​ZIUA-n amiaza mare Când și prin ce metodă de înmulțire va avea Delfinariul din Constanța mai multe vedeteDelfinii artiști Ni Ni și Chen Chen, atracțiile Delfinariului din Constanța, își vor mări familia în viitorul apropiat. Soluția aleasă de conducerea Complexului Muzeal de Științe ale Naturii (CMSN) Constanța este inseminarea artificială a celor două vedete, nu achiziționarea unui delfin mascul.

Aceasta se va întâmpla după ce, în urma unui proiect aflat în desfășurare, capacitatea Delfinariului va fi mult mărită, potrivit lui Adrian Bîlbă, directorul CMSN. Proiecte de anvergură sunt, în diverse stadii de execuție sau în pregătire, și pentru Planetariu, Acvariu și Microrezervație.

Delfinariul a avut, în 2010, trei vedete, fetele Ni Ni și Chen Chen, precum și masculul Pei Pei, aduși din China. Din păcate, în 2013, Pei Pei a murit, după ce și-a fracturat coloana, lovindu-se, în mod repetat, cu coada de marginea bazinului,  a explicat la „Ziua-n amiaza mare“, medicul veterinar Adrian Bilbă, directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii (CMSN) Constanța. Achiziția unui mascul nu poate fi posibilă, pentru că asta ar implica existența unui bazin separat. „Masculii sunt zurbagii, gălăgioși, dornici de împerechere, insistenți în acest sens, iar femelele sunt foarte agresive atunci când nu au de primit masculul”,  a explicat specialistul.
 


Delfinariul are în proiect construirea unui bazin separat, care va cvadrupla volumul de apă și va tripla suprafața de apă. Vor fi, de fapt, două bazine, separate cu un gard metalic, in apă, și care vor putea permite separarea în cazul unor situații de nevoie, boală sau probleme de relații între aceste animale foarte inteligente și foarte insistente, când e vorba de a-și cere drepturile. Delfinariul mărit va putea adăposti chiar și șase exemplare, dar nu se va putea începe cu un număr atât de mare. Cert este că se va începe cu un grup de femele. 
  
„Poate chiar rămânem cu aceste două femele pe care le vom insemina artificial. Controlul sexului se face și la animalele de rentă, și la delfini. Cea mai fezabilă soluție ar fi să le inseminăm artificial cu spermă provenită de la aceeași subspecie și vom produce alte două femele cu o cadență de inseminare a femelei dominante, să fie prima. Să aibă pui femela dominantă Chan Chan, urmând ca Ni Ni să nască undeva la o lună distanță. În felul acesta, nu va fi o altă competiție pe puiul primei femele și vom avea patru femele, într-o primă instanță”, a declarat Adrian Bîlbă. El a mai precizat că inseminarea va putea fi posibilă după recepția noului Delfinariu, probabil în 2023, dacă șantierul nu va întârzia din cauza unor probleme, apărute deja.   
 


Ni Ni și Chen Chen sunt sănătoase și țin spectacole, unul pe zi, și în timpul iernii. Sunt mamifere care aleargă mult, bucuroase de orice activitate. Consumă intre 7 și 10 kilograme de pește, pe zi, in funcție de caloricitatea peștelui. Și, ca  orice ființă de pe lumea asta, se pot imbolnăvi.  Pot face chiar și Covid. „Acesta este și motivul pentru care am suspendat orice fel de terapie, interacțiune cu delfinii, încă din martie 2020. Din cauza acestui risc de boală pentru delfini. Mai mult, atunci când am avut una dintre femele cu o suferință, i-am testat pe amândoi, atât la nivel de antigene, cât și la nivel de anticorpi. Și, bineînțeles, rezultatul a fost negativ”, a subliniat, la „Ziua-n amiaza mare”, Adrian Bîlbă.
 
În spațiul generos al Complexului Muzeal va funcționa, pe o suprafață de 2600 metri pătrați, și viitorul acvariu al Constanței. Mult mai mare decât Acvariul din zona Cazinoului. Este însă nevoie de vreo 15 milioane de euro. Potrivit lui Adrian Bîlbă, va arăta diferit de cel actual, va fi gândit pe bazine mari, cu tuneluri. Gândit pe experienţa de vizitare. Va avea un bazin, de Marea Neagră, de un milion de litri, cu un tunel de 10 metri, și un bazin de 1,2 milioane litri, de Ocean Planetar, cu un tunel de 12 metri. Sunt tuneluri care trec prin aceste bazine. Este modelul multor acvarii din lume. Scump de făcut și de intreținut. Este gândit pentru 300.000 de vizitatori pe an, ulterior pentru 500.000. Și nu în ultimul rând, va conține și o zonă cu pinguini.

