Vergil Chițac, un primar neînțeles „Constănțenii trebuie să înțeleagă că oamenii dezvoltă comunitatea, nu primăria”


Nu a glumit atunci când, în fața nemulțumirilor venite din partea constănțenilor, a spus că își pune dopuri în urechi. Primarul Vergil Chițac, invitat la „Ziua-n amiaza mare„, a cerut răbdare, explicând că proiectele primise nu pot fi realizate peste noapte. Nu vrea să vorbească despre greaua moștenire, dar pomenește, in cuvinte meșteșugite, că orizontul de așteptare al constănțenilor a fost foarte mare „după atâția ani cât nu s-a făcut nimic în Constanța”. Proiectele de dezvoltare ale orașului, regulamentul de acces in zona peninsulară, Spitalul Municipal, subvenția la căldură, programul și cheltuielile de sărbători au fost subiectele atacate în emisiune, în privința cărora primarul a venit cu informații în premieră.
 
 
„Cred că în patru ani o să se vadă ceva”
 
Primarul Constanței, Vergil Chițac, a explicat, discutând despre planurile sale, că oamenii trebuie să priceapă faptul că un proiect durează, că primăria nu are specialiști și apelează la experți din exterior. Și pentru asta face licitații. Constănțenii trebuie să înțeleagă că până la sfârșitul mandatului, spre binele lor, orașul va fi un veșnic șantier. „Cred că în patru ani de zile o să se vadă ceva. Și asta am făcut în acest prim an de mandat. A fost o muncă uriașă, de concepție a unor proiecte pe care le-am definit și care acoperă tot ceea ce înseamnă orașul acesta. Pot să vă asigur că orașul este pe un drum corect  și lucrurile se vor vedea”,  a declarat, la „Ziua-n amiaza mare”, Vergil Chițac, primarul care susține că nu vrea să „patineze„ prin funcție, ci vrea să livreze rezultate. „Funcția de primar de mare muncipiu este cea mai solicitantă din administrația românească. Constanța trebuie să fie un șantier patru ani de zile. Buldozerele trebuie să duduie, nu avem ce face”, a spus primarul.

 
Un bulevard proaspăt renovat va fi din nou spart de buldozere
 
Și nu este vorba de un proiect al primăriei Constanța. Nu era de ajuns că bulevardele principale ale orașului sunt decopertate, urmând ca șantierele să dureze câțiva ani. În foarte scurt timp, bulevardul Mamaia, in zona reabilitată inainte de alegerile locale din 2020 va fi din nou ciuruit. „RAJA va trebui să sape pe bulevardul Mamaia, de la IG Duca până la strada Mircea cel Bătrân. Da, arată acum foarte bine pentru că a fost reparată. Și totuși când s-a emis autorizația de construcție și Confort Urban a început să construiască bulevardul, exista și autorizație emisă lui RAJA. Se știa foarte bine că RAJA, in 2022, va intra acolo și va sparge pentru că trebuie să schimbe tubulatura în cadrul acestui uriaș proiect al Regiei”, a dezvăluit primarul Vergil Chițac. .
 
 
„Locuitorii din Peninsulă nu m-au chemat să mă intâlnesc cu ei”
 

Regulamentul de acces in zona peninsulară a Constanței pare să fie un subiect de la care nu mai există o cale de întoarcere. In forma actuală, după părerea lui Vergil Chițac, regulamentul este bun, poate și modificat. Dar numai dacă se pronunță instanța în acest sens. Dacă nu, așa rămâne. Chiar dacă  președintele PNL Constanța, Septimiu Bourceanu, are altă soluție, cea a continuării dialogului cu locuitorii din zonă. „Vă rog frumos, discutați cu mine. Pe Bourceanu il chemați la dumneavoastră la emisiune”, s-a supărat domnul primar când i-am pomenit că șeful său de partid vede altfel rezolvarea problemei. În opinia primarului, însă, zona peninsulară a Constanței nu este un simplu cartier al orașului, este centrul istoric care trebuie prezervat, după modelul altor zone din țară. „Noi ce prioritizăm, mașina sau cetățenii care merg pe acolo? Acest regulament este foarte permisiv. Mașinile care sunt pe carosabil nu au voie. Dacă au curte in care intră cinci mașini au dreptul să le parcheze acolo. Locuitorii nu m-au chemat să mă întâlnesc cu ei. In virtutea unei filozofii corecte, locul acesta, centrul istoric, bastionul nostru, al Constanței, este al tuturor constănțenilor și nu numai al celor care locuiesc acolo”, a explicat Vergil Chițac.


