Interviu

Interviu live Înființarea Universității Internaționale Multiculturale a picat, în schimb, la „Ovidius“ va funcționa un centru de excelență multicultural! (video)


Pe 20 martie 2019 se vor împlini 29 de ani de la înființarea Universității „Ovidius“. În acest context, l-am provocat pe actualul rector al celei mai importante instituții de învățământ superior din Dobrogea la un dialog sincer în legătură cu perspectivele universitare de la malul mării.  
Dialogul video cu prof. univ. dr. Sorin Rugină poate fi urmărit aici:

 
2019 va fi mult mai dur din perspectiva numărului de absolvenți de liceu care se vor îndrepta către studii universitare. Asta o demonstrează statisticile oficiale, despre care ne-a vorbit și rectorul UOC, prof. univ. dr. Sorin Rugină. Iar problemele nu vor exista doar în zona celor care urmează să susțină Bacalaureatul, ci chiar și în rândul celor care ies acum de pe băncile gimnaziului cu rezultate foarte slabe.
 
„Din această perspectivă, ideea noastră mai veche sau punctul din planul meu managerial legat de internaționalizare capătă o altă dimensiune. Ne-am propus să accelerăm acest proces. Avem o poziție geostrategică, există un interes deosebit de a dezvolta multiculturalismul”, spune rectorul UOC.
 
Despre istoricul Centrului de Excelență Multicultural și cum s-a pierdut, anul trecut, un tren important
 
În Constanța, ideea înființării unei universități multiculturale este mai veche. În urmă cu câțiva ani, Universitatea Maritimă din Constanța se oferise să fie parte din acest proiect. L-am întrebat pe rectorul Rugină cum s-a ajuns ca în actuala formulă proiectul să fie dezvoltat pe lângă UOC.
 
„Noi ne-am afirmat multiculturalitatea încă de când am împlinit 25 de ani de la înființare. Cred, mai curând, că s-a creat o legendă cum că noi ne-am opune acestui proiect. Anul trecut am reușit cu cei care au inițiat proiect să demontăm această chestiune. Ba chiar am afirmat că suntem deschiși și chiar oferim și un teren generos, dacă se dorește să se înființeze o universitate mai mare. În cursul verii 2018, au apărut o serie de proiecte și în programul guvernamental de creare a unor centre de excelență în sud-estul Europei, care au stimulat speranțele că se va putea obține o finanțare generoasă, care să poată permite să dezvoltăm partea internațională, cu tot ce presupune acest lucru. Noi avem deja cel puțin la medicină un procent extrem de mare de studenți străini. Ideea era să echilibrăm și partea cealaltă, celelalte specializări”, afirmă rectorul.
 
Acest proiect a fost demarat înainte ca Ecaterina Andronescu să fie ministru al Educației. În luna ianuarie a.c., actualul oficial de la Educație a venit la Constanța, iar discuțiile au fost reluate de acolo de unde fuseseră blocate. Pentru că anul trecut hotărârea de Guvern pentru înființarea Universității Internaționale Multiculturale „Ovidius” nu a putut fi aprobată de executiv, deoarece Senatul Universității a boicotat acest lucru. Din teamă sau neștiință, senatorii nu au reușit să se întâlnească și să-și dea acordul printr-un vot asupra acestei chestiuni. Trenul acesta a fost pierdut, o spune chiar și senatorul Nicolae Moga, unul dintre inițiatorii proiectului.
 
Ce se mai poate face în prezent?
 
