ZIUA LIVE. Autopsia deceselor Covid. Ce spune șeful Serviciului de Medicină Legală Constanța

  • Dr. Marius Popa, șeful Serviciului de Medicină Legală Constanța, a fost invitatul emisiunii ZIUA LIVE de miercuri, 22 septembrie 2021, de la ora 12.00.
  • Potrivit acestuia, în cazul pacienților infectați cu Covid-19 care au decedat, se recomandă să nu se efectueze autopsia cadavrelor, din motive ce țin de limitarea posibilității răspândirii virusului.
  • „Există un ordin de ministru, care a avut mai multe forme în ultimul an și jumătate, de când a început pandemia, dar care, în esență spune că pentru cei decedați cu Covid, cu infecția Covid confirmată și care au stat internați în spital sau chiar și la domiciliu, autospia nu este obligatorie. Chiar se evită a se face. Chiar și în cazul colegilor noștri anatomo-patologi, autopsia anatomo-patologică,  în general, nu se face, se evită pentru cazurile acestea, tocmai pentru a minimaliza riscul de răspândire a infecției. Legea spune că se recomandă a nu se face autopsia în astfel de cazuri“, a explicat șeful SML Constanța în cadrul emisiunii ZIUA LIVE.
 
În cazul pacienților infectați cu Covid-19 care au decedat, se recomandă să nu se efectueze autopsia cadavrelor, din motive ce țin de limitarea posibilității răspândirii virusului.
 
Informația a fost făcută publică în carul emisiunii ZIUA Live de miercuri, 22 septembrie 2021, de la ora 12.00, de către dr. Marius Popa, medic primar legist și șeful Serviciului de Medicină Legală Constanța.
 
Pe parcursul discuțiilor, șeful SML Constanța a abordat mai multe subiecte de interes și a vorbit inclusiv despre autopsia în cazul deceselor Covid.
 
„Există un ordin de ministru, care a avut mai multe forme în ultimul an și jumătate, de când a început pandemia, dar care, în esență spune că pentru cei decedați cu Covid, cu infecția Covid confirmată și care au stat internați în spital sau chiar și la domiciliu, autospia nu este obligatorie. Chiar se evită a se face. Chiar și în cazul colegilor noștri anatomo-patologi, autopsia anatomo-patologică,  în general, nu se face, se evită pentru cazurile acestea, tocmai pentru a minimaliza riscul de răspândire a infecției. Legea spune că se recomandă a nu se face autopsia în astfel de cazuri“, a explicat șeful SML Constanța în cadrul emisiunii ZIUA LIVE.
 
„Dacă medicul anatomo-patolog vrea sau dacă pacientul este inclus în niște studii, este decizia medicului anatomo-patolog, dar legislația spune că se recomandă a se evita, căci nici nu prea sunt date noi ce pot fi aduse: persoana a fost internată, se cunoștea istoricul medical, se știau comorbiditățile....“, a mai precizat dr. Marius Popa.
 
Pe de altă parte, șeful SML Constanța a explicat că, în cazul în care familia persoanei decedate acuză vreo culpă medicală și se face plângere la poliție, atunci se face autopsia în astfel de cazuri.
 
Peste 100 de autopsii efectuate la morțile Covid
 
„Autopsiile medico-legale sunt obligatorii în momentul în care există ordonanța de efectuare a autopsiei medico-legale dată de organul de cercetare penală. Cum ajung unele cazuri de Covid în atenția medicinii legale? Ele se încadrează în anumite situații în care legea prevede efectuarea autpsiei medico-legale. De exemplu, o persoană are coronavirus, dar se sinucide, să spunem. Sau sunt morți subite în cazul cărora, prin lege, se efectuează și autopsia medico-legală“, a mai declarat medicul Marius Popa.

 
„Avem peste 100 de cazuri de autopsii efectuate la morțile Covid și am învățat să recunoaștem anumite aspecte specifice în cazul unor astfel de decese“, a explicat, pe parcursul emisiunii, șeful SML Constanța.
 

În acest sens, medicul a spus că „sunt niște modificări care apar în anumite cazuri la nivelul plămânilor. Există un aspect specific leziunilor pulmonare în infecția cu coronavirus“.
 
De asemenea, șeful SML Constanța a precizat că, în cazul tuturor autopsiilor medico-legale Covid, sunt recoltate fragmente de plămân care se pun în niște medii speciale puse la dispoziție de Direcția de Sănătate Publică, aceste medii se trimit înapoi la DSP, iar de acolo pleacă spre Institutul Cantacuzino, unde se fac determinările de laborator pentru punerea în evidență a infectărilor cu Coronavirus.
 
Totodată, pe parcursul emisiunii, șeful SML Constanța a vorbit și despre modalitatea în care organismul metabolizează alcoolul, dar și despre activitatea Serviciului de Medicină Legală, în general.
 
Întreaga emisiune poate fi văzută aici:


 
 

Citește și:
ZIUA LIVE Șeful Serviciului de Medicină Legală Constanța, dr. Marius Popa, despre metabolizarea alcoolului

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE De ce vrea Stelian Ion să-și ia revanșa în 2024!

28 Mar 2024 443

Guvernul RomânieiProgramul premierului Marcel Ciolacu - 28 martie 2024

28 Mar 2024 268

Guvernul RomânieiProgramul premierului Marcel Ciolacu - 25 martie 2024

25 Mar 2024 313

Guvernul RomânieiProgramul premierului Marcel Ciolacu -21 martie 2024

21 Mar 2024 315

ZIUA LIVE Aurelia Lăpuşan - „Sunt convinsă că cel puțin femeile își vor da seama că au trecut și ele prin situații ca eroina mea“(VIDEO)

20 Mar 2024 763

ZIUA LIVE Aurelia Lăpuşan - „Literatura este cultură. Fără cultură oamenii nu sunt compleți“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

20 Mar 2024 499

ZIUA LIVE Personaje care inspiră. O discuție despre „Flori de busuioc” și femeia care se salvează prin dragoste!

19 Mar 2024 664

ZIUA LIVE. Florin Goidea, director general al ACN Constanța „Canalul este una dintre realizările poporului român. Îmi pare rău că a fost blamat “ (VIDEO)

14 Mar 2024 853

ZIUA LIVE Florin Goidea, directorul ACN Constanța - „Vergil Chițac este un om care face și vrea ca rezultatele să se vadă“ (VIDEO)

14 Mar 2024 510

ZIUA LIVE Florin Goidea, director general al ACN Constanța - „Canalul Dunăre Marea Neagră este una dintre cele mai mari realizări a poporului român“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

14 Mar 2024 691

ZIUA LIVE 40 de ani de exploatare a Canalului Dunăre – Marea Neagră. Ce investiții se fac la Canalele Navigabile Constanța?

13 Mar 2024 1132

Guvernul RomânieiProgramul premierului Marcel Ciolacu - 12 martie 2024

12 Mar 2024 333

ZIUA LIVE Mariana Gâju (PSD) – „Nu sunt adepta compromisurilor pentru a promova. O femeie trebuie să se gândească la demnitatea ei”! (VIDEO)

08 Mar 2024 753

ZIUA LIVE O femeie trebuie să lupte mai mult decât un bărbat pentru a ocupa un post important în politică? ( FOTO+VIDEO)

08 Mar 2024 500

LIVE Text Mariana Gâju, alături de membrele OFSD, celebrează femeile la Spitalul Județean Constanța (FOTO+VIDEO)

08 Mar 2024 746