 
Gigacaloria, 1337 de lei. Subvenția de 250 de lei, doar până la sfârșitul anului
 
Noul preț estimat al gigacaloriei se majorează de la 1034 lei, cât a fost anunțat în luna august, la 1337, pentru că producția s-a scumpit de la 351 la 670 de lei, urmând să fie aprobat în ședința Consiliului Local Municipa din 26 noiembrie, a anunțat Vergil Chițac. Cele 35.000 de familii abonate la RADET vor plăti  tot 250 de lei pentru lunile noiembrie și decembrie. Restul consumatorilor, este vorba de instituții publice și consumatori industriali, vor plăti 1337 de lei. „Voi propune ca in noiembrie și decembrie să rămână tot 250 de lei pentru abonații casnici, dar probabil că de la 1 ianuarie intrăm pe alt preț. Problema e că o să îi usture și pe constănțenii care contribuie la bugetul local și care nu se încălzesc la sistemul centralizat și se întreabă de ce trebuie să subvenționeaze diferenta de la 250 la 1337 de lei. Este, de departe cea mai scumpă din România”, a comentat primarul.

 
Căldura se va ieftini până în 2024
 
Numeroasele avarii din rețeaua de transport agent termic au pus deja la grea incercare nervii abonaților RADET. Primarul Constanței nu a ascuns faptul că ne putem aștepta, in iarna asta, la alte numeroase avarii pe rețeaua de termie pentru că este extrem de uzată, ciuruită, practic. „Credința mea e că până la sfârșitul mandatului vom schimba toată rețeaua de transport agent termic, fapt ce va duce, in final, prin eliminarea pierderilor, la ieftinirea gigacaloriei”, a spus Vergil Chițac. Și, apropo de tarife, a ținut să precizeze că taxa de extindere spații verzi in valoare de 50 de lei pe an, pentru construirea a două parcuri in suprafață insumată de 70 de hectare, in nordul Constanței, a fost doar la nivel de propunere:
„E propusă pentru dezbatere in următoarele 45 de zile.  A plecat de la premiza că orașul Constanța are media de spațiu verde pe cap de locuitor mult sub media europeană. Cred că mai puțin de 12 mp”.

 
Spitalul modular, funcțional abia la vară
 
Spitalul Municipal Constanța, afectat grav de tragedia din 1 octombrie, va funcționa din luna decembrie cu 40 de paturi COVID, după toate standardele și avizele necesare. „Vom avea 40 de locuri pentru Covid, spitalizarea de zi pentru HIV, laboratorul și farmacia” potrivit primarului. Spitalul modular din curtea Spitalului Municipal, despre care inițial s-a spus că va fi ridicat in regim de urgență, va deveni insă funcțional abia in vara viitoare. „Pentru spitalul modular  am semnat finanțarea de 15 milioane de lei pentru 42 de paturi, pentru imagistică , RMN și CT, la care adăugăm finanțare de CLM de 35 milioane, urmând ca in total să fie 80 de paturi. Pe 1 ianuarie ar trebui să anunțăm câștigătorul, iar termen de realizarea va fi intre 90 și 180 de zile”, ne-a lămurit primarul, susținând că asta înseamnă „o procedură rapidă”.

 
Ghenele de gunoi, prima țintă a sistemului de supraveghere video în Constanța
 
Contractul pentru sistemul centralizat de supraveghere video in oraș va fi semnat săptămâna viitoare, a anunțat primarul Vergil Chițac la „Ziua-n amiaza mare”  Va fi un dispecerat și un data center, care vor fi  amplasate la școala gimnazială numărul 1 de pe  bulevardul Mamaia.   „Vom prelua, intr-o primă fază, imagini din școlile orașului, care au camere de supraveghere, și de la 40-50 ghene de gunoi. Bine, la un moment dat vom schimba și ghenele de gunoi dar nu vreau să vorbesc despre greaua moștenire. E un proiect pilot care trebuie terminat in luna martie 2022.  Apoi, proiectul de supraveghere va fi extins și va cuprinde toate intersecțiile de pe marile bulevarde, intr-o primă fază. Proiectul prinde contur în un an, cel mult doi”, a estimat primarul.
 
 
Despre luminițele de sărbători: „De câți bani, atâta pește”
 
Primarul Constanței nu pare deranjat de faptul că a fost atacat din toate părțile când s-a anunțat că primăria cheltuiește un milion de euro pentru impodobirea orașului cu ghirlande și luminițe  de sărbători. „De câți bani, atâta pește”, a fost răspunsul lui Chițac, precizând că banii sunt din bugetul primăriei Constanța. „În momentul de față, noi nu avem o problemă de finanțare la primărie. Eu am considerat că e bine să trecem , mai mult sau mai puțin, toți, prin depresia asta generată de Covid, intr-un mod mai luminos și Constanța să fie luminată de sărbătorile de iarnă. Dacă se va spune că nu este frumos și că a fost o risipă, ok, anul viitor nu vom mai face risipa. Acum vom avea și un târg de Crăciun, mai mic, in zona Parcului Arheologic, la Statuia libertății”.

