ZIUA LIVE. Managerul SCBI Constanța, despre starea spitalului la 9 luni de la incendiu (VIDEO)Dr. Claudia Cambrea, manager al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase (SCBI) Constanța, a acceptat să ne acorde un interviu la aproape 9 luni de la incendiul care a dat peste cap funcționarea singurului spital de profil din regiune.

Marți, 28 iunie de la ora 14.30 discutăm cu managerul SCBI despre cum arată astăzi spitalul.

În cadrul acestei ediții, va fi discutată și reluarea activității în regim normal, pentru că un spital nu poate funcționa doar cu zece paturi de spitalizare de zi, unde, pacienţii cu boli infecţioase, forme medii şi uşoare, pot fi asistaţi de către medici, dar și despre instalarea spitalului modular.

De asemenea, medicul va preciza și ce tip de afecțiuni sunt tratate la secția pentru pacienții imunodeprimați din cartierul Medeea. 

Amintim că un incendiu violent a izbucnit pe data de 1 octombrie 2021, la secţia de ATI a Spitalul Clinic de Boli Infecţioase, în urma căruia şapte pacienţi au decedat. Toţi cei internați au fost evacuaţi şi mutați în alte unităţi medicale din judeţul Constanţa. Ulterior, alte cinci persoane transferate de la Spitalul de Boli Infecţioase şi-au pierdut viaţa. 
 

„Imediat după incendiu au fost făcute niște expertize. Una a fost finalizată la jumătatea lunii decembrie, iar cealaltă pentru siguranța construcției a fost finalizată la jumătatea lunii ianuarie. (...) În urma acestora, s-a stabilit că spitalul este sigur să funcționeze - aripa mică și doar jumătate din aripa L-ului”, a spus managerul.


„Acum lucrările sunt aproape de final pentru partea de parter, acolo funcționa Secția 2 Adulți. Acum va fi la fel. Din 52 de paturi, vor fi funcționale, în primă etapă, 19 paturi. Secția va avea 36 de paturi”

„Geamurile trebuie să fie rezistente la foc și a durat destul de mult până să ajungă acestea”

„Secția de la etajul 1 este și ea avansată în pregătire - instalația electrică este finalizată, se va instala și sistemul acesta de „nurse calling”, în care pacientul cheamă asistenta”

La parter și la etajul 1 erau secții pentru adulți, însă dacă un copil va necesita tratament, va fi internat unde există locuri libere, în perioada imediată deschiderii. 

„La copii, pe aripa mică, era compartiment de imunodeprimați (...), am putut să relocăm toate compartimentele pentru pacienții imunodeprimați”

Secția de copii va avea aproximativ 40 de paturi, iar în total vor fi 44 adulți și 44 de copii. 

„Vom acorda prioritate bolilor severe. E clar că anumite boli infecțioase vor avea prioritate de internare aici”

Ne aflăm în sezonul estival, iar majoritatea pacienților prezintă tulburări digestive, care nu necesită izolare. Bolile digestive se regenerează rapid, spune medicul Claudia Cambrea. 

Despre secția ATI

„Din fericire, înainte de acest incendiu era demarat un proiect european pentru construirea unui sistem modular cu 42 de paturi cu spitalizare de zi. (...) În urma discuțiilor (,..) i-am convins că într-un spital nu este important numărul de paturi de zi, ci numărul de paturi pentru spitalizare continuă” 

În final, cu acest spital modular vor fi câștigate 52 de paturi. 

„24 de paturi de cronici au fost funcționale permanent, au fost în altă locație”

„În clădirea principală, când vom da drumul la jumăți, vom avea 88 de paturi. Vom ajunge pe la 215, după ce se va renova”

Ea a precizat că termenul de finalizare al spitalului modular, dupa ce se castiga licitația, este de 4 luni, pe fostul amplasament al clădirii medicale, în curtea spitalului.  

„Trebuie făcută, înâi, o consolidare, dar se vrea un amplu proiect de reconsolidare. De aceea, s-a preferat închiderea acelei părți din spital pentru că se poate da front de lucru fără să afecteze acitivtatea medicală din partea cealaltă. 

Medicul Claudia Cambrea mai spune că nu s-a pus niciodată în discuție această problemă, să se închidă în totalitate unitatea medicală sau să fie relocată. 

9 luni de la incendiul de la SCBI Constanța

„De multe ori am vrut să renunț, pentru că lucrurile merg greu. (...) Peste tot. La momentul în care a avut loc incendiul, s-a stabilit - o să scoatem toate impovizațiile de pe instalația electrică și va rămâne cea veche, vom face o suplimentare cu tablouri electrice pe fiecare salon. Zis și făcut.

