ZIUA LIVE. Ana- Maria Vătămanu, președinte ADD Constanța - „Infrastructura este prioritară. Trebuie să formăm un climat regional iar județul Constanța să fie în mijlocul regiunii”

  • Invitat la ZIUA LIVE a fost Ana Maria Vătămanu, președintele Asociației pentru Dezvoltare Durabilă a județului Constanța, entitate care funcționează de jumătate de an
  • Vătămanu a explicat că proiectele în valoare de aproape 400 de milioane de le, includ refacerea a peste 100 de kilometri de drumuri. Acestea au fost depuse spre finanțare în cadrul Programului Național de Investiții „Anghel Saligny”
  • Concomitent cu rezolvarea probemelor de infrastructură, ADD Constanța vrea să implementeze și digitalizarea sistemului de promovare turistică
  • Un alt obiectiv al Asociației este dezvoltarea învățământului dual la nivelul județului Constanța
  • Asociația de Dezvoltare Durabilă a Constanței, va reabilita și moderniza târgul de la General Scărișoreanu
 
 
Invitat la ZIUA LIVE a fost Ana Maria Vătămanu, președintele Asociației pentru Dezvoltare Durabilă a județului Constanța, entitate care funcționează de jumătate de an.
 
Experții din cadrul Asociației de Dezvoltare Durabilă a județului Constanța au conceput și finalizat mai multe proiecte care vizează dezvoltarea infrastructurii, prin modernizarea mai multor drumuri județene.
 
La ZIUA LIVE, președintele Asociației, Ana-Maria Vătămanu a explicat că proiectele în valoare de aproape 400 de milioane de le, includ refacerea a peste 100 de kilometri de drumuri. Acestea au fost depuse spre finanțare în cadrul Programului Național de Investiții „Anghel Saligny”.
 
„Finanțarea va veni din programul Anghel Saligny. Conform calculelor noastre, toate proiectele sunt eligibile. Așteptăm și comunicatul oficial al Ministerului Dezvoltării.

Vor fi trei căi de acces către sudul litoralului. Techirghiol – Arsa, de acest tronson se vorbește. Acea rută ocolitoare în sudul litoralului, care are aproape 24 de km. Vorbim despre Amzacea - Vânători și Tuzla - Biruința, 11 km. Sunt convinsă că acest drum (…) va fi reabilitat într-un timp relativ scurt”, a explicat Vătămanu.
 
Președintele Asociației de Dezvoltare Durabilă a județului Constanța spune că pentru structura pe care o conduce „infrastructura este prioritară și rămâne un domeniu extrem de important. Oameni trebuie să aibă căi de acces și atunci putem să ducem discuția în legătura dintre localități, în regiune… trebuie să formăm un climat regional. Noi trebuie să fim în mijlocul regiunii”.


 

Digitalizarea sistemului de promovare turistică
 
Concomitent cu rezolvarea probemelor de infrastructură, ADD Constanța vrea să implementeze conceptul Travel Local și digitalizare a sistemului de promovare turistică.


„Digitalizarea în turism în vederea unei informări turistice eficiente coroborat cu pregătirea profesională a celor care prestează activități corelate cu serviciile turistice sunt priorități ale Asociației de Dezvoltare Durabilă a Județului Constanța.

Reținem necesitatea unei abordari digitale a conceptului de Centru de Informare Turistică.

Acestă platformă online va constitui un element esențial de promovare a turismului constănțean atât la nivel național cât și internațional prin furnizarea informațiilor esențiale celor interesați: cazare, logistică (locuri de parcare, alimentare cu combustibil/energie electrică, spălătorii auto, etc), locuri de agrement pentru copii, locații și facilități turistice, etc”, a explicat președintele ADDJC.
 
 
ADD județul Constanța, prima structură care se pliază pe strategia națională de dezvoltare

 
Cum s-a născut ADD județul Constanța și de ce era necesară o astfel Asociație?
 
„Unul dintre scopurile principale ale Asociației de Dezvoltare Durabilă (ADD) Constanța, definit chiar prin Statut, este sprijinirea administrației publice locale în implementarea Strategiei durabile de dezvoltare a județului.
 
Este vorba despre Strategia asumată de Consiliul Județean Constanța și de Primăria Constanța, pentru perioada 2021 – 2027.
 
Această strategie a fost făcută la inițiativa autorităților publice locale, a fost pusă în dezbatere publică (pe site-ul CJ Constanța) și completată, ulterior, cu proiecte care au venit dinspre societatea civilă, dinspre mediul de afaceri etc.
 
În 2015, Adunarea Generală ONU, a adoptat o decizie istorică, aceea de a face o strategie de dezvoltare (…) iată că la 6 ani distanță, Constanța are prima astfel de agenție.
 
În urma cu două săptămâni am avut o întâlnire la Guvern, cu Laszlo Borbely, consilier de stat şi coordonator al Departamentului de Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului. Am fost dați ca exemplu de bune practici. Doar prin astfel de exemple, administrația poate căpăta o altă față.
 
Pe 24 noiembrie, Laszlo Borbely va veni la Constanța, sperăm cu vești din cele mai bune pentru proiectele depuse de județul Constanța, a mai spus Vătămanu.


