Interviu live Cătălin Filişan, „Constanţa Restart” - „Sloganul nostru este „Fapte, nu vorbe”. Faptele noastre se văd. S-a creat o energie pozitivă extraordinară”!

Acțiunile Asociației „Constanța Restart” derulate pe parcursul anului Centenar au fost subiectul Interviului Live la care au participat preşedintele ONG-ului, Cătălin Filişan, şi  Dan Dorofte, tehnician horticultor. Varianta video a interviului o puteţi urmări AICI
 
 
Voluntarii şi reprezentanţii Asociaţiei au încercat anul acesta să demonstreze că se poate şi altfel.
Aţi demonstrat prin tot ceea ce aţi făcut de-a lungul anului, că nu doar oamenii au nevoie de verde, de copaci, ci şi copacii au nevoie de oameni. Au fost 15 acţiuni, 240 de copaci, 882 de tutori pe care i-aţi montat pentru protecţia puilor tineri.
Cum a început această iniţiativă până să se materializeze într-o asociaţie?
 
Cătălin Filişan: Începutul a fost puțin mai dificil. A trebuit să învăţ şi eu din mers ceea ce înseamnă această chestiune, cu atât mai mult cu cât nu este în domeniul meu de activitate, eu sunt avocat, profesez în altă zonă.
Mi-am dorit prin această acţiune să îmi demonstrez că dacă ne unim mai multe persoane putem să realizăm în plan civil pentru oraşul Constanţa ceea ce ne-am fi dorit să se realizeze.
Și din partea administrației locale, fără a intra în conflict cu administrația, pentru că am fost sprijiniți de administraţia publică. Toate acţiunile noastre s-au desfăşurat pe domeniul public și reprezentantul administraţiei publice,  dl Coman,  ne-a sprijinit cu un sfat atunci când am avut nevoie în alegerea locaţiei în care să ne desfăşurăm cele două mari acţiuni de plantare din 2018.  Una în km 4-5 şi cealaltă în parcul Tăbăcărie.  Am marcat Centenarul prin acea acțiune frumoasă prin care am lăsat ceva în urmă.
Pe parcursul anului ni s-au alăturat foarte mulți constănţeni şi s-a văzut în 27 octombrie: au fost peste 500 de constănţeni care au venit alături de noi la această plantare.
Aș dori o misiune,  Constanţa Restart este o asociaţie, un ONG care se manifestă în plan civil, nici unul dintre  noi nu are aspiraţii politice.
 
E nevoie să lămurim şi acest aspect. Pentru că în unele medii s-a vehiculat că vă doriți să candidați.
 
Cătălin Filişan: Nu, nu avem astfel de aspirații, și eu, personal, nu îmi doresc politică. Fiecare dintre noi venim din alte domenii cu succes, unde profesăm. Facem bine ceea ce facem cu succes în această zonă.

Au venit mulți tineri la acţiunile noastre, elevi de la liceele Mircea cel Bătrân și Ovidiu, vrem să formăm şi caractere în acest sens.  Eu îmi doresc ca aceşti tineri să continue ceea ce facem noi acum, sper să ne distanţăm de ceea ce înseamnă politică. Avem fiecare simpatii și antipatii, dar nu le discutăm când ne întâlnim.
 
Dl. Dorofte când şi cum v-aţi alăturat acestei Asociaţii?

 
Dan Dorofte: Cel mai frumos lucru pe care l-am văzut eu la domnul Filişan este atracţia lui pentru verde, pentru ce e viu, şi ne oferă elementul de bază secundă de secundă să respirăm. Mi se pare cel mai frumos lucru să admiri un copac. Făcusem o colecţie de fotografii cu mulţi copaci din Constanţa. Am fost abordat de dl Filişan într-o parcare şi mi-a spus că vrea să planteze copaci în faţa casei.
 
Sunteți tehnician horticultor, în ce mod ne influențează decorul în care ne ducem existenţa modul de gândire, de acţiune,  sănătatea? De ce este atât de important să nu facem rabat de la ceea ce înseamnă verde?
 
