Lucian Balut "Indemnizatia de deputat se simte in bugetul familiei"

1220187371.jpg

Daca partidul decide, deputatul PSD de Constanta isi va testa sansa de a activa in Senatul Romaniei

Anul 2008 i-a oferit deputatului social-democrat Lucian Balut ocazia de a trai o experienta in premiera: sa activeze ca parlamentar. El s-a adaptat rapid noii ipostaze si a incercat sa prinda din mers "secretele" acestei "meserii".

- Credeti ca ati facut tot ce v-ati propus in perioada in care ati activat ca parlamentar?


- Trebuie sa amintesc ca am devenit parlamentar in 5 februarie 2008, in urma decesului doctorului Corneliu Ioan Dida. Dupa cum este cunoscut, cei trei deputati PSD de Constanta, Alexandru Mazare, Eduard Martin si Corneliu Dida, erau organizati intr-o asociatie. Atat Alexandru Mazare, cat si Eduard Martin mi-au propus sa mentinem aceasta constructie juridica, oferindu-mi, in acelasi timp, intregul lor sprijin logistic. Evident - o data cu acceptul - mi-am insusit si obiectivele asociatiei. Avand la baza conceptul de "descentralizare", aceasta a vizat, in principal, problemele legate de administrarea plajelor, Portului Constanta sau a aeroportului Kogalniceanu si nu numai. Promovarea legislatiei cu impact national a presupus sustinerea programului "Romania sociala", lansat la ultimul Congres PSD, majorarea pensiilor, cresterea salariului profesorilor, marirea subventiilor pentru agricultura sau sustinerea programului de locuinte pentru tineri - extinderea programului lansat de primarul Constantei la nivel national, toate constituindu-se in cateva exemple sugestive.

- Concret, ce ati realizat pentru Constanta?


- Simplificand, as aminti: 22 de amendamente la legea privind administrarea plajelor; sustinerea proiectului de lege privind actionariatul administrarii Portului Constanta (readucerea la bugetul municipiului a cel putin patru milioane de euro); sustinerea, in comisia de specialitate, a unor proiecte de lege cu impact direct asupra administratiilor locale (evident, probleme formulate de administratia orasului sau judetului Constanta). Tot aici pot aminti introducerea unui proiect de lege ce ar putea avea ca efect diversificarea ofertei de scolarizare a personalului navigant.

- Ce ati mai avea de facut?


- Cred ca exista cel putin doua directii in care pot sa contribui: sustinerea proiectelor de lege ce sunt deja introduse in procesul legislativ si initierea unor noi proiecte de lege conforme obiectivelor asumate.

- Ce veti mai face pana in noiembrie?


- Am pregatit cateva declaratii politice ce vor avea ca tema dificultatile legate de fluxul financiar existent intre administratie si copii asistati, reglementari privind activitatea portuara, dar trebuie sa spun ca doresc sa ma implic si in rezolvarea problemelor referitoare la descentralizare, in general. Nu uitati ca, timp de trei ani, am fost presedintele Comisiei "Invatamant, sanatate, cultura, culte si protectie sociala" din cadrul Consiliului Local Constanta. O alta directie consta in promovarea unor proiecte de lege cu referire la declaratiile politice amintite.

- V-ati imbogatit pe perioada mandatului?


- Nu am facut si, probabil, nu voi face niciodata afaceri. Prefer sa pot analiza mediul de afaceri din afara lui. Cred ca astfel pot fi mai obiectiv. Trebuie insa sa spun ca indemnizatia de deputat "se simte" in bugetul familiei. Acest supliment nu permite achizitionarea de terenuri, case sau orice alte bunuri de acest fel.

- Cu cat? Cu ce?


- Cred ca am raspuns deja.

- Ati mai saracit?


-Evident, nu.

- Cu ce parlamentari de Constanta ati colaborat cel mai eficient?


- Evident, cu Alexandru Mazare si Eduard Martin, dar, cred eu, si cu Aledin Amet.

- Preferati un mandat in Camera Deputatilor sau in Senat? De ce?


- In acest moment exista posibilitatea sa candidez la Senat pentru Colegiul S2. Trebuie, totusi, sa amintesc ca decizia de fond nu-mi apartine. In cadrul fiecarui partid exista strategii care nu pot fi neglijate.

- Care sunt avantajele si dezavantajele unui parlamentar?


