Interviu

Interviu live Cătălin Filişan, „Constanţa Restart” - „Sloganul nostru este „Fapte, nu vorbe”. Faptele noastre se văd. S-a creat o energie pozitivă extraordinară”!

Acțiunile Asociației „Constanța Restart” derulate pe parcursul anului Centenar au fost subiectul Interviului Live la care au participat preşedintele ONG-ului, Cătălin Filişan, şi  Dan Dorofte, tehnician horticultor. Varianta video a interviului o puteţi urmări AICI
 
 
Voluntarii şi reprezentanţii Asociaţiei au încercat anul acesta să demonstreze că se poate şi altfel.
Aţi demonstrat prin tot ceea ce aţi făcut de-a lungul anului, că nu doar oamenii au nevoie de verde, de copaci, ci şi copacii au nevoie de oameni. Au fost 15 acţiuni, 240 de copaci, 882 de tutori pe care i-aţi montat pentru protecţia puilor tineri.
Cum a început această iniţiativă până să se materializeze într-o asociaţie?
 
Cătălin Filişan: Începutul a fost puțin mai dificil. A trebuit să învăţ şi eu din mers ceea ce înseamnă această chestiune, cu atât mai mult cu cât nu este în domeniul meu de activitate, eu sunt avocat, profesez în altă zonă.
Mi-am dorit prin această acţiune să îmi demonstrez că dacă ne unim mai multe persoane putem să realizăm în plan civil pentru oraşul Constanţa ceea ce ne-am fi dorit să se realizeze.
Și din partea administrației locale, fără a intra în conflict cu administrația, pentru că am fost sprijiniți de administraţia publică. Toate acţiunile noastre s-au desfăşurat pe domeniul public și reprezentantul administraţiei publice,  dl Coman,  ne-a sprijinit cu un sfat atunci când am avut nevoie în alegerea locaţiei în care să ne desfăşurăm cele două mari acţiuni de plantare din 2018.  Una în km 4-5 şi cealaltă în parcul Tăbăcărie.  Am marcat Centenarul prin acea acțiune frumoasă prin care am lăsat ceva în urmă.
Pe parcursul anului ni s-au alăturat foarte mulți constănţeni şi s-a văzut în 27 octombrie: au fost peste 500 de constănţeni care au venit alături de noi la această plantare.
Aș dori o misiune,  Constanţa Restart este o asociaţie, un ONG care se manifestă în plan civil, nici unul dintre  noi nu are aspiraţii politice.
 
E nevoie să lămurim şi acest aspect. Pentru că în unele medii s-a vehiculat că vă doriți să candidați.
 
Cătălin Filişan: Nu, nu avem astfel de aspirații, și eu, personal, nu îmi doresc politică. Fiecare dintre noi venim din alte domenii cu succes, unde profesăm. Facem bine ceea ce facem cu succes în această zonă.
Au venit mulți tineri la acţiunile noastre, elevi de la liceele Mircea cel Bătrân și Ovidiu, vrem să formăm şi caractere în acest sens.  Eu îmi doresc ca aceşti tineri să continue ceea ce facem noi acum, sper să ne distanţăm de ceea ce înseamnă politică. Avem fiecare simpatii și antipatii, dar nu le discutăm când ne întâlnim.
 
Dl. Dorofte când şi cum v-aţi alăturat acestei Asociaţii?
 
Dan Dorofte: Cel mai frumos lucru pe care l-am văzut eu la domnul Filişan este atracţia lui pentru verde, pentru ce e viu, şi ne oferă elementul de bază secundă de secundă să respirăm. Mi se pare cel mai frumos lucru să admiri un copac. Făcusem o colecţie de fotografii cu mulţi copaci din Constanţa. Am fost abordat de dl Filişan într-o parcare şi mi-a spus că vrea să planteze copaci în faţa casei.
 
Sunteți tehnician horticultor, în ce mod ne influențează decorul în care ne ducem existenţa modul de gândire, de acţiune,  sănătatea? De ce este atât de important să nu facem rabat de la ceea ce înseamnă verde?
 
Dan Dorofte: În momentul când ajungem la un anumit grad financiar, cultural începem să  ieşim să pregătim și mediul. Sunt mulți care renunţă la apartamente și iau locuinţe şi se ocupă de o grădină.
Mulți nu știu ce costuri implică o grădină. Sunt costuri fantastice.
Spațiul verde pe domeniul public implică nişte costuri. Să procuri un copac sunt costuri, nu înţeleg cum de Asociaţia Constanţa Restart mai face faţă.
 
