FSLI solicită președintelui României să promulge legea prin care profesorii pot fi ajutaţi să desfășoare lecții on-line în condiții optime

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ cere președintelui României să promulge legea prin care cadrele didactice pot fi ajutate să desfășoare lecții on-line în condiții optime
 
Educația din România poate primi șansa de a merge mai departe, în mod egal pentru toate cadrele didactice și pentru toți elevii. Este nevoie ca Statul român să se implice până la capăt: punerea în aplicare a legii prin care se acordă sprijin cadrelor didactice să își achiziționeze laptopuri, calculatore ori tablete. 
 
Senatul României a adoptat în data de 28 aprilie 2020 un proiect de lege, care prevede, printre altele, faptul că “personalul didactic de predare din învățământul de stat beneficiază anual de două salarii de bază minime brute pe țară garantate în plată, din fonduri alocate de la bugetul de stat, pentru dezvoltare profesională și evoluție în carieră, precum achiziționarea de materiale și auxiliare didactice și curiculare, necesare procesului instructiv-educativ“.
 

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ susține aplicarea acestei legi, conform căreia colegii noștri pot primi sprijinul necesar achiziționării unor dispozitive tehnice pentru a putea ține lecții on- line, în condiții optime. Sperăm că această lege nu va fi atacată la CurteaConstituțională a României, așa cum a fost și legea potrivit căreia numărul elevilor de la clasă ar trebui să se reducă. Vorbim despre situații în care clase în îtregi au efective de 36-38 de elevi, fapt care nu permite desfășurarea unui învățământ de calitate.  

Dacă sunt parlamentari care doresc să conteste și această lege, aceștia trebuiesă se decidă: se vrea sau nu găsirea soluțiilor necesareprin care și România să aibă un  învățământ de calitate? În urma analizelor făcute știm că există cadre didacticeși elevi care nu beneficiază de echipamentele necesare pentru a se putea desfășura acest tip de învățare, în contextul pandemiei cu noul coronavirus. Cadrele didactice au fost nevoite să își adapteze procesul instructiv-educativ desfășurat în sălile de clasă, la noile condiții, prin munca la domiciliu. 

Potrivit legislației în vigoare, în momentul în care, în fișa postului, angajatorul stipulează că locul de muncă pentru lecțiile on-line este la domiciliul cadrelor didactice, acesta este obligat să le asigure toate condițiile pentru desfășurarea activității, ceea ce înseamnă că personalul didactic trebuie să aibă dispozitivele tehnice necesare. Știm, de asemenea, că unitățile de învățământ nu au fonduri pentru a pune la dispoziția cadrelor didactice aceste echipamente, în cazul în care nu dispun de ele. Sunt numeroase situații în întreaga țară în care cadrele didactice au folosit telefoanele personale pentru a le comunica elevilor teme, fișe de lucru și alte materiale didactice.În absența mijloacelor didactice necesare precum: tablete, laptopuri sau calculatoare,  nu putem vorbi de lecții on-line de calitate.

 
În consecință, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ solicită Președintelui României promulgarea acestei legi adoptate de Senat, cât mai repede. Nu credem că este loc de interese politice sau de folosirea acestei legi pe post de țap ispășitor în scandalurile politice.
 

Astăzi vedem, poate mai bine ca niciodată, consecințele lipsei de interes și a  investițiilor în educație, din ultimii 30 de ani. Nu s-a investit așa cum ar fi trebuit nici în infrastructura școlară, dar nici în resursa umană. Cât se mai dorește continuarea acestei politici dezastruoase?  Publicarea acestei legi în Monitorul Oficial ar avea drept consecință că toate cadrele didactice din România pot fi obligate să își procure echipamentul necesar pentru desfășurarea activității on-line. Doar așa Ministerul Educației și Cercetării va avea toate argumentele prin care să spună că acel cadru didactic care refuză învățarea on-line nu-și primește salariul.  Alături de această măsură este obligatorie și formarea cadrelor didactice pentru a-și putea desfășura activitatea în condiții optime. Acest lucru trebuie să se întâmple cât mai repede posibil, astfel încât personalul didactic și elevii să aibă tot ceea ce este necesar pentru a nu le fi perturbat și mai mult procesul educațional. Unii dintre ei trebuie ajutați de Statul român. Profesorii pot fi ajutați de îndată ce această lege este pusă în aplicare. Totodată, autoritățile trebuie să legifereze și să pună în aplicare de urgență măsurile prin care tuturor elevilor să le fie acordat accesul la educație, prin școala on-line, altfel nu mai putem vorbi despre șanse egale și nici despre respectarea unor drepturi constituționale.


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Sindicatele din învățământ propun „sancțiuni clare pentru părinții și elevii care aduc grave prejudicii de imagine unor cadre didactice”

07 Oct 2020 2454

FSLI. Șomajul tehnic în educație pune în pericol siguranța angajaților, a elevilor și chiar a unităților de învățământ

11 Apr 2020 1294

Prima linie de consiliere psihologică COVID-19, gratuită pentru cadre didactice, părinți și elevi

23 Mar 2020 984

FSLI Controalele din şcoli realizate de ministrul Educaţiei trebuie să respecte legea, dincolo de intenţia bună a acestor verificări

18 Jan 2020 1110

Schimbarea statutului profesorilor naşte reacţii... adverse. Invocata triadă profesor-elev-părinte s-a dus pe apa sâmbetei (document)

10 Oct 2019 4072

Editorial Blocarea angajărilor, mărul discordiei între sindicaliştii din Învăţământ şi Ministerul Educaţiei. Se anunţă proteste

15 Aug 2019 1147

Au decis să boicoteze simularea examenului de evaluare națională

04 Mar 2018 10543

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ protestează astăzi în fața Ministerului Muncii

21 Feb 2018 1611

Sindicaliștii din Învățământ vor picheta sediul Ministerului Muncii

19 Feb 2018 907

Protest în faţa Prefecturii Constanţa. Profesorii au ieşit în stradă (galerie foto+video)

02 Oct 2017 2002

FSLI anunță organizarea unui referendum privind declanșarea unei greve generale în educație

21 Nov 2013 1871

Peste 100 de profesori constănţeni participă la mitingul organizat de FSLI

06 Nov 2013 1110

Sindicatele din învăţământ ameninţă cu proteste

19 Jul 2013 1120

Elevii vor începe să studieze din clasa a III-a cea de-a doua limbă străină

28 May 2013 1423