ZIUA-n amiaza mare Probleme la Recensământ. Navodari NU are recenzori


Recensământul populației și locuințelor din România, aflat în plină desfășurare, efectuat, in premieră absolută, exclusiv digital, are parte de un interes crescut din partea românilor. Tocmai de aceea, Institutul Național de Statistică (INS) a decis prelungirea perioadei de autorecenzare online cu încă două săptămâni, până în data de 27 mai.  Etapa de recenzare pe teren, prin interviuri față în față cu populația care nu s-a autorecenzat, se scurtează astfel cu două săptămâni pentru că Recensământul trebuie terminat la data de 17 iulie 2022.
 
Anunțul privind prelungirea perioadei de autorecenzare online a fost făcut de președintele INS, Tudorel Andrei, exact în timpul emisiunii „Ziua-n amiaza mare”, în care invitată a fost directorul Direcției Județene de Statistică, Monica Eliana Andrei. Ea a declarat, de altfel, că deschiderea populației pentru această etapă de autorecenzare a depășit așteptările INS, prognoza lor fiind inițial de 35%. Sunt însă multe județe în care gradul de autorecenzare a ajuns la apropae 45%. „Este o premieră absolută pentru România, fiind un recensământ digital în totalitate. Este și cel mai lung recensământ, inainte se efectua in 10 zile”, a explicat Monica Eliana Constantin.
 
Este, de fapt, un recensământ combinat, și electronic și prin interviu față in față. Pare să aibă succes, dar, deocamdată, România nu se poate compara cu țări precum Portugalia, de exemplu, în care gradul de autorecenzare este de aproape 100%. Județul Constanța are 214.000 de chestionare de completat. Datele care vor fi colectate de la populație sunt cele fără de care un stat nu poate merge mai deparate, potrivit Monicăi Eliana Constantin. Cei care nu reușesc să se autorecenzeze pot apela la centrele de aurecenzare asistată. Sunt 12 asemenea centre în Constanța. Iar în județul Constanța sunt 198 de recenzori și 25, in municipiu. Ei îi ajută pe localnici să se autorecenzeze.
 
 
Pentru ultima etapă a Recensământului, Constanța are 659 de recenzori în județ și 281 in municipiu. Sunt cei care, in intervalul 31 mai-17 iulie, vor bate la ușa constănțenilor care  nu au apucat să se autorecenzeze online. Recenzorii au legitimații cu fotografia lor, mape cu insemnele recensamnatului, tablete. Direcția Județeană de Statistică are incă nevoie de recenzori. Ei sunt plătiți în funcție de câte chestionare fac. Un chestionar pentru persoană este 10 lei, unul pentru locuință este 3,5 lei.
 
Condițiile pentru a deveni recenzor sunt vârsta de cel puțin 18 ani, studii medii, fără cazier, ceva abilități IT. Se pot înscrie și online, a subliniat Monica Eliana Constantin la „Ziua-n amiaza mare”. Cei acceptați sunt convocați la serii de instruire. Ea s-a arătat însă îngrijorată pentru Năvodari, unde „nu sunt recenzori”. După  Constanța, Năvodari are cel mai mare număr de sectoare și, din cauza lipsei recenzorilor, „întâmpină mari probleme, este ieșit din comun ce se întâmplă”. Dacă pentru Constanța ar mai fi nevoie de încă 20 de persoane, la Năvodari este nevoie de mult mai multe.   
 
Directorul DJS Constanța a mai subliniat că Recensământul nu se poate face fără obținerea CNP-ului persoanei chestionate: „Nu putem asigura corectitudinea datelor. Fără CNP nu ești sigur că o persoană există. CNP-ul se criptează imediat ce intră in baza de date și se obține un cod unic de identificare. Deci nu este nicio problemă legată de confidențialitate”. Și colectarea informațiilor este sigură. Datele culese vor fi prelucrate de Institutul Național de Statistică și la sfârșitul anului 2022 vor fi date publicității rezultatele provizorii.
 
Conform legii, cei care vor refuza Recensământul riscă amenzi între 1000 și 3000 de lei. Și recenzorii pot fi sancționați dacă sunt prinși că au furnizat informații. Amenzile sunt aplicate de primar sau de prefect. „Noi sperăm să nu fie cazul. În 2011 nu au fost aplicate sancțiuni”, spune Monica Eliana Constantin.
 

Rezultatele finale ale Recensământului populației și locuințelor din România vor apărea la sfârșitul lui 2023. Vom ști, astfel, toată structura populației, cu toate caracteristicile etnografice, educaționale, ocupaționale plus cele etnoculturale, migrație. Recensământul va oferi  date statistice despre structura socio- economică a populației, gospodării, fond locativ, condiții de locuit și clădirile în care sunt situate locuințele.


 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Recensământul Populației și Locuințelor, runda 2021 Localitățile cu cele mai mari creșteri/descreșteri ale populației rezidente. Date provizorii pentru Constanța (DOCUMENT)

31 Jan 2023 1922

Anunț important al Primăriei Constanța Când se face plata recenzorilor din cadrul Recensământului Populației și Locuințelor 2021

17 Oct 2022 1018

Statistică postrecensământ, în perioada 08-19 august 2022. Anunțul DJS Constanța

08 Aug 2022 1616

Recensământ Iată ce procentaj din populația județului Constanța a fost recenzată

02 Aug 2022 2169

Constanța Recensământul pe teren continuă! Până la ce dată se face recenzarea

25 Jul 2022 1344

Ciucă a solicitat măsuri pentru finalizarea recensământului

22 Jul 2022 1102

INS anunţă prelungirea perioadei de culegere a datelor pentru recensământ. Ce trebuie să știe constănțenii

21 Jul 2022 1345

Recensământul este în plină desfășurare, pănă pe data de 24 iulie. Care este programul punctelor fixe din municipiul Constanța

18 Jul 2022 1237

Ultimele zile în care vă puteți recenza! Unde sunt cele 6 centre din municipiul Constanța pentru recenzare

11 Jul 2022 3543

Ce trebuie să facă constănțenii dacă nu au fost încă vizitați de recenzor. A mai rămas doar o săptămână din etapa recenzării pe teren (DOCUMENT)

10 Jul 2022 1597

Vergil Chițac, apel către constănțeni- „Vă rog frumos să vă întâlniți cu recenzorii“

07 Jul 2022 2119

Județul Constanța Stadiul desfășurării Recensământului populației și locuințelor la sfârșitul zilei de 5 iulie 2022. Unde s-au completat cele mai multe chestionare

06 Jul 2022 2455

Primăria Cumpăna, anunț important cu privire la Recensământul Populației și Locuințelor

05 Jul 2022 1698

Ce trebuie să știe constănțenii despre persoana care vine să le colecteze datele pentru recensământ

21 Jun 2022 1376

Două milioane de chestionare completate la autorecenzare au fost invalidate. Cum afli dacă ești pe „lista neagră"

15 Jun 2022 1938