Dan Dorofte: În momentul când ajungem la un anumit grad financiar, cultural începem să  ieşim să pregătim și mediul. Sunt mulți care renunţă la apartamente și iau locuinţe şi se ocupă de o grădină.
Mulți nu știu ce costuri implică o grădină. Sunt costuri fantastice.
Spațiul verde pe domeniul public implică nişte costuri. Să procuri un copac sunt costuri, nu înţeleg cum de Asociaţia Constanţa Restart mai face faţă.
 
D-le Filişan, cum i-ați determinat pe voluntari să se implice?
 
Cătălin Filişan: Ei au venit treptat, la început erau mai puţini, iar acum sunt din ce în ce mai mulţi.
Această barieră a fost depășită pas cu pas, la fiecare dintre acţiunile noastre. La început am fost doar eu cu dl Dan şi alţi câţiva. S-a popularizat această acţiune, s-a popularizat că ceea ce facem noi este ceva concret, viu, este real, sloganul nostru este „Fapte, nu vorbe”. Faptele noastre se văd. Este o energie pozitivă extraordinară.
Ce a fost pe 27 octombrie, de exemplu, în parcul Tăbăcărie, acea energie pozitivă care s-a creat acolo, noi vrem s-o repetăm şi se rostogoleşte. Data viitoare vom fi mai mulţi. Oamenii doresc să se implice, să facă bine.
 
Ce fac cei 100 de copaci din Tăbăcărie?
 
Cătălin Filişan: Sunt bine, evoluează. Mulţi erau reticenți la această acțiune chiar din primăvară, „nu plantaţi că vor fi rupţi, că vor fi furaţi”. Accidentele sunt foarte rare, sunt puţini copaci rupţi sau furaţi, cred că 3 sau 4.
 
Marea problemă  este mentenanţa ulterioară.
Am ridicat această problemă domnului primar şi spunea că nu are cu ce să întreţină ceea ce aţi plantat dumneavoastră şi alţi constănţeni.
 
Cătălin Filişan: Anul 2018 a fost bogat în astfel de acțiuni. Ideea noastră a fost preluată şi de alte asociaţii sau persoane, ceea ce ne bucură.
Felicitări celor care au făcut așa ceva și îi încurajăm să facă în continuare. Problema este udatul lor. Anul 2018 a fost secetos, dacă administraţia publică nu se implică în udarea lor şi asigurarea unui tratament minim pentru copaci, aceştia vor avea de suferit. Mi-ar părea tare rău ca la anul să să numărăm copacii uscați în loc să îi numărăm pe cei care s-au prins. Sper să se implice și cei care au participat la plantarea lor. Sunt mulți care îi udă, fiecare are grijă de copacul lui, „este ca un copil de care trebuie să ai grijă”.
 
Dl.  Dorofte, de câte ori trebuie udaţi aceşti copaci?
 
Dan Dorofte: Fiecare copac are nevoie de 10 litri de apă pe săptămână. Dar trebuie să ţinem cont că în lunile de vară, aproximativ 4 luni de zile, nu există apă. Copacul trebuie ajutat să crească atunci când nu sunt ploi. Acum rădăcina se dezvoltă,  au apă de la natură, eu îi spun „aghiazmă”, pentru că nu este tratată. Rădăcina lucrează, se dezvoltă, în primăvară vor fi sănătoşi și frumoşi, Solul este drenat.
 
Ați studiat solul înainte de a se planta?
 
Cătălin Filişan: Sunt multe locuri de plantat în Constanța că nu trebuie studiat. Urbanistica orașului, pesigastica oraşului, arhitectura oraşului are o poziționare. Dl Coman (n.r. şeful Serviciului Spaţii Verzi din cadrul Primăriei Constanţa) ne-a sugerat unde să plantăm,  îi mulțumim pentru implicare. Şi sufletește s-a implicat alături de noi.
 
