ZIUA-n amiaza mare Indignarea managerului de la „Salvare” - „Certificatul verde trebuia legiferat din primăvară. Am fi scăpat de acest val patru, nimicitor, cu mii de decese”Managerul Serviciului de Ambulanță Județean Constanța, doctorul Ionuț Cealera, este un aprig susținător al vaccinării și consideră că vaccinarea în masă a populației este singura soluție pentru a scăpa de Covid-19. La emisiunea „ZIUA-n amiaza mare”, pe lângă activitatea intensă și condițiile aspre în care personalul medical al SAJ Constanța este nevoit să muncească, șeful de la „Salvare” a dezvăluit că la 112 nu se sună doar pentru a cere ajutor medical de urgență ci și pentru a mulțumi pentru modul în care echipele medicale le-au alinat pacienților durerea sau le-au salvat viața.
 
Doctorul Ionuț Cealera lucrează de 25 de ani la Serviciul de Ambulanță Județean, dar spune că, până acum, nu a trecut niciodată printr-o perioadă atât de critică. Coordonează activitatea a peste 450 de angajați și un parc de ambulanțe, dotate cu tot ce trebuie, susține el, chiar dacă unele dintre mașini au și un milion de kilometri la bord. Pentru ca personalul angajat, asistente, medici, ambulanțieri, să se poată concentra pe activitatea operativă, pe activitatea de urgență medicală prespitalicească, Serviciul de Ambulanță Județean a apelat la ajutorul studenților mediciniști voluntari. Ei sunt cei care fac testările la domiciliu. Și asta pentru că personalul medical era extenuat. „Au fost și zile cu 700 de testări în 24 de ore. O activitate de Sisif”, a spus Ionuț Cealera la „ZIUA-n amiaza mare”.
 
Cea mai mare parte a angajaților de la „Salvare” este vaccinată, potrivit managerului. Chiar vineri, spune el, a reușit să mai convingă o asistentă să se imunizeze. Ionuț Cealera abia așteaptă ca parlamentul să legifereze certificatul verde. „Este târziu acum, trebuia legiferat din primăvară. Nu ne-am mai fi confruntat acum cu acest val patru, nimicitor, care a adus atâtea decese. Și niște costuri imense pentru sistemul nostru sanitar. Iar impunerea restricțiilor, care îngrădesc accesul în unele spații publice, este mult prea puțin”, a explicat el. În opinia medicului, incepând din 1 mai tot personalul bugetar trebuia să se vaccineze.
 
Doar vaccinarea în masă a populației, ajungerea la o cotă de peste 70% de imunizare, ar fi soluția care ne-ar putea feri de boală. „Din păcate însă, poporul român a preferat să se imunizeze trecând prin boală. Cu niște costuri imense, atât din punct de vedere uman, cu atâția mii de morți, cât și din punct de vedere material. O să vedem și o să plătim și în anii care vor veni acest lucru”, și-a arătat doctorul Cealera dezamăgirea. Este adeptul unei campanii acerbe pentru vaccinare, pentru convingerea oamenilor. „Implicarea organelor statelor, a medicilor de familie, trebuia să fie mai mare. Parlamentul trebuia să își asume responsabilitatea de a trece această lege. Nu trebuia să ne relaxăm în vară. A fost o iluzie pe care o plătim, acum, cu amar”, a comentat el, aproape indignat.
 
Pandemia nu pare să-i fi doborât pe angajații Serviciului de Ambulanță Județean Constanța. Sunt obosiți, extenuați, o parte dintre ei s-au și infectat. Au trecut prin boală, spune managerul de la „Salvare”: „Dar nu au clacat pentru că sunt obișnuiți cu munca dură. Munca pe ambulanță este una extrem de dură. Intevin iarna, în mjlocul nopții, fac resuscitări la minus 20 de grade. Sunt oameni căliți, obișnuiți cu condiții vitrege de muncă. Sunt  obișnuiți cu un număr mare de solicitări. Și-au dezvoltat, în timp, rezistența care i-a ajutat acum. Noi iubim această meserie”. Asistentul medical principal Aura Dediu, care lucrează de 20 de ani la SAJ, confirmă spusele doctorului, fiind convinsă că are una din cele mai frumoase meserii din lume
 
Mesaje

Dr Ionuț Cealera:
„Sunt mândru că, într-un astfel de moment, sunt managerul acestui Serviciu. Mândru de oamenii pe care îi conduc și vreau să le mulțumesc din inimă pentru eforturile pe care le depun. Sunt apeluri la 112 în care oamenii mulțumesc pentru intervenția celor de la Serviciul de Ambulanță. Oamenii să aibă încredere în Serviciul de Ambulanță că ne desfășurăm activitatea într-un mod profesionist, că incercăm, permanent, să ridicăm nivelul de pregătire profesională”.
 
Aura Dediu - asistent medical principal SAJ Constanța:

 
„Să aveti incredere în sistemul medical românesc, chiar dacă acum este greu, și ne mai lipsesc câte unele, vom reuși să trecem peste asta. Iar Serviciul de Ambulanță Județean a  încercat să facă tot ce a fost posibil pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie de noi. Suntem prezenți, întotdeauna”. 

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA-n amiaza mare Vasile Zelca, debut de mandat furtunos în fruntea Sindicatului Național al Polițiștilor - „Dacă am avea dreptul la grevă, nu știu pe unde ar mai scoate cămașa guvernele”

15 Jan 2022 5810

ZIUA-n amiaza mare” Președintele SNPPC, Vasile Zelca, despre lupta polițiștilor în prima linie a stării continue de alertă și activitățile de verificare a carantinaților și izolaților

14 Jan 2022 735

Vasile Zelca, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor, la „ZIUA-n amiaza mare”

13 Jan 2022 842

ISU Bihor Incendii în două localități din județ, generate de coșurile de fum necurățate de funingine

13 Jan 2022 288

ZIUA-n amiaza mare Armenii și rușii lipoveni în sărbătoare. Crăciunul în pandemie

08 Jan 2022 1087

ZIUA LIVE Crăciunul pe stil vechi. „În prima zi de Crăciun, ca toți creștinii, ne adunăm cu familia”

07 Jan 2022 663

Crăciunul pe stil vechi. Liviu Merdinian și Nicolae Artion, liderii armenilor și rușilor lipoveni, la „ZIUA-n amiaza mare”

06 Jan 2022 820

ZIUA-n amiaza mare Urări pentru 2022 de la jurnaliștii ZIUA de Constanța

31 Dec 2021 959

ZIUA-n amiaza mare Gânduri la final de an cu jurnaliștii de la ZIUA de Constanța

30 Dec 2021 1021

ZIUA-n amiaza mare Președintele Asociației „Revoluția din 1989” Constanța, Gheorghe Turcu, și vicepreședintele acesteia Nicolae Cușa, despre primele momente de libertate la Constanța

24 Dec 2021 762

ZIUA-n amiaza mare Revoluția la Constanța, după 32 de ani

23 Dec 2021 1148

ZIUA-n amiaza mare Liderii SLN - „Navigatorii, uitați de autoritățile române”

18 Dec 2021 1435

ZIUA LIVE Liderii SLN. „Ne face plăcere să avem membri de sindicat din toate zonele”

17 Dec 2021 631

Liderii SLN, invitați la ZIUA-n amiaza mare

16 Dec 2021 702

ZIUA-n amiaza mare Căsătoriile timpurii, mame minore, abandonul școlar- fenomenele care încă persistă în comunitățile de romi din Constanța. Ce spun mediatorii comunitari

11 Dec 2021 1158