Interviu

Interviu cu Dănuţ Albu, preşedintele Ligii Militarilor Profesionişti „Ne bucuram că suntem recunoscuţi ca partener de dialog cu factorii de conducere din MApN“

Anul acesta, pe data de 17 septembrie, s-au împlinit şapte ani de la înfiinţarea Ligii Militarilor Profesionişti.
 
Totodată, pe data de 18 septembrie 1990, s-au împlinit 27 de ani de la înfiinţarea Corpului Soldaţilor şi Gradaţilor Profesionişti.
 
În acest context, am stat de vorbă cu Dănuţ Albu, preşedintele Ligii Militarilor Profesionişti, căruia i-am adresat o serie de întrebări pe teme actuale din activitatea ligii în fruntea căreia se află.
 
Cum a luat fiinţă această structură ca fiind singura reprezentativă a Corpului Soldaţilor şi Gradaţilor din România?
 
De la început, doresc să subliniez că Liga Militarilor Profesionişti este o asociaţie socio-profesională de tip ONG, apolitică şi non-sindicală. În anul 2006, după 16 ani de aşteptare, a apărut Statutul Militarului Angajat pe bază de contract - Legea 384/2006.
Începând cu 2007, 2008, 2009, militarii profesionişti (titulatura la vremea aceea era „soldaţi gradaţi voluntari“) îşi încheiau activitatea în sistemul militar la 40 de ani, fără nicio protecţie socială reală, ci doar cu un ajutor de şomaj. De ce şomaj? Pentru că militarii profesionişti cotizau la sistemul de pensii civile!
 
În februarie 2010, împreună cu un grup de camarazi, am hotărât să înfiinţăm Liga Militarilor Profesionişti şi în urma demersurilor noastre, LMP s-a înfiinţat pe 17 septembrie 2010, printr-o hotărâre judecătorească, la Judecătoria Constanţa, Secţia Civilă, dosar nr. 29589/212/2010 .
 
Cine a avut această idee şi cine a făcut, la vremea respectivă, parte din comitetul de organizare?
 
În Constanţa există o tradiţie a asociaţiilor militare. Putem aminti de Clubul Amiralilor, Liga Navală Română, Liga Ofiţerilor din Marina Militară sau Liga Maiştrilor Militari de Marină. De aceea am împărtăşit ideea camarazilor de a înfiinţa şi o ligă reprezentativă a Corpului SGP. Câţiva au renunţat pe parcurs, dar majoritatea celor care au pus „piatra de temelie“ sunt şi astăzi în Consiliul Director al LMP.
 
Ce categorii de forţe ale armatei aveţi în componenţa LMP?
 
Din Liga Militarilor Profesionişti fac parte militari din cele trei categorii de forţe ale armatei: Forţele Terestre, Forţele Navale şi Forţele Aeriene.
 
Care este cea mai mare categorie de militari pe care o reprezentaţi?
 
Desigur, cea mai mare categorie o reprezintă gradaţii şi soldaţii profesionişti. Ceea ce ne bucură foarte mult este că, în ultimul timp, s-au înscris în LMP şi subofiţeri sau maiştri militari, în special cei din marină. Directorul de Comunicare LMP, doamna Oana Nuţă, nu face parte din sistemul militar, dar a fost la început alături de noi, ajutându-ne foarte mult la bunul mers al ligii.
 
Ce aţi reuşit să rezolvaţi pentru structura de militari pe care o reprezentaţi?
 
Doresc să subliniez că tot ce a reuşit LMP să obţină pentru Corpul SGP s-a datorat în mare măsură factorilor decidenţi din SMG şi MApN şi, nu în ultimul rând, cu sprijinul membrilor din Comisiile de Apărare din Parlamentul României. Din 2010 şi până în prezent, în urma demersurilor noastre, am reuşit să obţinem unele drepturi notabile pentru Corpul SGP.
 
Aş dori să le subliniez doar pe cele mai importante:
- mărirea limitei de vârstă până la care militarii profesionişti pot rămâne în sistem: 45 de ani (Legea 51/2010), 50 de ani (Legea 23/2012) şi 55 de ani (Legea 82/2015) toate cele trei legi venind în completarea Statului SGP (L-384/2006);
- foarte important: „calitatea de militar“ (Legea 51/2010);
- grupe de muncă în condiţii speciale/deosebite, similar cadrelor militare în activitate acordate retroactiv din 1990;
- dreptul la pensie militară (Legea 223/2015).
 