Pregătiți și pentru anul 2019 acțiuni, veți continua campaniile de plantare primăvara și toamna. Ce facem să le întreținem, dacă administraţia locală nu își permite? Este posibil să veniti și cu partea de irigații şi eventual primăria să plătească apa?
 
Cătălin Filişan: Îl așteptăm în continuare pe dl Coman alături de noi. Avem nevoie şi de sfaturile dumnealui, ne poate furniza sfaturi pentru ca rezultatul să fie unul frumos în final, este ceea ce ne dorim.
Pentru 2019 vom pune în practică două mari acțiuni de plantare, în primăvară şi în toamnă. Lucrăm pentru proiectul din primăvară, pentru că asociaţia a înregistrat acest succes, sunt multe persoane care doresc să ni se alăture și în acest fel vom crea un proiect de anvergură mult mai mare. Îmi doresc ca acest proiect din primăvara 2019 să fie un proiect complet.
Să asigurăm inclusiv un sistem de irigare a copacilor pe care îi vom planta. Vom organiza în detaliu această acțiune și după ce avem toate detaliile puse la punct vom face publice informaţiile.
Avem nevoie de fonduri pentru a susține procurarea copacilor,  avem o colaborare cu pepiniera Dancu Silva din Agigea.
Dl Dancu a fost alături de noi cu materiale și vom continua colaborarea. Constănțenii ne pot ajuta prin direcționarea a 2% din impozitul pe salariu sau pe profit dacă vorbim de o persoană juridică, sau prin donații în contul Asociației Constanţa Restart.
Avem pe site-ul asociației aceste detalii, precum și fotografii și prezentarea cronologică a tuturor  acțiunilor noastre.
Intrați pe site să ne vedeți la muncă, la firul ierbii. Viaţa la firul ierbii este cu totul şi cu totul diferită faţă de viaţa din birou, din maşină.
Recomand constănțenilor să coboare din birou, din jeep și să vină alături de noi la firul ierbii să pună mâna pe ustensile şi vor vedea ce mare satisfacţie au atunci când finalizăm un astfel de proiect.
 
Cine ştie, poate pe viitor veți transforma aceste evenimente în lecții deschise pentru copii. Apropo, dl Dorofte, este toamna este cel mai bun moment de plantat?
 
Dan Dorofte: „Doar dacă pui cu rădăcina în sus nu se prinde”. În Constanța suntem departe de peisagistica urbană la nivel european. Totul se face pas cu pas. Măcar să recuperăm zonele fără peisagistica la zi.
 
Care sunt aceste zone care arată dezastruos din acest punct de vedere?
 
Dan Dorofte: Unele zone numite parcuri nu par a fi parcuri. Oamenii trebuie să ajute, noi am făcut ce am putut.
 
Trebuie realizat registrul spațiilor verzi și primarul Decebal Făgădău spunea că  vom rămâne surprinși când se va realiza. Unde consideraţi că trebuie recreat urgent spațiul verde?

Cătălin Filişan: Nu suntem în competiție cu nimeni,  indiferent cine este sau va fi la conducerea administraţiei locale .
Suntem mult mai mulți cei care participăm la acest demers. Nu ne dorim să fim în competiție, suntem neutri în acțiunile noastre, asta ne permite să lăudăm şi chiar să criticăm când este cazul. Împreună trebuie să facem ceva concret prin fapte, nu prin vorbe. Dacă stăm doar să discutăm şi să ne dăm cu părerea, rămânem doar cu vorbele.
Împreună cu specialiști putem să facem mai bine şi ceva profesionist. Peste ani de zile să vedem un rezultat pozitiv.
Am început cu actiunea de planatare din zona din km 4-5, care arăta foarte rău înainte. Peste câțiva ani va arată mult mai bine. Nu este de ajuns, trebuie să se construiască și un drum. Este proiectat, este în PUZ din anul 2011, formalităţile vor mai dura puţin.
Administrația locală trebuie să facă partea ei de infrastructură. Împreună să schimbăm această zonă.
Anul acesta au fost plantați 240 de copaci,  sunt diferite specii pe care le-am plantat, sunt aclimatizați, sunt crescuţi în pepiniera de la Dancu Silva, șansele de a se prinde sunt foarte mari.
Anul 2018 a fost de încălzire, nu ne vom opri. Am învățat câte ceva și ne va fi de folos pe viitor.
Am împrumutat idei din București, am făcut acele protecții pentru copaci, poate nesemnificativ, dar le asigură creșterea pe perioada anului.
 
