Interviu

La 60 de ani de la înfiinţarea Teatrului Liric din Constanţa Soprana Daniela Vlădescu, managerul Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski“ - „Avem nevoie de recunoaştere, sprijin şi încredere“

Instituţia la cârma căreia vă aflaţi de peste un deceniu va sărbători în curând 60 de ani de la înfiinţare. Ce credeţi că reprezintă pentru comunitatea locală această prezenţă culturală?                                                                                      
Constanţa este un oraş important al României, cu potenţial economic şi cu o viaţă trepidantă. Asemenea oraşului este şi publicul constănţean: rafinat, răsfăţat de evenimente artistice şi culturale diverse, obişnuit cu calitatea şi stabilitatea vieţii culturale. Chiar dacă instituţia a trecut prin schimbări de neconceput, publicul nu s-a simţit vitregit, ne-a susţinut şi a primit cu multă căldură spectacolele noastre. Noi reprezentăm oaza de cultură şi sensibilitate, balsamul sufletesc şi locul unde poţi visa.
 
Cum întâmpinaţi publicul meloman la acest ceas jubiliar?       
                                     
60 de ani nu sunt mulţi, dar o tradiţie de 60 de ani de cultură, spectacole, succese şi dăruire fără întrerupere înseamnă foarte mult. Publicul merita o sărbătorire mult mai explozivă. Artiştii constănţeni meritau ca succesele  să le fie anunţate cu surle şi trâmbiţe. Dar cine se aştepta să ne fie din nou atât de greu? Cine se gândea că împlinim 60 de ani uitaţi de lume şi fără „petrecere-surpriză“? Suntem nişte campioni cărora nimeni nu vrea să le ia în considerare recordurile. Ei, şi? Acest ceas jubiliar va aduce strălucire şi iubire, respect pentru cei ce au dăruit, dar şi pentru cei ce au primit. Publicul meloman va primi spectacole încântătoare, cu solişti minunaţi, cu energie pozitivă şi cu speranţa că mâine va fi mai bine. Operetă, recital, balet, operă, pentru că noi ştim să dăruim tot ce e mai bun, muzică şi dans, calitate şi profesionalism!
 
Aţi participat la concursul de manager al Operei la puţin timp după noaptea „neagră“, atunci când, în Constanţa, pentru prima şi singura dată în ţara noastră, s-au închis toate instituţiile de cultură ale unui oraş mare, făcându-se o concediere fără drept de apel. Care au fost, pe scurt, etapele pe care le-a întâmpinat Opera în acest timp scurs de după halucinanta decizie de desfiinţare şi în ce situaţie vă aflaţi acum?                                 
 
Tot ceea ce am trăit în aceşti aproape 12 ani este de domeniul ficţiunii. Atâta luptă cu nedreptatea, atâta persecuţie şi atâtea lovituri nu s-au mai întâlnit în niciun teatru vreodată: şomaj tehnic, salarii pe jumătate faţă de celelalte instituţii, două concedieri colective, desfiinţare, bugete triste şi nedrepte, lacrimi aproape zilnic, îngrijorare, furie, resemnare, speranţe, speranţe năruite, altă tentativă de desfiinţare... Toate acestea au fost trăite de cei ce astăzi vă oferă cu aceeaşi credinţă şi respect balete încântătoare, spectacole de operă şi operetă de înalt nivel artistic, concerte simfonice şi vocal-simfonice şi minunatele recitaluri vocal-instrumentale din foaier. Şi, ca întotdeauna, nici astăzi nu ne este bine.
 
Care este strategia repertorială la o instituţie atât de complexă?    
                                           

Instituţie complexă, cu oameni extrem de puţini!  Repertoriul este cel pe care suntem datori să îl asigurăm: un repertoriu complex, diversificat, care să reprezinte în Constanţa şi în Dobrogea esenţa valorilor universale ale muzicii şi ale dansului. Avem datoria să asigurăm educaţia prin cultură şi să creştem generaţii de oameni frumoşi în suflet. Avem datoria să nu lăsăm să dispară cultura şi spectacolul muzical-coregrafic, sub toate înfăţişările lui, operă, balet, operetă, musical, spectacole pentru copii, concert simfonic şi vocal-simfonic, spectacole de divertisment muzical-coregrafic, recitaluri vocal-instrumentale.
 
Aveţi şi o obligaţie educativă, şi una culturală pentru publicul tânăr. Ce îi oferiţi acestuia în mod special?                  
                                                                          

Paleta repertorială este generoasă. Recitaluri şi concerte educative, putem continua cu spectacole muzicale pentru copii, cu opere comice şi cu baletele „magnet“ pentru copiii îndrăgostiţi de graţia dansului şi de poveştile nemuritoare.
 
Care sunt calităţile unui bun manager al unei instituţii artistice? Cum vă autoevaluaţi?      
 
