ZIUA LIVE. Audierea copiilor care au căzut victime infracțiunilor sexuale. „Dorim să evităm retraumatizarea copilului!“


 
  • Magistratul Giorgiana Violeta Apostol, prim-procurorul adjunct al Parchetului Judecătoriei Constanța, a fost invitata emisiunii ZIUA Live de miercuri, 20 octombrie 2021, de la ora 14.00, iar cu această ocazie a prezentat publicului camera specială destinată audierii în astfel de cazuri.
  • „Așa cum s-a constituit un grup de procurori la nivelul Parchetului Judecătoriei Constanța, așa am discutat și cu organele de cercetare penală (nr., polițiștii) ca și la nivelul lor să se găsească persoanele dispuse să ancheteze astfel de cazuri. Împreună, dorim să reușim să aducem copilul acolo unde trebuie, să evităm sugestibilitatea acestuia și, de asemenea, retraumatizarea sa“, a explicat adjunctul Parchetului Judecătoriei Constanța, pe parcursul emisiunii.
 
Un copil care a fost victima unei infracțiuni sexuale este, adesea, un copil traumatizat pe viață.
 
La Constanța, procurorii specializați în astfel de infracțiuni, ce își desfășoară activitatea în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, încearcă, pe cât posibil, ca această traumă să nu fie retrăită de cei mici în încercarea de a afla adevărul și de a aduce persoanele responsabile în fața justiției.
 
În acest sens, magistratul Giorgiana Violeta Apostol, prim-procurorul adjunct al Parchetului Judecătoriei Constanța, a fost invitata emisiunii ZIUA Live de miercuri, 20 octombrie 2021, de la ora 14.00, iar cu această ocazie a prezentat publicului camera specială destinată audierii în astfel de cazuri.
 
Este vorba despre o încăpere special amenajată, cu sprijinul Asociației pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale și a Asociației Zi de Bine, camera aparținând Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța.
 
La rândul său, Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța are un grup de procurori specializați în a conduce audierile în astfel de cazuri, magistrați care își continuă permanent pregătirea.
 
Astfel, este vorba despre cinci procurori specializați în audierea victimelor minore ale unor infracțiuni sexuale, aceștia fiind instruiți în baza unui protocol stabilit în baza unor date culese din teren de specialiști din Marea Britanie, Israel, Canada, dar și din Statele Unite ale Americii.
 
La audierea victimelor copii, magistrații constănțeni nu pun întrebări care să sugestioneze victimele într-un sens sau altul și adresează acele întrebări menite să acceseze memoria victimei.
 

„Ideea unei camere de audiere pentru minori a fost în mintea practicienilor de mult timp, însă transpunerea ei în realitate s-a putut realiza numai cu sprijinul Asociației Victimelor Infracțiunilor Sexuale și a Asociației Zi de Bine, care au încheiat un protocol cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru amenajarea a trei astfel de camere, în cadrul Parchetelor de pe lângă Tribunalele Constanța, Vâlcea și Vrancea“, a explicat în cadrul emisiunii magistratul Giorgiana Violeta Apostol.
 
În continuare, procurorul a vorbit despre procedura care trebuie urmată în cazul sesizării unor astfel de infracțiuni și, implicit, audierea copiilor.

 
„În momentul în care este sesizată o astfel de infracțiuni, organele de cercetare penală sesizată procurorul de serviciu, pentru că la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța s-a constituit un astfel de grup de procurori, iar procurorul ia imediat măsurile pentru ca minorul să fie audiat. Audierea se poate face, de asemenea, prin psiholog, atât în cadrul camerei de audiere, cât și acolo unde este minorul la momentul respectiv. Până la momentul de față, în această cameră, audierea s-a făcut numai prin procuror sau organul de cercetare penală. La audierea minorului participă reprezentantul său legal, apărătorul, care poate fi avocat ales sau din oficiu, precum și reprezentanți ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, dacă este cazul“, a precizat adjunctul Parchetului Judecătoriei Constanța.
 
