ZIUA LIVE. Carnetul de marinar ar urma să fie valabil cinci ani. „Îmbunătățiri“ aduse de criza Covid pentru navigatori

  • Adrian Mihălcioiu, liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor și, totodată, reprezentant ITF în România, a vorbit la ZIUA LIVE, de miercuri, 21 aprilie 2021, despre efectele pe care le-a avut criza Covid asupra navigatorilor.
  • Unul dintre aspectele ce ar putea fi îmbunătățite în urma crizei îl reprezintă și valabilitatea carnetului de marinar, care ar urma să fie prelungită la cinci ani, față de doi, cum este acum.
  • Navigatorii au fost definiți drept lucrători esențiali, din domenii-cheie, în legislația din România.
  • Adrian Mihălcioiu a mai subliniat că sindicatul va depune toate eforturile ca vaccinarea să nu fie obligatorie pentru personalul navigant, în sensul de a nu fi discrtiminați navigatorii care nu doresc să se vaccineze.
Anul „Covid“, care tocmai s-a împlinit, pentru România, în luna martie, a reprezentat un adevărat „an de foc“ pentru navigatorii români și nu numai.
 
Blocați pe nave, departe de casă, cu interdicția de a păși pe uscat, din cauza pandemiei de Coronavirus, aceștia s-au confruntat cu multiple probleme.
 
Adrian Mihălcioiu, liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor și, totodată, reprezentant ITF în România, a vorbit pe larg, în cadrul emisiunii ZIUA LIVE, de miercuri, 21 aprilie 2021, despre cât de greu a fost acest an pentru navigtatori, de la debutul pandemiei și până în prezent.
 
O importantă realizare venită pe fondul pandemiei, care a fost menționată în cadrul emisiunii de către liderul ITF, a fost reprezentată de recunoașterea personalului navigant drept lucrători din domenii esențiale.
 
„Problema noastră principală a fost să definim ce înseamnă lucrător-cheie în România și ne-am bătut mult pentru asta. Dar am avut totuși destul de repede concursul autorităților în sensul acesta. Și aș vrea să amintesc că s-a lucrat destul de bine cu Ministerul Transporturilor, Ministerul Sănătății, cu Grupul de Situații de Urgență, cu DSP“, a explicat liderul SLN, arătând că, astăzi, navigatorii în România au statutul de lucrători din domenii esențialle și nu mai sunt obligați să stea în carantină la plecarea sau întoarcerea în țară.
 

Despre Compartimentul pentru personalul navigant și diaspora

 
Pe de altă parte, Adrian Mihălcioiu a atras atenția asupra faptului că, în România, carnetele de marinar sunt valabile doar doi ani, deși legislația internațională arată foarte clar că acest document poate fi valabil până la zece ani.
 
De asemenea, acesta a precizat că, în momentul de față, se fac demersuri pentru a se prelungi valabilitatea carnetului de marinar la cinci ani.
 
Legat de nou-înființatul Compartiment pentru personalul navigant și diaspora, din cadrul Primăriei Constanța, liderul SLN a declarat că speră ca acest lucru să reprezinte un aspect pozitiv în viața comunității și a precizat că încă nu au purtat discuții cu autoritățile locale legat de acest compartiment.
 

 „Se înființează un departament pentu rezolvarea unor probleme. Dacă s-a gândit așa înseamnă că este bine. Apreciem efortul primarului, care vine din această sferă. Să sperăm ca va fi un lucru de bine și că nu-i va răzvrăti pe constănțenii care au alte profesii. Eu iau partea pozitivă a lucrurilor“, a declarat Adrian Mihălcioiu.
 

„Navigatorii se pot vaccina cu prioritate“

 
Legat de vaccinarea navigatorilor, reprezentantul ITF a atras atenția asupra exemplului dat pe această temă de Israel, stat în care campania de vaccinare anti-Covid se desfășoară intens.

 
„Vaccinarea anti-covid este o chestiune foarte bună. Vaccinul face bine. Navigatorii care vor să se vaccineze fac parte din categoria lucrătorilor esențiali. În continuare, navigatorii se pot vaccina cu prioritate“, a declarat Adrian Mihălcioiu în cadrul emisiunii ZIUA LIVE.
 
Pe de altă parte, acesta a subliniat că sindicatul va depune toate eforturile ca vaccinarea să nu fie obligatorie pentru personalul navigant, în sensul de a nu fi discrtiminați navigatorii care nu doresc să se vaccineze. În acest sens, Adrian Mihălcioiu a amintit de testele covid pe care le fac navigatorii.
 
„Ne vom lupta să nu fie obligatorie vaccinarea pentru personalul navigant. Testul covid negativ va însoți obligatoriu și navigatorii vaccinați și nevaccinați“.
 
Întrebat despre perioada în care, la rândul său, a navigat, avându-l, pentru o perioadă, drept comandant pe fostul președinte Traian Băsescu, pe vasul Biruința, Adrian Mihălcioiu a precizat că „Traian Băsescu a fost un comandant de top, cât a fost la navă“.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
 
Întreaga emisiune poate fi urmărită aici:
 

Citește și:

Primăria Constanța are o nouă organigramă. Se înființează compartimentul dedicat personalului navigant și diasporei iar viceprimarii vor avea consilieri personali
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE. Boala de reflux gastro-esofagian

18 May 2021 409

ZIUA LIVE Liana Naum - „Noi nu mai avem lideri autentici în niciun partid”

18 May 2021 309

ZIUA LIVE. După 20 de ani. Interviu cu singurul președinte - femeie al unei formațiuni politice de la Constanța

17 May 2021 1387

ZIUA LIVE. SOS Spitalul Județean. Expertizele tehnice arată că imobilul prezintă deficit de rezistență și risc seismic. Este nevoie de o clădire tampon pentru a muta secțiile

14 May 2021 1346

ZIUA LIVE. Ionuț-Cornel Ionescu, noul director interimar al Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța

13 May 2021 2490

ZIUA LIVE Senatorul PNL Septimiu Bourceanu - „Expertiza Spitalului Județean Constanța arată că există un risc seismic!”

13 May 2021 519

LIVE România, groapa de gunoi a Europei. Ce se află în containerele din Portul Constanța

13 May 2021 1121

ZIUA LIVE. Despre daunele morale acordate în procesele de ucidere din culpă. „Există diferențe de opinie“

13 May 2021 1533

ZIUA LIVE. Clădirea Spitalului Clinic Județean Sf. Apostol Andrei Constanța, în pericol să se prăbușească?

12 May 2021 3530

ZIUA LIVE. Judecătorul Ciprian Coadă, detalii despre acordarea daunelor morale

12 May 2021 444

ZIUA LIVE. Industria ospitalității a trecut printr-o perioadă dificilă. Siguranță pentru turiști și consumatori dar și prețuri cu 10-15% mai mari, în acest sezon estival

12 May 2021 1263

ZIUA LIVE Corina Martin, președintele de onoare și Egevit Aslan, președintele asociației RESTO, despre sosirile și vacanțele pe litoralul românesc

11 May 2021 750

ZIUA LIVE. Cum se stabilesc daunele morale în procesele de ucidere din culpă?

11 May 2021 1326

Ce trebuie să faci pentru a avea mai mult succes la biletul zilei

11 May 2021 516

ZIUA LIVE. RESTO susține și recomandă vaccinarea personalului din industria ospitalității!

10 May 2021 1299