Ce nu aţi reuşit?
 
Nu am reuşit chiar tot ce ne-am propus. Noi în permanenţă am pus pe tapet propuneri pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii celor aflaţi la baza ierarhiei militare, prin anumite seturi cu propuneri (SP-8, SP-16, SP-11). Unele puncte au fost rezolvate, altele sunt în aşteptare.
 
Suntem consecvenţi ideii că dialogul sincer este singura soluţie reală de identificare a mecanismelor de rezolvare a problemelor Corpului SGP, probleme ce preocupă, în egală măsură, atât MApN, cât şi LMP. Ne bucurăm că suntem recunoscuţi ca un partener real de dialog cu factorii de conducere din MApN şi SMG.
 
Ce aţi mai dori să rezolvaţi împreună cu MApN şi SMG pentru cei aflaţi la baza ierarhiei militare?
 
Sunt mai multe puncte de rezolvat, dar cele mai importante sunt proiectul legii privind statutul cadrelor militare, gradaţilor şi soldaţilor (Statutul Unitar al Militarilor) şi acordarea Corpului SGP a Ordinului Onorific „În Serviciul Patriei“.
 
Noi, cei din LMP, ne exprimăm convingerea că factorii decizionali au determinarea de a îmbunătăţi substanţial calitatea vieţii celor aflaţi la baza ierarhiei militare, spre beneficiul întregii Armate Române, înţelegând rolul determinant al militarilor români în actuala formulă de securitate regională, dar şi importanţa susţinerii angajamentelor internaţionale ale României.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Întâlnire importantă între ministrul Gabriel Leş, preşedintele Ligii Militarilor Profesionişti şi managerului Spitalului de Recuperare din Eforie. Se pune la punct o colaborare

26 Feb 2019 993

Fostul ministru al Apărării, Mihai Fifor, despre întâlnirea cu reprezentanţii LMP. Ce le-a transmis militarilor (galerie foto)

15 Feb 2019 3382

Vești bune pentru militarii profesioniști. LMP a semnat protocol de colaborare cu Sanatoriul EFOSAN din Eforie Nord. De ce servicii vor beneficia militarii (galerie foto)

11 Feb 2019 3372

Liga Militarilor Profesionişti- convenţie cu Sanatoriul Efosan. Care sunt condiţiile şi cine vor fi beneficiarii

02 Feb 2019 1586

Tragedie. Militarul de la batalionul 341 Infanterie Topraisar, internat în stare gravă în spital, a decedat. Un copil de un an a rămas fără tată

15 Jan 2019 7140

Militar de la Batalionul 341 Infanterie „Rechinii Albi” Topraisar, județul Constanța, internat în stare gravă în spital. Are nevoie de ajutor (galerie foto)

10 Jan 2019 14633

Pluguşorul Ligii Militarilor Profesionişti „Ia pocniți din bice măi/Cum e datina la noi/Să audă-ntreaga țară/Urătura militară!

30 Dec 2018 1138

Ce salarii câștigă lunar militarii profesioniști din Armata Română. Discuții aprinse între militari după un reportaj TV

20 Dec 2018 5192

Militari de elită din Constanța. Caporal Tacciu Daniel, militar veteran, component al echipajului Fregatei F-222 „Regina Maria"

14 Dec 2018 732

Militari de elită din Constanța. Caporal Dănuț Mocanu, militar veteran din cadrul Brigăzii 9 Mecanizate „Mărășești" - Constanța (galerie foto)

14 Dec 2018 473

Militari de elită din Constanța. Sergent Pascale Roibu, încadrat la Grup Scafandru EOD Constanța (galerie foto)

12 Dec 2018 1462

Militari de elită din județul Constanța. Plutonier adjutant principal Manuel M. Vlăduț, subofițer de comandă al Batalionului 911 Infanterie ,,CENTAURI,,- Medgidia (galerie foto)

12 Dec 2018 2137

Militari de elită din județul Constanța. Caporal Giumali Metin, militar veteran în cadrul B 911 Infanterie "Centauri" - Medgidia (galerie foto)

12 Dec 2018 2010

Militari de elită din Constanța. Caporal Victor Poliacov, militar veteran din cadrul Divizionului 175 nave scafandri Constanța (galerie foto)

11 Dec 2018 821

Militari de elită din Constanța. Caporal Marcel Neagu, militar veteran din cadrul Batalionul 341 Infanterie Topraisar (galerie foto)

11 Dec 2018 1757