Totodată, magistratul Giorgiana Apostol a vorbit și despre pregătirea celor cinci magistrați care se ocupă, la momentul de față, de astfel de cazuri:
 
„Momentan, este vorba despre cinci procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța. Aceștia se specializează permanent, fie prin participarea la cursurile de formare profesională organizate de către INM, fie prin studiu individual. Totodată, cu ajutorul Asociației pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale, am luat legătura cu un psiholog cu care desfășurăm ședințe la un anumit interval de timp, în care încercăm să ne putem obișnui cu dinamica fenomenului, cu ceea ce înseamnă trauma suferită de un copil și modalitatea în care el trebuie abordat astfel încât să minimizăm retraumatizarea sa“.
 
Nu în ultimul rând, procurorul a precizat că:
 
„Așa cum s-a constituit un grup de procurori la nivelul Parchetului Judecătoriei Constanța, așa am discutat și cu organele de cercetare penală (nr., polițiștii) ca și la nivelul lor să se găsească persoanele dispuse să ancheteze astfel de cazuri. Împreună, dorim să reușim să aducem copilul acolo unde trebuie, să evităm sugestibilitatea acestuia și, de asemenea, retraumatizarea sa“.
 
Întreaga emisiune poate fi urmărită aici:

 


Citește și:
ZIUA LIVE. Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța, fruntaș la trimiteri în judecată. Ce spune șeful parchetului

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE Mihai Vîlcu, candidat USR la Primăria Ghindărești – „2024 este un an foarte greu din punct de vedere electoral” (VIDEO)

19 Apr 2024 293

ZIUA LIVE Mihai Vîlcu, candidatul USR la Primăria Comunei Ghindărești - „Am intrat în politică, USR era singura soluție pentru mine” (GALERIE FOTO+VIDEO)

19 Apr 2024 399

ZIUA LIVE. Iulia Iurea, viceprimar Valu lui Traian „28 de hectare de teren sunt destinate strict amenajării de parcuri în localitate" (VIDEO)

18 Apr 2024 832

ZIUA LIVE Comuna Ghindărești, în viziunea candidatului USR la primărie - Mihai Vîlcu

18 Apr 2024 516

ZIUA LIVE Stelian Ion (ADU) - „Eu văd dezvoltarea Constanței pe orizontală, trebuie să încurajăm aceste investiții"! (VIDEO)

17 Apr 2024 518

LIVE TEXT Elevii de la Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” Constanța susțin concursul de istorie Ion Moiceanu, aflat la prima ediție (GALERIE FOTO)

17 Apr 2024 536

ZIUA LIVE Predare de ștafetă la Valu lui Traian! Iulia Iurea, despre proiectele pe care le-a gândit și pentru care a obținut finanțare!

17 Apr 2024 736

ZIUA LIVE Pe cine va vota Claudiu Palaz ca primar al Constanței? (VIDEO)

16 Apr 2024 521

ZIUA LIVE. Claudiu Palaz (ADU) „Fără viziune nu ai ce căuta la CJC ! Altfel, te duci doar pentru secretară, telefon și mașină!" (VIDEO)

16 Apr 2024 603

ZIUA LIVE Stelian Ion, candidatul Alianței Dreapta Unită pentru Primăria Constanța propune o administrație transparentă!

16 Apr 2024 576

ZIUA LIVE Perspective și proiecte pentru comunele Bărăganu și Cerchezu dezbătute cu cei doi candidați PNL

16 Apr 2024 487

ZIUA LIVE Despre maturitate politică. Claudiu Palaz explică de ce candidează la președinția Consiliului Județean Constanța!

15 Apr 2024 541

ZIUA LIVE Perspective și proiecte pentru comunele Bărăganu și Cerchezu

15 Apr 2024 574

ZIUA LIVE Candidatul USR la Primăria Mangalia, Semiran Abdurefi – „Oamenii din Mangalia trebuie să aibă curaj, să își urmeze visul”

10 Apr 2024 586

ZIUA LIVE Septimiu Bourceanu (PNL) - „Dacă la Constanța era blat, PSD nu avea contracandidați"! (VIDEO)

10 Apr 2024 719