D-le Filişan, cum i-ați determinat pe voluntari să se implice?
 
Cătălin Filişan: Ei au venit treptat, la început erau mai puţini, iar acum sunt din ce în ce mai mulţi.
Această barieră a fost depășită pas cu pas, la fiecare dintre acţiunile noastre. La început am fost doar eu cu dl Dan şi alţi câţiva. S-a popularizat această acţiune, s-a popularizat că ceea ce facem noi este ceva concret, viu, este real, sloganul nostru este „Fapte, nu vorbe”. Faptele noastre se văd. Este o energie pozitivă extraordinară.
Ce a fost pe 27 octombrie, de exemplu, în parcul Tăbăcărie, acea energie pozitivă care s-a creat acolo, noi vrem s-o repetăm şi se rostogoleşte. Data viitoare vom fi mai mulţi. Oamenii doresc să se implice, să facă bine.
 
Ce fac cei 100 de copaci din Tăbăcărie?
 
Cătălin Filişan: Sunt bine, evoluează. Mulţi erau reticenți la această acțiune chiar din primăvară, „nu plantaţi că vor fi rupţi, că vor fi furaţi”. Accidentele sunt foarte rare, sunt puţini copaci rupţi sau furaţi, cred că 3 sau 4.
 
Marea problemă  este mentenanţa ulterioară.
Am ridicat această problemă domnului primar şi spunea că nu are cu ce să întreţină ceea ce aţi plantat dumneavoastră şi alţi constănţeni.
 
Cătălin Filişan: Anul 2018 a fost bogat în astfel de acțiuni. Ideea noastră a fost preluată şi de alte asociaţii sau persoane, ceea ce ne bucură.
Felicitări celor care au făcut așa ceva și îi încurajăm să facă în continuare. Problema este udatul lor. Anul 2018 a fost secetos, dacă administraţia publică nu se implică în udarea lor şi asigurarea unui tratament minim pentru copaci, aceştia vor avea de suferit. Mi-ar părea tare rău ca la anul să să numărăm copacii uscați în loc să îi numărăm pe cei care s-au prins. Sper să se implice și cei care au participat la plantarea lor. Sunt mulți care îi udă, fiecare are grijă de copacul lui, „este ca un copil de care trebuie să ai grijă”.
 
Dl.  Dorofte, de câte ori trebuie udaţi aceşti copaci?
 
Dan Dorofte: Fiecare copac are nevoie de 10 litri de apă pe săptămână. Dar trebuie să ţinem cont că în lunile de vară, aproximativ 4 luni de zile, nu există apă. Copacul trebuie ajutat să crească atunci când nu sunt ploi. Acum rădăcina se dezvoltă,  au apă de la natură, eu îi spun „aghiazmă”, pentru că nu este tratată. Rădăcina lucrează, se dezvoltă, în primăvară vor fi sănătoşi și frumoşi, Solul este drenat.
 
Ați studiat solul înainte de a se planta?
 
Cătălin Filişan: Sunt multe locuri de plantat în Constanța că nu trebuie studiat. Urbanistica orașului, pesigastica oraşului, arhitectura oraşului are o poziționare. Dl Coman (n.r. şeful Serviciului Spaţii Verzi din cadrul Primăriei Constanţa) ne-a sugerat unde să plantăm,  îi mulțumim pentru implicare. Şi sufletește s-a implicat alături de noi.
 
Pregătiți și pentru anul 2019 acțiuni, veți continua campaniile de plantare primăvara și toamna. Ce facem să le întreținem, dacă administraţia locală nu își permite? Este posibil să veniti și cu partea de irigații şi eventual primăria să plătească apa?
 