Mai întâi, trebuie să ştiţi că nu mă simt manager, am colegi, şi nu subalterni. Muncim cu toţii cot la cot, iar eu sunt un executant desăvârşit. Sunt deseori şofer, sau fac traduceri, sau chiar şi cânt, iar când trebuie, asigur scenografia unor evenimente. Sunt un manager atipic, fără asistenţi sau producători delegaţi, dar sunt, de asemenea, un manager norocos. Şi asta chiar în toate nenorocirile care s-au abătut asupra noastră. Norocul meu constă în  oamenii cu care lucrez: competenţi, răbdători, muncitori, talentaţi, documentaţi şi rezistenţi la toate vitregiile care ar fi trebuit să ne doboare de mult timp.
 
Se ştie că nicăieri în lume, când e vorba de cultură, guvernele nu manifestă foarte multă generozitate. Opera constănţeană aparţinând Ministerului Culturii de ce ar avea nevoie?          
Opera constănţeană ar avea nevoie de RECUNOAŞTERE şi de un tratament obiectiv. Ar avea nevoie de sprijin şi încredere, ar avea nevoie ca Ministerul Culturii şi Integrităţii Naţionale să cunoască în sfârşit realitatea acestui teatru, să repare greşelile din trecut, să ne asigure  funcţionarea la nişte standarde de instituţie de nivel naţional. Căci noi nu vrem nici milă şi nici pomeni. Noi vrem să fim apreciaţi la justa valoare! Atât şi nimic mai mult!
 
Muzica vine, mai nou, în stradă, în spaţii neconvenţionale, în săli de cinema prin transmisii directe de operă… S-a schimbat ceva în managementul cultural. Ce proiecte aveţi în acest sens pentru Constanţa?                                                           
Proiecte ar fi diverse şi numeroase. Dar una e să vrei, alta e să poţi. Din anul 2004 s-au închis multe drumuri, altele noi se întrevăd, dar e greu să le răzbaţi. E bine ca spectacolul muzical să ajungă în stradă, la public, dar este minunat să găzduieşti la tine acasă, în sala de spectacol, oaspeţii dragi, spectatorii, care savurează în tihnă, în ambientul clasic şi tradiţional, spectacolele de operă şi balet clasice şi tradiţionale. Sunt de acord cu festivalurile în aer liber. Şi noi suntem promotorii unui festival născut acum şapte ani - din păcate, nu în Constanţa -, Festivalul „Opera Nights“, organizat de CJ Hunedoara şi primăriile oraşelor Deva şi Hunedoara, şi susţinut de teatrul de la Marea Neagră. Dar pentru un eveniment stradal de bun-gust şi de succes, este nevoie de o finanţare colosală, pentru a nu cădea în derizoriu şi în diletantism. Şi la capitolul „finanţare“, noi suntem necompetitivi.
Un gând pentru aniversarea a şase decenii de artă lirică la malul mării!                   
 
După şase decenii de artă lirică la Constanţa, visez ca zilele de aur ale Operei să se reîntoarcă. Pentru că ştiu că au existat aceste zile, cu invitaţi valoroşi, cu producţii generoase, cu public care preţuia fiecare spectacol şi cu speranţa că magia muzicii nu va dispărea niciodată. LA  MULŢI  ANI Teatrului Naţional de Operă şi „Oleg Danovski“! La multe stagiuni pline de farmec şi la mulţi spectatori fericiţi şi binecuvântaţi! Şi ştiu că, atunci când va reveni respectul pentru cultură, va reînvia şi siguranţa unei vieţi trăite în pace, înţelegere şi iubire!

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#RespectTeatru Daniela Vlădescu, directorul Teatrului „Oleg Danovski” - „Este sărac cel care nu are o istorie, este sărac cel care nu are valori”

12 Jun 2018 151

Procurorii DNA au stabilit ce cauțiune trebuie să achite fostul ministru, Sebastian Vlădescu. Ce sumă trebuie să achite acesta

29 May 2018 402

Administratorul societăţii Silotrans din Constanţa a fost schimbat din funcţie. Cine este noul administrator

27 May 2018 720

#citeşteDobrogea #memoriateatruluiconstănţean Sărbătoarea seniorilor scenei constănţene, prin ochii directorilor teatrelor de astăzi

15 May 2018 1827

Fost ministru, urmărit penal de procurorii DNA. Este vizat un contract de reabilitare a tronsonului de cale ferată Constanța-București

27 Apr 2018 724

Viceprimarul municipiul Medgidia, susținut necondiționat de PSD. Ce mesaj a fost transmis la ședința PSD de la Medgidia

21 Apr 2018 897

Percheziții ale procurorilor Direcției Naționale Anticorupție la un fost ministru al Finanțelor

17 Apr 2018 1022

„Romanţe cu parfum de primăvară“, cu Daniela Vlădescu, la Teatrul „Oleg Danovski“

21 Mar 2018 1318

ACS Frontiera Tomis Constanţa, sărbătorită pentru cei 45 de ani de viaţă Nicolae Dobre - „Să ne chemaţi şi la borna 100!“ (galerie foto+video)

