhitecţii proiectau într-un stil eclectic, influenţaţi mai ales de arhitectura occidentală, majoritatea având diplome obţinute la Paris. Ion Mincu, Grigore Cerchez, Petre Antonescu, Ştefan Burcuş, Cristofi Cerchez, Nicolae Ghica-Budeşti, Toma T. Socolescu şi Victor Ştephănescu sunt pionerii acestui curent cu realizări remarcabile. Ei au folosit elemente de arhitectură tradiţională românească, repuse într-un mod monumental, pentru a da identitate clădirilor realizate după ideile lor.
 
Puteţi să deconspiraţi, înainte de lansare, câteva dintre surprizele pe care le relevă monografia dvs.?
 
Dau doar două exemple: la Expoziţia Naţională din 1906 de la Bucureşti (unde a fost arhitect-şef, alături de Ştefan Burcuş), după planurile lui Victor Ştephănescu s-au realizat cele mai multe pavilioane, majoritatea în stil neoromânesc, iar el este autorul Catedralei Încoronării de la Alba Iulia, simbolul unirii românilor, unire pe care o sărbătorim tot anul acesta, de Centenar.
 
Sursa foto: ZIUA de Constanţa
 
Citeşte şi:

Arhitectul constănţean Radu Cornescu lansează volumul dedicat unui român de elită

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Interviu cu arhitectul Radu Cornescu „Deși ne batem cu Clujul, Iașiul sau Timișoara, la capitolul cultură stăm cu puțin peste zero“

16 Aug 2018 3650

Vestigiile Constanței. Le punem în valoare? (galerie foto)

02 Aug 2018 2134

„Constanţa - monumente istorice“, un volum-album ce repovesteşte istoria la prezent

25 Jun 2018 736

Pe care CAZINOU să-l restaurăm?! (galerie foto)

22 Jun 2018 4925

Salvaţi o ruină „stăpânită“ de mucegai! Triplă expoziţie la Cazino. Un „strigăt“ amplificat de revoltă îndreptat către administraţiile locale şi statale (galerie foto)

24 May 2018 2531

Radu Cornescu îl restituie constănțenilor pe unul dintre marii arhitecți ai României - Victor Ștephănescu (galerie foto)

24 Mar 2018 1248

Imagini de la eveniment Arhitectul Radu Cornescu lansează astăzi volumului „Arh. Victor Ștephănescu între stilul național și modernism“ (galerie foto)

23 Mar 2018 698

Wallace sau Havuz?!

22 Mar 2018 1301

Arhitectul constănțean Radu Cornescu lansează volumul dedicat unui român de elită

20 Mar 2018 772

#citeșteDobrogea 141 de ani de la nașterea arhitectului Victor Ștefănescu, căruia îi datorăm cele mai emblematice edificii constănțene

14 Mar 2018 1843

Excelenţa Sa Paul Brummell, ambasadorul Regatului Marii Britanii şi Irlandei de Nord în România „Prezenţa mea la Constanţa nu este întâmplătoare“ (video)

20 Nov 2017 2674

Imagini de la eveniment Cazinoul Constanța s-a redeschis pentru a vă arăta splendoarea litoralului interbelic (galerie foto)

15 Nov 2017 2979

Călătorie în trecut cu viteza... gândului, pe calea ferată engleză Cernavodă - Constanţa (galerie foto)

12 Nov 2017 2008

De Ziua Dobrogei Cazinoul se redeschide! Pentru „Arhitectura interbelică de pe litoralul românesc“

11 Nov 2017 2254

În Faleză Nord, un investitor vrea bloc de opt etaje, cu restaurant şi club la înălţime. Clienţii vor avea vedere la mare (document)

16 Jan 2017 2981

PUZ-ul iniţiat de Elena Epure pe strada Călăraşi, pe ordinea de zi a şedinţei Comisiei tehnice de urbanism şi amenajarea teritoriului (document)

17 Dec 2016 2436

Se va construi un bloc de opt etaje pe aleea Hortensiei? Comisia de urbanism decide modificarea PUZ-ului (document)

16 Dec 2016 2139

De la pompe funebre, la imobiliare Progress Consulting SA vrea un bloc de 11 etaje pe strada Nicolae Iorga (document)

28 Nov 2016 3602

Investiţii pe strada Eliberării Doi constănţeni vor să ridice un bloc de şapte etaje (document+galerie foto)

17 Nov 2016 2602

Imobilul de şapte etaje pe care Sorla SRL îl vrea pe strada Unirii, la mâna Comisiei tehnice de urbanism a Primăriei Constanţa (documente)

16 Nov 2016 2338

UPDATE 5 Cazinoul va avea siteSe va dezbate „Patrimoniul Regal la Marea Neagră” (galerie foto)

15 Sep 2016 2009

O nouă monografie a Dobrogei Dr. Doina Păuleanu - "Încercăm să redăm parfumul unei epoci" (galerie foto)

11 Dec 2015 2253

Arhitectul Radu Cornescu „Dobrogea a devenit modernă odată cu lucrările lui Anghel Saligny / În Constanţa s-a construit mult şi prost“

01 Aug 2015 9039

Expoziţie dedicată, la Constanţa, lui Anghel Saligny, făuritorul Dobrogei moderne 120 de ani de la inaugurarea podului de la Cernavodă

21 Jul 2015 1780

Expoziţia clădirilor de patrimoniu semnate de Victor Ştephănescu, deschisă la Muzeul de Artă Constanţa (galerie foto)

11 Sep 2014 1668

Dobrogea TV Arhitectul Radu Cornescu vorbeşte, la Newsdesk, despre istoria celor trei cazinouri din Constanţa

20 Aug 2014 1394

„Portul Constanţa - trecut, prezent şi viitor”, expoziţie la City Mall

23 May 2013 1252

Componenţa Comisiei de Urbanism Cine face Constanţa mai frumoasă

21 Feb 2013 2493

Poveşti care te înfioară! Legendele locurilor bântuite din Constanţa (galerie foto)

31 Oct 2012 37795

Stră- străbunicii noştri erau chemaţi la plajă în rochie de stambă şi pantaloni de dril Cum se făcea reclamă în Constanţa interbelică (galerie foto)

20 Oct 2012 2318

Adevărul de Seară Expoziţia celor trei cazinouri ale Constanţei. Imagini cu edificiul de astăzi şi cu cei doi înaintaşi, Kursaalul şi Casinul

22 Nov 2011 510

Reprezentant MDRT Cazinoul trebuie să aparţină constănţenilor

29 Jul 2011 654

Cazinoul arata bine doar in pozele de arhiva

14 Aug 2010 3671

Expozitie despre involutia istorica a Cazinoului

12 Aug 2010 984

Scrisoarea unui constantean catre primarul Radu Mazare

03 Jun 2008 377

Zona peninsulara, o "mina de aur" neingrijita

03 Mar 2006 661