Ibram "Imi place sa fiu langa om"

1220638981.jpg

Liderul UDTR considera ca acest mandat de deputat nu i-a oferit niciun avantaj, mai ales material * "Poate in mandatul viitor am sa vad avantajele despre care vorbesc tot mai multi demnitari"

Vicelider in grupul parlamentar al minoritatilor nationale si membru in comisia de industrii si servicii, Ibram Iusein, liderul Uniunii Democrate - Turce din Romania, a avut, de-a lungul celor patru ani de activitate in Parlament, 20 de initiative legislative, dintre care majoritatea au fost respinse definitiv, doar trei devenind legi. Dupa cum au apreciat reprezentantii etniei turce prezente la Congresul National al partidului, este pentru prima data in istoria lor cand un deputat este desemnat sa candideze pentru un al doilea mandat.

Credeti ca ati facut tot ce v-ati propus in cei patru ani de parlamentar?


In cei patru ani am realizat ce mi-am propus la inceputul mandatului in proportie de 70%. In fond au fost niste chestiuni foarte simple. Cea mai importanta misiune pe care am avut-o a fost schimbarea imaginii Uniunii, terfelita, de altfel, in anii din urma, proiect pe care l-am luat de la 0.

Concret, ce ati realizat pentru Constanta?


Cele mai multe probleme sunt in Constanta, chiar daca avem cetateni de etnia noastra in toata tara. Concret, am contribuit la imbunatatirea calitatii invatamantului romanesc al minoritatii turce din Romania. Pentru zonele foarte sarace, depun un mare efort, chiar si in prezent, pentru a aduce fonduri in acest sens. Ma straduiesc de vreo sase ani sa initiez un curs de meserii adaptabile la cerintele pietei si la ceea ce acesti tineri pot intreprinde. Fonduri sunt pentru aceste cursuri, insa cei care au fonduri cu destinatie directa nu au forme legale pentru a merge in zonele respective, caci pentru beneficiarii acestui proiect este o mare problema deplasarea in resedinta de judet, unde se tin cursurile. Pentru Cobadin am o cerere de vreo 50 de tineri si nu reusim sa gasim sustinerea financiara. Am promisiuni din partea statului turc, totul pleaca de la bani. Clasa intelectuala a crescut cu cateva procente, eu militez pentru ca studentii din etnia noastra sa studieze la noi in tara.
Pentru Constanta am avut un finantator care a vrut sa construiasca 200 de case. Ne-am lovit de respingerea primariei, care nu a vrut sa puna la dispozitie terenul si utilitatile, pentru ca investitia era acoperita de investitor in proportie de 80%. A construit, pana la urma, altundeva.

Ce ati mai avea de facut?


Sunt initiatorul unor proiecte pe linie energetica, pentru producere de energie verde. Sistemul este de asa natura, incat este foarte reticent la aspecte de acest gen. Ar fi bine sa avem energie produsa la preturi mai mici. Proiectul vrem sa-l terminam pana la sfarsitul acestui mandat. Mai avem unul care deja este in discutii la Camere, si care vizeaza infiintarea unei Facultati de Teologie. Suntem singura religie care duce lipsa de asa ceva, dar si de cadre pregatite aici, in Romania, pentru educatia tinerilor care fac cursuri de religie. Avem si sprijinul Patriarhiei Romane in acest sens. Ne-a mai ramas de despagubit comunitatea turca ce a locuit pe fosta insula Ada - Kalek. Ne lovim insa de o problema: niciun locuitor al insulei nu mai avea vreun act de proprietate pentru ca, la momentul respectiv, s-a incercat redarea proprietatii pe o alta insula. Singurele sume de bani de la firmele de asigurari le-au primit atunci cei care au avut arbori de trandafiri si nuci. Noi am gasit in Registrele funciare ca exista in evidenta lor, insa ei nu pot dovedi conform Legii 10 cu un act de proprietate. Acum initiez un proiect de lege sa se acorde despagubiri acestor cetateni. La drept vorbind, noua nici nu ni s-a spus exact ce ar trebui sa facem. Eu am avut cateva intalniri cu cativa parlamentari din Constanta, insa discutiile la modul general nu au dus la nimic.

Ce veti mai face pana in noiembrie?


Nu stiu exact ce, pentru ca nu am un program stabilit cu exactitate. Se ivesc deseori probleme, deplasari intr-un timp scurt si nu stiu exact, de cele mai multe ori, de pe o zi pe alta.

V-ati imbogatit in perioada mandatului? Cu cat? Cu ce?


N-as putea sa spun asta, mai degraba as spune ca am saracit. A ramas acelasi, oricum, eu am avut un salariu bun si inainte. Am un apartament, o masina, copiii mei sunt mari, deci nu mai au asa mare nevoie de sprijin.

