Catalin Dancu "Mazare ne sfideaza pe toti"

1207771539.jpg

In opinia sa, cat timp Mazare si ceilalti raman inlantuiti de deciziile politice referitoare la bani, ei se vor afla in aceeasi mentalitate de politruci

Candidatul PNG CD la Primaria Constanta, avocatul Catalin Radu Dancu, va propune electoratului proiecte viabile, a caror realizare nu va afecta bugetul local, iar toate investitiile private viitoare vor oferi alternative sociale in functie de solicitarile comunitatii.

- Ati declarat ca nu ati venit aici sa va asumati un esec. Pe ce va bazati?


- Pe atmosfera politica din Constanta si precedentele luptelor dintre principalii actori de pe scena politica, ce cred ca au saturat cetatenii. E nevoie de altceva, iar eu vin cu imaginea unei constructii de la zero asupra mentalitatii, a modului de a dialoga cu cetatenii, a echilibrului in relatia cu celelalte formatiuni. Vin cu speranta ca pot, ca profesionist, sa-mi impun autoritatea si pregatirea profesionala. Constantenii au nevoie de o minte clara si sper sa-i dea sansa celui care vine in fata lor cu proiecte viabile.

- Ce va recomanda pentru ocuparea functiei de primar?


- In primul rand, originea. Sa traiesti 33 de ani aici inseamna sa cunosti de la A la Z problemele comunitatii. Nu sunt strainul care n-avea ce face in Bucuresti si vine la Constanta sa candideze. Nu e o comanda politica. Am refuzat sa candidez la Primaria Bucuresti pentru a veni acasa. Ma recomanda faptul ca nu am probleme ce tin de etica, atitudine, de caracterul si persoana mea. Sunt foarte bine pregatit profesional, cunosc foarte bine legea, iar in tot mandatul meu de primar nu va exista nici umbra de DNA in Primaria Constanta. Ma mai recomanda ceva: transparenta in relatia mea cu publicul. Principiul transparentei bugetare nu-l caracterizeaza pe Mazare, desi este obligatoriu. Sunt foarte multe lucruri cu umbre. Sunt convins ca oamenii vor un tehnocrat. Eu stiu sa atrag fonduri europene, Mazare nu.

- Sunt constantenii pregatiti sa accepte un mandat pragmatic?


- Da. Sunt excelenti afaceristi. Pentru Constanta, spiritul afacerilor denota insusi stilul de viata. Suntem un exemplu de comuniune interetnica europeana, pe care am stiut sa ne imbinam perfect interesele si afacerile, in egala masura. Ei au nevoie de un primar care stie sa aduca bani, sa atraga fonduri si, fara nicio discriminare, sa aiba intrare transparenta la accesarea lor. Mazare n-are credibilitate pe piata europeana si nu a dorit sa atraga atentia cetatenilor ca exista proiecte si programe finantate de europeni si sustinute de autoritatile locale. Oamenii au nevoie de bani care sa le asigure prosperitatea, independenta, calitatea vietii. Eu stiu cum sa aduc banii acasa, pentru ca stiu legea si norma. Pentru europeni conteaza enorm cine este persoana din fata lor, care militeaza pentru accesarea de fonduri.

- Cum convingeti oamenii ca administratia locala are nevoie de o schimbare si acea schimbare sunteti dumneavoastra?


- Singura modalitatea este aceea de a analiza proiectele propuse de mine, sa le vada sub aspectul interesului general si personal. Sa vina sa ma cunoasca si sa vorbeasca cu mine. Cunoscandu-ma, intrebandu-ma, punandu-ma la zid, daca asa considera, ei vor decide realist in ce masura diferenta dintre vorba si fapta este cat se poate de mica. Doar asa vor putea accepta ca eu, Catalin Dancu, sunt solutia pentru urmatorii patru ani... Mai am un atu: niciunul dintre partidele istorice, prin reprezentantii din Parlamentul European, n-a adus in atentia constantenilor o initiativa legislativa europeana promovata.

