Liderii PNL, la Constanța „Vrăjmășiile din partid se vor domoli după congres” (video)


 
  • Campania internă pentru alegerea noului președinte al PNL, la congresul din 25 septembrie, continuă să încingă taberele liberale, care luptă pentru victoria lui Ludovic Orban sau a lui Florin Cîțu. 
  • Bătălia e atât de crâncenă, încât cei doi candidați s-au deplasat în persoană la Constanța, cu alaiuri de susținători după ei, pentru a încerca să cucerească voturile filialei locale a PNL. 
  • Liberalii constănțeni au altă strategie pentru congresul PNL.

Prezența la Constanța a premierului Florin Cîțu, a președintelui Camerei Deputaților, Ludovic Orban, și a altor miniștri și parlamentari cunoscuți arată că cei doi candidați la șefia națională a PNL se luptă pentru a obține sprijinul organizației județene a liberalilor.

Asta pentru că, la congresul  din 25 septembrie, Constanța va fi una dintre organizațiile cu cei mai mulți delegați, peste 150.  De aceea, votul lor este important. Până atunci însă, taberele beligerante mai au destul timp să se „încaiere”. Ședința de alegeri de la Constanța, când deputatul Bogdan Huțucă a fost reconfirmat la șefia organizației județene a PNL, a fost oarecum echilibrată. Liberalii de aici nu s-au dat în stambă cum s-a întâmplat în alte județe când susținătorii celor doi candidați și-au aruncat vorbe grele. Bogdan Huțucă a recunoscut, de altfel, că trebuie depășit momentul 25 septembrie. Abia apoi se vor reașeza lucrurile în partid pentru că acum „luptele interne ne afectează imaginea într-un mod destul de neplăcut”.
 

Organizația județeană a PNL Constanța îi ține, așadar, în șah pe cei doi candidați. Liderii filialei țin cu dinții de ideea, posibil reală, de a cântări, în prealabil, moțiunile pe care Florin Cîțu și Ludovic Orban le vor depune. Deși par să încline spre Orban. „Este o organizație atipică, totul se face cu consultarea tuturor vocilor importante din partid”, susține Bogdan Huțucă, in timp ce fostul prefect George Niculescu, acum secretar de stat în Ministerul Energiei, spune că, personal, nu a luat nicio decizie. „Trebuie să vedem ce va avea de câștigat organizația județeană a PNL, județul, din ofertele celor doi candidați”, adaugă el. Așadar încă se mai negociază. De altfel și concluzia senatorului PNL Septimiu Bourceanu e clară: „Decizia o vom lua împreună, în organizația Constanța, in următoarea perioadă”.
 
Din perspectiva discursurilor însă, ședința liberalilor a generat și mici răbufniri, țâșnite probabil la nervi, în urma unor declarații sau atitudini considerate, probabil, ofensatoare. Ludovic Orban a fost cel pus la punct de primarul Vergil Chițac, după ce președintele PNL a dat de înțeles că datorită lui a candidat și a câștigat Primăria Constanța la alegerile locale din 2020. Vergil Chiţac, care  și-a arătat încă de la început susținerea pentru Florin Cîțu, admite că Ludovic Orban l-a ajutat, dar susține, nici mai mult, nici mai puțin că „dacă eu nu eram candidat al PNL, partidul nu câștiga primăria Constanța”. Iar pe candidatul Cîțu îl susține la șefia PNL, nu pentru că vrea fonduri pentru proiectele primăriei, ci pentru că „a fost o chestie de compatibilitate, de prietenie, pentru că am fost patru ani coleg de senat și mă leagă de el o luptă comună pe băncile opoziției parlamentare”.
 
Se auzise că și Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța, se situează în tabăra lui Florin Cîțu, dar modul tăios cu care el și-a arătat, la scenă deschisă, nemulțumirea față de Ludovic Orban, a înmărmurit audiența. A vorbit de „promisiuni deșarte„, despre alocări guvernamentale insuficiente, din perioada in care Orban era premier, dar și că, acum, la ședința de alegeri, „nici măcar nu m-a salutat”. De aceea, Lupu merge cu Cîțu. Singurul care și-a arătat deschis sprijinul pentru candidatul Ludovic Orban este deputatul Bogdan Bola. Nu are nicio reținere în a declara că Orban trebuie ales președintele PNL pentru că „merită să fie președintele nostru, nu pentru că ar fi perfect, ci pentru că știe să se folosească de resursa de la baza partidului, să lucreze cu membri simpli și să îi promoveze in funcție de meritele lor”. Iar după congres, susține deputatul liberal, „vrăjmășiile se vor domoli, nu vor mai fi probleme în partid”.
 
Fiecare dintre cei doi candidați, Ludovic Orban și Florin Cîțu, este convins că va câștiga scaunul de președinte de partid. Cei doi lideri liberali admit că este o campanie internă dură și că au venit la Constanța pentru a obține sprijinul organizație, la congres. Actualul președinte al PNL nu își mai ascunde dezamăgirea față de modul în care se desfășoară campania pentru șefia partidului. „Îmi pare rău că trebuie să o spun, dar este cea mai urâtă campanie la care am participat”,  a declarat Ludovic Orban, la „Ziua-n amiaza mare”. „Ideea este că e competiție, până la urmă, și trebuie să înțelegem acest lucru”, a contracarat Florin Cîțu.
 
 

Potrivit premierului, un adevărat lider de partid trebuie să știe să îi adune pe oameni în jurul lui. „Eu am pornit la drum în această campanie cu doi oameni lângă mine. Cu domnul Emil Boc și cu domnul Gheorghe Flutur și am construit o echipă frumoasă, zic eu, și sper ca la final să fie toată echipa PNL în jurul meu”, a explicat Florin Cîțu pentru „Ziua-n amiaza mare”. Declarație prinsă din zbor de Ludovic Orban. Făcând trimitere la cei doi susținători ai premierului, proveniți din PDL, președintele PNL a precizat că el nu răspunde „deselor jigniri și critici nedrepte” la persoana sa, „dar cine face o astfel de campanie se autodescalifică și, până la urmă, pierde voturi, pentru că liberalilor nu le place să îți ataci colegii într-un mod atât de urât”.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.