Cătălin Filişan: Îl așteptăm în continuare pe dl Coman alături de noi. Avem nevoie şi de sfaturile dumnealui, ne poate furniza sfaturi pentru ca rezultatul să fie unul frumos în final, este ceea ce ne dorim.
Pentru 2019 vom pune în practică două mari acțiuni de plantare, în primăvară şi în toamnă. Lucrăm pentru proiectul din primăvară, pentru că asociaţia a înregistrat acest succes, sunt multe persoane care doresc să ni se alăture și în acest fel vom crea un proiect de anvergură mult mai mare. Îmi doresc ca acest proiect din primăvara 2019 să fie un proiect complet.
Să asigurăm inclusiv un sistem de irigare a copacilor pe care îi vom planta. Vom organiza în detaliu această acțiune și după ce avem toate detaliile puse la punct vom face publice informaţiile.
Avem nevoie de fonduri pentru a susține procurarea copacilor,  avem o colaborare cu pepiniera Dancu Silva din Agigea.
Dl Dancu a fost alături de noi cu materiale și vom continua colaborarea. Constănțenii ne pot ajuta prin direcționarea a 2% din impozitul pe salariu sau pe profit dacă vorbim de o persoană juridică, sau prin donații în contul Asociației Constanţa Restart.
Avem pe site-ul asociației aceste detalii, precum și fotografii și prezentarea cronologică a tuturor  acțiunilor noastre.
Intrați pe site să ne vedeți la muncă, la firul ierbii. Viaţa la firul ierbii este cu totul şi cu totul diferită faţă de viaţa din birou, din maşină.
Recomand constănțenilor să coboare din birou, din jeep și să vină alături de noi la firul ierbii să pună mâna pe ustensile şi vor vedea ce mare satisfacţie au atunci când finalizăm un astfel de proiect.
 
Cine ştie, poate pe viitor veți transforma aceste evenimente în lecții deschise pentru copii. Apropo, dl Dorofte, este toamna este cel mai bun moment de plantat?
 
Dan Dorofte: „Doar dacă pui cu rădăcina în sus nu se prinde”. În Constanța suntem departe de peisagistica urbană la nivel european. Totul se face pas cu pas. Măcar să recuperăm zonele fără peisagistica la zi.
 
Care sunt aceste zone care arată dezastruos din acest punct de vedere?
 
Dan Dorofte: Unele zone numite parcuri nu par a fi parcuri. Oamenii trebuie să ajute, noi am făcut ce am putut.
 
Trebuie realizat registrul spațiilor verzi și primarul Decebal Făgădău spunea că  vom rămâne surprinși când se va realiza. Unde consideraţi că trebuie recreat urgent spațiul verde?

Cătălin Filişan: Nu suntem în competiție cu nimeni,  indiferent cine este sau va fi la conducerea administraţiei locale .
Suntem mult mai mulți cei care participăm la acest demers. Nu ne dorim să fim în competiție, suntem neutri în acțiunile noastre, asta ne permite să lăudăm şi chiar să criticăm când este cazul. Împreună trebuie să facem ceva concret prin fapte, nu prin vorbe. Dacă stăm doar să discutăm şi să ne dăm cu părerea, rămânem doar cu vorbele.
Împreună cu specialiști putem să facem mai bine şi ceva profesionist. Peste ani de zile să vedem un rezultat pozitiv.
Am început cu actiunea de planatare din zona din km 4-5, care arăta foarte rău înainte. Peste câțiva ani va arată mult mai bine. Nu este de ajuns, trebuie să se construiască și un drum. Este proiectat, este în PUZ din anul 2011, formalităţile vor mai dura puţin.
Administrația locală trebuie să facă partea ei de infrastructură. Împreună să schimbăm această zonă.
Anul acesta au fost plantați 240 de copaci,  sunt diferite specii pe care le-am plantat, sunt aclimatizați, sunt crescuţi în pepiniera de la Dancu Silva, șansele de a se prinde sunt foarte mari.
Anul 2018 a fost de încălzire, nu ne vom opri. Am învățat câte ceva și ne va fi de folos pe viitor.
Am împrumutat idei din București, am făcut acele protecții pentru copaci, poate nesemnificativ, dar le asigură creșterea pe perioada anului.
 
Totuşi, aveți așteptări concrete din partea administrației. Poate, de ce nu, crearea unui nou parc în Constanţa?
 
Cătălin Filişan: Toată deschiderea din partea noastră,  dl Coman a fost prezent la acțiunile noastre, mă aștept ca și în anul 2019 să fie alături de noi dumnealui sau alt reprezentant al Primăriei. Ne pot sprijini în diferite forme. 
 