 

 
Bolta înstelată, de pe cupola de 12 metri pătrați, a Planetariului, este observată, acum, cu un proiector analogic și unul digital. Vor fi achiziționate alte două echipamente, unul japonez și celălalt american, superioare cu două generații. „Practic, vor fi cele mai avansate echipamente și vom fi cel mai avansat planetariu din România, din această perspectivă. Au fost cheltuiți aproape un milion de euro printr-un proiect european transfrontalier, împreună cu trei parteneri, Academia Navală, Colegiul «Mircea cel Bătrân» și Muzeul de la Kavarna. Aceste facilități vor veni în februarie - martie, cel japonez, iar cel american, la jumătatea anului. Combinate, ele însumează o experiență unică în a vedea bolta înstelată, așa cum ai vedea-o în condiții excepționale, ca dintr-un deșert”,  a explicat Adrian Bîlbă.
 


Proiecte sunt și pentru Microrezervația din complex. Conducerea se gândește să găsească o soluție prin care să adăpostească doar animale din ecosistemul deltaic. Să fie, de fapt, o microdeltă. Așa cum a fost gândită, ea, odinioară. Spațiul este foarte mic pentru animalele sălbatice, condițiile de deținere sunt tot mai particulare. Așadar, să se facă, potrivit lui Adrian Bîlbă, „o  conversie a microrezervației spre microdeltă, mai ales că este cel mai mare consumator de resurse al complexului muzeal”. Până atunci, însă, în Microrezervație pot fi admirate familii de rațe, gâște, specii de struți, pelicani, mamifere mici, iepuri, purceluși de Guineea, nutri, o specie de castor, căprioare, cerbi, capre din nordul Africii, lame din America de Sud, etc.
 


Mesajul lui Adrian Bilbă

„Cerem vizitatorilor decență față de animale. Să nu le mai hrănească, avem noi grijă de ele, sunt fonduri suficiente pentru hrană și condiții de întreținere foarte bune pentru ele. Animalele din grădinile zoologice nu trebuie hrănite, fiindcă ele au rația lor.
 
De asemenea, cer o decență vis a vis de curățenie, de păstrarea locului în ansamblul natural. Bineînțeles, am avut intotdeauna dorința de a invita voluntari la microrezervație, oameni care să facă întreținerea de spații verzi, arbuști, curățenie, oameni care să se priceapă la diverse astfel de activități. Este, până la urmă, un parc al nostru și, câteodată, este nevoie de o acțiune mai amplă în anumite sezoane ale anului, primăvara de exemplu, de pregătire a parcului  și a lacului. Sunt foarte multe de făcut”. 

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Declarații de avere Ce avere are Veronica Daniela Antone, șef secție Microrezervație la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța (DOCUMENTE)

28 Jun 2022 459

Delfinariu Constanța. Demonstrațiile delfinilor din Ucraina vor începe duminică

18 Jun 2022 813

Cozi uriașe la Delfinariul Constanța. Când vor începe demonstrațiile delfinilor din Ucraina

11 Jun 2022 1155

Constanța. O lebădă rănită a fost văzută în zona Bisericii Sfânta Mina din Parcul Tăbăcărie

08 Jun 2022 550

Accident rutier în zona Delfinariu din municipiul Constanța

02 Jun 2022 794

Suntem datori să nu uităm! Șase ani de la crima din staţia de autobuz de la Delfinariu! Când și cum a fost prins autorul (VIDEO)

28 May 2022 1786

Patru delfini și trei lei de mare urmează să ajungă la Delfinariul din Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

11 May 2022 726

UPDATE Noaptea Muzeelor, la Constanța

10 May 2022 4554

Accident rutier în zona Delfinariu din Constanța. Este implicat un pieton

29 Apr 2022 728

ZIUA LIVE Cum va arăta viitorul Planetariu și cum se va transforma Microrezervația din Constanța

19 Apr 2022 1016

ZIUA LIVE. Proiecte de dezvoltare și îmbunătățire a ofertei muzeale ale CMSN Constanța

18 Apr 2022 869

Atenție, constănțeni! Au intrat în vigoare noile reglementări de trafic în zona Delfinariu din municipiu

07 Mar 2022 5192

Fluidizare a traficului în zona Delfinariu din Constanța. Ce trebuie să știe șoferii

05 Mar 2022 2195

Chițac a semnat dispoziția referitoare la exproprierea imobilelor de la Delfinariu. Cine sunt proprietarii și câți bani vor primi de la Primărie?(DOCUMENTE)

17 Feb 2022 4797

ZIUA-n amiaza mare. Directorul Complexului Muzeal, Adrian Bîlbă Acvariul din Constanța va avea și pinguini

21 Jan 2022 1248