Interviu

Excelenţa Sa Paul Brummell, ambasadorul Regatului Marii Britanii şi Irlandei de Nord în România „Prezenţa mea la Constanţa nu este întâmplătoare“ (video)

La Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa a fost vernisată expoziţia „Calea ferată engleză“, realizată de arhitecţii George Radu Stănculescu şi Radu Cornescu. Zeci de panouri pe care s-au aflat hărţi, fotografii, facsimile, un fond documentar generos şi expresiv probau convingător starea oraşului la momentul construirii căii ferate, personalităţile vremii, prezenţa englezilor în Dobrogea.
 
După cum se ştie, guvernul lui Abdul Medgid, sultan în intervalul 1839-1861, a semnat cu John Trevor Barkley - ca reprezentant al grupului Thomas Wilson, Cunard, Price, Paget, Lewis şi Ne-wall din Londra - o convenţie pentru construcţia primei căi ferate dintre Dunăre şi Marea Neagră. O comisie engleză compusă din inginerii Sriddell, Gordon, John Trevor Barkley şi colonelul Briddulph a vizitat toate ţările dunărene şi a elaborat proiectata cale ferată Kustendje - Cernavodă ca extrem de necesară pentru stimularea comerţului britanic în Marea Neagră, ca cea mai scurtă legătură dintre Europa Centrală şi Asia. Lucrarea a demarat la 1 septembrie 1857, sub comanda fraţilor John Trevor, George, Henry şi Robert Barkley, alături de inginerii Charles Liddell şi Lewis Gordon (ultimii doi autori ai proiectului „Report on the proposed Railway between the free port of Kustenge, London, 1856“), în Consorţiul „Danube & Black Sea Raiway & Kustenge Harbour Company“.
 
Prezent la vernisajul a cărui gazdă a fost istoricul dr. Lavinia Dumitraşcu, Excelenţa Sa Paul Brummell, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, ne-a acordat în exclusivitate un interviu.
 
Excelenţa Voastră, prefaţând prima întrebare a interviului nostru, putem spune, iată, că români şi englezi au scris împreună parte din începuturile istoriei Constanţei moderne. Nu greşim dacă afirmăm că primele elemente civilizatoare ale oraşului le-au adus englezii odată cu punerea în funcţiune a căii ferate Constanţa - Cernavodă. Primele construcţii solide din piatră, primii sanitari, prima farmacie, primul hotel... Şi lista poate continua. În 1878 la Constanţa fiinţa deja un consulat englez. În urmă cu 139 de ani se înlocuia o societate feudal-otomană cu una de tip occidental. Drumul de fier desfereca porţile spre lumea largă. Prezenţa d-voastră aici, astăzi, într-un moment aniversar, capătă o semnificaţie aparte. Vorbiţi-ne despre aceasta!
 
Avem un proiect cu România şi dorim să investigăm şi să aprofundăm istoric care au fost legăturile dintre ţările noastre. Prezenţa mea la Constanţa nu este întâmplătoare, am venit cu puţin timp înainte de aniversarea Dobrogei, la 139 de ani de la revenirea ei la ţară. Este momentul să ne reamintim despre implicarea Marii Britanii în înfiinţarea Comisiunii Europene a Dunării (CED), care s-a născut la Galaţi şi a funcţionat la Sulina la sfârşitului secolului al XIX-lea. Ţara mea a ajutat mult la dezvoltarea navigabilităţii Dunării în secolul al XIX-lea. Primul comisar al CED, John Stokes, a fost una dintre figurile care au lucrat foarte mult aici pentru a crea o organizaţie reală ce a lăsat în urmă ceva. L-a adus aici pe inginerul Ch. Hartley, un britanic care a lucrat în Dobrogea circa 50 de ani. Îi mai evocăm pe Henry C. Barkley, Thomas Forester şi mulţi alţii.
 
Care sunt obiectivele vizitei dv. din aceste zile?

