Interviu cu Steluța Popescu, comisar șef la Garda de Mediu Constanța. Schimbarea la față a instituției

  • Comisariatul Județean Constanța la Gărzii Naționale de Mediu a anunțat oficial numirea Steluței Popescu la conducerea instituției, începând cu data de 27 iulie 2020
  • Steluța Popescu a acordat un interviu în premieră pentru cotidianul ZIUA de Constanța
  • Curățenia județului, dar și colectarea selectivă se numără printre prioritățile noului comisar șef
Ani de zile, Comisariatul Județean Constanța al Gărzii de Mediu a fost ținta mai multor atacuri, din prisma unei comunicări deficitare cu presa, dar și a acțiunilor care nu erau făcute publice prin intermediul presei. S-a decis la final de lună iunie schimbarea conducerii, iar începând cu data de 27 iulie 2020, a fost numită Steluța Popescu comisar șef la Constanța.
Steluța Popescu se află în instituție încă de la înființare, cunoscând legislația la perfecție și dorește să schimbe această imagine formată de instituția pentru care s-a dedicat în anii ce au trecut. A lucrat la Agenția pentru Protecția Mediului de la înființare, iar în anul 2003, când instituția s-a scindat, a mers pe linia inspecției alături de Garda de Mediu.
Colectarea selectivă și curățarea județului se află pe lista priorităților, iar printr-un interviu acordat în premieră pentru cotidianul ZIUA de Constanța, a dezvăluit câteva din scopurile pe care și le-a propus la conducerea instituției.

Ați fost numită recent la conducerea Gărzii de Mediu Constanța. Ce acțiuni doriți să întreprindeți?

Am preluat conducerea Comisariatului Județean Constanța în data de 19.06.2020 ca înlocuitor al comisarului șef, iar din 27.07.2020 am fost numită comisar șef. Am primit tot sprijinul colegilor mei. Scopul nostru comun este să fim imparțiali și corecți în activitatea pe care o desfășurăm și în aplicarea legii.
Încă de la început mi-am dorit o colaborare bună cu toate instituțiile. Pot spune că am reinventat colaborarea cu Agenția pentru Protecția Mediului, cu Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral, instituții subordonate aceluiași minister și care au politici comune, cu Instituția Prefectului, dar și cu alte autorități ale statului, cum ar fi Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului, Inspectoratul de Poliție Județean, Inspectoratul de Stat în Construcții, cu care am avut mai multe acțiuni comune.
Pe de altă parte, încerc să aduc transparență activității acestei instituții și să avem o relație deschisă cu mass-media. În fiecare zi suntem prezenți pe teren și ne implicăm în rezolvarea diverselor probleme de mediu din județ. Puțini oameni cunosc ceea ce facem noi.
În această perioadă ne-am axat în special pe activitatea desfășurată pe litoral. Anul acesta, conducerea Gărzii Naționale de Mediu a detașat echipe de comisari din alte județe pentru a veni în sprijinul nostru. Activitatea de inspecție și control a avut ca obiectiv principal verificarea stării de salubrizare a stațiunilor de pe litoral și a modului de gestionare a deșeurilor rezultate din activitățile comerciale desfășurate pe plajă și în zona limitrofă acesteia.
Multe din deficiențele constatate au fost legate de nerespectarea prevederilor legale privind colectarea selectivă a deșeurilor reciclabile; acestea erau colectate în pubele neinscripționate și amestecate cu deșeuri municipale.

Care sunt atribuțiile Gărzii de Mediu ?

Garda Națională de Mediu, prin structurile sale teritoriale, are atribuţii în aplicarea politicii Guvernului în scopul prevenirii, constatării şi sancţionării încălcării prevederilor legale în domeniul protecţiei mediului.
Comisariatul Județean Constanța are atribuții de inspecție și control pe teritoriul județului Constanța. Verificăm modul de respectare a legislației de mediu, a prevederilor din actele de reglementare emise în domeniul protecției mediului, constatăm faptele ce constituie abateri de la normele legislative și aplicăm sancțiuni contravenționale, dispunem măsuri de remediere a deficiențelor constatate.
De la preluarea funcției, activitatea instituției a crescut vizibil. În doar șase săptămâni, am realizat 98 de controale, au fost aplicate amenzi în valoare de 413.000 lei și s-a dispus suspendarea activității a două societăți comerciale. La acestea se adaugă 150 de controale realizate de comisarii detașati la Comisariatul Județean Constanța și sancțiuni în valoare de 217.000 lei. De asemenea, am rezolvat cca.100 de petiții adresate instituției în această perioadă.