Totuşi, aveți așteptări concrete din partea administrației. Poate, de ce nu, crearea unui nou parc în Constanţa?
 
Cătălin Filişan: Toată deschiderea din partea noastră,  dl Coman a fost prezent la acțiunile noastre, mă aștept ca și în anul 2019 să fie alături de noi dumnealui sau alt reprezentant al Primăriei. Ne pot sprijini în diferite forme. 
 
Au fost foarte mulți copaci plantați, dar trebuie udați. Trebuie găsită repede o soluție de mentenanță, pentru că dacă stăm după birocraţie mor toţi copacii. Există o soluție la îndemână pentru a se evita etapele ce țin de licitații? Se poate folosi apă din altă parte?
 
Dan Dorofte: Cel mai simplu lucru este ca fiecare constănțean să adopte un copac și periodic să îl ude. Cu o cisternă la tot orașul este prea puțin. Trebuie cisterne de-a lungul unei străzi, nu poţi pune sisteme de irigaţii. În parcuri se pot folosi sisteme de irigaţii. Necesită costuri mari, dar ține de administrație, nu de o asociaţie. Trebuie 10 litri de apă pe săptămână la un copac. Sunt de la constănțeni pentru constănțeni aceşti copaci.
 
Haideţi să le reamintim constănţenilor că toţi copacii cu tricolor sunt plantați de voluntarii Asociaţiei Constanța Restart. Unde sunt aceşti copaci care au nevoie de oameni?
 
Cătălin Filişan: Cei care  iubesc spaţiul verde din Constanţa, dacă urmăresc pagina de Facebook văd constant acțiunile noastre. Am plantat în Km 4-5 90 de copaci, în spate la Lidl, iar cei de acolo îi pot uda din primăvară. Am plantat cei 100 de copaci în parcul Tăbăcărie, am marcat evenimentul legat de Centenar și mă bucur că a rămas această amintire plăcută. Au fost 500 de oameni, au mulţi  părinți, acei oameni vor avea grijă de ei și în 2019.
Copacii au nevoie de întreținere tot anul 2019 și sperăm că fiecare va avea grijă de copacul lui. Au fost mulți copii pe care i-am revăzut, care aduceau părinţii înapoi la acel copac și constănțeni care își făceau poze cu copacul lor.
Este un simbol, vrem să repetăm aceste acţiuni, să implicăm constănţenii, vrem să schimbăm mentalităţi. Nu este de ajuns să ceri de la administraţia locală, trebuie să și oferi, trebuie să te implici prin a planta un copac, prin a nu mai face mizerie.
Vrem o țară ca afară, dar trebuie să și participăm.
Vrem să rostogolim acest bulgăre şi să schimbăm şi mentalităţi pe cât putem prin acţiunile noastre.
 
Dan Dorofte: Dacă acum 30-40 de ani nu era atâta nevoie de mentenanţă la un copac pentru că ritmul de ploaie asigura apa copacilor pe domeniul public, acum, la anul 2019-2020, faptul că ploile nu ajung  şi schimbările climatice nu aduc suficientă apă pentru spaţiul verde este un semn că trebuie făcut ceva.
Este nevoie de aceşti copaci, ceea ce se întâmplă este o necesitate, nu este un joc, după program am făcut şi noi ceva astăzi. Şi o cană cu apă la un copac va conta în perioada lunilor august, septembrie, octombrie, noiembrie. În Constanţa, în lunile iunie-septembrie nu plouă.
 