Să cunoaştem mai bine legăturile dintre noi, să stabilim noi contacte pe plan regional. La Medgidia se va desfăşura o ceremonie împreună cu ambasadorul Republicii Irlanda la Bucureşti, Derek Feely, omagiind Divizia de voluntari sârbi şi pe femeile scoţiene care au fost pe frontul dobrogean în Primul Război Mondial, jucând un rol foarte important în salvarea vieţii soldaţilor. Am jucat oină la Constanţa, am vizitat o şcoală. M-am simţit excelent.

Ce perspective vedeţi pentru relaţiile româno- engleze, mai ales prin prisma Brexitului?
 
Relaţia noastră de prietenie a fost şi va fi. Noi ieşim din Uniunea Europeană printr-o decizie democratică, dar nu înseamnă că ieşim din Europa. Suntem mândri că suntem o ţară europeană. România este o ţară prietenoasă şi aceasta va fi baza relaţiilor noastre viitoare. După Brexit, ţara noastră vrea să dezvolte relaţii directe cu ţările europene, inclusiv cu România, de care o leagă, după cum se vede şi ştiţi, o istorie bogată încă din secolul al 19-lea. Dobrogea se află într-o zonă foarte importantă la graniţa cu Uniunea Europeană, punct de legătură între vest şi est. Istoria este foarte relevantă în ce priveşte legăturile britanice aici. Şi ea ne ajută să continuăm amplificând aceste relaţii.
 
Aş spune, într-o formulare jurnalistică, că această cale de fier ne-a dus cu mult timp înaintea altor provincii către România Mare. Este de necontestat că prima care s-a alipit la ţară revenind acasă a fost Dobrogea. Cu ea, prin ea, s-a reuşit Marea Unire pe care o cinstim anul viitor. Vă rog să transmiteţi un mesaj în acest sens!
 
Doresc dobrogenilor la mulţi ani, cu multe împliniri! Să creadă în viitorul lor, să-şi ajute ţara să prospere!
 
Citeşte şi:
 
#sărbătoreșteDobrogea Mesajul ambasadorului Marii Britanii în România, Paul Brummell (video)
 
Călătorie în trecut cu viteza... gândului, pe calea ferată engleză Cernavodă - Constanţa (galerie foto)
 
LIVE TEXT Imagini de la eveniment Expoziția foto-documentară „Calea ferată engleză Cernavodă - Constanța“, la Muzeul de Istorie (galerie foto + video)
 
Ziua Dobrogei


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ambasadorul Marii Britanii în România, Paul Brummell - ”Pentru România este importantă lupta împotriva corupţiei”

12 Jun 2018 462

Ambasadorul Marii Britanii Paul Brummell, întrevedere cu Viorica Dăncilă

14 Mar 2018 454

Ambasadorul Paul Brummell, despre prezenţa NATO în Portul Constanța - ”Marea Neagră va rămâne o mare liberă”

03 Feb 2018 1125

#sărbătoreşteDobrogea Ambasadorul Marii Britanii în România, Paul Brummell - Britain in Constanta

23 Nov 2017 1236

#sărbătoreșteDobrogea Mesajul ambasadorului Marii Britanii în România, Paul Brummell (video)

14 Nov 2017 1244

Călătorie în trecut cu viteza... gândului, pe calea ferată engleză Cernavodă - Constanţa (galerie foto)

12 Nov 2017 2021

Mesajul de pe tricoul lui Paul Brummell Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, jucător de oină la Constanţa (galerie foto + video)

11 Nov 2017 2787

LIVE TEXT Imagini de la eveniment Expoziția foto-documentară „Calea ferată engleză Cernavodă - Constanța“, la Muzeul de Istorie (galerie foto + video)

10 Nov 2017 1718

Ambasadorul Marii Britanii, în vizită la Constanța. A stat de vorbă cu autoritățile constănțene

