ZIUA LIVE. Copii care lucrează pe litoral, în vacanța de vară. Anunțul important al ITM Constanța

Inspector Adrian Luca - ITM Constanța
  • Invitat al emisiunii ZIUA LIVE de miercuri, 1 iunie 2022, de la ora 14.00, a fost inspectorul Adrian Luca, șef Serviciu Control Relații de Muncă, din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă din Constanța.
  • Pe parcursul emisiunii, inspectorul a subliniat clar care sunt condițiile speciale care îi vizează pe minori, atunci când vor să se angajeze.
 
În cursul verii, litoralul este privit ca o sursă inepuizabilă de mare, soare și plajă de dimineață până seara, însă mulți sunt cei care au o cu totul altă perspectivă asupra acestor elemente.
 
Este vorba despre cei ce vin să lucreze pe litoral, profitând de vremea călduroasă pentru a se dedica acelor activități remunerate ce le pot asigura un venit în plus.
 
Cel mai des, adolescenții sunt printre cei care aleg să-și dedice vacanța de vară suplimentării veniturilor personale, într-un astfel de context.
 
Invitat al emisiunii ZIUA LIVE de miercuri, 1 iunie 2022, de la ora 14.00, a fost inspectorul Adrian Luca, șef Serviciu Control Relații de Muncă, din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă din Constanța.
 
Pe parcursul emisiunii, inspectorul a subliniat clar care sunt condițiile speciale care îi vizează pe minori, atunci când vor să se angajeze.
 
Astfel, potrivit șefului din cadrul ITM Constanța, copiii nu pot desfășura mai mult de șase ore de muncă pe zi, 30 de ore de muncă pe săptămână și, de asemenea, nu pot munci pe timpul nopții ori face ore suplimentare.
 
Copiii cu vârste între 15 și 16 ani se pot angaja cu acordul părinților, iar între 16 și 18 ani nu mai este necesar acest acord.
 
Totodată, indiferent de vârsta celui ce intenționează să se angajeze pe perioada verii, ori pe o periaodă determinată, este foarte important să existe un contract semnat de ambele părți, iar un exemplar al contractului să se afle la angajat.

 
În lipsa unui document scris care să ateste faptul că persoana în cauză a lucrat pentru o societate anume, recuperarea sumelor datorate de angajator, în eventualitatea unor neînțelegeri, este foarte dificilă.
 

„I-aș sfătui pe toți cei care doresc să se angajeze pe durata sezonului estival să încheie o formă de angajare, să semneze un contract individual de muncă sau în unele domenii de activitate se poate lucra ca zilier. Dar aceste lucruri trebuie stabilite încă de la începutul relației de muncă“, a explicat șeful Serviciului Control Relații de Muncă.
 
De asemenea, șeful din cadrul ITM Constanța a explicat clar că nu poate exista înțelegeri verbale nici cu privire la perioada de probă. Orice termen considerat perioadă de probă, fie că este de o zi, o săptămână, o lună sau mai mult este menționat expres în contractul de angajare.
 
„Perioada de probă, trebuie reținut acest lucru, este o clauză a contractului individual de muncă. Așadar, perioada de probă se stabilește în contractul individual de muncă, în momentul în care se semnează. Nu este prevăzută distinct de către legislație, nu este o înțelegere verbală, trebuie prevăzută clar în contract“, a subliniat inspectorul Adrian Luca.
 
Totodată, tinerii pot lucra și ca zilieri, dar și aici trebuie să fie foarte atenție. În lipsa altui acord, plata se face zilnic, sau la data stabilită și asumată printr-un contract scris, smenat în acest sens.
 
Întreaga emisiune poate fi urmărită aici:

 
 
 
Citește și
Controale ITM Constanța pe raza județului. Deficiențele constatate de inspectori

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE Autoritățile locale au obligația să intervină în susținerea persoanelor aflate la risc de sărăcie sau cu probleme de sănătate!

23 Apr 2024 76

ZIUA LIVE Horia Constantinescu, candidatul PSD la Primăria Constanța - „Lucrurile pot fi făcute cu condiția că trebuie să fii pe teren“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Apr 2024 99

ZIUA LIVE Gabriel Cateliu, candidatul USR pentru Primăria Tortoman județul Constanța - „La alegerile din 2016 am pierdut Primăria la doar 6 voturi“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Apr 2024 256

ZIUA LIVE Cu ce proiecte intră în cursă George Tufă, candidatul PNL la Primăria Cumpăna?

23 Apr 2024 286

Guvernul RomânieiProgramul premierului Marcel Ciolacu - 23 aprilie 2024

23 Apr 2024 163

ZIUA LIVE Florin Mitroi, candidatul PNL la Consiliul Județean Constanța - „Văd această candidatură ca pe o responsabilitate imensă"!(VIDEO)

22 Apr 2024 685

ZIUA LIVE Este nevoie de o intervenție cathartică în Primăria Constanța?

22 Apr 2024 600

ZIUA LIVE Planuri și proiecte asumate pentru viitorul comunei Tortoman, alături de candidatul USR, Gabriel Cateliu

22 Apr 2024 443

ZIUA LIVE Florin Mitroi, despre proiectele și planurile pe care le are pentru județul Constanța!

21 Apr 2024 1313

ZIUA LIVE Mihai Vîlcu, candidat USR la Primăria Ghindărești – „2024 este un an foarte greu din punct de vedere electoral” (VIDEO)

19 Apr 2024 476

ZIUA LIVE Mihai Vîlcu, candidatul USR la Primăria Comunei Ghindărești - „Am intrat în politică, USR era singura soluție pentru mine” (GALERIE FOTO+VIDEO)

19 Apr 2024 500

ZIUA LIVE. Iulia Iurea, viceprimar Valu lui Traian „28 de hectare de teren sunt destinate strict amenajării de parcuri în localitate" (VIDEO)

18 Apr 2024 1606

ZIUA LIVE Comuna Ghindărești, în viziunea candidatului USR la primărie - Mihai Vîlcu

18 Apr 2024 660

ZIUA LIVE Stelian Ion (ADU) - „Eu văd dezvoltarea Constanței pe orizontală, trebuie să încurajăm aceste investiții"! (VIDEO)

17 Apr 2024 554

LIVE TEXT Elevii de la Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” Constanța susțin concursul de istorie Ion Moiceanu, aflat la prima ediție (GALERIE FOTO)

17 Apr 2024 597