Județul Constanța trebuie să recupereze din decalaj

„A fost nevoie și e nevoie de pași rapizi și pentru a recupera din decalaj, orizontul trecut a fost 2020. Nu a existat o strategie, în primul rând. Fără o strategie concretă, adaptată la nivel național, European și mondial, (…) funcționăm haotic.

Noi ne-am pliat pe strategia națională de dezvoltare (…) astfel încât să dezvoltăm județul.

Pentru cele trei căi de acces către sudul litoralului, am preluat de la Consiliul Județean doar traseele pe hârtie și am demonstrat că într-o lună jumătate, se poate!. În primul rând am verificat inventariul de domeniu public. Situația nu a fost una nici măcar prietenoasă. (…) Numărul total al oamenilor care sunt în CJC și lucrează la toate proiectele existente se ridică la 118. Asociația are 9 angajați și experți cooptați. Cred că, cu efort și foarte multă muncă, determinare și știință se pot realiza lucruri într-un timp real”, a mai spus Ana Maria Vătămanu.
 

Dezvoltarea învățământului dual la nivelul județului Constanța


Un alt obiectiv al Asociației este dezvoltarea învățământului dual la nivelul județului Constanța.

„Pentru ca un județ să fie sustenabil din punct de vedere al forței de muncă calificate este nevoie să punem în contact elevii, viitorii angajați și companiile. În parteneriat cu UMEX și Alianța pentru dual s-a realizat primul pas spre acest deziderat. 10 elevi de la Liceul I. N. Roman au fost selecționați pentru a parcurge etapele învățământului dual pe specializarea Mecanici de utilaje și echipamente industriale”, a explicat Vătămanu.

ADDJC își propune ca până în 2023 cel puțin 500 de elevi să poată beneficia de avantajele majore ale sistemului de învățământ dual.


Reabilitarea și modernizarea oborului din General Scărișoreanu
 
În urmă cu ceva timp, reprezentanții Consiliului Județean Constanța, ai Instituției Prefectului și altor instituții județene s-au întrunit, într-o ședință solicitată de Asociația de Dezvoltare Durabilă a Constanței, pentru a discuta despre viitorul târgului de la General Scărișoreanu.

„Sunt zile când târgul este vizitat de peste 3.000 de persoane. Este cel mai mare târg din județul Constanța. Intenția noastră este să îi schimbăm înfățișarea și să asigurăm condiții adecvate pentru comercializarea în cele mai bune condiții ale produselor.

Târgul va avea o destinație exclusiv agro-alimentară, vom încuraja producătorii locali. Nu va mai exista brânză lângă jucării, marfă amestecată. Zona alimentară va fi delimitată clar de restul produselor. Vom respecta autenticitatea târgului, care și-a făcut un renume în județ”, a afirmat președintele ADD Constanța, Ana-Maria Vătămanu la ZIUA LIVE.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 

Citește și:

ZIUA LIVE. Vor fi trei căi de acces către sudul litoralului


ZIUA LIVE. Marile proiecte privind infrastructura și investițiile în domeniile cheie la nivelul județului Constanța


Interviul integral poate fi urmărit aici:
 


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE. Prefectul Silviu Coșa - „În 2022 vom avea alegeri parțiale în trei localități din județul Constanța"

26 Jan 2022 1059

Alexandru Rafila „Vârful valului 5 va fi probabil în perioada 10-15 februarie”

25 Jan 2022 593

ZIUA LIVE. Provocările anului 2022 pentru județul Constanța - Valul 5 al pandemiei, criză energetică, alegeri parțiale și UAT-uri cu probleme financiare!

24 Jan 2022 647

ZIUA LIVE „Vibrații Înalte“. Arta meditației în viața de zi cu zi

24 Jan 2022 514

ZIUA LIVE „Meditația ca stil de viață“ – interviu cu Mihai Checheriță, despre puterea de a manifesta orice dorință

23 Jan 2022 531

ZIUA-n amiaza mare. Directorul Complexului Muzeal, Adrian Bîlbă Acvariul din Constanța va avea și pinguini

21 Jan 2022 654

Primăria Constanța angajează! Ce post este scos la concurs (DOCUMENT)

21 Jan 2022 918

Directorul Delfinariului din Constanța, Adrian Bîlbă, la „ZIUA-n amiaza mare”

20 Jan 2022 599

Interviu Online Avocata Laura Andrei – de ce Zona Peninsulară și nu alt cartier al Constanței?

15 Jan 2022 3032

De unde și-a achiziționat Simona Halep rochiile de nuntă. „Îmi place să mă bucur de lucrurile frumoase“ (GALERIE FOTO)

15 Jan 2022 2297

ZIUA-n amiaza mare” Președintele SNPPC, Vasile Zelca, despre lupta polițiștilor în prima linie a stării continue de alertă și activitățile de verificare a carantinaților și izolaților

14 Jan 2022 818

#DobrogeaDigitală „Rămân un supus loial şi nu voi fi niciodată o pedică pentru patria mea”

14 Jan 2022 1802

Vasile Zelca, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor, la „ZIUA-n amiaza mare”

13 Jan 2022 924

Magistrat de la Curtea de Apel Constanța, admis la interviul pentru Curtea Supremă! Al treilea în ultimii trei ani (DOCUMENT)

13 Jan 2022 403

ZIUA LIVE Cum ne poate proteja poliția în cazul violenței în familie sau în școli

12 Jan 2022 647