„Doamna ministru a fost în ianuarie la UOC, a vrut să vadă baza materială, a fost o discuție extrem de constructivă, cu toți factorii implicați. Noi ne pregătiserăm cu proiecte. Cum era prevăzut acest centru? Cu o linie de educație multiculturală, pe mai multe specializări. Așteptăm acum să vedem și prevederea bugetară. Dacă nu va fi bugetat de la început, îl vom dezvolta pe resurse proprii, noi avem niște linii de educație, de cercetare avansată. Noi am prezentat 49 de proiecte în valoare de vreo 70 de milioane de euro, rămâne de văzut ce sume vor fi alocate. Acest centru va funcționa, dar nu în integralitatea lui de la început. Pentru început putem să primim 100-200 de studenți. Pe măsură ce vom avea și alte spații, vom solicita și buget pentru dotări, iar după 2020 se vor putea construi și alte spații. Avem 15 hectare de care dispunem. Acest lucru i l-am transmis și doamnei ministru”, a explicat rectorul Sorin Rugină.
 
În ceea ce privește o nouă lege a educației pe care ministrul Ecaterina Andronescu vrea s-o trimită în Parlament până la sfârșitul lunii martie, rectorul UOC spune că aceasta trebuie realizată cu consultare generală.
 
În contextul unei relații vizibile între administrație și zona universitară, l-am întrebat pe rectorul UOC de ce societatea constănțeană nu beneficiază de soluțiile universitarilor în ceea ce privește dezvoltarea, economia etc., soluții care se nasc de pe urma numeroaselor evenimente organizate în cadrul universității sau la care participă universitarii.
 
„Universitatea a accesat proiecte mari, chiar și în parteneriat cu administrația locală, din păcate, suntem puțin întârziați. Nu reușim să dezvoltăm, de exemplu, un parc industrial, asta presupune un efort financiar imens. Derulăm împreună proiectul „Civitas Portis”, dar și proiectul legat de tehnologia smart city, iar institutul nostru de nanotehnologie este implicat pe această zonă. Apropo de autoritatea locală, urma să realizăm un proiect în zona de inteligență artificială, dar trebuie să accesăm fonduri, nu este atât de simplu. Admit însă că aportul nostru nu este atât de vizibil pe cât ne-am dori în ceea ce înseamnă municipiul Constanța. Universitatea „Ovidius“ este importantă pentru oraș tocmai prin oportunitatea creării de specialiști, gândim noi specializări, domeniile inginerești, de biologie, avem multe proiecte, dar ele se derulează destul de lent. Însă legătura cu mediul de afaceri nu este cea mai fericită. Mediul de afaceri este limitat pe o anumită arie, nu pe o dezvoltare fundamentală. Poate dacă Portul ar fi numai al Constanței, s-ar putea realiza niște lucruri pe zona de inginerie. În turism se pot face multe lucruri, din păcate, sezonul s-a redus și nu rentează”, a precizat prof. univ. dr. Sorin Rugină.
 
Mai există fabrici de diplome?
 
„Fabrica de diplome este un termen generic, sigur, a și existat, există. Dacă ne uităm însă la câți absolvenți au ajuns în aparatul central al țarii, nu e chiar așa. Cei care doresc să lucreze în domeniu sunt bine apreciați. Nu putem cere idealul de la o masă de 14.000 de studenți. Unii învață, alții absolvă”, a răspuns rectorul UOC.
 
Anul viitor sunt alegeri la UOC. Sorin Rugină spune că nu știe dacă va mai candida, cu toate că vârsta îi permite. Nu știe dacă își mai dorește acest lucru și consideră că este devreme să dea un răspuns pe acest subiect, din decență. În plus, există în universitate oameni tineri care pot continua ceea ce s-a început, iar rectorul s-ar întoarce bucuros în zona medicală, acolo unde spune că mai are multe de făcut. Dacă nu va mai candida, rectorul Rugina consideră că a reușit în ultimii ani să rezolve problemele de imagine ale universității pe care le-a preluat din mers. Cum? Printr-un parteneriat cu Direcția Anticorupție.
 