A existat un moment în cadrul acestei campanii derulate de „Constanţa Restart” care se poate califica în cadrul proiectului nostru dedicat Centenarului? Oameni care au impresionat prin implicarea lor, printr-un gest, oameni ai Centenarului?
 
Cătălin Filişan: Da, sunt voluntarii care au adus copii din centre de plasament, care s-au implicat. Este o misiune dificilă să ai grijă de aceşti copii şi să te implici în educarea lor,  „jos pălăria pentru acești voluntari” care au adus copii cu probleme alături de noi.
 
Citeşte şi:
Interviu live „Trees need people. Constanţa Restart“. În anul Centenar, au doborât record după record. Au plantat 240 de copaci şi au montat 882 de tutori pentru protecţia arborilor tineri (galerie foto)

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE Aurelia Lăpuşan - „Sunt convinsă că cel puțin femeile își vor da seama că au trecut și ele prin situații ca eroina mea“(VIDEO)

20 Mar 2024 765

ZIUA LIVE Mariana Gâju (PSD) – „Nu sunt adepta compromisurilor pentru a promova. O femeie trebuie să se gândească la demnitatea ei”! (VIDEO)

08 Mar 2024 753

ZIUA LIVE Senatorul Septimiu Bourceanu (PNL) - „Într-un calendar destul de scurt, vom anunța candidatul la CJ Constanța”!

29 Feb 2024 872

ZIUA LIVE Septimiu Bourceanu (PNL Constanța) despre despre comasarea alegerilor europarlamentare cu localele (VIDEO)

29 Feb 2024 560

ZIUA LIVE Interviu cu Gabriel-Octavian Nicolae, președinte al Asociației Societatea Culturală „Magrin 1878”, despre proiecte și noutăți pentru pasionații de fotografie

27 Feb 2024 729

ZIUA LIVE Alegeri comasate. Cum va aborda Alianța Dreapta Unită alegerile din 9 iunie?

22 Feb 2024 1099

ZIUA LIVE Alegeri comasate. Cum va aborda Alianța Dreapta Unită alegerile din 9 iunie?

21 Feb 2024 946

ZIUA LIVE Horia Constantinescu –„Am discutat cu Decebal Făgădău și cred că am conturat formula câștigătoare. Ne înscriem și noi la concurs, partidul decide candidații”!

12 Feb 2024 1503

ZIUA LIVE. Prefectul Silviu Coșa „Nu am primit nicio sesizare sau memoriu de la transportatori și agricultori. MAI și-a făcut datoria, iar cetățenii din Constanța nu au fost puși în pericol”!

16 Jan 2024 940

ZIUA LIVE Primarul Florin Chelaru, despre proiecte europene, transport public și investiții pentru viitor la Năvodari (VIDEO)

19 Dec 2023 890

ZIUA LIVE Interviu cu primarul Florin Chelaru, despre proiectele esențiale ale orașului Năvodari!

18 Dec 2023 1384

ZIUA LIVE. Senatorul PNL Constanța, Septimiu Bourceanu „Până la începutul lunii martie 2024 vor fi anunțati candidații pentru scrutinele de anul viitor"

15 Dec 2023 1123

ZIUA LIVE Senatorul Septimiu Bourceanu - „Toate alianțele politice care se fac la un moment dat au și momente în care există poziții divergente“ (VIDEO)

15 Dec 2023 751

ZIUA LIVE. George Scupra, primar Ovidiu „Am spus că sunt pregătit și pot îndeplini funcția de președinte CJ Constanța. Nu ar fi vreo tragedie să nu ajung în această funcție” !(VIDEO)

21 Nov 2023 1705

ZIUA LIVE Mircea Geoană - „Am un job de făcut la NATO până la finalul mandatului însă am și obligații ca lider politic și vreau să dau din experiența mea" (VIDEO)

13 Nov 2023 1474