10 Nov 2017 921

UPDATE. Imagini de la eveniment Paul Brummell, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, a jucat într-un meci demonstrativ de oină la Constanţa (galerie foto+video)

10 Nov 2017 1932

Paul Brummell, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, va juca într-un meci de oină la Constanţa

08 Nov 2017 1732

Primăria Cumpăna, vizitată de ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Paul Brummell (galerie foto)

08 Aug 2017 1210

Andreea Cristea, tânăra din Constanţa ucisă în atentatul terorist de la Londra, îşi doarme somnul de veci sub un munte de flori (fotoreportaj+video)

14 May 2017 5852

LIVE TEXT Tânăra din Constanţa, decedată în atentatul de la Londra, e condusă pe ultimul drum. E prezent şi ambasadorul Marii Britanii în România (galerie foto+video)

13 May 2017 10221

Ambasadorul Paul Brummell, în Portul Constanţa Tur al navei HMS Daring, prima construită din clasa distrugătoarelor tip 45 (galerie foto+video)

26 Apr 2017 4371

Seminar la Constanţa Paul Brummell, ambasadorul Marii Britanii - „Investiţii britanice se regăsesc în diverse domenii din România“ (galerie foto)

22 Feb 2017 1804

Seminar important organizat de CCINA în Mamaia . Este prezent ambasadorul Marii Britanii şi primarul Constanţei (galerie foto+video)

21 Feb 2017 1703

CCINA Constanţa, seminar de prezentare a ofertei de export a Marii Britanii. Evenimentul, găzduit de Paul Brummell

15 Feb 2017 1290

Întrevederea ministrului român al apărării naţionale cu ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti

13 Feb 2017 633

Ministrul Gabriel Leș, discuţii cu Paul Brummell, ambasadorul Marii Britanii în România

13 Feb 2017 848

Ambasadorul Marii Britanii susţine lupta anticorupţie a DNA

03 Feb 2017 917

Nicușor Dan – „Mi-am petrecut noaptea în stradă cu ambasadorul Marii Britanii”

08 Oct 2016 1417

Mesajul ambasadorului Paul Brummell după eşecul sportivei Cătălina Ponor

16 Aug 2016 1281

Ambasadorul Marii Britanii în România reacţionează la scandalul Sky News

14 Aug 2016 1121

Ambasadorul britanic Paul Brummell transmite condoleanţe Casei Regale, în urma morţii Reginei Ana

01 Aug 2016 1094

Ambasadorul Marii Britanii, Brummell- Românii pot veni în continuare să muncească şi să studieze în Anglia

31 Jul 2016 930

Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord la Bucureşti, în vizită la Senat

29 Jun 2016 1129

Mihnea Motoc și ambasadorul Paul Brummell, despre evoluția securității din regiunea extinsă a Mării Negre

15 Feb 2016 757

Premierul Cameron a depus o coroană de flori în fața clubului Colectiv

09 Dec 2015 909

Paul Brummell, despre tragedia din Colectiv A primit o solicitare formală de ajutor pe 6 noiembrie

12 Nov 2015 1055

Paul Brummell – „Este o perioadă foarte importantă pentru România”

12 Nov 2015 880

Distrugătorul britanic HMS Duncan a găzduit o expoziție de tehnică militară

09 Nov 2015 940

Ambasadorul Paul Brummell – „Marea Britanie este alături de România”

06 Nov 2015 1105

Ambasadorul Paul Brummell vine în vizită la Cernavodă

28 Oct 2015 1323

Întâlnirea ministrului apărării naţionale cu ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Paul Brummell

11 Jun 2015 722

Elevi constănţeni, pe scena Festivalului Naţional de Dans „Împreună pentru viitor“ de la Galaţi

02 Jun 2015 1154

Festivalul Național de Dans „Împreună pentru viitor”

01 Jun 2015 839

Mesajul transmis României de Ziua Internaţională a Luptei Împotriva Corupţiei

08 Dec 2014 1514