Au fost foarte mulți copaci plantați, dar trebuie udați. Trebuie găsită repede o soluție de mentenanță, pentru că dacă stăm după birocraţie mor toţi copacii. Există o soluție la îndemână pentru a se evita etapele ce țin de licitații? Se poate folosi apă din altă parte?
 
Dan Dorofte: Cel mai simplu lucru este ca fiecare constănțean să adopte un copac și periodic să îl ude. Cu o cisternă la tot orașul este prea puțin. Trebuie cisterne de-a lungul unei străzi, nu poţi pune sisteme de irigaţii. În parcuri se pot folosi sisteme de irigaţii. Necesită costuri mari, dar ține de administrație, nu de o asociaţie. Trebuie 10 litri de apă pe săptămână la un copac. Sunt de la constănțeni pentru constănțeni aceşti copaci.
 
Haideţi să le reamintim constănţenilor că toţi copacii cu tricolor sunt plantați de voluntarii Asociaţiei Constanța Restart. Unde sunt aceşti copaci care au nevoie de oameni?
 
Cătălin Filişan: Cei care  iubesc spaţiul verde din Constanţa, dacă urmăresc pagina de Facebook văd constant acțiunile noastre. Am plantat în Km 4-5 90 de copaci, în spate la Lidl, iar cei de acolo îi pot uda din primăvară. Am plantat cei 100 de copaci în parcul Tăbăcărie, am marcat evenimentul legat de Centenar și mă bucur că a rămas această amintire plăcută. Au fost 500 de oameni, au mulţi  părinți, acei oameni vor avea grijă de ei și în 2019.
Copacii au nevoie de întreținere tot anul 2019 și sperăm că fiecare va avea grijă de copacul lui. Au fost mulți copii pe care i-am revăzut, care aduceau părinţii înapoi la acel copac și constănțeni care își făceau poze cu copacul lor.
Este un simbol, vrem să repetăm aceste acţiuni, să implicăm constănţenii, vrem să schimbăm mentalităţi. Nu este de ajuns să ceri de la administraţia locală, trebuie să și oferi, trebuie să te implici prin a planta un copac, prin a nu mai face mizerie.
Vrem o țară ca afară, dar trebuie să și participăm.
Vrem să rostogolim acest bulgăre şi să schimbăm şi mentalităţi pe cât putem prin acţiunile noastre.
 
Dan Dorofte: Dacă acum 30-40 de ani nu era atâta nevoie de mentenanţă la un copac pentru că ritmul de ploaie asigura apa copacilor pe domeniul public, acum, la anul 2019-2020, faptul că ploile nu ajung  şi schimbările climatice nu aduc suficientă apă pentru spaţiul verde este un semn că trebuie făcut ceva.
Este nevoie de aceşti copaci, ceea ce se întâmplă este o necesitate, nu este un joc, după program am făcut şi noi ceva astăzi. Şi o cană cu apă la un copac va conta în perioada lunilor august, septembrie, octombrie, noiembrie. În Constanţa, în lunile iunie-septembrie nu plouă.
 
A existat un moment în cadrul acestei campanii derulate de „Constanţa Restart” care se poate califica în cadrul proiectului nostru dedicat Centenarului? Oameni care au impresionat prin implicarea lor, printr-un gest, oameni ai Centenarului?
 
Cătălin Filişan: Da, sunt voluntarii care au adus copii din centre de plasament, care s-au implicat. Este o misiune dificilă să ai grijă de aceşti copii şi să te implici în educarea lor,  „jos pălăria pentru acești voluntari” care au adus copii cu probleme alături de noi.
 
Citeşte şi:
Interviu live „Trees need people. Constanţa Restart“. În anul Centenar, au doborât record după record. Au plantat 240 de copaci şi au montat 882 de tutori pentru protecţia arborilor tineri (galerie foto)

 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Interviu live Exerciţiu de sinceritate despre activitatea Poliţiei Locale Constanţa, cu directorul structurii, comisar şef Tudorel Dogaru

13 Dec 2018 2885

Interviu live „Trees need people. Constanţa Restart“. În anul Centenar, au doborât record după record. Au plantat 240 de copaci şi au montat 882 de tutori pentru protecţia arborilor tineri (galerie foto)

05 Dec 2018 1389

Statul ne vrea centralizaţi Făgădău - Construirea unui CET nou la Constanţa, misiune imposibilă! Singura soluţie este preluarea celui actual şi retehnologizarea