- Potrivit sondajelor, dupa parlamentare, PNGCD e putin probabil sa ajunga la putere. Cum se va descurca primarul Dancu fara sprijin de la centru?


- Simplu. Cea mai mare problema a lui Mazare si a celorlalti doi contracandidati este ca, in spatele lor, zac niste table mari, pe care scrie PNL, PSD, PD-L. In spatele meu nu exista, nu pentru ca subestimez valoarea politica a PNG CD, ci pentru ca oamenii trebuie sa inteleaga ca primarul este omul. Daca-i scoti pe Manea si Onaca in afara tablelor, ei, ca persoane, nu inseamna nimic. Sustinerea politica de la centru e relativa. Cata vreme Mazare si ceilalti sunt inlantuiti de deciziile politice referitoare la bani, ei vor ramane in aceeasi mentalitate de politruci, in privinta obiectivelor pentru oras. Sunt singurul care, ca reprezentant al unui partid ce va intra in Parlament, dar nu se stie procentul, va dovedi ca are surse alternative, ce nu implica decizia politica. Eu trebuie sa dovedesc ca am carisma si pregatirea profesionala astfel incat fondurile europene sa vina direct, fara aprobarea vreunui guvern. Voi dovedi ca pot aduce bani nerambursabili, fara afectarea bugetului local si fara a pune credite, dobanzi... si voi construi. Mai mult, banii veniti pe fonduri europene sunt controlabili. Orice spaga, orice influenta de clan politic nu pot fi puse in discutie cand Catalin Dancu le acceseaza pentru proiectele locale. Marele atu al unui primar este sa depinda cat mai putin de deciziile politice.

- Aveti puncte slabe, ce ar putea deveni tinte de atac ale contracandidatilor, si cum le veti contracara?


- Prin proiectele pe care le propun, ceilalti n-au nici cel mai mic argument pentru a ataca. Sunt studiate din punct de vedere legislativ, financiar si ca resursa umana. Ei nici nu le-au gandit, nu le au. Ei se ocupa cu atacuri la adresa lui Mazare, iar Mazare ii ataca pe aspecte personale. Toti se feresc sa vina in fata constanteanului cu proiecte viabile pentru ca nu le stiu, nu cunosc legea, normele, nu-i intereseaza concretul, sunt impotenti politici. Raman aceeasi papagali politici, care nu stiu decat sa dea din gura la comenzi din Bucuresti, functie de nevoile politice de acolo. In aceasta perdea de murdarie, eu vin cu proiecte reale si pertinente. Nu am de ce sa-mi fie rusine in viata asta! Nu am probleme de credibilitate, autoritate, legalitate sau moralitate. Daca exista o umbra in viata mea, nu candidam. Daca unii inteleg sa calomnieze, n-au decat s-o faca. Publicul va decide daca in locul proiectelor viabile prefera calomnia.

- Care ar fi, in opinia dumneavoastra, prioritatile si directiile de actiune ale viitorului primar?


