ZIUA LIVE. Cea mai dificilă iarnă la orizont. Situația mai gravă va fi la Constanța unde sunt peste 30.000 de abonați la sistemul centralizatCu cea mai grea iarnă la orizont, cu o inflație amețitoare și cu toate prețurile majorate, am încercat să aflăm la ZIUA LIVE de la invitatul ediției, prefectului județului, Iulian-Silviu Coșa care sunt riscurile pentru județul Constanța.
 
Vom avea suficientă energie? Suntem pregătiți să gestionăm nevoia de aprovizionare? Există pericolul ca statul să nu mai poată suporta diferența de plată pentru a menține prețul plafonat, pentru populație?

Acestea sunt doar câteva dintre întrebările aflate pe buzelor tuturor și cărora le-am căutat un răspuns, deoarece realitatea este că suntem dependenți de sprijinul pe care ni-l dă Guvernul care presupune acordarea unor compensări pentru populație și pentru parte dintre ceilalți consumatori.Măsurile de sprijin a populației introduse de Guvern n-au ținut pe loc prețul la gaze naturale. Acestea s-au scumpit, în continuare.
„La nivel național există facilități pentru populație și furnizori. Există măsuri și pentru sectorul public, dar și măsuri de protecție și pentru IMM-uri.
 
Din acest punct de vedere, al măsurilor pentru populație, Guvernul a făcut tot ce putea. 
 
La nivelul județului Constanța mai există doar Mangalia și Constanța cu sisteme de încălzire centralizată.

La Mangalia s-a abordat un sistem mixt de încălzire, cu gaxe sau centrale, anul acesta se va face tot posibilul ca populația să beneficieze de subvenție.

Situația mai gravă va fi la Constanța unde sunt peste 30.000 de abonați la sistemul centralizat.


Se va trece prin subvențiile acordate de Primăria Constanța.

Nu vor fi probleme deosebite legate de probleme de întreruperea furnizarea agentului termic. 

Singura soluție o reprezintă înlocuirea cu totul a rețelei, proces ce a început. 

Prețurile la acest moment sunt plafonate. Nu sunt semne că Guvernul nu va putea susține această plafonare”, a explicat reprezentantul Guvernului în teritoriu.
 
„Economie poate însemna să stingem lumina dacă ieșim din cameră, să nu lăsăm două televizoare pornite…”
 
Guvernul a discutat despre un sistem de bonificații pentru românii care economisesc energie, dar deocamdată nu există o soluție tehnică pentru acest lucru, a spus premierul Nicolae Ciucă. El a făcut apel la populație să reducă risipa.

L-am întrebat pe prefectul Silviu Coșa, cum s-ar traduce acest îndemn?
 
„Economie poate însemna să stingem lumina dacă ieșim din cameră, să nu lăsăm două televizoare pornite, sau lăsarea în priză a consumatorilor”, a răspuns reprezentantul Guvernului în teritoriu.  
 
În ceea ce privește situația UAT-urilor care se tem că le vor ajunge banii să achite facturile la iarnă, Silviu Coșa spune că : „Sunt mai multe primării care au probleme cu achitarea facturilor, dar niciuna nu s-a adresat Instituției Prefectului”.
 
 
Interviul integral poate fi urmărit aici:


 
 


Citește și:

ZIUA LIVE. Prefectul Județului Constanța „Ieri erau raportați oficial aproximativ 4500 de refugiați din Ucraina în județul Constanța“ (VIDEO)


 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE. Constanța mustește de istorie. Nu e păcat să nu punem în valoare acest potențial? (VIDEO)

19 Nov 2022 952

Interviu online cu Bianca Jeileanu și Amira Nicola „Voleiul se joacă întâi cu sufletul și mintea. Capul sus, totul merge înainte!“ (GALERIE FOTO)

17 Nov 2022 2178

ZIUA LIVE. Silviu Coșa, prefectul județului Constanța – „Bursele vor ajunge la elevi în fiecare lună, chiar și în mediul rural”!

11 Nov 2022 917

ZIUA LIVE. Urmează o iarnă foarte grea. Cât de pregătite sunt autoritățile să protejeze populația?

09 Nov 2022 1119

BOREAL PLUS – Calitatea la superlativ și siguranță pentru viitorii proprietari. Interviu cu directorul de vânzări, Ovidiu Grinici (VIDEO)

07 Nov 2022 976

ZIUA LIVE Daniela Ghițoi, rezident al Zonei Peninsulare Constanța, despre problema stâlpișorilor ficși existenți (VIDEO)

02 Nov 2022 766

Interviu Lupta ministrului Cercetării și Digitalizării, Sebastian Burduja, cu mentalitățile românești și cu rezistența sistemului

31 Oct 2022 835

Lipsă de transparență! Primăria Constanța ține la secret dosarele de candidatură pentru postul de secretar al municipiului

24 Oct 2022 1173

Surprize, surprize! Georgiana Gospodaru și-a depus dosarul pentru postul de secretar al UAT Constanța

23 Oct 2022 1551

ZIUA LIVE. Bogdan Huțucă, președintele PNL Constanța - „Va fi o iarnă complicată. Majoritatea produselor și serviciilor se vor scumpi. Ne paște o criză economică” (VIDEO)

22 Oct 2022 1204

City-managerul municipiului Constanța, Felicia Ovanesian „Ne-am dori să devină o regulă organizarea de astfel de concursuri de soluții“ (VIDEO)

17 Oct 2022 1612

Ionuț Rusu, viceprimarul Constanței - „Eroii noștri luptă cu focul”

16 Oct 2022 1189

ZIUA LIVE. Interviu live cu protoiereu Mihai Jan, părintele paroh al Bisericii Adormirea Maicii Domnului I Constanța, în zi de mare sărbătoare

13 Oct 2022 1181

Interviu online cu David Ciolpan, campion național la atletism „Pentru un sportiv, singurul adversar al său este el însuși“

08 Oct 2022 2865

Interviu Devon Cone și Daphne Panayotatos, activiste la Refugees International, despre situația refugiaților ucraineni în România (DOCUMENT)

07 Oct 2022 1009