28 Nov 2018 810

Interviu live cu primarul Decebal Făgădău Constanța merită mai mult decât critici, dar cum întâmpinăm totuși cei 100 de ani de România Mare? (video)

28 Nov 2018 1148

Făgădău - „Parcul Tăbăcărie, ultimul bastion al betoanelor. În mandatul meu spun NU tuturor cererilor de retrocedare sau de cumpărare!“

28 Nov 2018 1818

Interviu live Cum s-a dezvoltat municipiul Constanţa în ultimii 100 de ani? (documente + galerie foto)

26 Nov 2018 1671

Interviu live Antoneta Prodan - „Îmi doresc să ajungem la momentul în care să se zică (oftează) - «Domnule, iată alt fel de politică!»“ (video)

23 Nov 2018 599

Interviu live Satul Chiostel, actuala comună Castelu din judeţul Constanţa, în Anul Centenar (documente + galerie foto)

20 Nov 2018 2095

Interviu live Pregătește un CD pentru copii împreună cu Alexandru Neș. Ileana Șipoteanu, despre spectacolul de poezie, muzică și dans „Oglinzi“ (video)

17 Nov 2018 847

ZIUA de Constanţa vă prezintă „Imnul Centenar“, compus de Ovidiu Komornyik, pe versurile poetei Carmen Aldea Vlad, interpretat de vocile de aur ale muzicii uşoare

15 Nov 2018 858

Interviu live Ileana Şipoteanu vă invită la un altfel de spectacol. Cu muzică bună, poezie rafinată şi dans copleşitor

15 Nov 2018 1110

Interviu live de Ziua Dobrogei Imnul Dobrogei, festivalurile Constanței îngropate politic și soarta artistului român pe care îl plângem trei zile și apoi îl uităm (video)

15 Nov 2018 681

Interviu live cu Carmen Aldea Vlad şi Iulian Bratu Cum s-a născut Imnul Dobrogei, o continuare firească a Simfoniei Dobrogene a lui Dragoş Alexandrescu (video)

13 Nov 2018 1713

Interviu live Valentin Stanciu - „De Ziua Dobrogei, punem bazele unei asociații intercomunitare din care vor face parte Topalu, Saraiu, Ghindărești, Horia și Gârliciu“ (video)

09 Nov 2018 843

Interviu live Gheorghe Moldovan - „Din punct de vedere etnic, suntem un exemplu, dar, din păcate, nu știm să ne promovăm brandul care se numește Dobrogea“ (video)

02 Nov 2018 1694

Fostele colonii Sarighiol şi Acbasi, exodul populaţiei din anii '70, cetatea antică şi rezervaţia Hagieni, sub lupa ultimilor 100 de ani! (documente + galerie foto)

30 Oct 2018 2120

Interviu live Cristian Cîrjaliu - „Dintr-un cătun, Agigea a crescut datorită investițiilor. Le mulțumesc tuturor celor care au construit în comuna noastră!“ (video)

26 Oct 2018 1287

Interviu live În turcă, Aciçay, în greacă, Aghikos. În sec. XIX, Agigea se populează cu păstori din părţile Sibiului, Brăilei, Ialomiţei, alături de pescarii greci şi tătarii din Dobrogea (galerie foto + documente)

23 Oct 2018 2664

Interviu live Florin Mitroi - „În perioada 1966-1967, Valea Seacă a devenit Valu lui Traian. Bătrânii își amintesc. Este familia mea, este localitatea pe care sunt mândru că o administrez!“ (video)

17 Oct 2018 2296

Interviu live. Pe fondul problemelor financiare existente în TNOB Horaţiu Cherecheş - „Cu siguranţă, maestrul Danovski ar fi readus teatrul la Primărie sau la Consiliul Judeţean!“

16 Oct 2018 984

Interviu Live Balerinul Horaţiu Cherecheş vorbeşte despre situaţia Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” Constanţa

14 Oct 2018 3809

Interviu live cu primarul comunei Pantelimon, Costel Armășescu „Îmi doresc să ajungem la acea pace socială, fiecare să își găsească locul, să evoluăm. Am fost bulversați de democrație și mulți au pierdut din patriotism“

11 Oct 2018 1004

Interviuri live Povestea Cetății Ulmetum, scoasă la lumină de Vasile Pârvan. Comuna Pantelimon și „moștenirea“ turcească. Primii coloniști au venit din Transilvania (galerie foto)