Cum vedeți Constanța, din prisma respectării reglementărilor cu privire la mediu?

Imaginea Constanței este imaginea fiecăruia dintre noi. Sunt multe lucruri de făcut și fiecare poate aduce o schimbare, poate influența pozitiv calitatea mediului și a vieții în orașul nostru. Dacă ne referim strict la tema discuției, colectarea selectivă a deșeurilor este o soluție la îndemâna oricui. În România, colectarea selectivă a devenit obligatorie începând cu luna iulie 2019 pe patru fracții: plastic/metal, hârtie/carton, sticlă, deșeuri reziduuale amestecate. În acest sens, firmele de salubritate și primăriile au obligația de a dota punctele de colectare a deșeurilor cu cele 4 containere pentru colectare selectivă.
Vreau să vă spun că avem în derulare un control tematic privind salubrizarea localităților și din cele 11 primării verificate până acum, 8 au fost sancționate pentru nerespectarea prevederilor legale privind gestionarea deșeurilor. Prin măsurile dispuse UAT-urilor controlate, am reușit să scădem numărul celor care nu aveau încheiate contracte cu operatori de salubrizare pentru preluarea deșeurilor, iar controalele vor continua până când nu va mai fi nicio primărie în această situație.

Puteți să ne spuneți ce este colectarea selectivă și cât de importantă este?

Plecând de la premiza că producem și consumăm bazându-ne pe niște resurse care se vor epuiza,  intervine nevoia de exploatare rațională a resurselor naturale. Prin colectare selectivă, un deșeu devine o resursă care nu va mai ajunge la o groapă de gunoi, ci va merge la reciclat și va fi utilizat sub o altă formă. Astfel, cu puțin efort, toți putem ajuta la reducerea poluării, dar și la economisirea resurselor naturale.
Colectarea selectivă la asociațiile de proprietari (blocuri) se poate face în containerele special amenajate și etichetate pe fiecare fracție, la gospodăriile individuale (case) se poate face în saci de plastic colorați, iar la firme și instituții publice în saci și pubele speciale.
Legea prevede că este interzisă amestecarea deșeurilor, abandonarea și depozitarea acestora în afara spațiilor special amenajate.
Efortul trebuie să fie comun – cetățean, UAT, firmă de salubrizare. Cei care colectează selectiv acasă se adaptează mult mai ușor, putând aplica același principiu la birou și în orice alte locuri frecventate.

Aveți în plan acțiuni care să se concentreze pe colectarea selectivă în Constanța?

Așa cum am spus, avem în derulare controlul tematic la primăriile din județ, unde vom verifica stadiul măsurilor dispuse anterior cu privire la implementarea colectării selective și a celorlalte cerințe legale privind gestionarea deșeurilor.
De asemenea, până la sfârșitul lunii august, echipele noastre de comisari detașați sunt prezente pe litoral unde verifică starea de salubrizare, precum și modul de respectare a legislației în domeniul gestionării deșeurilor.
O problemă importantă a județului Constanța este adoptarea Planului Județean de Gestionare a Deșeurilor și punerea în funcțiune a instalațiilor realizate de Consiliul Județean prin proiectul SMID. Investiții finalizate de câțiva ani prin acest proiect, cum ar fi depozitul nou de deșeuri de la Tortoman, precum și stații de sortare a deșeurilor reciclabile, nu sunt operaționale. Această situație trebuie analizată urgent, împreună cu factorii de decizie.

Cum poate un cetățean să protejeze mediul prin selecția deșeurilor încă din domiciliu?

Unii cred că un stil de viață responsabil față de mediu este mult prea complicat. Auzim spunându-se: „la noi nu se face…nimeni nu înțelege...” Potrivit legii, containerele obișnuite, în care oamenii îşi aruncau până acum gunoiul, trebuie să fie înlocuite cu pubele speciale pentru fiecare categorie de deșeu în parte.
Firmele de salubrizare trebuie să doteze punctele de colectare a deșeurilor cu cei 4 recipienți pentru cele 4 fracții. Amenzile pentru firmele de salubritate care nu respectă regulile sunt între 20.000 și 40.000 lei.