- In primul rand, e nevoie de un aparat de administratie publica locala extrem de performant. Nu vreau sa fac revolta politica in Primarie. Vor pleca cei care au ocupat posturi pe clientela politica, pile sau spaga. Profesionistii, indiferent de apartenenta politica, raman. Completarea aparatului se va face prin concurs, cu oameni tineri, specializati in administratie, deoarece provocarile anului 2009 in implementarea fondurilor europene ne obliga la un aparat super pregatit. Dupa ce ti-ai facut echipa, iti trasezi directiile de dezvoltare si realizezi un sistem informatic super computerizat si transparent. Toate deciziile din Primarie vor fi la dispozitia publicului, pentru a inlatura orice urma de indoiala. Nu vin la Constanta sa-mi fac case, sa-mi iau masini. Am o avere suficienta. Ma intereseaza ca orasul, in cei patru ani de mandat, sa ajunga la un nivel super ridicat. Urmatorul pas este realizarea unui program politic si economic de administrare a Constantei, in lumina proiectelor pe care le impun, si cresterea municipiului in ecuatia europeana. Voi face parteneriate mari, iar investitiile sa suplimenteze bugetul. Taxele pentru comercianti, modul de eliberare a autorizatiilor si a altor documente trebuie sa se reduca substantial. Primaria nu-i o cetate in care unii au acces dupa cum deschide Mazare portile! Omul vine, isi rezolva problema si pleaca in cel mai operativ timp. Voi implementa un soft a carui aplicabilitate va reduce timp, oboseala, trafic de influenta si va imbunatati relatia dintre mine si cetatean. Trebuie sa lasam fitele si sa nu uitam de unde am plecat. Probleme precum gunoi, apa, flori sunt aspecte curente, nu trebuie ridicate la rang de campanie electorala, ci facute prin firescul vietii. Prioritatile Constantei tin de atragerea investitiilor pe infrastructura europeana. Primul an de mandat a lui Dancu va fi anul reconstructiei economice si de investitii, pentru ca ma ajuta sa continui, permanent si intr-un mod institutionalizat, proiectele sociale ce nu trebuie sustinute din taxe. Urasc, ca primar, sa fiu arondat si sclavul unui buget trimis de Guvern! Sa nu ne mintim, suntem in Uniunea Europeana si asta inseamna competitie! Toate investitiile private viitoare vor avea alternative sociale in functie de nevoile locale. Imbin interesul social, ce ar fi afectat bugetul local, cu cel al investitorului. Nu vor sti Mazare si ceilalti doi, niciodata, cu ce se mananca asta, pentru ca nu i-am auzit vreodata vorbind despre proiecte alternative la solutiile sociale ale Constantei. In programele lui Onaca sau Manea nu am vazut o platforma pragmatica, iar in cazul lui Mazare, nici nu-si mai lanseaza programul, pentru ca este atat de convins ca iese, incat ne sfideaza pe toti de la inaltimea arogantei lui.

Scris de: {autor}Mihaela CIORBARU{/autor}


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Vreme instabilă pentru următoarele zile în Dobrogea

19 Apr 2024 150

Firme Constanța AGA la Șantierul Naval 2 Mai SA! Acționarii, chemați să stabilească repartizarea profitului din 2023 și fixarea dividendului

19 Apr 2024 235

Finanţele Publice din Constanţa cer insolvența LGV Invest Quality SRL, din Limanu! Firma a deținut, prin concesiune, un teren în Portul Turistic Mangalia

19 Apr 2024 188

Declarații de avere Alexandrina Elena Șocarici, secretar la Primăria Dumbrăveni, averea și interesele (DOCUMENTE)

19 Apr 2024 253

Procesul s-a terminat! Iată când va afla Decebal Făgădău, fostul primar al Constanței, decizia finală în dosarul terenurilor din Portul Tomis

19 Apr 2024 344

MApN Primele aeronave F-16, cumpărate din Norvegia, au aterizat la Câmpia Turzii

19 Apr 2024 307

IGPR InfotraficTrafic îngreunat pe DN 1

19 Apr 2024 184

Poliția Română Un bărbat urmărit internațional s-a predat în Franța

19 Apr 2024 252

Primăria Constanța Întâlnire de lucru la Direcția Generală de Asistență Socială. Iată despre ce s-a discutat

19 Apr 2024 383

Spitalul Municipal Mangalia, județul Constanța angajează asistent medical pentru Secția Obstetrică ginecologie

18 Apr 2024 449

Firme Constanța Reînnoirea mandatului membrilor şi al preşedintelui CA, pe ordinea de zi a AGOA societății Proiect SA

18 Apr 2024 449

Un transport agabaritic va circula pe drumuri din județul Constanța

18 Apr 2024 401

Foști șefi ai Centralei Nuclearoelectrice Cernavodă, proces contra Statului Român, după achitarea definitivă

18 Apr 2024 670

Compania Mamaia SA și directorul general, Ursu Carmen, trimiși în judecată de procurorii din Constanța!

18 Apr 2024 753

Firme Constanța Acționarii Mamaia SA, convocați în Adunare Generală Ordinară. Pe ordinea de zi, inclusă și propunerea de repartizare a profitului net înregistrat în 2023

18 Apr 2024 317