08 Oct 2018 1942

Interviu live cu primarul Petre Urziceanu și Gelu Dae, „Omul Centenar“ „Procurorul general al României, Nicolae Popovici, l-a convins pe Ceaușescu de faptul că Negru Vodă trebuie să devină oraș“ (video)

27 Sep 2018 1318

Interviuri live Istoria localităţii Cara-Omer, proiecte, dezvoltare, frumuseţea Pădurii Hagieni şi a siturilor arheologice. Negru Vodă în anul Centenarului! (documente + galerie foto)

24 Sep 2018 3842

Interviu live cu primarul localității Poarta Albă, Vasile Delicoti, și Aurelia Oprea, „Omul Centenar” „Părinții noștri au fost împroprietăriți de Carol I, dar colectivizarea a distrus pământul dobrogean. Astăzi, el renaște

19 Sep 2018 1134

Interviuri live Cele mai importante etape în dezvoltarea comunităţii Satişchioi, actuala comună Crucea din judeţul Constanţa, în ultimul secol (galerie foto + documente)

10 Sep 2018 1587

Interviu live Mariana Gâju - „Centenarul la Cumpăna înseamnă credință, înseamnă să fii român, să-ți fie teamă de Dumnezeu, să îți pese de fratele de lângă tine!“ (video)

05 Sep 2018 1223

Interviuri live În 1926, cătunul Hasidülüc devenea comuna Cumpăna. „Patria“ veteranilor Războaielor Mondiale primeşte în anul 2005 statutul de „sat european“! (galerie foto + documente)

03 Sep 2018 2783

Interviuri live Karacoyun, Satul negru sau Năvodari în anul Centenarului. În 1968 se profila perspectiva industrială şi primea statut de oraş. Din 2013 este staţiune balneoclimaterică (galerie foto + documente)

27 Aug 2018 4247

Interviuri live Dinastia Cotovu şi Cetatea Carsium vs Hîrşova anului 2018 (documente + galerie foto)

13 Aug 2018 3939

Interviuri live George Scupra - „Acum tehnica ne permite, lucrăm în continuare la identitatea orașului nostru și la dezvoltarea lui pentru generațiile viitoare“ (video)

09 Aug 2018 2085

Despre meleagurile pe care l-ar fi purtat pașii pe poetul latin exilat în Tomis Interviuri Live. Ovidiu în anul Centenarului (galerie foto + video + documente)

07 Aug 2018 2763

Interviuri Live Iulian Soceanu - „Balneologia și dezvoltarea infrastructurii turistice sunt pariul orașului Techirghiol și pentru următorul secol!“ (video)

01 Aug 2018 1137

Istoric, personalități, proiecte, identitate, dezvoltare Interviuri Live. Techirghiol în anul Centenarului (galerie foto + documente)

30 Jul 2018 3044

Acoustic Dream, live pe scena din Constanţa

25 Feb 2016 2893

Traian Băsescu „Nu am nicio reţinere să spun «mai daţi-i un mandat lui Kovesi»“

04 May 2015 833

Simona Halep, care-i primul lucru pe care îl face dimineaţa şi care este mâncarea sa favorită

02 Apr 2015 1623

Liderul PDL Constanţa Gigi Chiru, interviu la Adevărul Live

28 Jul 2014 1388

George Maior vorbeşte despre pericolele care ameninţă România în contextul geopolitic actual

27 Jul 2014 1326

Udrea, la Adevărul Live „USL tot se va rupe. PSD nu va rata şansa de a da şi preşedintele şi premierul”

14 Jan 2014 803

Şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, interviu în direct. Iată unde

17 Dec 2013 1930

Traian Băsescu, interviu la EVZ „Românii văd acum rezultatele - Ce înseamnă să-i votezi pe cei ce îţi dau o găleată, o pufoaică şi au dosare penale”

13 Dec 2013 980

Cătălin Anghel, preşedinte Noua Republică - „Noi suntem neresemnaţii. Cei care nu pot pleca, nu se pot obişnui şi nu pot închide ochii"

20 Jul 2012 1545

Stephen Hawking insistă Teologia nu este necesară, explicaţia ştiinţifică este suficientă

13 Sep 2010 1403

Sfertul lor malefic

05 Dec 2009 877