Cu ce parlamentari de Constanta ati colaborat cel mai eficient?


Cel mai bine am colaborat cu doctorul Dida, un om foarte educat si saritor, atunci cand aveai nevoie de ceva. De la PD-L, cu Laurentiu Mironescu, sunt si coleg de comisie. Asa, la modul general, ma inteleg cu toti. Oricum, nici nu ne-a adunat nimeni sa ne propuna sa avem un proiect comun.

Preferati un mandat in Camera Deputatilor sau in Parlament? De ce?


Noi nu putem, ca reprezentanti ai unei minoritati, sa activam decat in Camera Deputatilor, deci n-as putea dori unul in Parlament.

Care sunt avantajele si dezavantajele unui parlamentar?


In acest mandat nu am vazut niciun avantaj, mai ales material. Poate in mandatul viitor am sa le vad. Dezavantaje sunt. Am 99% din timp ocupat, am patru ani de cand nu am fost intr-un concediu. Asta este dezavantajul pe care il resimt cel mai mult.

Ce regretati ca n-ati facut?


Nu regret nimic, ce n-am putut n-am avut cum sa fac.

Credeti ca salariul unui parlamentar este corect in raport cu munca pe care o are de facut?


Este bunicel. Daca nu imi convenea, plecam acasa. Salariul este raportat la munca pe care o depun.

Cat mai castiga un parlamentar, cu toate sporurile, sumele forfetare etc.?


Salariul este in jur de 4.000 de lei. Sporuri nu avem. Sumele forfetare se refera la chirii, cheltuieli legate de cabinet, salariati. Toate sunt decontate de Parlament o data pe saptamana, aceste sume nu sunt fixe.

Candidati inca o data?


Da, candidez, bineinteles.

Ce le veti spune constantenilor sa-i faceti sa va aleaga?


Constantenilor nu le spun nimic sa ma aleaga. Contracandidati nu am pana la acest moment, de obicei ei ies in ultima perioada. Eu nu sunt de acord cu pachetele si publicitatea. Mie imi place sa fiu langa om, daca nu sunt langa ei, nu are niciun rost.

Unde veti candida, in ce colegiu?


Noi ne depunem candidatura, dupa noua legislatie, aici, la Bucuresti.

Scris de: {autor}Claudia CANDET{/autor}


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ce au decis magistrații în cauza Matichescu &Micu vs. AGA Airtours SRL

12 Apr 2024 539

Firme Constanța Acționarii Neptun-Olimp, convocați în AGA. Vor supune la vot închirierea terenului Complexului Maramureș din Olimp

05 Apr 2024 396

Convocator privind Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor SC CAMPIO ICM SA

03 Apr 2024 312

Firme Constanța Decizii ale Adunării Generale a Acţionarilor Mamaia SA!

28 Mar 2024 520

Știri Portul Constanța Verdict amânat pentru profitul din port! Fondul Proprietatea SA, în așteptare

28 Mar 2024 665

Firme din Constanța Revocări, numiri și prelungiri de mandate ale administratorilor societății Telegondola Mamaia SRL!

21 Mar 2024 638

Acționarii Comcereal SA Tulcea, convocați în adunare generală ordinară. Pe odinea zi, aprobarea indemnizaţiilor membrilor Consiliului de Administraţie

20 Mar 2024 557

Un teren de 10.000 mp și unul de 6.000 mp în atenția acționarilor Transfer de terenuri între CN APM Constanţa și Autoritatea Vamală Română

18 Mar 2024 811

Acţionarii Model Constanța SA decid vânzarea unui teren situat la intrarea în zona peninsulară a municipiului Constanţa

18 Mar 2024 625

Convocare AGA Litoral SA Se aprobă oferta de cumpărare a unui teren intravilan şi a unei construcții situate în Mamaia, zona Club Castel

16 Mar 2024 615

Alianța Dreapta Unită solicită Avocatului Poporului să sesizeze CCR în legătură cu OUG privind comasarea alegerilor europarlamentare și locale

11 Mar 2024 556

Prelungire de mandat pentru unul dintre administratorii din CA-ul Administrației Canalelor Navigabile Constanța

05 Mar 2024 513

Afaceristul George Secărea obține la Tribunalul Constanța convocarea AGA pentru compania Q Seg West SA! Va fi numit un nou administrator (MINUTA)

29 Feb 2024 832

În ședința de Consiliu Local se aprobă bugetul pentru 2024 Mandatele administratorilor de la Termocentrale Constanța au fost prelungite!

28 Feb 2024 671

Firme Constanța Adunare Generală a Asociaților și modificări în contextul decesului unui asociat la Lex Trans SRL

27 Feb 2024 637