Interviu cu gimnasta Maria Holbură, care va participa la Jocurile Olimpice „La Campionatul Mondial, am trăit și fericirea, și amărăciunea“


• Maria Holbură a fost formată la CSS1 Constanța, iar din 2016 reprezintă CS Farul
• Tânăra sportivă a început gimnastica la vârsta de cinci ani
• Tatăl gimnastei a fost luptător de performanță
 
Aflată într-o perioadă dificilă, gimnastica românească va fi reprezentată la Jocurile Olimpice de la Tokyo de numai doi sportivi, veteranul Marian Drăgulescu și constănțeanca Maria Holbură, de la CS Farul, ceea ce face ca performanța tinerei sportive de pe litoral să fie cu atât mai prețioasă.
De trei ori medaliată cu aur la JO, echipa feminină a ratat anul trecut accederea la marea întrecere olimpică din 2021, pentru a doua ediţie consecutivă! Formaţia României a încercat calificarea cu ocazia Campionatului Mondial de la Stuttgart (Germania), însă nu a avut succes, spre deosebire de Maria Holbură, care a obținut prezența la Tokyo la individual.
Acum în vârstă de 19 ani (va împlini 20 peste câteva luni, pe 16 septembrie), Maria a început gimnastica la vârsta de cinci ani, fiind adusă la sala de gimnastică, la CSS1 Constanţa, de Sorin Bechir şi inclusă în grupa pregătită de Mirela Szemerjai şi de el. Formată astfel la Clubul Sportiv Şcolar numărul 1 din Constanţa, Maria a fost transferată, de la începutul lui 2016, an în care a făcut trecerea la seniorat, la CS Farul Constanţa. Din 2013, a devenit componentă a lotului de junioare, ulterior fiind promovată la lotul de senioare al României. În prezent, lotul olimpic feminin este format exclusiv din sportive constănțene, de la CS Farul (Maria Holbură, Ioana Stănciulescu, Silvia Sfiringu), antrenorii fiind Liliana Cosma și constănțeanul Nicolae Forminte, de la CS Farul.     
Într-un interviu acordat ZIUA de Constanța, Maria Holbură vorbește despre visul ei olimpic (care, iată, după ani de muncă susținută, a devenit realitate), dar și despre frumoasa ei poveste din gimnastică.
 

Primul sentiment a fost de confuzie

 
Maria, anul trecut ai reușit să te califici la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Ce reprezintă pentru tine această performanță?
Această performanță înseamnă truda mea de trei ani. Din 2016, când nu am reușit să calificăm echipa, mi-am dorit foarte mult să merg la Jocurile Olimpice și iată, cum nu am participat la ediția de acum patru ani, voi fi prezentă la JO 2021.
Amânarea cu un an a Jocurilor Olimpice, din pricina pandemiei de coronavirus, este un fapt pozitiv sau unul negativ, în plan psihologic, în primul rând, pentru un sportiv calificat, care se aștepta să evolueze la Tokyo în 2020?
Pentru mine este un lucru pozitiv, deoarece am fost operată la tendon în luna noiembrie, iar, dacă Jocurile Olimpice se țineau în acest an, nu cred că eram acolo foarte bine pregătită.
Ce sentimente te-au încercat, la Campionatul Mondial de la Stuttgart, când s-a anunțat că ai obținut calificarea la JO?
Primul sentiment pe care l-am avut a fost de confuzie, pentru că eu nu mai voiam să continui acest sport, dar, după aceea, m-am gândit că mi-am dorit de când eram mică să merg la Jocurile Olimpice și că nu trebuie să ratez șansa aceasta.

 

Mama ei a început să plângă

 
Cu cine ai vorbit prima dată în țară, din Germania, din postura de sportivă calificată la Jocurile Olimpice, și ce ați discutat?
Prima dată am vorbit cu mama mea. A fost foarte emoționată când i-am spus, a și început să plângă. Toată familia mea s-a bucurat pentru mine, știind câte problem am avut.

Ai intrat în galeria selectă a gimnastelor din Constanța care participă la Jocurile Olimpice, o realizare clădită pe ani întregi de muncă titanică. Totul are însă un început: o fetiță de câțiva ani care ajunge în sala de antrenament. Tu îți mai aduci aminte cum a fost prima ta zi la gimnastică?
În prima zi de gimnastică îmi aduc aminte că m-a dus mama. Încă de când am intrat pentru prima dată în sală am sărit în groapa cu bureți, mă agățam pe paralele și făceam salturi. Nu îmi era frică nici să mă dau peste cap.
Care e obiectivul tău la Jocurile Olimpice?
Sper să fiu sănătoasă, iar ca obiectiv mi-am fixat să adaug elemente noi la fiecare aparat și, de ce nu, să mă calific în două finale olimpice, una la individual compus și una pe un aparat.
 

