ZIUA LIVE. Colegiul Național „Mircea cel Bătrân“ din Constanța – o tradiție vie a excelenței în educație, ce dăinuie de 125 de ani

  • Invitat al emisiunii ZIUA LIVE, din data de 5 mai 2021, de la ora 14.00, profesorul Vasile Nicoară, directorul CNMB, a vorbit despre întreaga tradiție pe care o poartă în sine colegiul, locul unde se pregătesc, de zeci de ani, personalitățile orașului.
  • Activitățile dedicate celor 125 de ani de existență a colegiului includ tipărirea unei cronici a colegiului, pentru anii 2017 – 2020, dar și a unui album monografic.
  • De asemenea, vor avea loc concursuri de matematică, de creație literară, dar și un festival internațional de teatru pentru elevi radiofonic.

Mirciștii, dar și întreaga comunitate intelectuală din Constanța celebrează anul acesta împlinirea a 125 de ani de învățământ la standarde înalte, în cadrul Colegiului Național „Mircea cel Bătrân“ Constanța.

De-a lungul timpului, instituția de învățământ a avut un rol hotărâtor în formarea elitei intelectuale a Constanței, aici fiind pregătite personalitățile orașului.

Invitat al emisiunii ZIUA LIVE, din data de 5 mai 2021, de la ora 14.00, profesorul Vasile Nicoară, directorul CNMB, a vorbit despre întreaga tradiție pe care o poartă în sine colegiul, locul unde se pregătesc, de zeci de ani, personalitățile orașului.

Discuțiile au pornit de la faptul că, în luna iulie 2019, urmare a parteneriatului dintre ZIUA de Constanța și Colegiul Național „Mircea cel Bătrân“, doi foști mirciști și, totodată, academicieni din Constanța, Petre T. Frangopol și Marian Traian Gomoiu, au primit titlul de cetățeni ai orașului.

Ședința Consiliului Local Constanța a avut loc chiar în incinta colegiului național.

„Acest moment a constituit un fel de simbol al dimensiunii culturale a colegiului. În perioada interbelică, liceul Mircea era considerat un fel de universitate a Constanței. Prin generațiile pe care le-a pregătit, acest liceu a dovedit că a contribuit la formarea unor mari personalități. Au ajuns academicieni, nu pentru că au studiat la Liceul Mircea, dar faptul că au studiat la acest liceu le-a oferit contextul și ocazia de a ajunge academcieni“, a precizat, în cadrul emisiunii, directorul Vasile Nicoară.

De asemenea, acesta a amintit că „am avut șansa de a participa la activități atât cu domnul profesor Gomoiu, cât și alături de chimistul Frangopol, care activa în Academia Română. Ei ne-au relatat că piatra unghiulară a evoluției lor științifice și intelectuale, a fost Liceul Mircea“.



Împlinirea a 125 de ani de învățământ la standarde înalte, în cadrul Colegiului Național „Mircea cel Bătrân“ Constanța, este un prilej de bucurie pentru foștii și actualii mirciști, dovadă în acest sens fiind bucuria vie, manifestată inclusiv în cadrul rețelelor de socializare, legată de activitățile dedicate acestui eveniment.

„Acest entuziasm e datorat locului comun, unde se întâlnesc toate generațiile care au trecut prin acest liceu, și anume adolescența lor. Indiferent de regimul politic, adolescența a fost una fericită, pentru că erau tineri, aveau parte de școală de calitate și puteau aspira spre orizonturi profesionale din cele mai strălucite. Astăzi se întorc să rememoreze succesele și anii de școală, să se bucure de ce a realizat în timp fiecare generație. Anul acesta, din cauza acestei pandemii evenimentele s-au mutat în online și în tipărituri. Întâlnirile cu mase mari de oameni, adunările, serbările, nu sunt posibile. De aceaa, ne-am propus să edităm un volum nmonografic cu imagini și cu dovadă de evenimente din cele mai prestigioase din ultimii 25 de ani“, a explicat directorul în cadrul emisiunii.

Aceste activități dedicate celor 125 de ani de existență a colegiului includ tipărirea unei cronici a colegiului, pentru anii 2017 – 2020, dar și a unui album monografic.

Totodată, directorul a precizat că va fi editat și un film aniversar, cu secvențe din filmele de la diversele activități în care a fost implicat colegiului în ultimii 25 de ani.

Manifestările vor include și Conferința Excelență în Educație și tipărirea unui volum cu articole sau studii dedicate imaginii și rolului profesorului. Acțiunea este desfășurată în parteneriat cu Alianța Colegiilor Centenare, sub auspiciile Proiectului România Educată.

De asemenea, vor avea loc concursuri de matematică, de creație literară, dar și un festival internațional de teatru pentru elevi radiofonic.

Întreaga emisiunea poate fi urmărită aici:



Citește și:

Omagiu activității profesorilor-creatori de elite:
Colegiul „Mircea”, gazda primei ediții a Conferinței Internaționale „Excelență prin educație”

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Riscuri nebănuite Un tânăr din Constanța face manevre periculoase pe trotinetă, în mijlocul traficului (VIDEO)

21 Apr 2024 1053

Licitații Constanța Academia Navală „Mircea cel Bătrân” a atribuit un contract pentru repararea instalațiilor de bord a Navei Școală Mircea. Iată ce firmă a câștigat (DOCUMENTE)

18 Apr 2024 569

Licitații Constanța Academia Navală „Mircea cel Bătrân” și o firmă din județul Prahova au parafat un contract de aproape 30.000 de euro. Despre ce este vorba (DOCUMENT)

17 Apr 2024 440

Inspectoratul Școlar Județean Constanța Șapte elevi din Constanța vor participa la Olimpiada de Lingvistică

03 Apr 2024 713

Etapa județeană a Concursului de creativitate ”Speak Out”, ediția a XVI-a la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanța (FOTO)

02 Apr 2024 658

Accident rutier în Constanța la intersecția străzilor Mircea cel Bătrân cu Nicolae Iorga (GALERIE FOTO+VIDEO)

01 Apr 2024 1206

Academia Navală Mircea cel Bătrân Constanța Echipa de volei, medaliată la Campionatul Militar (GALERIE FOTO)

28 Mar 2024 692

Cumpărări directe Constanța Academia Navală Mircea cel Bătrân, contract cu Garden Antoniewicz SRL, fondată de fosta șefă a Trezoreriei Constanța (DOCUMENT)

27 Mar 2024 615

Atenție, se oprește apa caldă și căldura pentru anumiți consumatori, în municipiul Constanța!

26 Mar 2024 804

Academia Navală „Mircea cel Bătrân” din Constanța găzduiește studenți internaționali prin programul Erasmus+ (FOTO)

22 Mar 2024 336

Premianții Concursului național de matematică „Laurențiu Panaitopol” de la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanța

21 Mar 2024 852

Știri Constanța azi CT BUS. Liniile 42,44,48,51,51B și 101, deviate din cauza unor lucrări

21 Mar 2024 649

Alertă pe strada Mircea cel Bătrân din Constanța, în zona Capelei Militare! Au intervenit pompierii (GALERIE FOTO+VIDEO)

20 Mar 2024 1283

Atenție, consumatori! Se sistează furnizarea căldurii și a apei calde într-o anumită zonă a Constanței

19 Mar 2024 532

Licitații Constanța Academia Navală asigură cu aproape 50.000 de euro Bricul Mircea, pentru voiajul din 2024! Asigurările de viață pentru personal, circa 23.000 de euro (DOCUMENT)

18 Mar 2024 868