În ultima perioadă, spune Rugină, nu s-au mai înregistrat probleme, dar „niciodată nu poți să bagi mână în foc pentru nimeni”, a precizat Rugină. Nemulțumiri în universitate mai sunt și cel mai probabil ele se vor face auzite odată cu începutul anului electoral universitar. „Nu am avut un mandat fericit, dar m-am străduit cât am putut să arătăm că suntem niște oameni normali. Am câștigat și în atractivitate și în ceea ce privește reclădirea imaginii”, a precizat Sorin Rugină.
 
Așa cum afirmam la începutul materialului, pe 20 martie 2019 se vor împlini 29 de ani de la înființarea Universității „Ovidius“. Ca în fiecare an, universitatea va organiza o serie de manifestări timp de o săptămână, evenimente de gală în cadrul cărora vor fi premiați cei mai buni profesori, cei mai buni studenți. „Nu pot spune deocamdată, dar ne gândim și în acest an să continuăm seria evenimentelor „Doctor Honoris Causa” sau vom relua „Dialogurile ovidiene”, încă nu ne-am decis, vom vedea“, afirmă rectorul Rugină.
 

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Interviu acordat ZIUA de Constanța Prof. univ. dr. Sorin Rugină, rectorul Universității „Ovidius“ - „Dacă vom respecta deciziile autorităților, vom trece peste acest moment greu“

08 Apr 2020 7526

Șapte persoane diagnosticate cu COVID-19 și cu boli cronice au decedat în România Sorin Rugină, medic epidemiolog - „Să avem conștiință civică și să ne izolăm la domiciliu“

24 Mar 2020 3434

Universitatea „Ovidius” aniversează trei decenii de la înființare. Mesajul rectorului

20 Mar 2020 1728

#DobrogeaAcademică Academicianul Dumitru Murariu a deschis, la Constanța, cursul național multidisciplinar „Inițiere în istoria și filosofia științei și tehnicii”

04 Mar 2020 1636

#sărbătoreşteDobrogea141 Conf. univ. dr. ing. Octavian Tărăbuţă, prof. univ. dr. Aurel Papari şi prof. univ. dr. Sorin Rugină, mesaje de Ziua Dobrogei

27 Nov 2019 2733

LIVE text Studenții și profesorii de la Universitatea „Ovidius“, prezenți la proiectarea documentarului „Adrian V. Rădulescu - ctitorul“, finanțat de ZIUA de Constanţa

07 Nov 2018 1750

Universitatea „Ovidius“ îşi omagiază fondatorul, prezentând filmul documentar „Adrian V. Rădulescu - ctitorul“

06 Nov 2018 1504

Simona Halep a devenit Ambasador al Universităţii „Ovidius“ din Constanţa „Eşti regina inimilor noastre. Te iubim!“ (galerie foto + video)

06 Nov 2018 1611

Gaudeamus igitur / Juvenes dum sumus Universităţile de stat şi cele private din Constanţa, la festivitatea de deschidere a noului an universitar (galerie foto)

02 Oct 2018 1219

Faţă în faţă cu studenţii de la „Ovidius“ „Sunt Decebal Făgădău (…) vremelnic primar al municipiului Constanţa“

17 Mar 2017 1641

Profesorii ameninţă cu petiţii la MEN De ce nu se publică deciziile la zi ale Consiliului de Administraţie al Universităţii „Ovidius“? (documente)

14 Mar 2017 2042

Niciun candidat nu îşi doreşte să fie decan la Facultatea de Teologie de la Universitatea „Ovidius”?

31 Jan 2017 1952

Spitalul de Infecţioase Constanţa, oficial despre dosarul în care şi-a dat în judecată managerul. La mijloc, un prejudiciu de peste 8.000 de lei

17 Dec 2016 2238

Spitalul de Infecţioase Constanţa şi-a dat în judecată managerul, directorul medical şi doi şefi de secţie pentru răspundere patrimonială (documente)

08 Dec 2016 18175

UPDATE 2. Prodecanul Dănuț Dumitru Popovici, va fi schimbat Decanul Facultății de Teologie de la Universitatea „Ovidius“ din Constanța a fost demis

18 Oct 2016 8380