I-a fost greu în pauza forțată

 
Având în vedere programul strict al unei gimnaste, care a devenit practic un stil de viață, cum ai trecut prin perioada de pauză forțată și de izolare, adusă de coronavirus?
Am trecut destul de greu peste acea perioadă. Mie sincer nu mi-a plăcut. Mi-a fost dificil să urmez acasă programul pe care îl aveam, dar, până la urmă, m-am descurcat.
Cât de mult te-a ajutat în gimnastică faptul că, în familia ta, sportul e la loc de cinste, tatăl tău fiind fost luptător?
Faptul că și tatăl meu a făcut sport de performanță m-a ajutat destul de mult, deoarece îmi explica de mică prin tot ce a trecut el. Prin performanțele mele, vreau să îl întrec.
Ai plâns vreodată până acum, după un concurs, de fericire (după o victorie) sau de amărăciune (în urma ratării a ceea ce îți propusesei atunci)?
Da, am și plâns. Cel mai recent moment de acest gen, când am trăit și fericirea, și amărăciunea, a fost la Campionatul Mondial de la Stuttgart, după concurs, când eram foarte bucuroasă că mi-am făcut integralele cât de bine am putut, dar și supărată că nu am reușit să calificăm echipa, ceea ce a fost o dezamăgire totală pentru mine.
 

Îi place foarte mult și patinajul artistic

 
Se știe că timpul liber al unei gimnaste este drămuit, dar, chiar și așa, cum ți-l petreci? Ce hobby-uri ai și ce alte sporturi îți plac, în afara gimnasticii?
În timpul liber, îmi place să desenez, să colorez, să pictez, să ascult muzică și să îmi fac curat în cameră. În ce privește alte sporturi, îmi place foarte mult patinajul artistic.
Poate că e devreme să te întreb, dar te-ai gândit vreodată până acum ce ți-ar plăcea să faci după ce te vei retrage din activitatea competițională?
Aș vrea să îmi termin facultatea de kinetoterapie și apoi să activez la o clinică privată din Constanța ca și kinetoterapeut.
 
Citește și:

Fiică de luptător Povestea Mariei Holbură, gimnasta din Constanţa calificată la Jocurile Olimpice din 2020. Singura din România!

„Pe drumul către visul lor“ Gimnastele constănțene din lotul olimpic al României sunt în cantonamentul de la Izvorani (galerie foto)

Sportul constănţean. Retrospectivă 2019 Simona Halep, regină şi la Wimbledon. FC Viitorul, cel mai prolific an. Maria Holbură, calificată la JO! (galerie foto)

După 14 ani, din nou campioană naţională CS Farul Constanţa a întrerupt supremaţia CNS Cetate Deva la gimnastică

Gimnasta Maria Holbură îşi urmează visul Mezina lotului României de la turneul preolimpic din Brazilia e din Constanţa (galerie foto)
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Eliserio Bonilla

12 Jun, 2020 22:43

Exitos María. Ojalá puedas recuperar el buen nombre de Romanía en esta disciplina. Hace tiempo que no brillan estrellas en gimnasia artistíca. Después de Sandra y Catalina no han surgido grandes gimnastas.

Articole asemanatoare

Retrospectivă Anul 2021 în sportul constănțean. Medalii, bucurii și tristeți, ieșiri din scenă, dar și un brand celebru readus în prim plan

29 Dec 2021 4162

Constănţeanca Maria Holbură a anunţat că pune capăt carierei sale de gimnastă

10 Aug 2021 10864

Jocurile Olimpice Gimnasta constănțeană Maria Holbură - „A fost cea mai emoționantă zi din viața mea“

27 Jul 2021 4852

Jocurile Olimpice de la Tokyo Când evoluează în calificări gimnasta constănțeană Maria Holbură (galerie foto)

22 Jul 2021 4633

UPDATE. România, înaintea Jocurilor Olimpice de la Tokyo Constănțeanul Viorel Filimon a depus jurământul olimpic pentru antrenori (galerie foto)

14 Jul 2021 2882

Gimnasta Maria Holbură, de la CS Farul Constanța „Va fi o onoare să concurez pentru România la Jocurile Olimpice“ (galerie foto)

10 Jul 2021 3242

Încurajări desenate de la elevii din Tâncăbești pentru olimpicii României, dintre care face parte şi gimnasta Maria Holbură

05 Jul 2021 3053

Gimnasta constănțeană Maria Holbură evoluează în Egipt, la etapa de Cupă Mondială Challenge

04 Jun 2021 4063

Marcela Fumea şi Cristiana Spînu, alese în structurile Federaţiei Române de Gimnastică

31 Mar 2021 3937

Gimnasta Maria Holbură, din Constanţa, pasionată de pictură „Pensula și paleta de culori completează salturile, șuruburile și flicurile”

27 Feb 2021 2560

Din lot fac parte şi trei sportive de la CS Farul Constanţa Gimnastele tricolore au început pregătirea la Bucureşti

04 Feb 2021 4082

Gimnastică Lotul de la Deva, din care fac parte şi trei constănţence, se mută cu pregătirea la Bucureşti

30 Jan 2021 6698

Patru gimnaste de la Constanța participante la Campionatul European din Turcia

15 Dec 2020 4018

Gimnastică O primă verificare înaintea Campionatului European. Au concurat și trei constănțence

05 Nov 2020 6071

„Pe drumul către visul lor“ Gimnastele constănțene din lotul olimpic al României sunt în cantonamentul de la Izvorani (galerie foto)

23 May 2020 4092