Aceleași amenzi se aplică și persoanelor juridice care nu se adaptează noilor reglementări.
Cetățenii care nu se vor conforma regulilor, vor fi amendați cu până la 2.000 de lei.
Cu puțin efort, separăm gunoiul produs în locuință, contribuim la reducerea poluării, conservăm resursele naturale neregenerabile și reducem consumul de energie.

 Considerați că sancțiunile impuse celor care aruncă gunoaie pe spații verzi sunt mult prea blânde?

Aș spune mai degrabă că nu avem un comportament responsabil. Cred că este nevoie de implicarea autorităților locale în organizarea unor acțiuni de informare și conștientizare a populației. Domnii primari trebuie să înțeleagă faptul că au obligația legală de a salubriza terenurile aflate în administrare, inclusiv a spațiilor verzi. 

Aici aș face un apel către actualii primari și/sau potențialii candidați la această funcție, să își ia ca temă de campanie salubrizarea localităților pe care le reprezintă. Mi-ar plăcea să văd schimbări majore pe acest subiect în toate comunele și orașele din județ.

În contextul în care vede că mulți investitori imobiliari aruncă pe furiș gunoaiele, ar trebui modificată legislația cu privire la deșeurile de pe șantierele de construcții?

Legea 211/2011 privind gestionarea deșeurilor a fost modificată, fiind introdus un articol prin care deșeurile din construcții și demolări se pot reutiliza și recicla, inclusiv prin operațiuni de rambleiere.
Șantierele de construcții ne creează mari probleme în ceea ce privește gestionarea deșeurilor, în special prin abandonarea deșeurilor rezultate din lucrările de construire. Împreună cu colegii detașați pe litoral am realizat controale la astfel de obiective, le-am aplicat sancțiuni și le-am dispus măsuri de remediere a deficiențelor. Și nu ne oprim aici. Veți auzi multe lucruri bune despre noi.

Citește și

Este oficial Steluța Popescu este noul comisar șef de la Garda de Mediu Constanța. Iată ce a declarat

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Tatiana Nita

27 Aug, 2020 17:31

Mult succes

Articole asemanatoare

Garda de Mediu a amendat Primăria Constanța pentru tăierea copacilor de pe bulevardul Ferdinand

28 Mar 2023 2698

Garda de Mediu Constanța a cerut sistarea tăierilor copacilor de pe bulevardul Ferdinand din Constanța

21 Mar 2023 2029

Declarații de avere Ce avere are Steluța Popescu, șeful Gărzii de Mediu Constanța (DOCUMENTE)

04 Mar 2023 1909

Un teren din zona Platforma Midia Năvodari face obiectul unui dosar penal in rem din cauza mormanelor de deșeuri (VIDEO)

27 Jan 2023 1418

ZIUA-n amiaza mare Steluța Popescu, șeful Gărzii de Mediu Constanța - „Aproape toate primăriile din județ au fost amendate din cauza gunoaielor”

26 Feb 2022 1972

ZIUA-n amiaza mare Comisarul șef al Gărzii de Mediu Constanța, detalii despre poluare și explozia de la Petromidia

25 Feb 2022 2009

Comisarul șef al Gărzii de Mediu Constanța, Steluța Popescu, la „ZIUA-n amiaza mare”

24 Feb 2022 2375

Steluța Popescu numită, din nou, în fruntea Gărzii de Mediu Constanța

10 Feb 2022 3808

Ileana Andrei a înlocuit-o pe Steluța Popescu la conducerea Comisariatului Județean Constanța al Gărzii Naționale de Mediu

01 Jul 2021 2165

Steluța Popescu, Garda de Mediu Constanța – „ România are mari întârzieri în ceea ce privește reciclarea deșeurilor”

12 Jun 2021 5333

LIVE Comisarul general al Gărzii Naționale de Mediu, la Constanța. Activitatea comisarilor de la malul mării, analizată

10 Jun 2021 3129

Poluare la Șantierul Naval Damen Mangalia! A fost sesizată Garda de Mediu (galerie foto)

08 Jun 2021 2386

Din grânarul Europei, în groapa de gunoi a lumii. În timp ce se verificau 15 containere de deșeuri, altele erau oprite la frontieră

15 May 2021 2517

90 de containere cu deșeuri, descoperite în Portul Constanța. De unde au venit și ce conțineau. Unde urmau să ajungă

13 May 2021 2756

Declarații de avere Ce avere are Steluța Popescu, șeful Gărzii de Mediu Constanța (documente)

24 Apr 2021 3962