ZIUA LIVE. Copii care lucrează pe litoral, în vacanța de vară. Anunțul important al ITM Constanța

Inspector Adrian Luca - ITM Constanța
  • Invitat al emisiunii ZIUA LIVE de miercuri, 1 iunie 2022, de la ora 14.00, a fost inspectorul Adrian Luca, șef Serviciu Control Relații de Muncă, din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă din Constanța.
  • Pe parcursul emisiunii, inspectorul a subliniat clar care sunt condițiile speciale care îi vizează pe minori, atunci când vor să se angajeze.
 
În cursul verii, litoralul este privit ca o sursă inepuizabilă de mare, soare și plajă de dimineață până seara, însă mulți sunt cei care au o cu totul altă perspectivă asupra acestor elemente.
 
Este vorba despre cei ce vin să lucreze pe litoral, profitând de vremea călduroasă pentru a se dedica acelor activități remunerate ce le pot asigura un venit în plus.
 
Cel mai des, adolescenții sunt printre cei care aleg să-și dedice vacanța de vară suplimentării veniturilor personale, într-un astfel de context.
 
Invitat al emisiunii ZIUA LIVE de miercuri, 1 iunie 2022, de la ora 14.00, a fost inspectorul Adrian Luca, șef Serviciu Control Relații de Muncă, din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă din Constanța.
 
Pe parcursul emisiunii, inspectorul a subliniat clar care sunt condițiile speciale care îi vizează pe minori, atunci când vor să se angajeze.
 
Astfel, potrivit șefului din cadrul ITM Constanța, copiii nu pot desfășura mai mult de șase ore de muncă pe zi, 30 de ore de muncă pe săptămână și, de asemenea, nu pot munci pe timpul nopții ori face ore suplimentare.
 
Copiii cu vârste între 15 și 16 ani se pot angaja cu acordul părinților, iar între 16 și 18 ani nu mai este necesar acest acord.
 
Totodată, indiferent de vârsta celui ce intenționează să se angajeze pe perioada verii, ori pe o periaodă determinată, este foarte important să existe un contract semnat de ambele părți, iar un exemplar al contractului să se afle la angajat.
 
În lipsa unui document scris care să ateste faptul că persoana în cauză a lucrat pentru o societate anume, recuperarea sumelor datorate de angajator, în eventualitatea unor neînțelegeri, este foarte dificilă.
 
„I-aș sfătui pe toți cei care doresc să se angajeze pe durata sezonului estival să încheie o formă de angajare, să semneze un contract individual de muncă sau în unele domenii de activitate se poate lucra ca zilier. Dar aceste lucruri trebuie stabilite încă de la începutul relației de muncă“, a explicat șeful Serviciului Control Relații de Muncă.
 
De asemenea, șeful din cadrul ITM Constanța a explicat clar că nu poate exista înțelegeri verbale nici cu privire la perioada de probă. Orice termen considerat perioadă de probă, fie că este de o zi, o săptămână, o lună sau mai mult este menționat expres în contractul de angajare.
 
„Perioada de probă, trebuie reținut acest lucru, este o clauză a contractului individual de muncă. Așadar, perioada de probă se stabilește în contractul individual de muncă, în momentul în care se semnează. Nu este prevăzută distinct de către legislație, nu este o înțelegere verbală, trebuie prevăzută clar în contract“, a subliniat inspectorul Adrian Luca.
 
Totodată, tinerii pot lucra și ca zilieri, dar și aici trebuie să fie foarte atenție. În lipsa altui acord, plata se face zilnic, sau la data stabilită și asumată printr-un contract scris, smenat în acest sens.
 
Întreaga emisiune poate fi urmărită aici:

 
 
 
Citește și
Controale ITM Constanța pe raza județului. Deficiențele constatate de inspectori

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE. Andrei Talpeș, directorul CSM Constanța „Un buget competitiv începe de la 25 de milioane de lei pe an"!

23 Sep 2022 492

ZIUA LIVE Andrei Talpeș, directorul Clubului Sportiv Municipal, despre finanțare bogată de la bugetul local și proiectele de dezvoltare (VIDEO)

22 Sep 2022 558

ZIUA LIVE. CSM Municipal primește aproape 2 milioane de euro de la bugetul local. Care sunt obiectivele de performanță trasate de finanțator?

21 Sep 2022 906

ZIUA LIVE. Revista Zări Alb Astre și sufletul mircist al fiecărei generații. Munca din spatele premiilor și distincțiilor

15 Sep 2022 657

ZIUA LIVE Cum se poziționează revista Zări Alb Astre în cadrul cultural din Constanța (VIDEO)

14 Sep 2022 827

ZIUA LIVE. Cea mai dificilă iarnă la orizont. Situația mai gravă va fi la Constanța unde sunt peste 30.000 de abonați la sistemul centralizat

14 Sep 2022 1294

ZIUA LIVE. Prefectul Județului Constanța „Ieri erau raportați oficial aproximativ 4500 de refugiați din Ucraina în județul Constanța“ (VIDEO)

13 Sep 2022 564

ZIUA LIVE. Revista mircistă Zări Alb Astre, o promisiune îndeplinită a nemuririi!

13 Sep 2022 778

ZIUA LIVE Prefectul Județului Constanța, Silviu Coșa. „În municipiul Constanța sunt peste 30.000 de abonați la sistemul centralizat de termoficare“ (VIDEO)

13 Sep 2022 859

ZIUA LIVE. După criza sanitară, cea a carburanţilor și seceta severă, urmează probleme cu facturile la termoficare și la gaze. Analizăm riscurile pentru județul Constanța

12 Sep 2022 708

ZIUA LIVE. Sută la sută din cazurile de trafic de migranți, depistate de Garda de Coastă

08 Sep 2022 692

ZIUA LIVE. Inspector principal Andrei Ene „Contrabanda este un fenomen foarte vechi, întâlnit în toată lumea“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

07 Sep 2022 513

ECHILIBRAREA ELEMENTELOR ÎN CORP prin Ayurveda & Yoga & Astrologie

07 Sep 2022 669

ZIUA LIVE. Contrabandă, sub multiple forme! Portul Constanța și Portul Constanța Sud (Agigea), provocările celor două porți de intrare în UE

06 Sep 2022 1110

ZIUA LIVE. Daniel Georgescu - „Vor fi alegeri libere în PSD Constanța. Până la sfârșitul anului vom avea o altă abordare, în forță” (VIDEO)

26 Aug 2022 950