După o lună de discuții de genul acesta, (...) am căutat experți care să ne certifice faptul că instalația pe care o avem noi este conformă. Nu am găsit pe nimeni, toți pe care i-am contactat nu au vrut să își asume responsabilitatea”, a spus medicul. 

„Soluții pe clădiri vechi este foarte greu să găsești”

„Fără sprijinul autorității locale, nu poți să faci nimic”

Concursul pentru manager interimar al SCBI Constanța

„Eu mi-am imaginat că lucrurile vor decurge în acest fel. (...). Am vrut să lupt să redeschis spitalul”

„Ministerul (Sănătății - n.r.) nu ne poate ajuta cu ceva pentru că este clădire care aparține administrației locale”

Secția spitalului, amplasată în Medeea
 

„Aici, în spital, erau doar patru încăperi, una singura era cu 2, în rest, erau 4, 6, 7 paturi într-un salon. Sunt cât de cât separate. Pot să vorbească, pot să stea la aer”


Tratament în secția de zi

„Noi de când am deschis Medeea, avem și o linie de gardă de ATI. Și încă de când s-a deschis acea secție ne-am gândit că este posibil să avem surprize în weekend, cu aceste plăgi mușcate de câine. Se pot adresa la Medeea.  Plăgile mușcate se tratează aici.

Nu este vina noastră, nu este rea voință, așa a stabilit legiuitorul - serviciile de spitalizare de zi funcțioează de luni până vineri”

„Singura linie de gardă care este funcțională în acest moment este la Medeea”

„Trebuie să aibă cardul de sănătate. Dacă nu există, Casa (de Asigurări - n.r.) nu ni-l validează. (...) Altfel, putem fi acuzați că am făcut cuiva niște servicii false”

Ea a precizat că tratamentul unei plăgi mușcate se începe în 48 de ore.

Probleme întâmpinate în redeschiderea spitalului

„Am solicitat ajutor, ni s-a promis ajutor. În final, nu s-a întâmplat nimic. (...) Într-un moment foarte greu, chiar ne-am pus speranțe. Nu s-a întâmplat nimic. Veneau și ne întrebau tot pe noi”

Laboratorul unității medicale a fost autorizat de Direcția de Sănătate Publică Județeană Constanța, la fel ca și spitalizarea de o zi și farmacia. 

„A fost o traumă majoră pentru toți. În ziua incidentului, am avut surpriza să văd că mulți dintre colegii noștri, care nu erau de serviciu, au venit”

„Nu ai voie să îți denigrezi locul de muncă. (...)”  

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Vineri se mai deschide o secție din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța

26 Jul 2022 1023

Constănțeanul supărat. Este de neconceput ca Spitalul de infecțioase să funcționeze cu numai 19 paturi pentru populația unui județ întreg și pentru turiștii aflați pe litoral

23 Jul 2022 1069

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța angajează economist. Cine poate participa la concurs

08 Jul 2022 743

LIVE Detalii despre când se va redeschide Spitalul de Boli Infecțioase Constanța

05 Jul 2022 997

ZIUA LIVE. După 9 luni de „moarte clinică”, Spitalul de Boli Infecțioase se pregătește timid să reintre în circuitul public (VIDEO+ GALERIE FOTO)

29 Jun 2022 1318

Incendiu la ATI Covid Procesul fostului manager al SCBI. Judecătorii cer listele de investiții de la spital și dovezile de acordare a finanțării solicitate „dacă există“

13 Jun 2022 1186

Opt luni de la incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța. În ce stadiu este ancheta (GALERIE FOTO+VIDEO)

04 Jun 2022 1617

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța face angajări. Ce posturi sunt vacante

02 Jun 2022 1092

Proiectul Spitalului Modular de la Constanța, ajuns pe masa Agenției pentru Protecția Mediului

24 May 2022 746

Constănțeanul supărat. Șapte luni de la incendiu „Bilanț SCBI - Spitalizare continuă închisă!! Deschise 10 paturi de zi și 25 paturi HIV pentru toată Dobrogea!" Chițac rezistă!

23 May 2022 1362

ZIUA LIVE. Mihai Ochiuleț, despre solicitarea de demisie a Mirabelei Călin (VIDEO)

12 May 2022 1000

DSP va realiza un raport în urma inspecției de la Spitalul de Boli Infecțioase pentru redeschiderea parțială

12 May 2022 837

O companie fără angajați va realiza serviciul de actualizare audit energetic pentru imobilul Spitalului de Boli Infecțioase?! (DOCUMENT)

10 May 2022 2219

Ce societate va furniza medicamente HIV pentru Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța. Ce valoare are contractual (DOCUMENT)

07 May 2022 2168

Se administrează proba cu înscrisuri, în procesul dr. Halichidis, din Constanța

30 Apr 2022 1012