- Cel putin statutul social se schimba, dar nu numai. Acesta ar fi unul dintre avantaje. La capitolul dezavantaje trebuie sa spun ca perceptia existenta, conform careia oamenii politici sunt corupti, creeaza mari probleme in plan personal.

- Ce regretati ca n-ati facut?


- Despre regrete, mai tarziu, la incheierea mandatului.

- Credeti ca salariul unui parlamentar este corect in raport cu munca pe care o are de facut?


- Nu cred ca aceasta este problema. Problema esentiala este urmatoarea: salariile din Romania sunt cele mai mici din Europa. Profiturile oamenilor de afaceri din Romania sunt cele mai mari din Europa. Este corect?

- Cat mai castiga un parlamentar, cu toate sporurile, sumele forfetare etc?


- Eu am primit: indemnizatie 4.200 - 4.600 lei; indemnizatie de sedinta 200 - 400 lei; decont teritoriu 300 - 2.800 lei; suma forfetara - maximum 7.300 lei.

- Candidati inca o data?


- Trebuie sa repet: am raspuns deja.

- Ce le veti spune constantenilor sa-i faceti sa va aleaga?


- In conditiile in care voi ajunge in aceasta situatie, voi prezenta eventualele mele realizari in calitate de deputat. Voi incerca sa formulez problemele comunitatilor locale pornind de la ideea ca "o problema bine formulata este pe jumatate rezolvata". Voi pune in evidenta cele trei coordonate fundamentale ale social - democratiei moderne (manifestul Internationalei Socialiste), si anume - Libertatea individuala, ce presupune: eliminarea discriminarilor; eliminarea dependentei fata de cei care detin mijloacele de productie; eliminarea dependentei fata de cei care detin puterea politica; Justitia sociala, ce are in vedere aspecte referitoare la: egalitate in fata legii; sanse egale in fata oportunitatilor economice si tratament egal din punct de vedere socio-cultural, precum si Solidaritatea.

- Unde veti candida, in ce colegiu?

- Revenim pentru a treia oara: in colegiul 2 pentru Senat.

Scris de: {autor}Mihaela CIORBARU{/autor}


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE Cu ce proiecte intră în competiția electorală, Cătălin Grasa, candidatul PSD pentru Consiliul Județean Constanța!

24 Apr 2024 381

ZIUA LIVE George Tufă, președintele PNL Cumpăna - „Comuna Cumpăna are o problemă mare de mobilitate” (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 Apr 2024 452

Oportunități de investiții norvegiene la Constanța

23 Apr 2024 512

Decizia lui Horia Constantinescu de a demisiona din funcţia de preşedinte al ANPC, în Monitorul Oficial

22 Apr 2024 705

Florin Mitroi, candidatul PNL pentru președinția CCJ vrea să reabiliteze Palatul Copiilor aflat într-o paragină de nedescris (VIDEO)

19 Apr 2024 546

ZIUA LIVE. Claudiu Palaz (ADU) „Fără viziune nu ai ce căuta la CJC ! Altfel, te duci doar pentru secretară, telefon și mașină!" (VIDEO)

16 Apr 2024 654

Horia Constantinescu a demisionat din funcția de președinte al ANPC pentru a candida la Primăria municipiului Constanța

15 Apr 2024 710

Averea și interesele Iuliei-Laura Opariuc-Dan, desemnată președintele Biroului Electoral Județean Constanța

15 Apr 2024 514

ZIUA LIVE Despre maturitate politică. Claudiu Palaz explică de ce candidează la președinția Consiliului Județean Constanța!

15 Apr 2024 578

Alin Burcea este noul președinte ANAT (GALERIE FOTO)

12 Apr 2024 555

Ședință de desemnare a președinților birourilor electorale de circumscripție, la Tribunalul Constanța

12 Apr 2024 774

Avocatul Alexandru Bajdechi, fostul președinte al Asociației Elevilor Constanța, a dat în judecată Ministerul Educației. Cere depăgubiri de zeci de mii de lei

10 Apr 2024 3401

Complexul Cleopatra din Mamaia, deținut de famila lui Vasile Chirondojan, fost consilier local din Constanța, de vânzare. Iată cât cer proprietarii!

02 Apr 2024 14132

Dosarul privind Herghelia Mangalia și lacul Corbu, amânat pentru finele lunii! Se pregătește audierea lui Ionuţ Ţiţimeaua, fost director în CJC

01 Apr 2024 932

Candidatul PSD la Primăria Constanța, Horia Constantinescu, și-a anunțat demisia din fruntea ANPC

28 Mar 2024 932