 
O nouă candidatură la primărie nu intră în preocupările lui Vergil Chițac: ”E prea devreme”
 
Pentru rezolvarea crizei guvernamentale, primarul Constanței a fost adeptul alegerilor anticipate. Dar pentru că i s-au invocat greutățile prin care trece țara, criza pandemică, economică, energetică, rectificarea bugetară și apoi bugetul pe 2022, „singura posibilitate in arhitectura politică a parlamentului, acum, este alianța cu PSD, singura variantă posibilă”. Refuză să discute despre o eventuală conlucrare, pe plan loca, cu PSD, eventual cu un viceprimar Costin Răsăuțeanu. „Să așteptăm”. Iar despre  o nouă candidatură la primăria Constanței, în 2024, „nu mă gândesc nici un minut, nu intră în preocupările mele așa ceva. E prea devreme”. Oricum, spune că programul lui este de 12 ore, zilnic. și dă asigurări că în cartea lui de identitate, adresa de domiciliu este Constanța, nu Eforie. Promite că până la 31 decembrie va găsi o soluție pentru atribuirea unor denumiri de străzi in memoria academicienilor constănțeni Petre Frangopol și Traian Gomoiu. 
 
Mesajul catre constănțeni
 
„Eu îi rog pe constănțeni să creadă că orașul este pe un drum bun și că noi, echipa de la primărie și marea  majoritate a angajaților, lucrăm în fiecare zi pentru ei. Sigur că sunt sincope, sigur că lucrurile pot fi făcute mai bine. Suntem conștienți de asta. Ne analizăm, ne recalibrăm de fiecare dată Dar constănțenii și presa trebuie să înțeleagă ceva. Orice comunitate nu o dezvoltă primăria, oamenii își dezvoltă comunitatea. Oamenii trebuie să fie mai exigenți, inclusiv cu ei inșii. Să fie mai vigilenți. Comunitatea în sine duce orașul mai departe. Dacă lumea așteaptă ca o primărie să facă totul, iar ei să aibă, așa, de sunt in tribună și aștept să văd ce se intâmplă pe terenul de joc, nu e bine. Problemele se vor rezolva, vă dau în scris”.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE. Septimiu Bourceanu, prim-vicepreședinte PNL „Cine își dorește să candideze își anunță intenția, se fac analize și se va decide ulterior”

08 Jul 2023 2472

ZIUA LIVE. Stelian Ion, deputat USR „Chițac este un primar neasumat și incompetent"(VIDEO)

26 May 2023 3311

ZIUA LIVE. Sorin Chiriță „Cine ajunge azi în Constanța are impresia că a ajuns în Bahmut! Primarul Chițac nu are competență administrativă” (VIDEO)

26 May 2023 3135

ZIUA LIVE. Câți constănțeni au semnat petiția prin care USR Constanța îi cere demisia primarului, Vergil Chițac?

24 May 2023 1813

Chițac, despre lipsa toaletelor publice în Constanța. „Le-am reinventat pe cele care existau”

21 Jun 2022 1691

ZIUA-n amiaza mare Abandonat de partidele din coaliția locală, Vergil Chițac cere sprijinul constănțenilor. „Mi-am scos dopurile din urechi”

18 Jun 2022 6019

EXCLUSIV! Ce spune Chițac despre soarta „bisericii de pe trotuar”. „Este un ordin primit!” (VIDEO)

17 Jun 2022 2474

Primarul Vergil Chițac la „ZIUA-n amiaza mare”

16 Jun 2022 1907

ZIUA LIVE. „Bombele cu ceas", dispozitive ce pot oricând „detona" instituția Consiliului Local Municipal

15 Jun 2022 1876

ZIUA LIVE. Primarul Vergil Chițac vs. USR Constanța. Cine pe cine sabotează?!

06 Jun 2022 1950

ZIUA LIVE. Dumitru Caragheorghe (USR) „Primarul Chițac nu are cuvânt. Am crezut că minciunile spuse în campanie vor rămâne acolo”! (VIDEO)

01 Jun 2022 1805

ZIUA LIVE. Satul de Vacanță din Constanța stă pe un butoi de pulbere!

09 May 2022 1968

ZIUA LIVE. Co-președintele AUR, George Simion, despre relația cu ÎPS Teodosie - „Este unul dintre cei mai curajoși ierarhi ai neamului românesc. Îmi este și duhovnic”

25 Feb 2022 4216

ZIUA LIVE. Măsuri nepopulare luate în 2021 de Vergil Chițac - „Nu există voință din partea administrației pentru redeschiderea Spitalului de Boli Infecțioase”! (VIDEO)

05 Jan 2022 2520

UPDATE. Interviu reprogramat pentru 04.01.2022 ZIUA LIVE. Măsuri nepopulare luate în 2021 de Vergil Chițac, nepopularul primar al Constanței!

27 Dec 2021 3158