21 Jul 2017 2489

Constanța. Soprana Daniela Vlădescu a interpretat Imnul Național al României la sărbătoarea echipei de oină Frontiera Tomis (galerie foto+video)

20 Jul 2017 1763

Daniela Vlădescu, director al Teatrului „Oleg Danovski“ pentru alţi cinci ani

23 Jun 2017 6402

Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski”, în doliu. „Avea un cuvânt bun pentru oricine”

08 May 2017 2061

Portrete. Oameni care au făcut istorie culturală în Dobrogea Pe scena vieții. Marii artiști ai Constanței (XXXlX) - galerie foto

24 Apr 2017 8616

Cristian Todié conferenţiază la Constanţa. Seara se încheie cu concertul „Muze la Pontul Euxin“

22 Mar 2017 1171

Ce spectacole puteţi urmări la Teatrul „Oleg Danovski” din Constanţa în luna februarie

01 Feb 2017 2489

Laureaţi ai Forumului Muzical Român Gheorghe Ungureanu, Daniela Vlădescu şi Ileana Şipoteanu, premii de excelenţă in honoris

01 Dec 2016 1935

Daniela Vlădescu, directorul TNOB, despre întoarcerea acasă a tenorului Vasile Moldoveanu

22 Oct 2015 3574

Directoarea unui cunoscut teatru constănţean, printre cele mai sexy românce din perioada 1960-1980

16 May 2015 1509

Lucrări de reabilitare la Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski“

06 Nov 2014 1201

Momente de coşmar pentru actorii Teatrului de Operă din Constanţa Autocarul cu care se întorceau din Germania, implicat într-un accident teribil, în Arad (galerie foto)

09 Sep 2014 1337

Azi la Newsdesk Daniela Vlădescu, despre Festivalul Internațional al Muzicii și Dansului

08 Nov 2013 961

Ce legătură există între Daniela Vlădescu și Adrian Romcescu

05 Nov 2013 3863

Litoral Tv Festivalul Internațional al Muzicii și Dansului, la ediția a 39-a!

29 Oct 2013 1498

Animalele fără stăpân, subiectul ediţiei de astăzi a emisiunii „În vizor”, la Litoral TV

20 Sep 2013 988

Litoral TV “Oleg Danovski” supraviețuiește!

16 Sep 2013 2191

Teatrul Oleg Danovski scapă de desfiinţare

16 Sep 2013 1735

Daniela Vlădescu - „La mijloc sunt interese materiale” Cine a pus ochii pe Teatrul Oleg Danovski (document)

16 Sep 2013 3934

„Arii celebre din operete“ la Teatrul Oleg Danovski

26 Sep 2012 1175

Luminiţa Vlădescu a fost desemnat viceprimar la Medgidia

22 Jun 2012 2929

Daniela Vlădescu rupe tăcerea despre relaţia sa cu Nicu Ceauşescu

01 Sep 2011 1165

Nicusor a semnat protocolul de predare a Teatrului Oleg Danovski catre Minister

28 Dec 2010 1337

Artiştii de la Teatrul Oleg Danovschi protesteză în faţa Bibliotecii Judeţene

15 Dec 2010 985

Opera a trecut la Ministerul Culturii

11 Nov 2010 1050

Uups! Nicusor Constantinescu a decis - Teatrul "Oleg Danovski", falimentat in favoarea Fundatiei Fantasio

27 Sep 2010 1046

Artista Corina Iftene a plecat să cânte în corul îngerilor (galerie foto)

21 Sep 2010 4718

Artistii de la Opera, luati la misto de Zgabercea „Poate, doar sa cante cate o «Vaduva vesela» Daniela Vladescu!"

18 Aug 2010 2105

Uups! Soprana Daniela Vladescu l-a ingenuncheat pe Nicusor Constantinescu

13 Aug 2010 1386

Ministrul Culturii cere in sedinta de Guvern preluarea Teatrului „Oleg Danovski“

28 Jul 2010 931

Daniela Vladescu cere ajutor international pentru salvarea Operei

19 Jul 2010 4646

Restructurare cu lacrimi si intrebari fara raspuns la sedinta CJC Daniela Vladescu - „De ce trebuie amputata o intreaga institutie?"

16 Jul 2010 3360

Directoarea de la „Oleg Danovski”, creste 200 de caini si pisici

12 Feb 2010 1062

Click! Daniela Vladescu

24 Dec 2009 430

„Dupa datini colindam", la Muzeul de Arta

17 Dec 2008 894

Cantec si sperante pentru Horia

14 Apr 2008 876

Daniela Vladescu invitata la "Balul printului Orlovski"

29 Jan 2008 653

Daniela Vladescu canta pentru Sala Studio

23 Jan 2008 623

Violoncelista Laura Buruiana, in concert la teatrul Oleg Danovski

10 Oct 2007 862

Daniela Vladescu "Politica e cel mai rau lucru din societate"

12 Sep 2007 1633

Povestea politizata a Festivalului de la Mamaia

25 Aug 2007 1074

Premiera "Vaduva vesela" - culoare si originalitate

05 Jun 2007 965