Interviu live Colonelul (r) Ion Ciucur - „Undeva pe la amiaza zilei de 22 decembrie 1989, zeci de manifestanți s-au îndreptat către sediul Miliției din Constanța“ (video)


Colonelul (r) Ion Ciucur este ultimul comandant al Miliției Județului Constanța și primul comandant al IPJ Constanța de după Revoluție. Ciucur a povestit la Interviu live despre atmosfera acelor zile de decembrie 1989 la malul mării. Interviul video poate fi urmărit aici:




Imediat după anunțul privind fuga lui Ceaușescu, undeva pe la ora 14.30 a zilei de 22 decembrie 1989, câteva zeci de manifestanți s-au îndreptat către sediul Miliției din Constanța. Mulți aveau rude sau prieteni aflați în arest, povestește colonelul în retragere.
După ce au agresat câțiva milițieni și au incendiat cărți și tablouri cu Ceaușescu, manifestanții au intrat în arestul Miliției și au eliberat peste 100 de deținuți, printre ei și infractori periculoși.


„Erau printre ei și condamnați pentru omor, pentru bișniță și alte infracțiuni. Unii deținuți mă întrebau pe mine prin curte ce să facă, nu voiau să fie condamnați și pentru evadare. Și le-am zis să vină și ei înapoi după Anul Nou. Au venit toți, în afară de câțiva, pe care i-am căutat și i-am adus înapoi. "Revoluționarii", mulți din Piața Chiliei au spart camera de corpuri delicte a Miliției, de unde au luat cafea, țigări, blugi și sticle de băutură. Undeva către seară, sediul Miliției a fost luat sub pază de armată", rememorează Ion Ciucur.


Nu au existat teroriști, la Constanța s-a murit pentru că armata a tras la întâmplare. Mulți erau încă elevi marinari, care nici nu făcuseră perioada de instrucție și au primit arme pe mână. Cele mai multe victime în Constanța s-au produs la puncte de control instalate de militari împreună cu luptători ai Gărzilor Patriotice și civili. Neexecutarea ordinelor de către civilii supuși controlului, dar și pripeala în deschiderea focului, au provocat nu mai puțin de 26 de victime. Duminică, 24 decembrie 1989, a fost ziua alegerilor. Am fost prezent în sala în care a fost ales Consiliul Provizoriu al Frontului Salvării Naționale, în Constanța, povestește colonelul în retragere.


Ședința a fost prezidată de contraamiralul Constantin Iordache. Se anunța un sector de activitate, un domeniu mai bine zis, apoi urmau propunerile pentru ocuparea postului respectiv. Cel care întrunea cel mai mare număr de voturi era confirmat și anunțat de către cei aflați la prezidiu.


A urmat perioada de tranziție pentru toate instituțiile, inclusiv pentru Poliție. Puteam să mă pensionez în februarie 1990, dar am rămas în fruntea inspectoratului. Din cauza presiunilor care se exercitau, pe finalul anului 1990 am decis să solicit pensionarea și trecerea în rezervă.


„Ceea ce s-a petrecut în decembrie 1989 ne-a surprins și pe noi, și pe toți românii. Eram așa de bine îndoctrinați, cel puțin eu, încât niciodată n-aș fi cutezat să cred că este cale de întoarcere de pe drumul comunismului victorios. (…) Toate cadrele de miliție, securitate și din armată, dar mai ales cele care urmau să fie avansate la termen în anul 1989, la un grad de ofițer superior, erau extrem de supărate pentru că trecuse de mult termenul de avansare, iar Nicolae Ceaușescu, nu se știe din ce motiv, nu semna decretele de înaintare în grad. Să nu mai vorbim despre ura care mocnea în sufletul cadrelor militare care dețineau funcții de generali de ani de zile, printre care mă număram și eu, și la care nimeni nu se gândea să îl avanseze, în ultimii ani, fiind înaintați la gradul de general doar niște rude ale dictatorului. (…) Relațiile mele cu șeful Securității erau foarte reci. Cred că eram printre puținii șefi de miliție din țară care nu eram invitat acolo jos, la centrala telefonică, unde ei ascultau teleconferințele cu Conducerea Supremă a Partidului”, scrie Ion Ciucur în volumul „Destinul meu. Memoriile unui ofițer de miliție”.


Mai multe capitole din acest volum au stat la baza interviului realizat cu comandantul Miliției Constanța din 1989. Și astăzi și probabil până în ultima clipă a vieții, col. (r) Ion Ciucur încă mai așteaptă avansarea simbolică la gradul de general (chestor al Poliției Române).
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Olteanu Danut

17 Dec, 2019 17:41

Inloc de jos Ceausescu, nu se putea scanda sus Manescu ? ! Cine a spus ca ? prostia este ereditara la romani. Europa Libera l-a mediatizat pe Lek Walesa, inloc sa-l fi mediatizat pe Corneliu Manescu ! Olteanu Danut din Comanesti, fan CFR din 1956.

Articole asemanatoare

Expoziția „Constanța anilor `60, `70, `80 – Demolări, Realizări Arhitecturale și Urbanistice”, prin ochii lui Radu Cornescu. „Am vrut să arăt tinerilor cum s-a clădit Constanța modernă” (GALERIE FOTO)

10 Apr 2024 856

Vasile Gavrilescu și povestea dobrogeanului opozant al regimului comunist și dat pe mâna Securității chiar de soția lui

04 Apr 2024 642

Înalta Curte anunț în legătură cu dosarul „Revoluția română din decembrie 1989“!

02 Jan 2024 946

Nicolae Ciucă Avem datoria să cinstim memoria eroilor din noaptea de 21-22 Decembrie

21 Dec 2023 656

Ciolacu Mulți dintre cei cărora în urmă cu 34 de ani le-au sângerat rănile așteaptă încă să li se facă dreptate

21 Dec 2023 663

Nicolae Ciucă „Pe 16 Decembrie 1989, la Timișoara, a avut loc protestul decisiv împotriva comunismului în România“

16 Dec 2023 700

Dosarul Revoluției merge la Înalta Curte! Fostul președinte Ion Iliescu, printre nemulțumiți de începerea judecății (DOCUMENT)

01 Nov 2023 1697

Începe judecata în Dosarul Revoluției! (MINUTĂ+RECHIZITORIU)

25 Oct 2023 1299

Curtea de Apel București, amânare de pronunțare în Dosarul Revoluției! Anunțul judecătorilor (RECHIZITORIU)

29 Sep 2023 998

Termen nou în Dosarul Revoluției, la Curtea de Apel București!

28 Sep 2023 1319

„Dosarul Revoluției” va fi soluționat de o altă instanță!

24 Feb 2023 1039

22 decembrie 1989, ziua în care a început Revoluția și la Constanța

22 Dec 2022 2336

33 de ani de la Revoluția din 1989. Ce le transmite Ciucă românilor

16 Dec 2022 970

„Luptător pentru Victoria Revoluției din Decembrie 1989 - Luptător cu Rol Determinant” Cine sunt cei pentru care Klaus Iohannis a decis retragerea titlului de Luptător cu rol determinant (DOCUMENT)

01 Aug 2022 1519

Revoluționar din Constanța, la judecată cu Președintele României, după retragerea titlului, prin decret prezidențial

04 May 2022 1433